Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Brak wejścia sys fan do wentylatora

Karcio22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupilem nową obudowe i ona ma swój wentylator, lecz ja na płycie mam tylko wejście cpu fan do chłodzenia procesora i nie mam gdzie podpiąć nowego wentylatora. Wiem że muszę kupić adapter molex --> 3 pin tylko nie wiem czy to co znalazłem to jest to o co mi chodzi. Widziałem na morelach dokładnie taką rzecz lecz z przesyłką wyjdzie mnie znacznie drożej. Na allegro coś znalazłem jednak nie wiem do czego tam jest wtyczka 3 pinowa(ta żółta) Rozumiem że wkłada się końcówkę od wentylatora do gniazda w adapterze, a do drugiego wejścia w adapterze końcówkę molex od zasilacza więc po co jest jeszcze ta końcówka? Na morelach tego nie było.

http://allegro.pl/adapter-molex-4pin-do-zasilania-wentylatorow-3pin-i5761194018.html#delivery

Opublikowano

Ta żółta końcóweczka służy do zasilania małych wentylatorów które nie potrzebują dużego poboru prądu :) więc można zostawić ją sobie swobodnie jeżeli jest nam nie potrzebna :) 

Opublikowano

Wentylatory z obudowy zwykle podłącza się bezpośrednio pod zasilanie +12V.

Jak masz MOLEX w wentylatorze kupujesz trójnik. 

Jeśli 2 to zwykły 1 męski + 2x żeński ( taki sam tylko bez kabla dodatkowego ) , jeśli 3 to możesz to co podałeś jako pierwszy i podpiąć do czujnika obrotów na płycie 

Ile kabli masz wychodzących z wentylatora i jaką wtyczkę ? Zrób zdjęcie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jaką masz płytę główną? 

Wentylatory z obudowy zwykle podłącza się bezpośrednio pod zasilanie +12V.

Jak masz MOLEX w wentylatorze kupujesz trójnik. 

Jeśli 2 to zwykły 1 męski + 2x żeński ( taki sam tylko bez kabla dodatkowego ) , jeśli 3 to możesz to co podałeś jako pierwszy i podpiąć do czujnika obrotów na płycie 

Ile kabli masz wychodzących z wentylatora i jaką wtyczkę ? Zrób zdjęcie. 

Posłuchaj się, dobrze gada. :)

Zrobiłem coś źle?

Popraw mnie, nie miej złości.

Kto próbuje, ten nie błądzi.

Opublikowano

Dobra koniec tematu. Okazało się że jestem ślepy i nie zauważyłem że mam na płycie wejście 3 pinowe :P Jaka cisza nagle :D Do zamknięcia

Opublikowano

Dobra koniec tematu. Okazało się że jestem ślepy i nie zauważyłem że mam na płycie wejście 3 pinowe :P Jaka cisza nagle :D Do zamknięcia

Właśnie po to pisałem Ci o nazwę płyty. :) Ostatnio kupiłem płytkę od MSI i nie zauważyłem drugiego gniazda na SYS_FAN :) Pozdrawiam.

Zrobiłem coś źle?

Popraw mnie, nie miej złości.

Kto próbuje, ten nie błądzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...