Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Soczewki kontaktowe

hyhy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, cześć i czołem!

Chciałabym zapytać, forumku, czy ktoś z Was nosi soczewki kontaktowe?

Jeśli tak - mieliście jakiś okres adaptacji oka do soczewki? Ja noszę pierwszy dzień (od jakichś 6 godzin mam na sobie) i lekko pobolewają mnie oczy, jakby były zmęczone. No i z bliska (monitor, telefon) momentami mi się obraz rozmywa, ale jak pomrugam i skupię wzrok to się rozjaśnia. Mieliście coś takiego? 

Soczewki miesięczne, Pure Vision 2HD, wada identyczna w obydwu oczach. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Ja swego czasu też spróbowałem. Jednak po dwóch dniach noszenia stwierdziłem, że to nie dla mnie. Miałem opory przed wkładaniem sobie czegoś do oczu, ciągle je czułem i było mi niewygodnie. Teraz zdecydowałem się na operację laserową.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Ja swego czasu też spróbowałem. Jednak po dwóch dniach noszenia stwierdziłem, że to nie dla mnie. Miałem opory przed wkładaniem sobie czegoś do oczu, ciągle je czułem i było mi niewygodnie. Teraz zdecydowałem się na operację laserową.

Jeśli chodzi o operowanie przy oczach to nie mam oporu, jakoś w ogóle nie ma u mnie tego odruchu obronnego. Jedyne co mnie niepokoi to to, że z bliska obraz jest lekko rozmyty. Też tak miałeś?

Qui est le prochain?

Opublikowano

ogólnie miałem takie uczucie jak przy nowych okularach. Na początku trzeba wytężać oczy, żeby mieć focus, szczególnie na bliskich obiektach.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

ogólnie miałem takie uczucie jak przy nowych okularach. Na początku trzeba wytężać oczy, żeby mieć focus, szczególnie na bliskich obiektach.

Oki, to może być to. Może muszę po prostu przyzwyczaić oko. A co do tej operacji laserowej - jesteś już po? 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Mam soczewki kontaktowe - miesięczne, codziennie powinienem je czyścić w tej "wodzie", ale robię to co tydzień. Tylko po spaniu kleją się do powiek przez 5min.

Na początku strasznie miałem suche oczy, więc kupiłem sobie krople - pomogły.

Jeśli chodzi o taki jakby "ból" to jest obecny, ale nie taki jak na początku, być może dlatego że po prostu już się przyzwyczaiłem i teraz go wcale nie odczuwam.

Soczewki to : Air Optix.

Opublikowano

Mam soczewki kontaktowe - miesięczne, codziennie powinienem je czyścić w tej "wodzie", ale robię to co tydzień. Tylko po spaniu kleją się do powiek przez 5min.

Na początku strasznie miałem suche oczy, więc kupiłem sobie krople - pomogły.

Jeśli chodzi o taki jakby "ból" to jest obecny, ale nie taki jak na początku, być może dlatego że po prostu już się przyzwyczaiłem i teraz go wcale nie odczuwam.

Soczewki to : Air Optix.

O boże kochany, co tydzień? Przecież to niehigieniczne, wiesz ile zarazów siedzi na tych soczewkach po tygodniu używania? Nie dostałeś żadnego zakażenia? 

A jak było na początku? Miałeś jakieś zaburzenia?

Qui est le prochain?

Opublikowano

Miałam dokładnie tak samo, jednak uznałam, że to normalne i to zignorowałam. Było to dosyć dawno, a soczewki zakupiłam tylko raz i jakoś po tygodniu byłam w pełni przyzwyczajona - nic się nie rozmywało, nic nie przeszkadzało.

c:

Opublikowano

Żadnych zaburzeń, tylko ból oczu, i "nerwu wzrokowego" przez kilka dni. Następne dni coraz mniej, cały okres przyzwyczajenia się trwał jakieś 3dni.

Zakażenia możesz dostać, po jakimś miesiącu nie ściągania ich. Oko przecież samo się oczyszcza + krople. Nie obawiam się, a jest to o wiele wygodniejsze np. gdy wyjeżdżam na tydzień, i nie chce mi się wozić płynów, pudełeczek.

PS. I tak z bliska na początku też mi się rozmazywał obraz :) Teraz już nie.

Opublikowano

Miałam dokładnie tak samo, jednak uznałam, że to normalne i to zignorowałam. Było to dosyć dawno, a soczewki zakupiłam tylko raz i jakoś po tygodniu byłam w pełni przyzwyczajona - nic się nie rozmywało, nic nie przeszkadzało.

Czyli jednak chodzi o przyzwyczajenie oka do soczewki. Dziękuję, uspokoiłaś mnie. Myślałam, że coś jest nie tak, a żem histeryczka to mi to cały czas na głowie siedziało.

Żadnych zaburzeń, tylko ból oczu, i "nerwu wzrokowego" przez kilka dni. Następne dni coraz mniej, cały okres przyzwyczajenia się trwał jakieś 3dni.

Zakażenia możesz dostać, po jakimś miesiącu nie ściągania ich. Oko przecież samo się oczyszcza + krople. Nie obawiam się, a jest to o wiele wygodniejsze np. gdy wyjeżdżam na tydzień, i nie chce mi się wozić płynów, pudełeczek.

I dalej normalnie wszystko było? Do tej pory tak robisz? Nic Ci nie przeszkadza?

Qui est le prochain?

Opublikowano

Do teraz mam je na sobie. Przyzwyczaiłem się, widzę dużo lepiej, z hurtowni bardzo tanio można je dostać. W okularach słabo wyglądam :D

Aczkolwiek, po ściągnięciu jakąś ulgę tam czuje, potem założenie ponowne - czasem sprawia problemy(zagina się, wtedy zamykam powieki i ruszam okiem wewnątrz) i wszystko ładnie pięknie(5min w łazience - i gotowe).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...