Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Płyta główna i procesor

Suchy™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Spalił mi się ostatnio most na płycie, więc planuję ją wymienić, w tej chwili mam na niej możliwie najlepszy procesor,

dlatego chcę zmienić płytę na nowszą, aby zmienić procesor na lepszy.

No i teraz zwracam się do Was...

Mam R9 270X 4GB, 8GB RAMu, chcę do tego dobrać procka do gier.

Może być Intel, może być AMD, abym mógł odpalić jakieś Fallouty czy GTA V na high/ultra.

Cena do 1300zł maks za te dwie części.

Płyta najlepiej z motywem MSI Gaming, ale niekoniecznie.

Pozdrawiam.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

@st3fan nie wiemy, czy autor bedzie podkrecal, zapewnie nie ma tez dobrego coolera, procesor podales dobry, ale na tej plycie to duzo z nim nie zrobimy, uzasadnij swoj wybor.

Dałem tylko propozycje, ludzie. :D

Mocny procesor - ma opcję do podkręcania, a płytkę wybrałem z budżetowych, która uciągnie procesor. Procesor można wybrać inny, wybrałem go ze względu na moc. Nic nie było o podkręcaniu ... Luju.

Zrobiłem coś źle?

Popraw mnie, nie miej złości.

Kto próbuje, ten nie błądzi.

Opublikowano

Dałem tylko propozycje, ludzie. :D

Mocny procesor - ma opcję do podkręcania, a płytkę wybrałem z budżetowych, która uciągnie procesor. Procesor można wybrać inny, wybrałem go ze względu na moc. Nic nie było o podkręcaniu ... Luju.

Ale wiesz, ze to jest bez sensu? Placisz, za cos, czego nie masz opcji wykorzystania bez wymiany polowy pc, nie pisze tego, bo mam cos do Ciebie itp, tylko zeby wytlumaczyc, jeszcze ktos to kupi i wyrzuci hajs w bloto

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Nie planuję OC, zasilacz i tak kupię nowy, też możecie coś polecić. Chłodzenie jest ponadprzeciętne, tym się nie przejmujcie.

#EDIT

Poprzedni zasilacz to CoolerMaster, jakiś 800W Bronze, ale naprawdę i tak kupię nowy, więc nie przejmować się.

Obudowa to też CoolerMaster, specjalnie przygotowana pod gaming, więc chłodzi jak należy.

1352970251-U713459.png

By Maxiu

Opublikowano

Ale wiesz, ze to jest bez sensu? Placisz, za cos, czego nie masz opcji wykorzystania bez wymiany polowy pc, nie pisze tego, bo mam cos do Ciebie itp, tylko zeby wytlumaczyc, jeszcze ktos to kupi i wyrzuci hajs w bloto

No czaje czaje, przecież może być np. coś takiego:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97-pro4-z97-lga1150-z97-pro4-640933/

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4460-3-20ghz-lga1150-box-bx80646i54460-haswell-refresh-636603/

Zwracam honor oczywiście, bo przecież w sumie racja - wywalanie kasy w błoto, skoro płyta nie obsłuży czegoś takiego. Dzięki za korektę. ;) Teraz chyba podałem w miarę ok. ^^

Wybrałem Z97 PRO, ponieważ temperatury są niskie, dobrze wykonana, radiator na sek. zasilania, i z tego co doczytałem to karta dźwiękowa mimo, że to integra jest bardzo dobra. :)

//Down - Będzie miał dodatkowe możliwości na przyszłość?

Zrobiłem coś źle?

Popraw mnie, nie miej złości.

Kto próbuje, ten nie błądzi.

Opublikowano

No czaje czaje, przecież może być np. coś takiego:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97-pro4-z97-lga1150-z97-pro4-640933/

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4460-3-20ghz-lga1150-box-bx80646i54460-haswell-refresh-636603/

Zwracam honor oczywiście, bo przecież w sumie racja - wywalanie kasy w błoto, skoro płyta nie obsłuży czegoś takiego. Dzięki za korektę. ;) Teraz chyba podałem w miarę ok. ^^

Wybrałem Z97 PRO, ponieważ temperatury są niskie, dobrze wykonana, radiator na sek. zasilania, i z tego co doczytałem to karta dźwiękowa mimo, że to integra jest bardzo dobra. :)

Po co z97 do zablokowanej i5 4460?

Lepiej i5 44604590 i B85-G43.

Nie planuję OC, zasilacz i tak kupię nowy, też możecie coś polecić. Chłodzenie jest ponadprzeciętne, tym się nie przejmujcie.

#EDIT

Poprzedni zasilacz to CoolerMaster, jakiś 800W Bronze, ale naprawdę i tak kupię nowy, więc nie przejmować się.

Obudowa to też CoolerMaster, specjalnie przygotowana pod gaming, więc chłodzi jak należy.

To daj budżet na zasilacz.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Zasilacz niech będzie do maks 500zł, ale wiadomo, że jak będzie za 300zł to płakać nie będę, byle żeby był dobry i nie był z blacklisty.

#EDIT

Np. taki

http://allegro.pl/zasilacz-komputerowy-corsair-rm-650w-cp-9020054-eu-i5629182691.html

dobry wybor 

co do jednostki nie oplaca sie brac haswella, skoro cie stac na skylake

http://www.morele.net/inventory/info/WwwCOH/

­

Opublikowano

Dobra, powiedzmy, że musze zdecydować pomiędzy:

Intel i5 4460 3.20GHz, MSI B85-G43 Gaming

Oraz:

Intel i5 6400 3.30GHz, Asus Trooper H1 10.

Do obu zestawów dobralbym: Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80Plus, bo myślę, że powinien wystarczyć.

RAMy to dokładnie: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1.5V (ale mogę kupić inne w ich miejsce). Co byście wybrali?

1352970251-U713459.png

By Maxiu

Opublikowano

Dobra, powiedzmy, że musze zdecydować pomiędzy:

Intel i5 4460 3.20GHz, MSI B85-G43 Gaming

Oraz:

Intel i5 6400 3.30GHz, Asus Trooper H1 10.

Do obu zestawów dobralbym: Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80Plus, bo myślę, że powinien wystarczyć.

RAMy to dokładnie: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1.5V (ale mogę kupić inne w ich miejsce). Co byście wybrali?

Do jakiej to karty graficznej? Mam wrazenie, ze przeplacisz za zasilacz.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Do jakiej to karty graficznej? Mam wrazenie, ze przeplacisz za zasilacz.

R9 270X (podane w 1. poście). Jeśli chodzi Ci o samo PSU BQ to racja - przepłacanie jak za każdy ich zasilacz. Ale zasilacze w tym segmencie są warte wydanych pieniędzy. 

Jeśli chodzi o CPU +  MOBO to aktualnie bym się skłaniał w stronę Haswella, ponieważ ceny Skylake są wręcz zaporowe jeśli chodzi o płyty główne a zmiana na dobrze wyposażone (pokroju G43) płyty skutkuje wymianą RAM.

A co do zasilacza to zatrzymałbym się na XFX XTR 550W. Bardzo cichy i modularny twór Seasonica.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

R9 270X (podane w 1. poście). Jeśli chodzi Ci o samo PSU BQ to racja - przepłacanie jak za każdy ich zasilacz. Ale zasilacze w tym segmencie są warte wydanych pieniędzy. 

Jeśli chodzi o CPU +  MOBO to aktualnie bym się skłaniał w stronę Haswella, ponieważ ceny Skylake są wręcz zaporowe jeśli chodzi o płyty główne a zmiana na dobrze wyposażone (pokroju G43) płyty skutkuje wymianą RAM.

A co do zasilacza to zatrzymałbym się na XFX XTR 550W. Bardzo cichy i modularny twór Seasonica.

ceny zablokowanej i5 skylake jest mniej wiecej taka sama jak haswell, porzadna plyta na 1150 tez te 300 zl kosztuje

wychodzi na to samo

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...