Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wasze zdanie - Co muszą zrobić z metinem?

Noresta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, przeglądając sobie dzisiaj forum i stare ss-y z gry metin2 zadaje sobie pytanie co tak właściwie stało się z metin2? Czemu tak naprawdę metin2 doszedł do takiego stanu jakim jest teraz? Na pewno też zadajecie sobie to pytanie i macie jakąś tam swoją teorie i wytłumaczenie. Jak myślicie, co muszą zrobić twórcy gry aby gra odzyskała swoich graczy i żeby zainteresowanie gry rosło?

Moim zdaniem wygląda to tak:

- Metin2 jest w takim stanie z jednego powodu, niepotrzebne aktualizacje które nie tak naprawdę nie wnoszą nic do gry a co za tym idzie

przedmioty czy też pakiety, które są dodawane do itemshopu. Twórcy zbyt mocno naciskają na zarobki. Oczywiście rozumiem to wszystko musi

zarabiać ale bez przesady. Na 3-5 newsy na forum większość to informacje o przecenach w itemshopie.

Właśnie to psuje klimat gry oraz odstrasza graczy.

Co moim zdaniem uratuje grę:

- Twórcy powinni starać się trzymać lepszy kontakt ze społecznością gry, pytać się co ich zdaniem zmieniło by grę.

Niestety coraz więcej osób odchodzi ze składu administracji gry.

- Nie wprowadzać bezsensownych aktualizacji tylko przedyskutować je z graczami.

- Zmniejszyć nacisk na itemshop.

- Stworzyć coś na wzór prywatnych serwerów byłaby to konkurencja nie do przebicia i zarazem ludzie by grali na serwerze bo itemshop by im nie przeszkadzał. Powstaje wiele serwerów prywatnych tylko pod zarobek a taki serwer właśnie by to zneutralizował.

Ta dyskusja powstała z ciekawości oraz dlatego, że powstaje coraz więcej tematów czy opłaca się grać

Opublikowano

Bez aktualizacji ta gra by już dawno świeciła pustkami, one je głównie podtrzymują bo ludzie wracają i chcą zdobyć to i to. Dyskusja z graczami? To nie są prywatne serwery, oni ustalają zasady rozgrywki i jeżeli chcą takie coś to to wprowadzą. 

Na moje powinni poprawić grafike, wprowadzić troche świeżości i wypuścić jakieś odzielne serwery tak jak napisałeś na wzór prywatych serwerów "dla zabawy". Również powinni wprowadzić jakieś większe udoskonalnie typu więcej strone ekwipunku i tak dalej... 

Metin jest dobry, ale po prostu ludziom już się nudzi. Taka prawda. 

Opublikowano

Bez aktualizacji ta gra by już dawno świeciła pustkami, one je głównie podtrzymują bo ludzie wracają i chcą zdobyć to i to. Dyskusja z graczami? To nie są prywatne serwery, oni ustalają zasady rozgrywki i jeżeli chcą takie coś to to wprowadzą. 

Na moje powinni poprawić grafike, wprowadzić troche świeżości i wypuścić jakieś odzielne serwery tak jak napisałeś na wzór prywatych serwerów "dla zabawy". Również powinni wprowadzić jakieś większe udoskonalnie typu więcej strone ekwipunku i tak dalej... 

Metin jest dobry, ale po prostu ludziom już się nudzi. Taka prawda. 

No tak ale powiedz mi co inne aktualizacje oprócz tej z grotą zmieniły w grze? Właśnie komunikacja ze społecznością byłaby kluczowym rozwiązaniem tak jak to było w 2k7-2k9.

Opublikowano

Według mnie dużym 'problemem' dla metina jest szybki postęp technologii - ludzie mają coraz to lepsze komputery, więc szukają czegoś, co ładniej wygląda, ma lepszą mechanikę itp. - metin już im tego nie oferuje. Nie zrozumcie mnie źle, osobiście lubię mechanikę PVP metina, bo to bardzo dobra zabawa.

Właśnie przez ten postęp również pojawił się pomysł nowego silnika graficznego dla metina - nie wiem, czy to tylko plotki, czy GF to rzeczywiście ogłosił, ale widzę bardzo dużo negatywnych opinii na ten temat, że ludzie odejdą, że nikt nie będzie przez to grał. Totalna bzdura. Właśnie dzięki temu przyjdzie bardzo dużo graczy, bo będzie czuć jakąkolwiek świeżość i nowość, a nie tak jak teraz.

Oczywiście kolejnym problemem jest ogromny nacisk na zarobek i brak jakiegokolwiek kontaktu z graczami, bo to jest podstawa gier multiplayer. Jeśli GF tego nie zmieni, to nawet ten nowy silnik graficzny im nie pomoże. 

Opublikowano

Wiraj Noresta.Przede wszystkim zmienic stosunek do graczy pytac co unas itd.Normalnie romzawiać,a nie odpisywac kiedy im sie chce i wgl jak odpiszą to cud.Po 2  traktować graczy np.skradziono konto,okradli kogos,to jakaś pomoc z ich strony by się przydałą,czy tez zapomnialo sie emaila do konta na ktorym zostalo zalozone i haslo.Gre nie zmienił is kiedys tez byl i nic to nie wnosiło.Gre zmienilo,że rzadko widać administracje,pełno botow,mało eventow.Kiedys eventy to byly eventy,zuo blaski i to bez zmniejszania dropu.Ludzie by tez wrocili jakby ceny były wysokie np.Kiedyś aura kosztowała 200kk a teraz ? czy stalka 1kkk.Kiedys się pytalem o cennik aktualny do gry na dany serwer.A oni odpisali,ze to gracze ustanawiają ceny,a nie administracja.Co poszło nie tak na pewno nowe mapy.A dlatego,ze zrobili drop stalek +7 a kiedys trzeba bylo od zera robic bodziami bo nie dosc,ze byly drogie to malo kto sie podejmowal isc na dt.A teraz im to lata apre stalek +7 spali czy nie to juz są grosze dla nich skoro taka stalka +9 kosztuje 15-20kk.Na pewno skrzynie ucznia,przez co można miec przepustki,dodania,zmianki,pd na 7 h bodajze,perły inne rzeczy,bodzie,malze to jest paranoja,I żadna aktualziacja nie pomoże.Bo patzrcie skoro xxx lat temu ludzie mieli stalki +9 i to jeszcze nawet nie zawsze chcieli sprzedac za 1kkk bo chcieli i wiecej.A ci co byli ogarnięci domyślali się,ze z nowymi mapami bd drop stalek i nnych rzeczy,przez co ludzie wcześniej posprzedawali konta.Nie oplaca się juz grać skoro wszystko jest takie tanie,kazdy mzoe miec eq+9  nawet na 1 lvl.A kiedyś ? zeby kogos spotkac takiego to na prawde kosmos,latało się w eq +6 i tez okradali wtedy z takim eq.Nikt nie mial zbytnio kasy.Co jeszcze przez to co jest teraz,nie ma expa na spotach jak kiedyś,ksucie na metkach,w m2 kiedys bylo multum ludzi.Ipamietam jak sie fajnie expilo bo sporo ludzi,i czasami oni cb podexpili.A przechodzac przez m2 rzadko ktos jest.Czesto jakies boty.To zepsuło gre hacki,boty,okradanie ludzi .No i kiedyś były inne czasy.Tak zwane czasy dzieciństwa nikt nie znał tej gry zaczynało się od podstaw,Co uzależnialo przez pare lat.Bo ta gra była wciagająca.Poza tym ten hs-od kilku lat nie był włączony.Dopiero potem go włączyli.Przez co wtedy były masowe bany z automatu chociazby za fishbota.Te czasy jak się expilo za kase.A teraz ? kazdy sam sie wyexpi i ma full kasy z tych skrzyn i werbowania.Nawet teraz nie chcą kupwac bodzi itd bo po co jak 30 lvl i se mozna za free ulepszać.Zielone poty jzu tak nie shcodzą jak kiedys.Duzo by wymieniac.Itemy kd aury itd są za tanie,I jak tu zarobić.A po 2 sporo osob nakupilo sobie na zas i teraz cos sprzeda iw gl zarobic to cud.Kiedys nie bylo tkaich problemow.Przydaly by się eventy,ale takie normalne bez obcinania dropu np.dawno nie bylo rybołustwa eventu.Ostatni pamietam to był w roku 2011.Czego brakuje łowienia kiedyś sie łowiło kilkadziesiąt osob,a teraz ludzie zobaczyli dobrobyt,wiec sie nie opłaca,maks 3/5 osob w danym krolestwie se łowi.I te czasy jak się w weekendy wstawalo o 6,7,8 i sie grało.Ba nawet sie umawialo z kolesiem,ze z rana sie bedzie expic i sie podawalo numer telefou,zeby go obudzic jak zaspi czy coś.A teraz ? to az szkoda gadać.Wina administracji i tyle.Bardzo rzadko są i to do tego na /INV  żałosne.Albo ta dombola czy koło losu na świeta w tomboli kiedyś można bylo miec darmowy los robiąc cały czas konta 1lvl.A zobaczyli,ze są na tym stratni bo hajs sie musi zgadzac wiec kazdy musi porobic zeby orka.A wiadomo kto bd robil postacie expil i dropil.Długo by wymieniac,Wiecej info na priv jak ktos  chce coś wiedzieć,Bo mogło mi umnknąc coś :) pozdro z roku 2008.Serwer Poland,a potem onyks.Szkoda tylko,ze nie mam screenow z tamtych czasow.Pozdrowienia ziomeczki :) Dalszych sukcesow  w dorosłym życiu :)

/niereg. sygna

Opublikowano

Ogólnie, to ja bym postawił jakieś parę nowych serwerów, na których byłoby wszystko od zera i wyjebał te wszystkie aktualizacje. Maksymalny poziom 99, najwyższa mapa grota V2, ekwipunek do 90lv, brak wilkołaka i dopalaczy, żeby trzeba było się ostro pomęczyć z expem i eq. Na pewno twórcy musieliby się ogarnąć z itemshopem i o wszystkie zmiany późniejsze pytać graczy. Nie zaszkodziłoby wprowadzenie paru udoskonaleń gry (nie ułatwień) i nowych wyzwań, ale takich, które nie zalatują privem i nie odbiegają od metka.

Ogólnie jednym z głównych problemów jest teraz CS:GO. Gra jest na topie, są te wszystkie turnieje itp. Każdy z tego nagrywa, zarabia na tym, więc Metin nie miałby szans. ;)

denzel.png

Pasjonat
Opublikowano

Każda gra ma szansę powrócić na szczyt, metin też. (teraz praktycznie zerową, ale zawsze)

Przede wszystkim zmienic stosunek do graczy pytac co unas itd.Normalnie romzawiać,a nie odpisywac kiedy im sie chce i wgl jak odpiszą to cud

Bez przesady, to nie 6obcy.

Mogliby to nawet wyłączyć na jakiś czas i zrobić całkowitą przebudowę..ale pieniądze.

Przydałaby im się nowa ekipa, brak schematów: nowy przedmiot w is->news->wychodzimy. Tak jak piszecie wyżej, dobra byłaby różnorodność, nie tylko hard, a easy na wzór prywatnych, jeden z wieloma dodatkami, drugi easy w starym metinowym klimacie.
Odnowienie grafiki też byłoby całkiem miłe, bo bez ściemy to większość na to patrzy, jak się nawet o jakiejś grze powie: to od razu, przykładowo minecraft pikselowe gie, a battlefield 4 prawie jak film.

Jeśli oczekujesz na moją odpowiedź - oznacz mnie @m0u

Opublikowano

Ogólnie, to ja bym postawił jakieś parę nowych serwerów, na których byłoby wszystko od zera i wyjebał te wszystkie aktualizacje. Maksymalny poziom 99, najwyższa mapa grota V2, ekwipunek do 90lv, brak wilkołaka i dopalaczy, żeby trzeba było się ostro pomęczyć z expem i eq. Na pewno twórcy musieliby się ogarnąć z itemshopem i o wszystkie zmiany późniejsze pytać graczy. Nie zaszkodziłoby wprowadzenie paru udoskonaleń gry (nie ułatwień) i nowych wyzwań, ale takich, które nie zalatują privem i nie odbiegają od metka.

Ogólnie jednym z głównych problemów jest teraz CS:GO. Gra jest na topie, są te wszystkie turnieje itp. Każdy z tego nagrywa, zarabia na tym, więc Metin nie miałby szans. ;)

Nie, nie, nie. Broń Boże - nie kasować aktualizacji! To przez nie gra się jeszcze trzyma, a jeżeli jesteś ciekaw, to niedawno @boooooo stawiał serwer na plikach raina - i? 20 graczy - 20 na starcie, a następnego dnia, gdy sprawdzałem licznik - już nawet 0. Nie opłaca się robić takiej cofki.

By Metin2 PL był "PL" to przynajmniej powinni zwiększyć conajmniej trzykrotnie doświadczenie, Yangi może 2 razy, a przedmioty 2 razy oraz umożliwili zdobycie wszystkiego w grze, oczywiście z wysiłkiem.

Dla wszystkich: Zwróćcie uwagę na to, że gracze znają już wszystkie tajniki gry i wiedzą, że jak się zacznie, to pieski, potem eq, m2, orki itp.. Kiedyś każdy pytał się drugiego o coś innego, bo, no cóż - byli młodsi, ale stosowniejsi w porównaniu do innych, którzy ciągle każdego "hejtują". Przecie to nie ma przyszłości! Ludzie! Tu serio trzeba trochę przystopować, by gra stała się normalna. A - zapomniałbym: dawne zdobywanie doświadczenia na Orkach w 8-os. grupie. Teraz to tylko się roi od multikont, a jeżeli chcesz zostać podexpionym, zapłać 1kk za 10 minut. No cholera jasna, ja rozumiem, że obecna sytuacja to p2w, ale są też i korzyści - przecież w 100% leci lepiej exp, czyż nie?

wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Opublikowano

Nic z metinem już nie zrobią.

Teraz privy bardziej przyciągną graczy, niż pl.

Musieliby otworzyć nowy serwer, lub całkowicie nową wersję z nowym silnikiem,klientem itp.

qaz3pc.jpgteż was kocham <3

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Winą małej ilości graczy jest też sam GF, który wiąże ręce naszych GM'ów - bo oni mogą tylko organizować eventy i rozdawać bany, nic innego.

Wiem, że w naszym polskim Metinie były osoby który miały takie pomysły, że głowa mała, ale co oni mogli zrobić? Wysłać ticketa z propozycją do GF   :((

Gdyby nie te nastawienie na zysk, a na przyjemność grania to byłoby całkiem OK.

No bo jak ktoś widzi w każdej aktualizacji jakiś haczyk na IS'a to.. (zachowam wulgaryzmy dla siebie).

Miejmy nadzieję, że otworzą oczy, ale ciekawe kiedy, aby nie było za późno.

­

­

Opublikowano

Ta dyskusja powstała z ciekawości oraz dlatego, że powstaje coraz więcej tematów czy opłaca się grać

Oczywiście zaznaczam na początku, że nie mam zamiaru w jakikolwiek sposób obrażać...

Sam Zauważyłeś, że powstawało kilka już tematów  '' czy opłaca się grać '' w których to pisali ludzie dokładnie to samo co tutaj piszesz / piszecie i mnie ciekawi po co kolejny tak idiotyczny temat? I dziwi mnie tym bardziej gdy patrzę i co ja widzę?  Moderator Metin2 założył taki temat  ;x Aż nie wierzę... 

Wyjaśniając to co napisałem -> '' po co kolejny tak idiotyczny temat '' ( bo chyba nie każdy to rozumie ) - Po pierwsze to co już wspomniałem były takie tematy, były poruszane sprawy co psuje gre, co by ratowało grę itd. ale ja się pytam ( i teraz po drugie -> ) co Wam / Nam dadzą takie liczne ilości tych zbędnych tematów i tych samych dyskusji skoro:

- nikt z Was nic nie zmieni w metinie tylko można po raz kolejny wylać swoje żale.

- żaden GM z PL'a nawet nie przeczyta tego co tu się pisze, a nawet jak przeczyta to i tak ( mówiąc wprost ) gówno zrobi, bo jak już ktoś wspomniał cofnąć się nie cofną, więc może zostać tylko tak jak jest. 

- tak jak już w innych tematach ktoś też wspomniał, ludzie zasmakowali prywatych serwerów, czyli mogą mieć zmianki, pety, wierzchowce, super wybonowane eq w krótkim czasie, a dla dzieci ( bo tak nazywam tych którzy dużą wagę przykładają do tego co zaraz napiszę ) liczą się kolejne kolorowe zbroje i najlepiej jakby ich było pierdyliard do zdobycia w grze i tak samo by max lvl wynosił 999 gdyby się dało ( a może i się da ). Bo Ci co teraz grają nie mają pojęcia jaką grą jest Metin..  A o tym to już nawet ja pisałem w jednym temacie próbując puknąć ludzi w głowe by się ocknęli.. Bo metin po to ma 3 królestwa by walczyć ze sobą, a nie po wbiciu max lvl narzekać że nie ma co robić. Przez to te bzdurne aktualizacje są robione, bo to Wy - gracze chcecie ciągle coś co zajmie Wam czas w grze, bo nie potraficie korzystać z tego co zdobywacie. Kiedyś jak był ten 99 lvl max i były tylko Syrki i Niebianki cały czas ludzie wojny robili, cały czas '' napadali '' na królestwa i się bili, bo po to się to eq robi i wybiera dane królestwo. Prosta sprawa, dlaczego na serwerach easy / pvp jest zawsze najmniej graczy? bo nie trzeba tam expić.. Tak - wydaje się idiotyczne, ale taka jest prawda.. ludzi nie kręci walka, dlatego też gdy prowadziłem temat z zagranicznych serwerów pvp na których grałem, była tylko garstka Polaków, bo ludzie wolą wiecznie expić, a jak się wyexpią to sprzedają postać i spadają z serwera na następny mówiąc '' osiągnąłem wszystko co było możliwe '' - no więc jak osiągnąłeś to skorzystaj z tego... Ale ludziom teraz się nie przetłumaczy. Nawet zażartowałem w jednym z tematów, że w Metinie w chwili obecnej wystarczyłoby jedno królestwo, bo i tak ludzie nie walczą i nawet ( głupio to zabrzmi ) boją się walczyć, jakby to oni w realnym życiu mieli zginąć lub być pośmiewiskiem.. Pośmiewiskiem w grze.. tragedia..no ręce opadają.. 

Więc dla mnie każdy kto chce aktulalizacjii z następnymi lvl'ami, z następnymi setami powinien przenieść się na jakąś inną gre, bo to Ci ludzie własnie zniszczyli tą gre. Chcieliście aktualizacji to teraz nie płaczcie, że tak się dzieje z serwerami jak się dzieje. Nie trzeba być top1 w metku, żeby się dobrze bawić. Daje głowę że każdemu wystarczyłoby mieć ten 99 lvl, syrka i stalke wybonowaną i można byłoby się fajnie bawić, tylko że ludzie nie potrafią się tak bawić. A teraz bardziej na logikę czemu metin świeci też pustkami ( mówię o PL'u głównie ). Gdy max lvl był 99 to wtedy taki 86 czy nawet 70+ mając skile na P potrafił też włączać się do zabawy i bić się z tymi maxami, natomiast teraz spójrzcie jaka jest przepaść miedzy 86 a 120, jakie eq mają CI na 120 / 105 przez to się nie chce większości nawet wbijać do gry, bo więdzą że i tak są bez szans, więc szkoda czasu marnować. Teraz tylko IS'owcy i nołlajfy mogą się mierzyć ze sobą. 

Opublikowano

Oczywiście zaznaczam na początku, że nie mam zamiaru w jakikolwiek sposób obrażać...

Sam Zauważyłeś, że powstawało kilka już tematów  '' czy opłaca się grać '' w których to pisali ludzie dokładnie to samo co tutaj piszesz / piszecie i mnie ciekawi po co kolejny tak idiotyczny temat? I dziwi mnie tym bardziej gdy patrzę i co ja widzę?  Moderator Metin2 założył taki temat  ;x Aż nie wierzę... 

Wyjaśniając to co napisałem -> '' po co kolejny tak idiotyczny temat '' ( bo chyba nie każdy to rozumie ) - Po pierwsze to co już wspomniałem były takie tematy, były poruszane sprawy co psuje gre, co by ratowało grę itd. ale ja się pytam ( i teraz po drugie -> ) co Wam / Nam dadzą takie liczne ilości tych zbędnych tematów i tych samych dyskusji skoro:

- nikt z Was nic nie zmieni w metinie tylko można po raz kolejny wylać swoje żale.

- żaden GM z PL'a nawet nie przeczyta tego co tu się pisze, a nawet jak przeczyta to i tak ( mówiąc wprost ) gówno zrobi, bo jak już ktoś wspomniał cofnąć się nie cofną, więc może zostać tylko tak jak jest. 

- tak jak już w innych tematach ktoś też wspomniał, ludzie zasmakowali prywatych serwerów, czyli mogą mieć zmianki, pety, wierzchowce, super wybonowane eq w krótkim czasie, a dla dzieci ( bo tak nazywam tych którzy dużą wagę przykładają do tego co zaraz napiszę ) liczą się kolejne kolorowe zbroje i najlepiej jakby ich było pierdyliard do zdobycia w grze i tak samo by max lvl wynosił 999 gdyby się dało ( a może i się da ). Bo Ci co teraz grają nie mają pojęcia jaką grą jest Metin..  A o tym to już nawet ja pisałem w jednym temacie próbując puknąć ludzi w głowe by się ocknęli.. Bo metin po to ma 3 królestwa by walczyć ze sobą, a nie po wbiciu max lvl narzekać że nie ma co robić. Przez to te bzdurne aktualizacje są robione, bo to Wy - gracze chcecie ciągle coś co zajmie Wam czas w grze, bo nie potraficie korzystać z tego co zdobywacie. Kiedyś jak był ten 99 lvl max i były tylko Syrki i Niebianki cały czas ludzie wojny robili, cały czas '' napadali '' na królestwa i się bili, bo po to się to eq robi i wybiera dane królestwo. Prosta sprawa, dlaczego na serwerach easy / pvp jest zawsze najmniej graczy? bo nie trzeba tam expić.. Tak - wydaje się idiotyczne, ale taka jest prawda.. ludzi nie kręci walka, dlatego też gdy prowadziłem temat z zagranicznych serwerów pvp na których grałem, była tylko garstka Polaków, bo ludzie wolą wiecznie expić, a jak się wyexpią to sprzedają postać i spadają z serwera na następny mówiąc '' osiągnąłem wszystko co było możliwe '' - no więc jak osiągnąłeś to skorzystaj z tego... Ale ludziom teraz się nie przetłumaczy. Nawet zażartowałem w jednym z tematów, że w Metinie w chwili obecnej wystarczyłoby jedno królestwo, bo i tak ludzie nie walczą i nawet ( głupio to zabrzmi ) boją się walczyć, jakby to oni w realnym życiu mieli zginąć lub być pośmiewiskiem.. Pośmiewiskiem w grze.. tragedia..no ręce opadają.. 

Więc dla mnie każdy kto chce aktulalizacjii z następnymi lvl'ami, z następnymi setami powinien przenieść się na jakąś inną gre, bo to Ci ludzie własnie zniszczyli tą gre. Chcieliście aktualizacji to teraz nie płaczcie, że tak się dzieje z serwerami jak się dzieje. Nie trzeba być top1 w metku, żeby się dobrze bawić. Daje głowę że każdemu wystarczyłoby mieć ten 99 lvl, syrka i stalke wybonowaną i można byłoby się fajnie bawić, tylko że ludzie nie potrafią się tak bawić. A teraz bardziej na logikę czemu metin świeci też pustkami ( mówię o PL'u głównie ). Gdy max lvl był 99 to wtedy taki 86 czy nawet 70+ mając skile na P potrafił też włączać się do zabawy i bić się z tymi maxami, natomiast teraz spójrzcie jaka jest przepaść miedzy 86 a 120, jakie eq mają CI na 120 / 105 przez to się nie chce większości nawet wbijać do gry, bo więdzą że i tak są bez szans, więc szkoda czasu marnować. Teraz tylko IS'owcy i nołlajfy mogą się mierzyć ze sobą. 

To forum przede wszystkim składa się z dyskusji, którą staramy się szerzyć. Inne tematy, które powstają z zapytaniem "Czy opłaca się grać?" otrzymują odpowiedzi "Tak/Nie" rzadko kiedy jest uzasadniona ta wypowiedź. W tym temacie staramy się poruszyć wszelkie tematy. Jak widać każdy ma zdanie na ten temat i to dosyć obszerne.

@veimiK

To samo słyszałem o grafice. Tylko ciekawe jak zareagują na to starzy gracze. Bo nowych może przyciągnąć a starych zniechęcić.

@Cutler

Wytłumaczę Ci w prywatnej wiadomości nie róbmy offtopu.

Opublikowano

Według mnie za dużo zostało naraz wprowadzone. Kiedyś mieć stalke +9 to było coś, a teraz doszliśmy do momentu, gdzie stalka+4-6 5b jest tańsza od Śmiertelki+9 5b. Niepotrzebnie wprowadzali drop Stalek+7, tych nowych zbroi i mieczy, czy biżuterii, mogli je dodać, ale tylko w formie przerobienia ich tak jak np. zbroje 80 czy bronie 80.

Ktoś, kto teraz wraca, ciężko mu bedzie przez kilka dni ogarnąć to wszystko - system szarf, kostiumy, smocza alchemia...

Opublikowano

To forum przede wszystkim składa się z dyskusji, którą staramy się szerzyć. Inne tematy, które powstają z zapytaniem "Czy opłaca się grać?" otrzymują odpowiedzi "Tak/Nie" rzadko kiedy jest uzasadniona ta wypowiedź. W tym temacie staramy się poruszyć wszelkie tematy. Jak widać każdy ma zdanie na ten temat i to dosyć obszerne.

Większość może i ma odpowiedzi '' tak '' lub '' nie '', ale są takie w których już było wałkowane to co tutaj. 

Poza tym w dalszym ciągu nie napisałeś - w jakim celu ta dyskusja? Fajnie, że każdy może się wypowiedzieć i nigdzie nikomu w żaden sposób tego nie zabraniałem, ale powiedz mi co to da, że każdy wyleje tutaj chociażby na 4 strony żale co się stało z Metinem?  czy coś to wniesie?  Bo moim zdaniem nie i temat przez to jest bez sensu po prostu.

Opublikowano

­Zmniejszyć nacisk na IS.

Komunikacja między graczem, a administracją, jakaś interaktywność, czy coś w tym rodzaju.

Więcej eventów.

Metody zdobycia SM nie tylko wydając pieniądze.

Pozbyć się prywatnych serwerów - pewnie 50% wróci na globala, druga połowa skończy grę.

tenor.gif

Opublikowano

Pozbyć się prywatnych serwerów - pewnie 50% wróci na globala, druga połowa skończy grę.

Brutalne i chyba niemożliwe do wykonania, ale jak najbardziej by pomogło. Sam bym na globala przeszedł, tylko że nie na PLa, a na sg. Nie rozumiem jakim cudem nowi gracze zaczynają grę na PLu (oczywiście poza tymi, którzy nie wiedzą nawet o mpc) zamiast na privach typu WoM2. Nie dość, że łatwiej się wszystkiego nauczyć, to mniejszy nacisk na p2w.

@Edit Zjadłem... zdanie.

Opublikowano

Takie tematy są bezsensu. To jak pytać czemu zatonął tytanic. Metin jest stary.. Jest starszy niż 89% użytkowników tego działu.. Gra była tworzona od 2002 roku teraz mamy 2015 co daje nam 13 lat. Oficjalnie wyszła w 2005 roku i teraz miała swoje dziesięciolecie. Każdy już się nagrał w Metina nikt nie chce całe życie grać w jedną gierkę szczególnie że jest ona stara i nie oferuje nic ciekawego.. Masz na rynku dużo dużo lepsze MMORGP to tak jakbyś miał nowe Audi ale wsiadałbyś do swojego starego malucha. 

To ogółem o Metinie. A co do samego globala to stary to nie jest jakby wina samego Metina tylko GF. Gameforge po woli likwiduje stare gry. Jakiś czas temu był wyciek informacji z gf z których można było się dowiedzieć np tego że mają zamiar zamknąć gladiatus.pl dlatego że nie przynosi on już wystarczających zysków a na jej miejsce zaprezentują nową grę. Już jakiś rok temu polski team gladiatus się rozpadł zostały 2-3 aktywne osoby reszta zrezygnowała z swoich posad bo nie widziała przyszłości lub po prostu zostali "wyrzuceni" przez GF (mowa tutaj o ludziach z płatnymi posadami a nie wolontariuszy).  To samo dzieje się na polskim globalu... Za rok-dwa global zostanie zamknięty a na jego miejsce przyjdzie Metin3.

Co do braku aktualizacji to weź pod uwagę to że obecnie przy silniku Metina pracuję tylko 5 osób, które muszą wymyślić nowość, dodać, przetestować, poprawić, przetestować, poprawić, zoptymalizować, przetestować i dopiero mogą myśleć o wprowadzeniu tego na oficjalne serwery.

Opublikowano

Cześć wszystkim, przeglądając sobie dzisiaj forum i stare ss-y z gry metin2 zadaje sobie pytanie co tak właściwie stało się z metin2? Czemu tak naprawdę metin2 doszedł do takiego stanu jakim jest teraz? Na pewno też zadajecie sobie to pytanie i macie jakąś tam swoją teorie i wytłumaczenie. Jak myślicie, co muszą zrobić twórcy gry aby gra odzyskała swoich graczy i żeby zainteresowanie gry rosło?

Moim zdaniem wygląda to tak:

- Metin2 jest w takim stanie z jednego powodu, niepotrzebne aktualizacje które nie tak naprawdę nie wnoszą nic do gry a co za tym idzie

przedmioty czy też pakiety, które są dodawane do itemshopu. Twórcy zbyt mocno naciskają na zarobki. Oczywiście rozumiem to wszystko musi

zarabiać ale bez przesady. Na 3-5 newsy na forum większość to informacje o przecenach w itemshopie.

Właśnie to psuje klimat gry oraz odstrasza graczy.

Co moim zdaniem uratuje grę:

- Twórcy powinni starać się trzymać lepszy kontakt ze społecznością gry, pytać się co ich zdaniem zmieniło by grę.

Niestety coraz więcej osób odchodzi ze składu administracji gry.

- Nie wprowadzać bezsensownych aktualizacji tylko przedyskutować je z graczami.

- Zmniejszyć nacisk na itemshop.

- Stworzyć coś na wzór prywatnych serwerów byłaby to konkurencja nie do przebicia i zarazem ludzie by grali na serwerze bo itemshop by im nie przeszkadzał. Powstaje wiele serwerów prywatnych tylko pod zarobek a taki serwer właśnie by to zneutralizował.

Dyskusje z graczami to są prowadzone na privach. Na globalu nie ma miejsca na takie rzeczy, ponieważ ta gra jest już 'ułożona'. To jest jeden wielki biznesplan, wszystko dobrze rozplanowane. Każda lepsza firma tak zrobi no i tak samo robią oni.

Jakby mogli zmniejszyć nacisk na is, to by zmniejszyli. Koszta, koszta i koszta... skoro zwiększają, to oznacza że brakuje pieniędzy [logiczne].

Tyle odemnie, a w tym temacie można by gdybać i gdybać ale to bez sensu, nic on nie zmieni.

No tak ale powiedz mi co inne aktualizacje oprócz tej z grotą zmieniły w grze? Właśnie komunikacja ze społecznością byłaby kluczowym rozwiązaniem tak jak to było w 2k7-2k9.

Komunikacja 2k7-2k9 była taka sama jak jest teraz.

­

6823214443099701049127.gif

Opublikowano

Moim zdaniem powinni przywrócić najstarsza aktualizacje metina 2007-2011/2012 rok :) 

Wtedy na jednym serwerze grało pierdyliard ludzi bo nie było privów . 

Ludzie usłyszeliby o starym metinie to od razu by się zeszło całe community , lecz nie było by jednego ... starszych graczy którzy teraz mają swoje rodziny i nie wrócą do tego czegoś co było kiedyś tym czymś co niektórzy na prawdę uwielbiali . 

Przypomniały mi się czasy SirMamutPOL'a aż się płakać chce gdzie to wszystko się podziało. 

Takie jest moje zdanie :)

Brakuje mi starego metina :(

Opublikowano

Jak wprowadzili do IS'u na pewien czas YANG za SM'y . to pociągneli się tym na dno.

widzieli duze siano chcieli jeszcze wieksze i sie przeliczyli :D

Opublikowano

Pozybcie sie prywatnych serwerów drogą sądową,to by bylo najlepsze co by zrobili  od 2k09-2k10 roku ;)

Za dużo roboty, prywatny serwer może każdy postawić a nie daliby rady zamykać każdego po kolei. Zapraszam do dyskusji  :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...