Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Umowa o pracę, brak wypłaty....

BesieK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Mam pytanie:
Czy jeżeli "podpisałem" umowę w formie wiadomości e-mail (dostałem od firmy e-mail z umową, którą miałem uzupełnić) po czym po wykonanej pracy dostałem kopię umowy wydrukowaną z podpisem i pieczątką firmy w której byłem zatrudniony, a wypłaty nie otrzymałem (termin minął jakiś tydzień temu) to mogę z tym iść na policję? Taka umowa w ogóle jest ważna? Była to praca- inwentaryzacja, a umowa była o dzieło.
Pytam bo mija już prawie 2 tygodnie od terminu do którego mieli zrobić przelew na moje konto bankowe, a pieniędzy jak nie było tak nie ma, kwota jaką miałem dostać to 160zł (2 dni pracy). Kiedy do nich dzwonię otrzymuję wiadomość, że wypłata będzie najprawdopodobniej za tydzień itd. jednak wiem jak to działa... Będą przekładać termin do znudzenia, a ja nie odpuszczę.
Dlatego chce się dowiedzieć... czy taka umowa w ogóle ma prawo istnieć?

Opublikowano

Warto udać się do Urzędu pracy z prośbą o pomoc.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Czytałem ją kilka razy wraz ze znajomymi, którzy także szli. Oni także nie dostali wypłaty. W poniedziałek zadzwonię tam jeszcze raz, a później zacznę działać począwszy od urzędu pracy (ewentualnie podjadę do placówki firmy, chociaż to trochę daleko, a później do urzędu jak nic nie zdziałam)

A w samej umowie nie było nic podejrzanego, nie była jakoś skomplikowanie napisana tylko w prosty, zrozumiały sposób, określała wszystkie warunki, termin wypłaty (po wykonaniu dzieła czas umowny, który był ustalony to miesiąc od ukończenia pracy), ilość za/h brutto, informacje typu stój roboczy itp.

Opublikowano

Czytałem ją kilka razy wraz ze znajomymi, którzy także szli. Oni także nie dostali wypłaty. W poniedziałek zadzwonię tam jeszcze raz, a później zacznę działać począwszy od urzędu pracy (ewentualnie podjadę do placówki firmy, chociaż to trochę daleko, a później do urzędu jak nic nie zdziałam)

A w samej umowie nie było nic podejrzanego, nie była jakoś skomplikowanie napisana tylko w prosty, zrozumiały sposób, określała wszystkie warunki, termin wypłaty (po wykonaniu dzieła czas umowny, który był ustalony to miesiąc od ukończenia pracy), ilość za/h brutto, informacje typu stój roboczy itp.

Może cos przeoczyłes?

79160594027661829163.png

Admin Cienia
Opublikowano

Warto udać się do Urzędu pracy z prośbą o pomoc.

@jimmyblack nie do Urzędu Pracy tylko do Państwowej Inspekcji Pracy, ponieważ to głównie ona udziela m.in. porad prawnych dot. prawa pracy oraz prowadzi kontrole w zakresie jego przestrzegania u pracodawców.

czy taka umowa w ogóle ma prawo istnieć?

@BesieK raczej ma, sam pracowałem kiedyś przez pół roku na takiej "elektronicznej umowie" (w formie umowy zlecenia) przy czym akurat tam pracodawca nie był nieuczciwy i wypłacał terminowo wynagrodzenie. A propos tytułu tematu, "umowa o pracę", to nie to samo co "umowa o dzieło". Ponieważ są to dwie rożne formy umów.

1294477714-U1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...