Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Klawiatura mechaniczna

Wojaszek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od dluzszego czasu zastanawialem sie nad kupnem klawiatury mechanicznej, jednak jest ich dosc sporo do wyboru z roznymi wersjami np. przelacznikami od Cherry. Tak do 500zl

Myslalem nad klawiaturami:

Razer Blackwidow 2014 Stealth-Edition, mialem juz od nich sluchawki i myszke, wiem, ze ich sprzet sie trzyma jak sie go uzywa normalnie, ale chcialem zapytac o opinie osoby ktora taka klawiature mechaniczna od razera posiada, szczegolnie zalezy mi na odczuciu dlugotrwalym palcow, czy ich wersja przelacznikow daje taki sam komfort jak w przypadku przelacznikow cherry mx.

Oraz CM Storm Quickfire red-blue-brown, uzywalem tej klawiatury w wersji red na jednym turnieju, jest to jedyna wersja jaka testowalem do tej pory.

Jezeli sa jakies inne propozycje to nie mam nic przeciwko, ale prosilbym o jakies swoje opinie/doswiadczenia w zwiazku z nimi, niestety w sklepach nie da sie od tak sprzetu przetestowac : /

Opublikowano

Ta klawiatura ma cos ala cherry mx red moze troche jak brown, nie mowie, ze sprzety razera sa przeplacone, ale konkurencja z cherry wydaje sie mi lepsza. Fajnie, ze uzywalez tego CM, ale napisalem jej "model" z dostepnymi przyciskami jakie sa, nie dokladnie, co bardzo utrudnia, a nawet nie napisales, jak Ci sie jej uzywalo. Z tymi palcami chodzi Ci, zeby wciskac mocno, do konca? Polecam cherry black, sa ciezkie :) chociaz  do grania to chyba najlepsze.

Jak cie stac to mozesz kupic to: http://olx.pl/oferta/klawiaturowy-tester-przelacznikow-cherry-mx-CID99-IDcnP9N.html#e7261abff4i potestowac, niestety te testery w PL sa malo dostepne, wiec cena tez taka sobie.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Ta klawiatura ma cos ala cherry mx red moze troche jak brown, nie mowie, ze sprzety razera sa przeplacone, ale konkurencja z cherry wydaje sie mi lepsza. Fajnie, ze uzywalez tego CM, ale napisalem jej "model" z dostepnymi przyciskami jakie sa, nie dokladnie, co bardzo utrudnia, a nawet nie napisales, jak Ci sie jej uzywalo. Z tymi palcami chodzi Ci, zeby wciskac mocno, do konca? Polecam cherry black, sa ciezkie :) chociaz  do grania to chyba najlepsze.

Jak cie stac to mozesz kupic to: http://olx.pl/oferta/klawiaturowy-tester-przelacznikow-cherry-mx-CID99-IDcnP9N.html#e7261abff4i potestowac, niestety te testery w PL sa malo dostepne, wiec cena tez taka sobie.

60g do grania to tak średnio jeśli ktoś ma kościste palce.

CM Storm jest jak najbardziej dobrym wyborem. Na twoim miejscu kupiłbym redy, są lekkie, nie mają kliku, czyli są "jednosekcyjne" (nie mam bladego pojęcia jak to po polsku się zwie). Browny złe nie są, ale mają taki specyficzny klik, coś jak blue, tylko lżejsze i cichsze.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Musze sie w takim razie zastanowic, moze uda mi sie w x-komie ich poprosic, zeby dali mi je przetestowac na miejscu, 

Co do klawiatury razera, lubie ich design i te dodatkowe klawisze macro tez mnie zachecaja do kupna, tak samo niby ta ich "wieksza wytrzymalosc" od przelacznikow cherry mx.

No tak, nie napisalem jak mi sie jej uzywalo, klawiatura jest dosc kompaktowa, prosta, przyciski byly jak dla mnie idealne do uzywania, uzywalem jej chyba cale 8h bez przerwy, wielkosc jak i dzwiek nie sprawialy mi problemu, chociaz przy takiej ilosci ludzi dookola i sluchawkach prawie szczelnych co ja tam moglem slyszec  B)

Opublikowano

Posiadam CMSTORM ULTIMATE na Brownach i jest bardzo przyjemna. Nie hałasują jakoś bardzo a do tego bardzo przyjemnie się piszę. Gdy dotknę jakąś membranówkę w szkole to dostaje raka. 

LED'y są ok, multimedialne takie jakie mi potrzebne - do Spotify od przełączania piosenek, stopowania i wyciszania audio. Do tego ma Windows Locka który bardzo się przydaje. 

W sumie zagorzałym graczem RTS'ów jak Starcraft czy coś nie jestem, a do CS spoko klawiaturka.

Jedyny minus że bardzo łapie kurz (w sumie jak wszystko) i starły mi się boki przycisków od WSAD. No ale wszystkie klawisze możesz wyciągnąć i przeczyścić całą klawe dokładnie.

Poza tym z doświadczenia Ci powiem. Miałem klawiaturę z makro - nie korzystałem z nich przez 2 lata użytkowania klawiatury, a tylko robiły klawiaturę większą.

A jak redy Ci pasowały - to bierz coś na redach od CMStorma / QPAD'a. 

he?

Opublikowano

Przetestuj koniecznie, bo to niby niewielka różnica, ale jak źle dobierzesz to później sporo tracisz. Sam musiałem wymieniać na redy, bo blacki były dla mnie zbyt "twarde". Jak Ci się dobrze grało na Cm Stormie - to możesz śmiało brać - ich klawiatury są nie do zdarcia ;)

Opublikowano

Musze sie w takim razie zastanowic, moze uda mi sie w x-komie ich poprosic, zeby dali mi je przetestowac na miejscu, 

Co do klawiatury razera, lubie ich design i te dodatkowe klawisze macro tez mnie zachecaja do kupna, tak samo niby ta ich "wieksza wytrzymalosc" od przelacznikow cherry mx.

No tak, nie napisalem jak mi sie jej uzywalo, klawiatura jest dosc kompaktowa, prosta, przyciski byly jak dla mnie idealne do uzywania, uzywalem jej chyba cale 8h bez przerwy, wielkosc jak i dzwiek nie sprawialy mi problemu, chociaz przy takiej ilosci ludzi dookola i sluchawkach prawie szczelnych co ja tam moglem slyszec  B)

Ale kazde przyciski od cherry sa inne, a napisalem model klawiatury, tylko wiesz, ze napisales red-blue-brown, a sa to dostepne modele, tej, ktorej uzywales nie wiemy jakie mialy. 

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...