Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ch*j/h*j

Mathiros

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bo ludzie byli głupi i większość osób używających nie wiedziało co to znaczy

Opublikowano

Wiele lat dzieciństwa bez odpowiedzi na pytanie :D

Dopiero gdy internet rósł w siłę, mogłem zobaczyć jak się piszę poprawnie, lecz koledzy wtedy jeszcze ostro się kłócili :D

UP@ Autokorekta słowa ch*j ? :D

Opublikowano

Dlaczego jeszcze 5-10 lat temu wyżej wymieniony wulgaryzm pisało się przez samo h a teraz przez ch?  :D

Od zawsze pisało się przez "ch". Niestety biedota umysłowa, no offence do ciebie, przez lata używała złej formy, to i w końcu ona się przyjęła. Na dzień dzisiejszy obie są poprawne.

Ciekawostka.

Btw., za parę lat będzie podobnie z "bynajmniej" i "przynajmniej". Już teraz ludzie zapominają o siłowniku i robią z siebie pośmiewisko broniąc swoich błędnych racji, gdy ktoś im zwraca uwagę, że te wyrazy znaczą coś kompletnie innego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bo ludzie dla cenzury pisali przez ch to zmienili xD

Pamiętaj, jeśli czegoś chcesz, to możesz to zrobić. Zaczynając od robienia strony w html, kończąc na wchodzeniu do siedziby Microsoft, jako główny programista Windowsa :)

Opublikowano

Kiedyś pewna polonistka próbując nam wytłumaczyć różnicę powiedziała, że pisane przez 'ch' odnosi się również do członka męskiego, natomiast pisane przez 'h' ma wyłącznie wymowę wulgarną.

qNlpLYT.jpg

Opublikowano

Kiedyś pewna polonistka próbując nam wytłumaczyć różnicę powiedziała, że pisane przez 'ch' odnosi się również do członka męskiego, natomiast pisane przez 'h' ma wyłącznie wymowę wulgarną.

C***a prawda. :v

Od zawsze pisało się przez "ch". Niestety biedota umysłowa, no offence do ciebie, przez lata używała złej formy, to i w końcu ona się przyjęła. Na dzień dzisiejszy obie są poprawne.

Ciekawostka.

Btw., za parę lat będzie podobnie z "bynajmniej" i "przynajmniej". Już teraz ludzie zapominają o siłowniku i robią z siebie pośmiewisko broniąc swoich błędnych racji, gdy ktoś im zwraca uwagę, że te wyrazy znaczą coś kompletnie innego.

To samo pewnie będzie z naprawdę i na pewno, albo ztąd (czy jakkolwiek to ludzie piszą) i skąd. Język dostosowuje się do tego, jak ludzie mówią/piszą, a nie na odwrót, bo przecież chodzi o wygodę. Osobiście nie przeszkadza mi to, mimo, że zawsze staram się pisać poprawnie.

Opublikowano

C***a prawda. :v

To samo pewnie będzie z naprawdę i na pewno, albo ztąd (czy jakkolwiek to ludzie piszą) i skąd. Język dostosowuje się do tego, jak ludzie mówią/piszą, a nie na odwrót, bo przecież chodzi o wygodę. Osobiście nie przeszkadza mi to, mimo, że zawsze staram się pisać poprawnie.

Może i c***a prawda, powtórzyłem kiedyś usłyszaną regułę, sam jednak korzystałem tylko z wersji 'ch', jakieś przyzwyczajenie.

qNlpLYT.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...