Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem żółtodziobem w tych sprawach ale wiem na co się porywam.

Proszę o pomoc ponieważ chciałbym stworzyć gre 3D grafika coś w stylu gothic1 i nie piszcie mi ile czasu potrzeba na taki projekt ani ile czasu potrzeba na naukę języku programistów bo to już wiem. Chciałbym się dowiedzieć na jakim silniku (najlepiej darmowym) mogę stworzyć taką gierkę i jakie programy będą mi potrzebne. Oczywiście wszelkie porady mile widziane ;)

Opublikowano

Przeczytaj inne tematy w tym dziale. Odpowiedzi będą podobne.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Ja korzystam z Unity i Visual studio 2015 .

Potrzebowałbyś jeszcze jakiś program do modelowania 3D np. 3ds max , blender  i do grafiki 2D jakiś paint , gimp , Photoshop lub corel draw x7

Opublikowano

Ok i mam jeszcze pytanie wiecie jak zrobić żeby móc postawić budynek coś jak w Forest? Albo może jaki jest na to skrypt

Może najpierw obejrzyj jakiś kurs dotyczące Unity 3D? W takich kursach zazwyczaj dowiesz się jak dodawać obiekty na scenę i pisać skrypty. Z gotowców nie wiele się nauczysz, a tym bardziej szybko się zniechęcisz. Lepiej uczyć się powoli, a dokładnie ;).

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Kursy juz oglądam od kiedy dowiedziałem się jakiego silnika najlepiej używać czyli jakieś 6 godz temu xD i naprawdę dzięki za pomoc przynajmniej na dobry start w razie dalszego rozwoju i pytań dam znać ;)

Opublikowano

Imho kursy Unity to nie wszystko... chyba, że robisz grę jedynie dla siebie i swoich znajomych. Warto dowiedzieć się czegoś więcej o grach jako takich, jak się je projektuje, na co warto zwracać uwagę.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Chłopaki dopiero dzisiaj porządnie zacząłem te wszystkie programy "kompletowac" i chwytać się wszystkiego pod ręką i ćwiczyć wszystko co poznałem na kursach myślę że dopiero za jakiś miesiąc zabiorę się za kreowanie gry bo na razie poznaje wszystko :)

Opublikowano

Również chciałbym dodać, że nie ma co kolegi teraz "straszyć" tymi wszystkimi rzeczami, które musi się nauczyć. Wszystko w swoim czasie ;). Nie ma co brać wszystko na raz, bo się niczego nie nauczy, a po kolei na spokojnie to wszystko zrozumie :). Dobrze, że masz taki plan, aby najpierw ogarnąć Unity, a potem się brać za kreowanie gry, bo jak widzę ludzi, którzy ledwo ściągnęli Unity, a już mają pomysł na nowy hit, z którego zostaną milionerami to nie wiem czy się śmiać, czy... a nie w sumie tylko się śmiać :P. Powodzenia ;).

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Hmm taka gra jak Gothic potrzebuje kilku ludzi ( No chyba że chcesz skończyć na emeryturę a uważaj bo podniosą  wiek ). Jest takie powiedzenie " Co jest do wszystkiego nie nadaje się do niczego". Tzn. Albo piszesz skrypty albo robisz grafiki/modele etc. :)

Bez wiedzy na temat języków programowania nie ma sensu pobierać programów bo  zrobią  Ci tylko wodę z mózgu ;d

Polecałbym C++  ( Chyba najprzyjaźniejsze środowisko).

Opublikowano

Hmm taka gra jak Gothic potrzebuje kilku ludzi ( No chyba że chcesz skończyć na emeryturę a uważaj bo podniosą  wiek ). Jest takie powiedzenie " Co jest do wszystkiego nie nadaje się do niczego". Tzn. Albo piszesz skrypty albo robisz grafiki/modele etc. :)

Bez wiedzy na temat języków programowania nie ma sensu pobierać programów bo  zrobią  Ci tylko wodę z mózgu ;d

Polecałbym C++  ( Chyba najprzyjaźniejsze środowisko).

@1361622928-U485574.pngGoodWayToHell

Takie pytanko z ciekawości - a ile tych środowisk zaliczyłeś? Jakie języki? Jakie IDE? Uzasadnij czemu c++ najprzyjemniejszy.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Python, lua, i c++. Może nie tyle najprzyjemniejszy co najpożyteczniejszy.

No i teraz to ma jakąś wartość - zawsze wypisuj zakres oceny, bo popularnych języków są dziesiątki, a niepopularnych setki jak nie tysiące.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...