Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Klawiatura membranowa czy mechaniczna?

Legaff

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mysle nad zakupem nowej klawiatury. Moja stara (trzyma sie juz 8 lat :D) to media-tech Milan II mt1229. Nie mam pojecia o tej klawiaturze, widocznie jest tak stara :D Jest to chyba mechaniczna bo trzyma sie tak dlugo i jest glosna ^,^ Jakby ktos mogl napisac dodatkowo czy to mechaniczna czy membranowa... ;)

Czytalem wiele na temat mechanicznych. Bardzo duzo, opinie, amerykanskie serwisy, bla bla bla :P

Z tego co wyczytalem w mechanicznych jest lepsze 'survi' i reakcja klawiszy. Czy ktos sie przerzucal z membranowej na mechaniczną (lub na odwrot) i moze napisac swoje odczucia? 

Odstrasza mnie jedynie cena :P

Jednak dbam o swoj sprzet i zawsze starcza mi na dlugo.

Interesuje sie ostrym gamingiem w CS GO i osu! :) (w osu liczy sie bardzo reakcja)

Czy mechaniczna bedzie lepsza? Czy moze ta media-tech Milan II mt1229 jest membranowa i nie bede mial problemu z nową (membranową)? Czy moze kupic mechaniczną? :)

Z gory dziekuje i zycze milego dnia! :D

joduska.me

botoflegends.com

RITO I HATE U!

Opublikowano

Ja osobiście byłem w markecie i miałem okazję poklikać w klawiaturę mechaniczną od razera która kosztowała jakieś 700 zł. Jako użytkownik klawy za 60 zł od tracera - nie widzę ŻADNEJ różnicy, a nawet bym powiedział że ta mechaniczna jest trochę niewygodna bo trzeba mocniej klikać.

Opublikowano

Właśnie mechaniczna jest o wiele dokładniejsza, a poza tym jest inaczej zbudowana. Zwykła klawiatura obsługuje maksymalnie do 3 przycisków, a mechaniczna jest zazwyczaj z tzw. N-Key Rollover.

Co do kolejnej różnicy to teraz dwie kolejne różnice: Częstotliwość (nawet 1000Hz), oraz czas reakcji (1ms). W membranowej możesz o tym zapomnieć. Gdyby nie było różnicy to by mechaniczne klawiatury nie był tak popularne. Czasem liczy się każda milisekunda.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź kolegom wyżej! :)

Wypowie się ktoś jeszcze w tej sprawie? Bardzo zależy mi na odpowiedzi.

joduska.me

botoflegends.com

RITO I HATE U!

Opublikowano

Mechanik to przede wszystkim duża żywotność. Taka klawiatura powinna starczyć na lata.

Opublikowano

Twoja klawiatura to membrana i to tania, jak patrze po necie. Tak na prawde wszystko zalezy tylko i wylacznie od Twojego budzetu. 

Ja osobiście byłem w markecie i miałem okazję poklikać w klawiaturę mechaniczną od razera która kosztowała jakieś 700 zł. Jako użytkownik klawy za 60 zł od tracera - nie widzę ŻADNEJ różnicy, a nawet bym powiedział że ta mechaniczna jest trochę niewygodna bo trzeba mocniej klikać.

Takiego bullshitu dawno nie czytalem, tracer za 60zl do mechanika razera jakiegos wys. budzetowego i nie ma roznicy xDDDD Prosze podaj mi model tego tracera skoro jest taki genialny. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

To czy ktoś czuje różnicę zależy tylko od niego ja zawsze myślałem że mechaniczne są takie dobre jak wszyscy piszą a jak se w taką poklikałem to stwierdziłem że nie byłbym w stanie na tym pracować bo jest po prostu nie wygodna. Co kto lubi.

Opublikowano

Do osu na pewni nie membrana bo przy stremach 250bpm klawisze moga wylatywac i sie psuc (wiem cos o tym). Tak więc do osu jak najbardziej mechanik.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Przede wszystkim klawiatury mechaniczne mają wysoki stan (wysokie przyciski), a ta twoje taka nie jest. Jeżeli uważasz, że masz mechanika to zdejmik przyciski (nie powinny być zablokowane niczym (żadnych zatrzasków) tylko założone. I wyślij zdjęcie, co jest pod spodem (wyraźne, wrób przy naturalnym świetle).

Nie odpowiadam, jeżeli coś ci się zepsuje, bo stara klawiatura i słaba. W mechanicznych to normalne, że wyciąga się przyciski, ponieważ niektórzy zakładają sobie gumki wyciszające, lub po prostu ją czyszczą.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...