Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Po zmianie płyty głównej dezaktywował mi się windows 10

wilczek0523

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Wczoraj wymieniłem płyte główną w moim komputerze po wymianie tej płyty zauważyłem że mój windows 10 jest dezaktywowany i chce aby go aktywować tylko pytanie jak to  zrobić?Na niego przeszedłem z windowsa 8.1 , żadnego kodu aktywacji nie posiadam.

Opublikowano

Są rózne wersje systemu operacyjnego, a mówię tu o OEM i BOX.
Wersja OEM działa na takiej zasadzie, ze system przypisuje się do BIOSU konkretnej płyty głównej, przez co można taki system zainstalować tylko raz i tylko na tej konkretnej jednej, jedynej płycie głównej będzie działać, BOX działa na takiej zasadzie, ze można sobie instalować tyle razy ile się chce.
Jeśli zmieniłeś płytę główną i system umarł śmiem twierdzić, ze właśnie potwierdziłeś moją tezę.
Co możesz zrobić? Zawsze możesz wrócić do starej płyty (o ile to możliwe), ja się osobiście z czymś takim nie spotkałem (tj. ja nie miałem takiego problemu) bo jak zmieniam mobo to i też całego kompa (włącznie z syetemem), a to się dzieje, raz na kilka(naście) lat i nie przejmuję się starym systemem.

Z windows 10 jest taki bajer, ze prawdopodbnie licencja nie jest w żaden sposób przechowywana na komputerze i... wielkie G da się zrobić.
Ale! Ale spokojnie zawsze jest nadzieja, z tego co udało mi się ustalić musiałbyś się skontaktować z pomocą techniczną Microsoftu, gdzieś w systemie powinna być do tego cytuję ":Zafuana aplikacja".  W 'wyszukaj' wpisz frazę Kontakt, powinno znaleźć "Kontakt z pomocą techniczną" następnie musiałbyś wejsć w Usługi i aplikacje > Windows > Konfigurowanie i potem wybrać sposób komuniakcji od forum, przez rozmowę telefoniczną po czat.

Ktoś już próbował i powiedział po rozmowie tyle więc...

konsultanci Microsoft po rozmowie telefonicznej doradzają aby (puki trwa promocja darmowej aktualizacji) wykonać ponowną instalacje, lub przywrócić poprzednią wersję windowsa z przed aktualizacji do 10, i ponownie go zaktualizować do 10. Mówią że nie mają fizycznej możliwości aktywować systemu, którego klucz został przypisany do sprzętu, którego już z systemem nie ma.
Po zakończeniu promocji trzeba będzie zdobyć nowy klucz, lub pozostać przy starym systemie z nowym sprzętem, lub starym sprzętem a nowym systemem.

MPCForum... jak dawno mnie tu nie było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...