Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sadzenie roślin

Pies Zbigniew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś kto się na tym zna, mógłby odpowiedzieć na te kilka pytań?

1.Roślinki lepiej sadzić w ich naturalnych warunkach ( na piasku, na śniegu, na trawie, błocie ) czy w doniczkach?

2.Muszę spełnić jakieś warunki, żeby wyrosła mi roślina? Chodzi mi o oświetlenie, nad czy pod poziomem morza, odstęp i wysokość między roślinkami i czy urośnie w zarośniętej trawie.

3.Dlaczego kiedy sadzę roślinki w tym samym czasie, to dojrzewają w różnych?

4.Czy muszę siedzieć w grze, żeby leciał czas dla roślinek? Ile mniej więcej dni ( dni w grze, czyli 24 minuty ) muszę czekać, żeby coś wyrosło?

5.Czy deahtweed nadal możemy zbierać tylko podczas bloodmoon? Zdarza się on bardzo rzadko, więc to by było trochę bez sensu.

6.Czy roślinka Weaterleaf musi być przykryta 2 całymi blokami wody, czy wystarczy z 1/3 bloczka albo i mniej? To samo dotyczy Firebloosom i lawą.

7.Gdzie na nowym świecie najlepiej szukać glowing mushroms? Czy ten biom występuję tylko w hardmode? Chciałbym znaleźć chociaż kilka sztuk, żeby wypadło mi nasionko.

8.Trochę dziwne pytanie, ale czy drzewa mogą rozrastać się w nieskończoność? Jeśli nie, to jaką max. wysokość mogą osiągnąć?

Opublikowano

Nie ma znaczenia jak zrobisz farmę lub na jakiej wysokości. Jeśli udało Ci się zasadzić roślinę to kiedyś wyrośnie. A rosną szybko, po prostu nie zawsze kwitną - na przykład Daybloom kwitnie tylko w dzień, i tylko w dzień wyrzuci nasiona. Moonglow tylko w nocy, Fire Blossom późne popołudnie, Waterleaf w deszcz, Deathweed w pełnie oraz zaćmienia Księżyca (można go zebrać wcześniej lecz nie dostaniesz nasion). Shiverthorn i o czymkolwiek zapomniałem, gdy raz dojrzeją to zawsze wydropią nasiona. Zalewanie lawą/wodą? Nie wiem kto Ci to powiedział, ale pierwszy raz słyszę żeby to coś dawało.

Tak, biom Glowing Mushroom jest generowany na nowych światach, pod ziemią szukaj go w połowie drogi do piekła. Zasadź go na błocie i stwórz sztuczny biom na powierzchni, to Ci da dużo muchomorów (a przydadzą się) w dodatku będziesz miał miejsce żeby osadzić w przyszłości NPC Truffle. Można też potraktować dżunglę Clentaminatorem, w ten sposób stworzy się dość duży taki biom.

Co do drzew to nie znam dokładnych wielkości ale to zależy od rodzaju drzewa. Dżunglowe i palmy są wyższe. Zwykłe mają max ok. 15-20 klocków. Drzewa gdy raz wyrosną, już nie rosną wyżej.

Opublikowano

Jeśli znasz angielski to polecam oficjalną wiki:

http://terraria.gamepedia.com/Plants

Poradniki na MPC są.. sam widziałeś jakiego poziomu.

Farmę opłaca się zrobić tak czy siak, może plony są rzadziej niż mialeś nadzieję ale możesz to zrekompensowac robiąc dużą farmę

Na tej stronie masz screeny jak wyglądają farmy:

http://terraria.gamepedia.com/Gardening

Opublikowano

@Sinlay

Spoko możesz sobie zrobić ściany i potwory nie będą się respić ;)

9509214106901691244311.png1395334787-U625839.png

|Moderator Terraria||Mpc Champion||Blue Member|

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...