Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powrót do tamtych czasów

kozaczenko11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co powiedzielibyście na serwer typowo "oldschoolowy"? Co by nie gadać.. taka kopia metina z przed 6-7 lat. Nie wiem czy istnieje taki serwer i nie wiem czy trwają prace nad takowym.. ale ja z chęcią bym pograł.

Full pt na BO, dropienie ribów na ezotach, łowienie ryb żeby mieć na cokolwiek... wspaniałe community. Kiedyś na globalu potrafiłem cały czas w grze spędzać na rybach bo było tam mnóstwo ludzi i było w porządku.

Teraz? To jakiś żart jest przecież co się stało z tą grą.. global już niżej chyba upaść nie może, a o priwach nie wspomnę.. jeszcze latających jednorożców i hodowania kóz brakuje tylko. 

Tak sobie tylko pomyślałem, że grałem w tę grę dosyć długo, na globalu i na prywatnych serwerach, ale najlepiej bawiłem się właśnie na tym początkowym metinie, a z każdą kolejną aktualizacją było tylko gorzej.

Gralibyście? Takie luźne pytanie. Nie mam planów dot. tworzenia takiego serwera, ale jakby jakimś cudem znaleźli się ludzie zainteresowani to z chęcią współtworzyłbym taki  projekt :D

Wraz ze zmianami, z upływem czasu, ta gra straciła klimat. 

Trzeba dzisiaj nie mieć czasu, żeby jutro mieć czas.

Opublikowano

­Nie wiem czy taki projekt wypali w tych czasach, musiałby on być na prawdę bardzo dobry.

Tutaj o zyskach z serwera nie wspomnę.

GG: 55125182 // Skype: Snorlax // Gra: Snorlax // TS: Snorlax

Jeśli szukasz osoby do pomocy na forum zapraszam do mojej oferty !

Snorlax - Oferta pomocy na forum

Opublikowano

Przecież to z góry skazane na porażkę jest, teraźniejsi gracze to idioci i ameby 12 letnie gdzie na serwerze easy im za trudno.

Opublikowano

Właśnie wydaje mi się, że wypaliłby. Wielu jest "koneserów", którzy nawet nie grają aktualnie, a w przypadku pojawienia się możliwości powrotu do dawnego metina - wróciliby do czynnej gry.

Snorlax, jaki serwer - takie zyski :)

Przecież to z góry skazane na porażkę jest, teraźniejsi gracze to idioci i ameby 12 letnie gdzie na serwerze easy im za trudno.

To co napisałeś, to jest tak bardzo smutna prawda, że szkoda gadać :D ale z takimi ludźmi raczej nie chciałbym grać na serwerze (dlatego nie gram nigdzie chociaż chętnie pograłbym), a poziom trudności serwera zadziałałby jak taka selekcja i ameby nie zagrzałyby miejsca ;)

Opublikowano

­

Rok temu wystartował Arutan.pl. Max 99 i prawie bez żadnych nowości. Jak stary PL. Niestety zagrało tylko 200 osób.

Arutan miał potencjał i od strony technicznej był dobrym serwerem ale bez reklamy :/.

GG: 55125182 // Skype: Snorlax // Gra: Snorlax // TS: Snorlax

Jeśli szukasz osoby do pomocy na forum zapraszam do mojej oferty !

Snorlax - Oferta pomocy na forum

Opublikowano

Nie ma reklamy na serwery hard.

­

Chodzi o rozgłos. Nie ma możliwości przyciągnięcia graczy na serwer skoro mało ludzi wie o jego istnieniu. Jestem pewien, że gdyby podjąć odpowiedni wysiłek, to serwer nie byłby niewypałem. 

Opublikowano

Nie ma szans na taki serwer w tych czasach, połowa metinczyków to 10-latki, które nie radzą sobie na serwerach easy, a mowa o takim na prawdę trudnym serwerze, jakim był pl sprzed kilku lat. Nikt by na nim nie grał, bo byłby zwyczajnie za trudny

Opublikowano

Nie ma takiej możliwości. Z dwóch przyczyn:

Pierwsza: Powstały privy:

-ludzie posmakowali zmianek, dodań, zwojów egzo, rad pustelnika, rękawic, autopodnoszenie hajsu, pelerynki itd. przez to IS nagle stał się dla wszystkich niezbędny (mimo, że od zawsze był bardzo pomocny tylko nikomu to nie było potrzebne) i przez to zaczął się płacz, że popsuli metina, bo trzeba wydawać kasę żeby coś ugrać. Tak naprawdę to podejście graczy do gry się spieprzyło, a nie gra.

-gdyby nie privy to żadne miecze syriusza, nowe zbroje itd. nie znalazły by się w metin2PL gdyby nie płacz graczy, że też tego chcą na PL'u. Wszystkie bronie 32-60lvl przestały być używane, zaczęła się gra schematyczna i w metinie nie wykorzystuje się całego potencjału. 

Druga: TS:

-każdy chce klimatu z PL'a ale czy nikt nie zauważył, że najbardziej klimatyczne rzeczy to były: spontaniczne PT, wojny gildii najczęściej na 30-60 lvlu, masowe latanie przypadkową ekipą do wrogiego królestwa i to wszystko bez TSa. Teraz każdy go ma, bez niego nie ma współpracy i klimatu. Niby ułatwił komunikacje ale tak naprawdę spieprzył wszystko. 

Opublikowano

O to w tym wszystkim chodziło, że kompletowanie eq i expienie nie były jedyną atrakcją gry i nie było podziałów bo w każdym przedziale każdy miał mnóstwo równych sobie ludzi. 

Poza tym.. wcześniej potrzebna była współpraca bo solo ciężko było działać, teraz na globalu solo można wszystko.

Nie ma takiej możliwości. Z dwóch przyczyn:

Pierwsza: Powstały privy:

-ludzie posmakowali zmianek, dodań, zwojów egzo, rad pustelnika, rękawic, autopodnoszenie hajsu, pelerynki itd. przez to IS nagle stał się dla wszystkich niezbędny (mimo, że od zawsze był bardzo pomocny tylko nikomu to nie było potrzebne) i przez to zaczął się płacz, że popsuli metina, bo trzeba wydawać kasę żeby coś ugrać. Tak naprawdę to podejście graczy do gry się spieprzyło, a nie gra.

-gdyby nie privy to żadne miecze syriusza, nowe zbroje itd. nie znalazły by się w metin2PL gdyby nie płacz graczy, że też tego chcą na PL'u. Wszystkie bronie 32-60lvl przestały być używane, zaczęła się gra schematyczna i w metinie nie wykorzystuje się całego potencjału. 

Druga: TS:

-każdy chce klimatu z PL'a ale czy nikt nie zauważył, że najbardziej klimatyczne rzeczy to były: spontaniczne PT, wojny gildii najczęściej na 30-60 lvlu, masowe latanie przypadkową ekipą do wrogiego królestwa i to wszystko bez TSa. Teraz każdy go ma, bez niego nie ma współpracy i klimatu. Niby ułatwił komunikacje ale tak naprawdę spieprzył wszystko. 

Te nowe zbroje i bronie nie wzięły się w privów tylko z innych globali. To z nich czerpane były kiedyś "mody" na privy, a nie każdy global rozwijał się z równą prędkością.

Opublikowano

O to w tym wszystkim chodziło, że kompletowanie eq i expienie nie były jedyną atrakcją gry i nie było podziałów bo w każdym przedziale każdy miał mnóstwo równych sobie ludzi. 

Poza tym.. wcześniej potrzebna była współpraca bo solo ciężko było działać, teraz na globalu solo można wszystko.

Te nowe zbroje i bronie nie wzięły się w privów tylko z innych globali. To z nich czerpane były kiedyś "mody" na privy, a nie każdy global rozwijał się z równą prędkością.

99,9% graczy nie miałoby pojęcia o tych broniach gdyby nie privy. Nie wymagaliby tego od PL'a. Bardzo możliwe, że znacznie później by je wprowadzono i pewnie wywołałyby one inny efekt gdyby nie łatwość ich posiadania na privach. 

Opublikowano

99,9% graczy nie miałoby pojęcia o tych broniach gdyby nie privy. Nie wymagaliby tego od PL'a. Bardzo możliwe, że znacznie później by je wprowadzono i pewnie wywołałyby one inny efekt gdyby nie łatwość ich posiadania na privach. 

One były już w 2004 w metku, jak privków nie było, więc pitolenie o szopenie kappa

­

6823214443099701049127.gif

Opublikowano

Polecam obczaić serwer Concordia, trochę teraz opustoszał ale jest dość stabilny stoi już kilka lat, graczy znowu zaczęło coś przybywać ze względu na taki klimacik starego PL-a ino trochę ułatwiony exp 2x większy od globala, zmianki, dodania, zwojego egzo idzie dropić z metków za słabe kd dostaje się pelerynki także gra sama w sobie jest bardzo przyjemna i bez zbednych nowości niczym z chińskiej kreskówki 

Bootleg

Zuke

Opublikowano

Moim zdaniem gdyby zrobić serwer " Oldschol " z dobrą reklamą to by było ludzi, dajmy przykład serewer 2k10.pl miał ponad 1k luda, grało tam osób, a serwer nie był aż tak bardzo " zareklamowany " Moim zdaniem zrobienie takiego serwera to dobra opcja dla człowieka, który ma do wywalenia sporo hajsu.

Opublikowano

Toż to gorsze niż reworki. Ile już takich akcji było i nikt nie grał. Nie będzie żaden szanujący się gracz grał na czymś, co jest bez sensu. Gdyby PL stał cały czas w miejscu aktualnie byłoby tam 0 graczy. 

Zamiast odkopywać stare dzieje lepiej robić coś zajebistego. Jest otwarty kod gry do dowolnej edycji, a Wy się chcecie bawić w jakieś nic nie warte serwery i tracić tylko czas. 

Opublikowano

Racja , troche Ci sie pojebalo z tym ze gdyby nie priwy to by tego nie bylo na pl, bo jest zupelnie na odwrót ;)

Byla masa serwerow oldschool , kazdy byl chyba niewypalem , sam gralem na serwerze "2k10". 

To i tak nie byl stary PL , chocaiz zawsze blizej niz dalej ;).

Co do ewentualnego przywrocenia klimatu - niemozliwe, zmienilismy sie MY , gracze i trzeba sie do tego przyznac (ja rowniez). Tak jak ktos pisal wyzej , posmakowalismy co to jest 3reka , pd , wiekszy magazyn, zwoje tp, pelerynki itd... Ale rowniez nie chce nam sie w wiekszosci znow robic tego samego , tzn exp-metki-drop-czytanie ku-robienie eq... Dlatego ludzie szukaja czegos nowego w metinie , co jest troche paradoksem, tesknimy za stara fajna gra, ale szukamy w niej czegos nowego ~.~

14.08.2010 - rejestracja

21.12.2011 - 500 postów (ProUser)

04.07.2012 - 600 postów

3.11.2014 - 700 postów

7.04.2015 - 800 postów (Postmaker)

5.07.2015 - 900 postów

10.10.2015 - 1000 postów

28.03.2016 - 1200 postów

16.02.2017 - 1500 postów

Opublikowano

Jeśłi ktoś ma jakieś pomysły bądź chce pomoć to zapraszam. Obecnie pracuję nad serwerem oldschool medium. Więcej info na priv bądź w zapowiedzi która ukażę się niedługo.

Opublikowano

­"wspaniałe community" było.

Booo ostatnio właśnie robił taki test - ile osób zagrałoby na takim typowym oldschoolu. Było 10 online. Ludzie nie tęsknią za starym metinem, tylko za starym klimatem metina, a to już nie powróci. Fajnie jest powspominać sobie wczesne dzieciństwo, gdy przychodząc do domu można było na rozluźnienie pograć w metka.

Teraz nawet na PL'u masz 120 lvl max, z 6 nowych zbroi dla każdej postaci, nie zobaczysz już sklepów z potkami na początku v2, bo jak Ci się skończą to kupujesz sobie w IS'ie autopotkę i expisz dalej na pelerynkach ze skrzyni ucznia, z fms'em 40śr, bo na 20 lvl się dostaje zmianki.

tenor.gif

Opublikowano

To ładnie wygląda tylko w opisie, a rzeczywistość okazuje się dla takich serwerów brutalna co udowodniły ich nieudane starty. O metinie wiemy już wszystko, wszystko zostało odkryte i uproszczone. Gra na początku zawsze jest najlepsza, bo jest w niej coś czego jeszcze nie wiesz. Czasy kiedy w metinie mogła być mowa o jakiejś większej współpracy dawno minęły i teraz każdemu ze starych graczy zależy głównie na dobrej rywalizacji, a i o nią teraz ciężko, bo nowi gracze to żadni przeciwnicy. :D

PS. Nie zagrałbym już na takim serwie. :D Szkoda mi czasu by po raz drugi "odkrywać" grę, która się kończy. Owszem wspomina się fajnie, ale po co znowu się w to ładować skoro nic mnie już w tej grze nie zaskoczy? ;)

"Żeby zwyciężyło zło wystarczy obojętność dobrych ludzi..."

Opublikowano

mi to już nie tyle co metin pl z 2010 r np co juz te privy Pandora, glador. To były pierwsze serwery priv z*******e. Nie miały duzo zmian kilka broni, zbroi lvl wiekszy tam trochu map i ok [*] (opisywalem gladora)

Opublikowano

Ja jestem tej samej myśli co większość ludzi tutaj zgromadzonych. Dzisiejszy metin opiera się głównie na IS i na 10 latkach którzy mają hajs od rodziców. Jest bardzo, bardzo mało ludzi którzy chcą typowego harda.

Ale jakby popatrzeć na to z innej perspektywy stworzyć takiego typowego pl z przed paru lar, mieć duży rozgłos, dużo reklamę to może by coś z tego wyszło. Ale nie przekonamy się do puki ktoś tego nie stworzy.

QMGnTS1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...