Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Oglądanie online czy pobieranie?

TheMadMan9512

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@armoro

5.1 to sprzet dla biedakow, wspolczuje, ze czegos takiego uzywasz. Juz od dawna 7.1 jest...

Tak swoja droga w anime nie ma roznicy, czy jebane 5.1/7.1 czy stereo, wszystko jest tak samo zrobione, nie ma dzwieku 3D :) Tak samo jak sztuczne symulowanie 60fpsow w anime...

A jak chce cos w dobrej jakosci zobaczyc to ogladam obrazy wielkich artystow.

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Biedak, nie-biedak, Ja mam słuchaweczki :3 i mi wystarcza

@armoro

Nie oglądam na tym moim ,,zarąbistym" sprzęcie :P only PC or telefon

Opublikowano

5.1 to sprzet dla biedakow, wspolczuje, ze czegos takiego uzywasz. Juz od dawna 7.1 jest...

Nie wyszło ci bo akurat w przypadku głośników ważniejsza jest ich jakość, a nie ilość. 7.1 się nie sprawdziło bo po prostu zajmują zbyt dużo miejsca. 5.1 to optimum, ale musi być wysokiej jakości. Jak masz 5.1 za 300-400 zł to raczej słabizna.

Tak swoja droga w anime nie ma roznicy, czy jebane 5.1/7.1 czy stereo, wszystko jest tak samo zrobione, nie ma dzwieku 3D :)

Widać, że nie masz bladego pojęcia o temacie i nie doceniasz jakości dźwięku. Co prawda serie TV to prawie zawsze stereo (5.1 jest sporadycznie na BD), ale mając dobre głośniki i kartę dźwiękową można zasymulować dźwięk przestrzenny, czyli będą grały wszystkie głośniki. Takie oglądanie anime jest bardziej przyjemne.

Nie oglądam na tym moim ,,zarąbistym" sprzęcie :P only PC or telefon

To w takim razie źle masz. Oglądanie anime na dużym ekranie i dobrych głośnikach jest bez porównania lepsze.
Opublikowano

ogladanie anime na dobrych sluchawkach > ogladanie anime na dobrych glosnikach

W dodatku symulowanie dzwieku 3D jest tylko symulowaniem, nigdy nie nazwiesz tego dzwiekiem przestrzennym

Opublikowano

ogladanie anime na dobrych sluchawkach > ogladanie anime na dobrych glosnikach

Oglądanie anime na słuchawkach = bezsens.

Dobre tylko dla tych co muszą być cicho, żeby inni na nich nie narzekali.

W dodatku symulowanie dzwieku 3D jest tylko symulowaniem, nigdy nie nazwiesz tego dzwiekiem przestrzennym

Prawdziwy dźwięk przestrzenny jest wtedy jak plik audio/video ma ścieżkę dźwiękową w formacie 5.1 (można sprawdzić za pomocą mediainfo).

W przypadku filmów to standard, ale jeśli chodzi o serie TV to można symulować 5.1 używając na przykład DTS connect lub DD live. Jednak to trzeba mieć głośniki z dekoderami sprzętowymi i wejściem optycznym (światłowód lub elektryczne). To samo odnośnie karty dźwiękowej.

Na przykład coś takiego jak poniżej.

http://allegro.pl/glosniki-logitech-z906-5-1-thx-500w-fv23-gw-waw-i5740348170.html

Opublikowano

@armoro

"To w takim razie źle masz. Oglądanie anime na dużym ekranie i dobrych głośnikach jest bez porównania lepsze. "

źle jeśli chodzi o twoją perspektywe. Jeśli dla niego byłoby to złe to raczej by tego nie akceptował i to zmienił.

@top

owszem, można sobie polepszać wrażenia nie wiem, kupując lepszy monitor, lepsze słuchawki, czy głosniki, oglądając only wersje bluray, ale po pierwsze trzeba mieć na to kase, a po drugie to jest p prostu podanie anime w lepszej formie. Nie wiem jak wy, ale ja głównie oglądam anime (choć ostatnio bardzo mało) żeby poznać historie w niej opowiedzianą i być w niej, przeżywac ją.

Jak się w coś wciągne to nieważne jest to, w jakiej jakości jest to co oglądam. 

Kiedyś oglądalem tylko online 360p, na malym okienku i nie narzekalem.

Kwestia nastawienia.

EGd2kyn.gif

Zachęcam do ustawienia sobie tego gifa jako sygnaturę w celu wyrażenia niechęci i dezaprobaty

wobec pewnego użytkownika i faktu, że jest on moderatorem chińskich bajek.

STOP ARINESSOWI JAKO MODERATOROWI! Zero tolerancji!

Opublikowano

A to co pisałem wcześniej o dźwięku 5.1 to dla was całkowita abstrakcja jak widzę. :D

Zresztą ja na to trochę źle patrzę bo ilu z was ma duży monitor full hd i dobre głośniki 5.1? Są tu tacy?

Owszem są, tyle tylko, że nie mam dobrego monitora. Ja np. mam głośniczki encore s550 i do tego kartę 24/192. Teraz Ty :))

Oglądanie anime na słuchawkach = bezsens.

Dobre tylko dla tych co muszą być cicho, żeby inni na nich nie narzekali.

Chyba nie miałeś nigdy na uszach dobrych słuchawek skoro tak twierdzisz. Jestem tego zdania, że w słuchawkach można o wiele lepszy dźwięk wyciągnąć niż na głośnikach. Dobre słuchawki przebiją dobre głośniki. Dlaczego? No a chociażby dlatego, że same głośniki to nie wszystko, żeby głośniki grały na sto procent swoich możliwości musi być spełnionych wiele warunków, chociażby akustyka pomieszczenia.
HBV27j.png

Opublikowano

Owszem są, tyle tylko, że nie mam dobrego monitora. Ja np. mam głośniczki encore s550 i do tego kartę 24/192. Teraz Ty :))

Czyli masz Edifiery. Jest trochę wyższa wersja o nazwie S760D i poważnie się nad nimi zastanawiam. Na razie od wielu lat mam Logitech Z-5500 i kartę Asus Xonar D2 (24/192).

To górna półka, jeśli chodzi o jakość dźwięku (wśród komputerów), ale na pewno nie szczyt moich marzeń.

Chyba nie miałeś nigdy na uszach dobrych słuchawek skoro tak twierdzisz. Jestem tego zdania, że w słuchawkach można o wiele lepszy dźwięk wyciągnąć niż na głośnikach. Dobre słuchawki przebiją dobre głośniki. Dlaczego? No a chociażby dlatego, że same głośniki to nie wszystko, żeby głośniki grały na sto procent swoich możliwości musi być spełnionych wiele warunków, chociażby akustyka pomieszczenia.

To bez porównania co innego. Słuchawki jak pisałem dobre tylko dla osób, które z jakichś powodów nie mogą włączyć głośniej głośników.

Najlepszy dźwięk to taki otaczający ciebie, który czujesz nie tylko w uszach. Nie ma nic lepszego niż to drżenie basu (chociażby przy wybuchach, grzmotach, trzęsieniach ziemi) i wysokiej jakości dialogi/muzyka przy wyższej głośności.

Czyściutki dźwięk, który jest wkoło ciebie, a zarazem pozwala skupić się na poszczególnych instrumentach i głosie.

Nie ma co ukrywać, że w anime są jedne z najlepszych ścieżek dźwiękowych, a w przypadku filmów 5.1 wrażenia mogą być niesamowite. Duże emocje (szczególnie podczas scen akcji), które taki dźwięk powoduje nigdy nie zaznasz na słuchawkach.

Kiedyś oglądalem tylko online 360p, na malym okienku i nie narzekalem.

Dokładnie, ale wymagania się zmieniają. Ja nigdy nie oglądałem online bo kiedyś tego w ogóle nie było, a jak się pojawiły to były mi do niczego już niepotrzebne.

Dopóki są osobne polskie napisy to jest dobrze.

Kiedyż też miałem mały ekran (21 cali), ale stwierdziłem, że 32 jest optymalny jak na mój pokój.

Opublikowano

Czyli masz Edifiery. Jest trochę wyższa wersja o nazwie S760D i poważnie się nad nimi zastanawiam. Na razie od wielu lat mam Logitech Z-5500 i kartę Asus Xonar D2 (24/192).

To górna półka, jeśli chodzi o jakość dźwięku (wśród komputerów), ale na pewno nie szczyt moich marzeń.

To bez porównania co innego. Słuchawki jak pisałem dobre tylko dla osób, które z jakichś powodów nie mogą włączyć głośniej głośników.

Najlepszy dźwięk to taki otaczający ciebie, który czujesz nie tylko w uszach. Nie ma nic lepszego niż to drżenie basu (chociażby przy wybuchach, grzmotach, trzęsieniach ziemi) i wysokiej jakości dialogi/muzyka przy wyższej głośności.

Czyściutki dźwięk, który jest wkoło ciebie, a zarazem pozwala skupić się na poszczególnych instrumentach i głosie.

Nie ma co ukrywać, że w anime są jedne z najlepszych ścieżek dźwiękowych, a w przypadku filmów 5.1 wrażenia mogą być niesamowite. Duże emocje (szczególnie podczas scen akcji), które taki dźwięk powoduje nigdy nie zaznasz na słuchawkach.

Dokładnie, ale wymagania się zmieniają. Ja nigdy nie oglądałem online bo kiedyś tego w ogóle nie było, a jak się pojawiły to były mi do niczego już niepotrzebne.

Dopóki są osobne polskie napisy to jest dobrze.

Kiedyż też miałem mały ekran (21 cali), ale stwierdziłem, że 32 jest optymalny jak na mój pokój.

Jakbym mial pieniądze to może bym sobie uprzyjemnił wrażenia, ale nie mam, nie zapominajmy, że wrażenia głównie pochodzą od tego co oglądamy, a nie jak to oglądamy.

EGd2kyn.gif

Zachęcam do ustawienia sobie tego gifa jako sygnaturę w celu wyrażenia niechęci i dezaprobaty

Opublikowano

Oglądam z dysku. Nie oszukujmy się: jest to jedyny akceptowalny sposób. Na łunlajach w większości ogląda dzieciarnia, które wolą patrzeć piksele niż bajki. Doskonale to widać w komentarzach pod odcinkami. Błędy na błędach, a spotkać tam konstruktywny argument, czy choćby coś więcej niż "fajne 10/10", to jak znaleźć 200 zł na ulicy w jednym banknocie.

Bawią mnie też ludzie, którzy twierdzą, że "łunlajn szypcij i łatfij i wogule!!!1". Gówno prawda. Te playery tak lagują, że odcinek ładuje się godzinę, a można by go pobrać w 5. Nie mówiąc już o wykorzystaniu przestarzałego flasha, który tnie się częściej niż ruski karabin.

Plusy oglądania na HDD:

- jakość wszystkiego włącznie z napisami,

- szybkość,

- łatwość,

- mniejsze zużycie procesora,

- niebycie uzależnionym od przeglądarki i internetu.

A jak ktoś nie wie, gdzie szukać, lub nie może znaleźć jakiejś serii, to pisać pw. Znajdę wam wszystko. :3

@armoro

Fajnie, że masz sprzęt za miliard dolarów, ale bez dobrej akustyki w pomieszczeniu, które dodatkowo musi być wytłumione, możesz co najwyżej mieć mierną jakość dźwięku na głośnikach.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Na łunlajach w większości ogląda dzieciarnia, które wolą patrzeć piksele niż bajki.

O czym ty w ogóle piszesz? Jakie bajki czy piksele?

Fajnie, że masz sprzęt za miliard dolarów, ale bez dobrej akustyki w pomieszczeniu, które dodatkowo musi być wytłumione, możesz co najwyżej mieć mierną jakość dźwięku na głośnikach.

To już są wymagania dla audiofilów, których równie dobrze można nazwać audiogłupkami. Można uzyskać bardzo dobry dźwięk bez jakichś specjalnych wytłumień.

Dobrze jednak mieć w pokoju wykładzinę dywanową, a na ścianach chociażby tapety (na suficie płytki styropianowe). Tak jest w moim pokoju. :)

Opublikowano

O czym ty w ogóle piszesz? Jakie bajki czy piksele?

To już są wymagania dla audiofilów, których równie dobrze można nazwać audiogłupkami. Można uzyskać bardzo dobry dźwięk bez jakichś specjalnych wytłumień.

Dobrze jednak mieć w pokoju wykładzinę dywanową, a na ścianach chociażby tapety (na suficie płytki styropianowe). Tak jest w moim pokoju. :)

Jak to jakie bajki. Siedzisz w dziale anime i nie wiesz o czym piszemy? Co myslales, ze my o filmach z prawdziwymi aktorami dyskutujemy? hahaha

EGd2kyn.gif

Opublikowano

Jak to jakie bajki. Siedzisz w dziale anime i nie wiesz o czym piszemy? Co myslales, ze my o filmach z prawdziwymi aktorami dyskutujemy? hahaha

Z tego co wiem to jest to dział dla fanów japońskich animacji bo anime pochodzi od słowa animacja.

A bajka to coś takiego jak poniżej.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bajka

Odnośnie oglądania anime z dysku to poczytajcie ten poniższy artykuł.

http://pokazywarka.pl/pobieranie_anime/

Opublikowano

Z tego co wiem to jest to dział dla fanów japońskich animacji bo anime pochodzi od słowa animacja.

A bajka to coś takiego jak poniżej.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bajka

Odnośnie oglądania anime z dysku to poczytajcie ten poniższy artykuł.

http://pokazywarka.pl/pobieranie_anime/

tak, jest to dział japońskich animacji, a animacje uważa sie potocznie za bajki, mimo tego, że według Wikipedii - w sumie słusznie - bajka to coś innego.

Przyjęło się, że bajki to kreskówki i tyle.

Ja nawet kiedys, jak mialem te 10 lat to mowilem, ze ogladam bajki, a nie kreskówki.

I faktem jest to, ze oglądanie pobranych odcinkow przynosi sporo korzysci, ale też faktem jest, ze online rowniez ma swoje zalety, jest ich niby mniej, ale dla kogos moga byc wystrarczajacym argumentem do ogladania online.

EGd2kyn.gif

Opublikowano

Przyjęło się, że bajki to kreskówki i tyle.

Wiele rzeczy się przyjęło, w tym również tych nieprawdziwych, ale to nie znaczy, że należy ślepo się z tym zgadzać. :)

Anime pochodzi bezpośrednio od słowa animacja (animation), a nie bajka czy kreskówka.

Ogólnie przyjęło się, że bajka = coś dziecinnego, bajkowego, bzdurnego czy dla dzieci. Bajka to tak samo produkcja aktorska jak i animacja, jeśli spełnia pewne warunki.

Wydaje mi się, że trzymanie się tego byłoby najrozsądniejsze.

Opublikowano

Wiele rzeczy się przyjęło, w tym również tych nieprawdziwych, ale to nie znaczy, że należy ślepo się z tym zgadzać. :)

Anime pochodzi bezpośrednio od słowa animacja (animation), a nie bajka czy kreskówka.

Ogólnie przyjęło się, że bajka = coś dziecinnego, bajkowego, bzdurnego czy dla dzieci. Bajka to tak samo produkcja aktorska jak i animacja, jeśli spełnia pewne warunki.

Wydaje mi się, że trzymanie się tego byłoby najrozsądniejsze.

jak juz się cos przyjelo to stalo sie prawdziwe, przynajmniej w mowie potocznej. 

EGd2kyn.gif

Opublikowano

jak juz się cos przyjelo to stalo sie prawdziwe, przynajmniej w mowie potocznej.

Tylko, że to się nie przyjęło na całym świecie, a jedynie wśród części społeczeństwa. Dlatego nie stało się prawdziwe.

Tak samo słowo hentai nie stanie się gatunkiem anime tylko dlatego, że część osób (nawet większość zachodnich fanów anime) zaczęło tak je traktować.

Opublikowano

Nie offtopować mi tutaj, skarbeńki. Ten temat ma naprawdę wielką wartość merytoryczną wbrew pozorom, bo może się przyczynić do uświadomienia choć jednej osoby.

@armoro @1361622928-U485574.pngRhide.

Co do jakości dźwięku: tłumienie i akustyka nie jest dla żadnych audiogłupków, tylko naprawdę ma duże znaczenie. Nie dla picu takie się stosuje we wszystkich teatrach, salach kinowych czy studiach nagraniowych, dlatego, Tomasz, jak już próbujesz uzmysłowić innych, w jakiej to ty jakości nie oglądasz, bierz pod uwagę wszystkie aspekty.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Tylko, że to się nie przyjęło na całym świecie, a jedynie wśród części społeczeństwa. Dlatego nie stało się prawdziwe.

Tak samo słowo hentai nie stało się gatunkiem bo część ludzi (nawet większość zachodnich fanów anime) zaczęło tak je traktować.

Rozmawiamy o polsce, bo mówimy o słowie bajka, a nie o jego tlumaczeniu, czy o tym jak mówią obcokrajowcy.

I tak, masz racje, nie przyjęło się to na cąłym świecie i w japonii jest troche inaczej - no i wlasnie dlatego bajka się przyjmuje w mowie codziennej, potocznej, a nie oficjalnie.

EGd2kyn.gif

Opublikowano

@armoro

Tak swoja droga w anime nie ma roznicy, czy jebane 5.1/7.1 czy stereo, wszystko jest tak samo zrobione, nie ma dzwieku 3D :) Tak samo jak sztuczne symulowanie 60fpsow w anime...

A jak chce cos w dobrej jakosci zobaczyc to ogladam obrazy wielkich artystow.

Sztuczne symulowanie 60fps w większości anime, gdzie są ukazane efektowne walki/szybkie przesuwanie obrazu naprawdę poprawia jakość.

Za pomocą darmowych programów może i nie da się uzyskać dobrego efektu bez glitchy/pixelozy przy szybszych animacjach i ogólnie wszelki trud poświęcony na jakieś ulepszenia filtrów w playerze okaże się być daremny, ale można kupić sobie np.

http://www.dmitrirender.ru/index/0-11
takie cudo, które po instalacji nie wymaga niczego więcej jak uruchomienia pliku wideo i no nie oszukujmy się, mocnej karty graficznej (mój gtx 770 praktycznie przez cały seans stał na najwyższych obrotach - testowane na 30 dniowym trialu).

Co do powyższego sporu o głośniki vs słuchawki - dla mnie słuchawki są oczywistym wyborem, mieszkam w bloku więc różne odgłosy da się słyszeć i o późnej godzinie więc głośniki kompletnie nie wchodzą w grę.

Jeszcze w kwestii "oglądanie vs pobieranie", oczywistym faktem jest to, że pobrany odcinek w rozdzielczości 720p przebija jakością wszystkie onlajny 1080p - oczywiście szanujmy się, są osoby które nie potrzebują czystego dźwięki ani obrazu więc anime online w sam raz dla nich starcza. Odniosę się jeszcze do kwestii cenzury - jak już wcześniej zostało powiedziane albo może i nie, jest to główny minus oglądania online.

417711489342956987022.png

Opublikowano

@"Pitbull !"

Ze mnie jest dopiero leniwy człowiek. Odcinek mi się pobierze w 5 minut, a i tak nie chce mi się tego robić xD

Jedynie co mnie wkurza na on-lajnach, to jak każde tłumaczenie jest inne. Dla przykładu: na animezone jest inne niż na anime-odcinki, inne niż na animeon i tak dalej. Które teraz jest dobre? W sumie niech będzie jakie chce, tylko, żeby to nie zmieniało jakoś bardzo kontekstu od tego, co powinno być w rzeczywistości, co tam mówią bohaterowie + błędy, masakra. Te 2 rzeczy bardziej wkurzają nawet niż takie jednorazowe wstawki:

vMzGNLp.jpg

czy ,,Jesteś chytra jak baba z Radomia" 

bo przynajmniej można się od czasu do czasu pośmiać xD

Różnicę masz z powodu gówno-grup działających dla onlajnów, które brzmią gorzej niż translator google. Jeden onlain ukradnie normalnego suba, drugi zrobi swoje przez anbu/aoubs i wymiennie robią mirrory.

Opublikowano

Co do jakości dźwięku: tłumienie i akustyka nie jest dla żadnych audiogłupków, tylko naprawdę ma duże znaczenie. Nie dla picu takie się stosuje we wszystkich teatrach, salach kinowych czy studiach nagraniowych, dlatego, Tomasz, jak już próbujesz uzmysłowić innych, w jakiej to ty jakości nie oglądasz, bierz pod uwagę wszystkie aspekty.

Tak, ale to już jest pewna skrajność, która wymaga naprawdę dużych pieniędzy. Ja tu natomiast piszę o tym, że za zaledwie 1500 zł można kupić bardzo dobre głośniki + kartę dźwiękową i dźwięk będzie wystarczająco dobry.

Oczywiście jak ktoś ogląda online to i tak to nie ma sensu dla niego.

I tak, masz racje, nie przyjęło się to na cąłym świecie i w japonii jest troche inaczej - no i wlasnie dlatego bajka się przyjmuje w mowie codziennej, potocznej, a nie oficjalnie.

Tak, ale przyjęło się (właśnie wśród fanów anime) nazywać bajkami wszystkie animacje poza anime. Skoro oglądasz anime to powinieneś o tym wiedzieć.

Jedynie niektórzy fani próbują to zmieniać i również anime tak nazywać. Powody mają różne, ale zazwyczaj próbują to argumentować jakimś dystansem do anime bo niby według nich to o tym świadczy. :) Pomijam typowych trolli i osób, które o anime nie mają pojęcia.

anime=bajka i nic tego nie zmieni

A czarne=białe i nic tego nie zmieni. :)

Za pomocą darmowych programów może i nie da się uzyskać dobrego efektu bez glitchy/pixelozy przy szybszych animacjach i ogólnie wszelki trud poświęcony na jakieś ulepszenia filtrów w playerze okaże się być daremny, ale można kupić sobie np.

Ta pixeloza to efekt wysokiej kompresji obrazu i źródła niskiej jakości. Szczególnie widoczne w anime z lepszą i szybszą animacją.

Przykładowo Guilty Crown w wersji TV ma pixelozę (i nie mówię o online, ale o wersjach ściągniętych), a w wersji BD obraz jest już idealny.

Opublikowano

armoro, 01 Lis 2015 - 17:15, napisał:

Tak, ale to już jest pewna skrajność, która wymaga naprawdę dużych pieniędzy. Ja tu natomiast piszę o tym, że za zaledwie 1500 zł można kupić bardzo dobre głośniki + kartę dźwiękową i dźwięk będzie wystarczająco dobry.

Oczywiście jak ktoś ogląda online to i tak to nie ma sensu dla niego.

Tak, ale przyjęło się (właśnie wśród fanów anime) nazywać bajkami wszystkie animacje poza anime. Skoro oglądasz anime to powinieneś o tym wiedzieć.

Jedynie niektórzy fani próbują to zmieniać i również anime tak nazywać. Powody mają różne, ale zazwyczaj próbują to argumentować jakimś dystansem do anime bo niby według nich to o tym świadczy. :) Pomijam typowych trolli i osób, które o anime nie mają pojęcia.

Zaledwie 1500 zł? To moze jest malo dla osób, które mają porzadną, stałą pensje co miesiąc, ale przykladowo dla mnie, osoby, która nie pracuje - jest to bardzo dużo.

Anime to bajki i to jest fakt, jeśli udajesz, ze nie widzisz jak ludzie nazywają anime to jesteś ślepy. Im wcale nie chodzi, zeby obrazić biednego armoro i jego bóstwo, moze czasem cię prowokują, bo się spinasz jakby ci matke ruchali, ale ogolnie mówią jak im wygodnie, są pod tym wzgledem swobodni. Mówiąc bajki ludziom przecież nie chodzi konkretnie, ze tylko anime to bajki, ze anime to jakies gowna dla dzieci, ogolnie opisują sposób ukazania historii za pomocą animacji. Tyle, nie wiem po co ty zawsze robisz jakies gownoburze. Ludzie pisza jak im wygodnie, piszą raz chinskie bajki, drugi po prostu bajki, trzeci tak dla jeszcze wiekszych heheszkow chinskie porno bajki, czwarty raz animu, piąty moze nawet serial, a szósty po prostu - najpoprawniej, czyli anime.

EGd2kyn.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...