Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

egzamin praktyczny państwowy

Gość 016critic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, macie jakieś rady jak zdać egzamin praktyczny? co powtórzyć? na co się przygotować?

Czy trzeba sprawdzać poziom olejów? czy wystarczy wskazać? \

Ogólnie jazdy mi kiepsko idą nawet parkować nie potrafię ..

Egzaminu wewnętrznego praktycznego nie zdawałem więc też dlatego nerwy są

Opublikowano

Jak nie umiesz parkować, to poćwicz. Dokup godziny u instruktora. Nie licz na to, że cudem uda Ci się wszystko zaliczyć.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Przede wszystkim sprzęgło. Błahostka, ale naprawdę może plany pokrzyżować. Jak Ci noga zacznie chodzić na sprzęgle, to już po wszystkim, jeszcze na placu możesz oblać. Co do olejów i płynów eksploatacyjnych - tylko wskazujesz zbiorniki i ewentualnie opisujesz, jak określić poziom (poziom płynu między minimum a maksimum blablabla). No a parkowanie radziłabym jeszcze przećwiczyć, w sumie przecież to do samo co łuk. Chyba, że parkowanie równoległe Ci nie idzie, no to wypadałoby gdzieś jechać i potrenować. Na prywatnych placach instruktażowych można wynająć na godzinkę jeśli się dobrze zagada (sama wynajmowałam :v)

Qui est le prochain?

Opublikowano

Uważaj na babcie, które wpieprzają się pod auto na przejściu. Nie przepuścisz jej, bo się cofnie na chodnik i już masz po egzaminie.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

zostało mi 1.5 godziny jazdy u tej starej k***y ale wątpię żebym się nauczył parkować, a nie chce jej już płacić bo mnie wychujała na pare godzin i jestem w plecy.. zamiast 30 godzin praktycznych miałem 25..

Te parkowania to wszystkie mam zrobić czy jedno?

Czy na łuku trzeba patrzeć z tyłu (przekręcając głowę) czy wystarczy że będę patrzył w lusterka?

Czy jeśli przekroczę te 55km/h na terenie zabudowanym to już koniec egzaminu?

Opublikowano

zostało mi 1.5 godziny jazdy u tej starej k***y ale wątpię żebym się nauczył parkować, a nie chce jej już płacić bo mnie wychujała na pare godzin i jestem w plecy.. zamiast 30 godzin praktycznych miałem 25..

Czy na łuku trzeba patrzeć z tyłu (przekręcając głowę) czy wystarczy że będę patrzył w lusterka?

Lepiej się popatrz do tyłu żeby widział. 

Jeśli przekroczysz to raz cię upomni. 

Deus vult

Opublikowano

Polecam przećwiczyć wszystkie.

Prawidłowo się patrzy w lusterka, oraz to też wygodniej, ale to chyba jest bez różnicy. Zapytaj instruktorki.

O ile pamiętam, to było na zasadzie odnotowania, że przekroczyłeś prędkość lekko. Moja znajoma jechała 50km/h ale zimą i mówi, że jej odnotował egzaminator niedostosowanie prędkości do panujących warunków, ale zdała. Polecam jechać 45 i w tych granicach się trzymać, bo to nie jest nic złego jak jedziesz za wolno.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Caly czas sie rozgladaj itp.musisz miec oczy do okola glowy. Podstawowe rzeczy typu swiatla oleje naucz sie na perfekt zawsze jakis + na poczatek. Tyle ze ten egzamin to jak granie w totka zalezy od farta ;) Znam sytuacje gdzie gosciu oblal w 1h 3 osoby w tym samym miejscu wiec powodzenia ;)

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

Pytasz się co powtórzyć, a przecież wiadomo co trzeba zaliczyć na egzaminie. Logika w c**j xD

no co zaliczyć

Opublikowano

Jak ci nie wyjdzie w Polsce polecam robić w czechach. Musisz tylko ogarnąć po angielsku nazwy i zdasz na 100%. W porównaniu do Polski jest dużo dużo łatwiej. Jak poszukasz to są nawet firmy które oferują turystykę prawojazdową. Do tego masz Czeskie prawo jazdy uznawane w całej Unii a Psiarnia ma problemy prawne z zabieraniem takich praw jazdy jak również nakładaniu na nie punktów karnych. A jak wiadomo im gorzej dla tych śmieci tym lepiej dla nas.

Opublikowano

Jeżeli po tych jazdach, które Ci zostały, nadal nie będziesz czuł się gotowy. Możesz dokupić jazdy u innego instruktora. Polecam dokupić też godzinę w dniu samego egzaminu. Popytaj znajomych, kogo polecają. Na pewno znajdziesz.

­

c:

Opublikowano

łuk, wzniesienie i jazdę po mieście wliczając parkowanie.

Na placu: łuk, obsługe (pokazujesz elementy pod maską i światła, które jak sie włącza i ile ich jest i gdzie)

Po mieście: ruszanie z ręcznego, minimum jedno parkowanie (do wyboru przez egzaminatora: do lini, do samochodu (albo i do tego i do tego ale bezpieczniej sie zapytać :D albo równoległe tyłem) i jedno zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury (czyli zawracanie do lewej krawędzi, do prawej, tyłem i "na 3")

Ja mam zdawke w przyszłym tygodniu. Dużą uwagę musisz zwracać na pewno na to GDZIE musisz sie zatrzymać bezwarunkowo - znaki stop i zielone strzałki warunkowe, jak ktoś stoi CI na pasach, nie idzie, ale widzisz, ze chętnie by Ci sie wpierniczył przed maske - to puść, ważne też bardzo, a ja na przykład lubie sobie zapomnieć - BIEGI - nie ruszaj z dwójki ;D No i patrz na znaki - ważne bardzo to wiedzieć kiedy jedziesz jednokierunkową i kiedy TY masz pierwszeństwo, bo jak sie zatrzymasz to nawet i to może Ci oblać. Wymuszenie pierwszeństwa też jest częstym powodem, wiec najlepiej, nawet jak masz pewnosć, że nie wymusisz (bo np szybko sie zbierasz) to i tak jedź jak ostatnia ciota i puszczaj po kolei :P Przejazd kolejowy - jedziesz na dwójce najlepiej (chyba że jest stop to oczywiście bezwarunkowe zatrzymanie sie) i nawet jak nic nie widać to i tak sie rozglądnij, nie wiem po co ta szopka, ale jak trzeba to trzeba.

Jedno musisz zaliczyć napewno, on CI powie jakie

Na łuku MUSISZ sie przynajmniej popatrzeć na chwile, potem mozesz w lusterka, choć ja sie uczyłam że parkuje patrząc do tyłu i tak mi jest wygodniej, polecam :P

Przekroczyć nie możesz, chyba, że nie zauważy i nie 55 tylko 50 ;)

A ja mam takie pytanie z innej beczki, a nóż sie ktoś moze orientuje. Bo od 2016 wchodzą nowe przepisy. Czy jeśli w tym roku zdam TYLKO teorie, to czy w następnym mogę zdać praktyke i jeździć "po staremu" czy już sie załapie na nowe przepisy? Bo troche sie boje, że mi wypadnie egzamin w śniegu :(

Opublikowano

Dobra już po egzaminie wynik negatywny ... ledwo dałem rade na placu .. wyjechałem i z nerwów nie widziałem czy to jest jedno czy dwu kierunkowa, wgl nie było znaków na uliczce;/

japierdole

temat do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...