Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Które animu wybrać?

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silvuś po skończeniu Magi mimo ,,chińskich bajek" z obecnego sezonu czuję pustkę... no w zasadzie oglądam jeszcze Code Geass, ale i tak mimo to

1. Tak jak w tytule tematu. Prosiłbym o wypisanie 2-3 anime najlepszych anime z tej listy według Was / od którego według Was powinienem zacząć. Mile widziane będzie króciutkie ,,dlaczego akurat ta produkcja"

Serie:

Usagi Drop

Gosick

Monster

Baccano!

Haibane Renmei

Busou Renkin

Shiki

Mushishi

(no tutaj jeszcze może wrzucę te anime, o które pytałem już kiedyś... stało się tak, że jeszcze do żadnego z tych nie zajrzałem :P Nie musicie się rozpisywać na ich temat)

Neon Genesis Evangelion
NHK ni Youkoso!
Tengen Toppa Gurren Lagann
Shinsekai Yori. Tutaj fabuła nie jest prowadzona czasem za bardzo chaotycznie? Można się łatwo połapać o co chodzi? Na screenie widziałem jakiegoś stwora. No muszę stwierdzić, że jego wygląd niezbyt mi przypadł do gustu, haha. Jak tak pomyślę to w Kiseijuu te pasożyty, ich macki mnie wkurzały, ale mimo tego fajnie się oglądało.
Phantom: Requiem for the Phantom

Myślałem jeszcze nad Bakemonogatari (ale za dużo sezonów, więc może kiedyś) ... Ergo Proxy? Kiedyś zacząłem, ale klimat wydał mi się trochę za ciężki. Tyle naprawdę dobrych animu, tak mało czasu xD

Filmy: 1 film wybrać z tych / Od którego do którego

Stranger: Mukou Hadan

Sakasama no Patema

czy o dziewczynie, która cofa się w czasie. Zapomniałem tytułu, mam gdzieś zapisany. 

2. Co myślicie o filmie pt. : To Aru Majutsu no Index Miracle of Endymion. Można go obejrzeć nie znając drugiego sezonu Toaru, ani innych filmów etc.? 

Każda osoba, która pomoże w jakiś sposób dostanie like, a osoba, która pomoże najbardziej dostanie może nawet i kilka limitów. Myślę, że w taki sposób mogę się odwdzięczyć najbardziej. Z góry ogromne dzięki za pomoc ;)

Opublikowano

Monster

Shinsekai Yori. Tutaj fabuła nie jest prowadzona czasem za bardzo chaotycznie? Można się łatwo połapać o co chodzi? Na screenie widziałem jakiegoś stwora. No muszę stwierdzić, że jego wygląd niezbyt mi przypadł do gustu, haha. Jak tak pomyślę to w Kiseijuu te pasożyty, ich macki mnie wkurzały, ale mimo tego fajnie się oglądało.

Tylko dwa z nich zobaczyłem, z czego TTGL dropnąłem po 5 odcinkach.

Ogółem Shinsekai Yori - fabuła jest naprawdę pokręcona, momentami myślałem, że odcinek przeoczyłem. Ogółem przez połowę serii czułem się, jakbym oglądał pierwszy odcinek i znał samych bohaterów, jednakże po zobaczeniu całości - wszystko mi się poukładało xD

Monster bardzo fajne, jednak potrzebuje dużo czasu. Naprawdę wolno się rozwija, dopiero gdzieś od 20 odcinka zaczyna być ciekawiej, ogółem jak akcja się przenosi do Monachium jest najfajniej. 

TTGL mi się nie spodobało z powodu mecha - te roboty były brzydkie jak cholera, jednak dużo osób uznaje je za masterpiece, dlatego jeśli Ci to nie przeszkadza - warto zobaczyć.

Ja bym zaczął od Shinsekai, bo daje kilka kwestii do przemyślenia, a także akcja jest prowadzona rozsądnie - wszystko ma logiczny sens. Jedno z niewielu anime, które pozostawiło takie dziwne, wyjątkowe uczucie. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Neon Genesis Evangelion

IMHO jedne z najlepszych mecha.

Świetne anime, na początku nie przyciągała mnie niczym, ale później wciągnąłem się i to bardzo (syndrom jeszcze jednego odcinka :v), z bohaterami łatwo się zżyłem.

o dziewczynie, która cofa się w czasie

Całkiem przyjemny film, niektórzy piszą, że doprowadził ich do łez (?), u mnie nic takiego nie było, bardzo miło wspominam seans tego filmu.

*Nie potrafię pisać wyczerpująco nie zdradzając wydarzeń, także nie bij  :s 

Opublikowano

@Sil√eR

O paru tytułach kiedyś ci pisałem...

Shiki - wzorowane na Kingu (tak słyszałem), miasteczko położone z dala od wszelakich metropolii. Ludzie się znają, nic przez niczym nie ucieknie. DO miasteczka sprowadza się tajemnicza rodzina, a tuż po tym, następuję seria dziwnych zdarzeń. Dalej sam się chyba domyślisz co może się dziać. Nie zdziwię się, jeśli kreska Ci się nie spodoba, szczególnie patrząc na włosy postaci. Mimo to warto przeboleć to. Tutaj jest świetny klimat serii jak i psychika postaci oraz ostatecznie nie mamy powiedziane, kto jest tym dobrym, a kto tym złym. Każda strona ma swoje za uszami, ale to trzeba samemu ocenić. Jest parę świetnych OSTów, które słucham do tej pory :P Co mi się jeszcze podobało ? Samo przedstawienie miejsca akcji, utopijne wręcz miasteczko spotyka wielka klęska. Co prawda akcja strasznie się długo rozkręca, ale ja w każdej sekundzie cieszyłem się klimatem. Polecam to anime do obejrzenia jak pierwsze.

Shinsekai Yori - że ty tego jeszcze nie obejrzałeś ?... Oglądaj na przemian z Code Geassem xD To samo co napisałem wyżej. Czy chaotycznie ? Wg mnie, nie. Wszystko da się ogarnąć. Wiele osób narzeka na homoseksualizm - nie słuchaj ich! Co prawda jest, ale tyle ile kot napłakał. Szału nie ma. Czytałem mangę, co tam się działo...

Neon Genesis Evangelion - utknąłem na 1 odcinku od wakacji.. Pizdowaty bohater, mechy, świetnie wyszkolona pilotka mecha, ojciec nie chcący swojego syna, jakaś mature klejąca się do bohatera. Mogę więcej wymieniać, chcesz? 

NHK ni Youkoso! - bardzo ciekawe anime, to trzeba zobaczyć samemu.

Gosick - również warto, ale to później :P

Phantom: Requiem for the Phantom - Parę dobrych ostów, dość ciekawe postacie, zaskakujące zakończenie, żyć nie umierać. 

Bakemonogatari - Kaman, obejrzyj to :P Bardzo, bardzo, ale to bardzo specyficzna seria. Nie zdziwię się, gdyby ci się nie spodobała. Jednak warto chociaż zobaczyć ten jeden odcinek. Seria przegadana po całości, nawet w trakcie walka postacie rozmawiają, a potem jakoś wygrywają w rozmowie. Jest masa gier słownych. Nic tylko cieszyć się tą serią

gfgdf

Opublikowano

Bakemonogatari moze i ma duzo sezonow, ale niektore maja po 4-5 odcinkow. Wszystkie razem na pewno nie mają więcej niz te 50-60 odcinkow, wiec duzo to nie jest, nie musisz od razu obejrzec wszystkich, kazdy sezon opowiada mniej wiecej o innym. Ja np. obejrzalem tylko nisemonogatari i bakemonogatari i w miare wszystko się wyjasnilo.

Polecam bakemono itd., ale wiedz, ze to nie sa łatwe anime. Kazda historia oprocz doslownego znaczenia, tego co widac (jakies potworki, osobliwosci, tak to nazywano są tak na prawde symbolem roznych zjawisk psychologicznych czy filozoficznych) do tego sporo nawiązań mi sie wydaje, choc ich nie wylapalem - w dialogach, same dialogi też są rozbudowane i glownie na nich skupia się anime.

Moze Ci przypadnie do gustu, ale to nie jest latwe w odbiorze anime, czesto przy nim trzeba zatrzymywac ekran.

Monster - Porzadny kryminał, seinen, psychologiczne. W zasadzie każdy aspekt tej serii jest dopracowany. Nie ma mega poziomu wciągalnosci (choc to tez zalezy od osoby) ale samą historie na pewno docenisz, bo jest wyrafinowana, szczegółowa, logiczne. Postacie rowniez swietnie wykreowane. Obecnosc seinena też czuc, są np. katowania, prostytucja itp. Polecam, dla mnie bardzo dobre anime.

Phantom requiem for the phantom - jak lubisz thrillery, seineny z wątkiem mafijnym to to anime świetnie się spisuje. Na początku mnie nudzilo, ale potem byl taki mega plot twist (minii spoiler - związany z postacią mccunnen, ktorą nawet dodalem do ulubionych na malu), ze się wciągnąłem. Fajny klimat, muzyka pasuje do roznych momentow tworzac wlasnie wspomniany klimat. Fabula potem sie mega komplikuje przez ten plot twist, az musialem zatrzymac ekran i myslec. Ale to zaleta. Do postaci się przywiązałem, bylo w tym anime troche smierci, ale oczywiscie nie będę spoilerował. Polecam.

Baccano - tez klimat mafijny, ale z takich troche lat wczesniejszych, bo bodajze z 20 wieku, czy 19. Anime fajne pod wzgledem fabularnym, postaci też są niektóre fajne. Ma ono w sobie troche komedii. Seinen tez występuje, jest to brutalne anime. W przeciwienstwie do phantoma są tutaj rzeczy, ktore w normalnym swiecie nie spotkasz, jak np. niesmiertelnosc. Polecam, aczkolwiek mnie nie wciagnelo, moze ze wzgledu na sposob ukazania historii, pokazane są  rozne perspektywy tej samej sceny i seria nie opowiada historii chronologicznie.

Mushishi - obejrzalem tylko 2 odcinki. Dla mnie to anime jest świetne, meeeega klimatyczne i meeega rozkminiowe. Wstrzymalem je, bo po prostu balem sie tego, ze moge jakiejs historii (kazdy odcinek to inna historia) nie zinterpretowac odpowiednio, bo tak jak w bakemono, tutaj rowniez historie mają symbole, alegorie i mozna wysnuc jakies wnioski psychologiczne itp. Relaksująca, uspokajająca. Polecam, ale raczej nie obejrzysz jej na raz, tą serie sie raczej dawkuje.

Nhk ni youkoso - tą serie juz wiele razy opisywalem, po prostu swietne anime. Komedia, ktora nie jest glupia, idiotyczna i dziecinna. Czarny humor. Nawiązania do popkultur japonskich jak i cale watki z nimi związane są w tym anime. Ogolnie jest to anime dla doroslych, dzieci nie zrozumieją przekazów zwiazanych z historiami poszczegolnych bohaterów jak i z glowną historią, dwóch de facto glownych bohaterow. Są w tym anime lekko spoilerując próby samobójcze, wiec mimo komedii jest bardzo powazne. Psychologiczne, seinen, komedia i troche romansu.

Co do shinsekai yori to mnie tez te szczury zniechęcają, zwlaszcza, ze są brutalne sceny z nimi związane. Obrzydliwe, ale kiedys postaram sie obejrzeć.

To o dziewczynie to pewnie toki wo kakeru shoujo, tez to planuję.

Co do movie toaru majutsu no index to coz, jest przyjemne, wciagajace, dużo lepsza kreska i animacja jak i efekty audio względem serii tv. Polecam ukonczyc drugi sezon, choc nie pamietam, czy jego znajomosc jest wymagana, raczej nie. 

EGd2kyn.gif

Zachęcam do ustawienia sobie tego gifa jako sygnaturę w celu wyrażenia niechęci i dezaprobaty

wobec pewnego użytkownika i faktu, że jest on moderatorem chińskich bajek.

STOP ARINESSOWI JAKO MODERATOROWI! Zero tolerancji!

Opublikowano

Bakemonogatari monologami zniszczy Ci mózg, dlatego warto obejrzeć. Anime nie powala kreską, ale nadrabia... gadaniem? :D

Shiki, chyba drugi taki... specyficzny tytuł, który możesz wybrać. Nie będę się tu bardziej rozpisywał. :P

Opublikowano

@Sil√eR

O paru tytułach kiedyś ci pisałem...

Shiki - wzorowane na Kingu (tak słyszałem), miasteczko położone z dala od wszelakich metropolii. Ludzie się znają, nic przez niczym nie ucieknie. DO miasteczka sprowadza się tajemnicza rodzina, a tuż po tym, następuję seria dziwnych zdarzeń. Dalej sam się chyba domyślisz co może się dziać. Nie zdziwię się, jeśli kreska Ci się nie spodoba, szczególnie patrząc na włosy postaci. Mimo to warto przeboleć to. Tutaj jest świetny klimat serii jak i psychika postaci oraz ostatecznie nie mamy powiedziane, kto jest tym dobrym, a kto tym złym. Każda strona ma swoje za uszami, ale to trzeba samemu ocenić. Jest parę świetnych OSTów, które słucham do tej pory :P Co mi się jeszcze podobało ? Samo przedstawienie miejsca akcji, utopijne wręcz miasteczko spotyka wielka klęska. Co prawda akcja strasznie się długo rozkręca, ale ja w każdej sekundzie cieszyłem się klimatem. Polecam to anime do obejrzenia jak pierwsze.

Shinsekai Yori - że ty tego jeszcze nie obejrzałeś ?... Oglądaj na przemian z Code Geassem xD To samo co napisałem wyżej. Czy chaotycznie ? Wg mnie, nie. Wszystko da się ogarnąć. Wiele osób narzeka na homoseksualizm - nie słuchaj ich! Co prawda jest, ale tyle ile kot napłakał. Szału nie ma. Czytałem mangę, co tam się działo...

Neon Genesis Evangelion - utknąłem na 1 odcinku od wakacji.. Pizdowaty bohater, mechy, świetnie wyszkolona pilotka mecha, ojciec nie chcący swojego syna, jakaś mature klejąca się do bohatera. Mogę więcej wymieniać, chcesz? 

NHK ni Youkoso! - bardzo ciekawe anime, to trzeba zobaczyć samemu.

Gosick - również warto, ale to później :P

Phantom: Requiem for the Phantom - Cal ;_;  Parę dobrych ostów, dość ciekawe postacie, zaskakujące zakończenie, żyć nie umierać. 

Bakemonogatari - Kaman, obejrzyj to :P Bardzo, bardzo, ale to bardzo specyficzna seria. Nie zdziwię się, gdyby ci się nie spodobała. Jednak warto chociaż zobaczyć ten jeden odcinek. Seria przegadana po całości, nawet w trakcie walka postacie rozmawiają, a potem jakoś wygrywają w rozmowie. Jest masa gier słownych. Nic tylko cieszyć się tą serią

Rowniez planuje gosick, czemu to warto, ale pozniej?

@top

a i miłego oglądania code geass, świetny wybór, moze Ci sie spodoba bardziej niz death note. To anime jest świetne, więc nie próbuj nawet porzucać :P

EGd2kyn.gif

Zachęcam do ustawienia sobie tego gifa jako sygnaturę w celu wyrażenia niechęci i dezaprobaty

Opublikowano

Rowniez planuje gosick, czemu to warto, ale pozniej?

Są tytuły ważne oraz ważniejsze. Z tych tytułów co podał Silver, uważam, że powinien najpierw zapoznać się z tymi ważniejszymi, zwłaszcza, że nie raz wspomina o braku czasu w oglądaniu. Nie dyskryminuje tutaj Gosicka, uważam to anime  za bardzo dobry tytuł, jednak chcę, by najpierw obejrzał te powyższe serie. Jeśli obejrzałeś większość z tamtych tytułów, to śmiało możesz się wziąć za oglądanie Gosick. Zwłaszcza jeśli lubisz klimaty XVIII w. Europy ;) A zakończenie jest również przyjemne dla serca :P 

gfgdf

Opublikowano

Shiki

Najlepsze anime o wampirach. Świetny dramat i horror. Anime bardzo wciągające fabularnie od początku do końca. Jednak wyjątkowo okrutne i brutalne (nawet gore). Chwilami wyciskacz łez.

Mushishi

Perełka i arcydzieło wśród anime. Lubisz spokojne i wyjątkowo inteligentnie skonstruowane serie z realistycznymi bohaterami, w których prawie nie ma szybkiej akcji? Mushishi to ideał, który oceniłem 10/10, ale jak na razie oglądałem tylko I sezon. Niezwykle smutny dramat, więc dla fanów takich klimatów. Każdy odcinek jest jednowątkowy, czyli nie ma łączonych. Perfekcja wykonania w maksymalnym stopniu.

Neon Genesis Evangelion

Obowiązkowa klasyka, ale teraz są świetne (chociaż trzeci słabszy) filmy kinowe, więc nie wiem czy ma sens oglądać serię TV. Chociaż mimo wszystko uważam, że warto bo anime wyjątkowo dobre.

NHK ni Youkoso!

Ambitna seria o osobach z problemami (otaku, NEET, samobójstwa).

Shinsekai Yori. Tutaj fabuła nie jest prowadzona czasem za bardzo chaotycznie? Można się łatwo połapać o co chodzi? Na screenie widziałem jakiegoś stwora. No muszę stwierdzić, że jego wygląd niezbyt mi przypadł do gustu, haha.

Shin Sekai Yori to arcydzieło, a zarazem największy wyciskacz łez w historii anime. Oglądam anime ponad 10 lat i widziałem mnóstwo wyciskaczy łez, ale emocjonalnie to anime wpłynęło na mnie najbardziej. Zapewne dlatego, że nie spodziewałem się takich wydarzeń, a zarazem postacie w tym anime (jak i cały świat) są bardzo specyficzne to znaczy wykazują niewiele emocji (są to emocje umiarkowane, a nie jakieś krzyki i wielka rozpacz jak w innych anime), ale dzięki temu seria jest jeszcze smutniejsza.

Fabularnie i pod względem muzycznym to też prawdziwa perełka.

czy o dziewczynie, która cofa się w czasie. Zapomniałem tytułu, mam gdzieś zapisany.

Sprawdzaj anidb:

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=4151

Nazwa tego anime to "O dziewczynie skaczącej przez czas"

Film to kolejne arcydzieło. Nie ma żadnych wad, ale same zalety. Bardzo ciekawy, wciągający, a zarazem wszyscy bohaterowie są świetnie skonstruowani, realistyczni i łatwi do polubienia.

Tu nie ma żadnych przeciętnych chłopaczków itp. Męskim bohaterom nic nie można zarzucić.

Zresztą ten film jest jakby w dużym stopniu kierowany do dziewczyn (chociaż bardziej dla wszystkich).

Polecam również "Paprika". To także anime idealne. Film kinowy anime z najwyższej półki.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=4191

2. Co myślicie o filmie pt. : To Aru Majutsu no Index Miracle of Endymion. Można go obejrzeć nie znając drugiego sezonu Toaru, ani innych filmów etc.?

Film przeciętny. Zresztą obie serie TV też były przeciętne i dosyć irytujące, a w dodatku bardzo rozciągnięte. Dwa długie sezony, a akcja mało się posunęła do przodu.

Jeśli obejrzałeś większość z tamtych tytułów, to śmiało możesz się wziąć za oglądanie Gosick. Zwłaszcza jeśli lubisz klimaty XVIII Europy ;) A zakończenie jest również przyjemne dla serca :P

Zdecydowanie nie polecam Gosicka. No chyba, że masz cierpliwość do irytujących, głupich, dziecinnych i przeciętnych postaci. Na całą serię było dobrych zaledwie kilka odcinków.

Jednak zgodzę się, że zakończenie przyjemne i jest to jedna z większych zalet tej serii.

Opublikowano

Nie chce mi się rozpisywać, bo już widzę dużo wyopisywali.

To tak:

Baccano! obowiązkowo

A że kazałeś wypisać dwa, to powiedzmy drugim będzie Usagi Drop. Miłe, przyjemne, słodkie, rodzicielskie i..

Prawdę mówiąc w wszystkich tych anime tylko Baccano po końcówce mnie w pewien sposób nie odepchnął. Shiki było git z początków, ale od połowy spada poziom i na końcu to już zryte jest co się tam dzieje. Inne też albo są nudne, albo jest coś tam wkurzającego - przykładowo ogolony bohater w gosicku w końcówce, co wg. mnie totalnie zepsuło jego imejdż.

Ergo Proxy tylko jeśli jesteś fanem różnych maszyn i klimatu sci fi

Z filmów

Stranger, oczywiście. To nie podlega dyskusji

Sakasama dość kreatywnie ale ja i tak się wynudziłem. Toki wo kakeru shoujo jest lekko zwariowane i miejscami nudnawe. Kiseki no Endymion można obejrzeć, ale z tego co pamiętam jak oglądałem to chyba coś tam się kłóciło z główną serią czy czymś, dość takie z dupy zrobione:) Polecam jeszcze coś takiego jak Eve no Jikan, Colorful, Harmonie, Wasurenagumo, Kuro no Sumika: Chronus. Z kreski Kotonoha no Niwa, i z kreatywnych może jeszcze Summer Wars.

Opublikowano

• Stranger: Mukou Hadan
  • Sakasama no Patema
  • Toki wo Kakeru Shoujo

Osobiście zacząłbym od filmu numer 2 potem obejrzał film numer 3 a na koniec zostawił sobie ten 1. 

Oglądałem je dość dawno temu Salasama no Patema zapamiętałam jako najciekawszy, a Stranger nieco mnie nudził.

"Samogwałt to przyjemność, sam gwałt to już kara"

Opublikowano

Dydku sam mi Stranger: Mukou Hadan polecałeś, a go jeszcze nie widziałeś? O ty kłamczuszku! :D Ogólnie polecam obejrzeć, bo miło się wyglądało. Odnośnie filmów to Sakasama no PatemaToki wo Kakeru Shoujo (tej co przez czas skakała) to jak to filmy - miło się ogląda, ale wiadomo - krótkie.

Baccano! - warto znać.

Neon Genesis Evangelion - chyba pół roku minęło odkąd ci opisałem to anime i mówiłem, że warto obejrzeć.

NHK ni Youkoso! - miło mi się oglądało

Tengen Toppa Gurren Lagann - Jedno słowo - YOKO :)

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngselweron

Kotonoha no Niwa to takie 7-8/10 

@"Pitbull !" 

Wydało się :P Wiem, że już opisywałeś to kiedyś. Nie mogę zdecydować. Mając tyle serii przed oczami nie wiem i dlatego stale wypytuje. Później się okazuje, że minęło pół roku, oglądam sezonówki i nadal pytam xD ale dzisiaj obejrzę jakiś film i zacznę jakąś serię. 

Co do filmu to dzisiaj Stranger lub O dziewczynie skaczącej przez czas Jutro mogę inny, pojutrze inny i będzie git :P

Co do serii to z tego co napisaliście i moich skromnych przemyśleń najbardziej mnie ciągnie do: Mushishi, Phantom: Requiem for the Phantom, Baccano i Usagi Drop. Czyli pewnie coś z tego... z przewagą tych dwóch pierwszych.

Yoko to faktycznie, fajna dupa <3

Wielkie dzięki za pomoc. Jakby jeszcze ktoś miał coś do napisania to zapraszam (nie zamykam tematu, śmiało) :D

like się skończyły, gomen.

Opublikowano

Usagi Drop

Monster

Baccano!

Haibane Renmei

Te 4 anime są również bardzo dobre, ale nie nazwałbym ich arcydziełami jak Mushishi, Shin Sekai Yori i ten film o Dziewczynie Skaczącej przez Czas.

Usagi Drop wbrew temu co piszą nie jest wcale takie bardzo realistyczne. Jak pamiętam to główny bohater, chwilami zachowywał się bardzo sztucznie i irytująco. Jednak ogólnie to i tak dobre anime. Trochę nudzi i wizualnie również ładne nie jest, ale warto obejrzeć.

Baccano! - bardzo dobre, oryginalne i ambitne bez żadnych wątpliwości.

Haibane Renmei - najlepszy początek bo potem trochę nudne się staje, a w dodatku nie ma żadnego zakończenia. Ogólnie piękne i dosyć smutne.

To anime nasuwa trochę skojarzeń z Angel Beats!, z tym że to drugie oglądałem kilka lat po Haibane Renmei. :)

Kotonoha no Niwa to takie 7-8/10

Arcydzieło wizualne to największa zaleta. Po prostu tak ładne, że nie sposób się nie zachwycić. Polecam duży ekran i full hd, a do tego obowiązkowo głośniki 5.1. Na stereo i małym ekranie to żadne oglądanie.

Co do serii to z tego co napisaliście i moich skromnych przemyśleń najbardziej mnie ciągnie do: Mushishi, Phantom: Requiem for the Phantom, Baccano i Usagi Drop.

Jeśli tylko lubisz bardzo spokojne i bez akcji wyciskacze łez to Mushishi ci się spodoba. Każdy odcinek jest jednowątkowy i ma swoją fabułę.

Anime tak doskonałe, że fabuła każdego odcinka jest ciekawa i wciągająca.

Kiseki no Endymion można obejrzeć, ale z tego co pamiętam jak oglądałem to chyba coś tam się kłóciło z główną serią czy czymś, dość takie z dupy zrobione:)

Jak zwykle wróg dostaje po gębie w dosłownym tego słowa znaczeniu. Standard w obu sezonach Indexa. Nawet twórcy sobie z tego zakpili w odcinku specjalnym do filmu. :D

Widocznie sami zauważyli jakie to głupie i powtarzalne.

Anime nie powala kreską, ale nadrabia... gadaniem? :D

Gadaniem i fanserwisem. :D

Te perfekcyjne i niesamowicie inteligentne dialogi tworzą całą fabułę, która jakaś skomplikowana nie jest, ale bardzo ciekawa i wciągająca.

Opublikowano

Człowieku ja w moim "Plan to Watch"  prawie 120 tytułów (głównie dla moich informacji bym przypadkiem co kilka miesięcy nie łapał się na tym, że znajduje to samo anime, zbieram się do oglądania, a potem i tak nie obejrzę. Tak to przynajmniej wiem jak często mi się anime powtarza), z których ponad połowy nawet nie obejrzę pierwszego odcinka. Więc może odstaw sobie aktualne serie z któregoś sezonu na bok i nadrób te nad którymi się zastanawiasz, bo później skończysz tak jak ja. InuYasha siedział u mnie w zakładkach coś ponad 8 miesięcy, TTGL też długo tam się kisił, a obie produkcje okazały się nader wciągające i potem sobie aby w brodę plułem, że tak zwlekałem z oglądaniem.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano
Yoko to faktycznie, fajna dupa <3

Powiem więcej, ma chyba najlepiej zaanimowane cycki xDD

Anime rozkręca się, więc jeśli w początkowych odcinkach będzie ci coś nie pasowało to przeżyj to.

Potem jest tylko lepiej ;)

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

­Ergo proxy po połowię czyli tak po mniej więcej 10 odcinku zaczyna się ogarniać, bo tak to mind fcked tak samo w sumie z durararą miałem że się to po pewnym czasie ogarnia :D

ItgMSFz.gif­

Opublikowano
Usagi Drop - oglądaj, bo kjutne w takim fajnym znaczeniu, tylko powieści potem nie rusza, bo *****.

Haibane Renmei - to jest bardzo spokojne, melancholijne i filozoficzne. Nudne trochę, ale paradoksalnie świetne.

Shiki - 7/10 not bad, ale to raczej nie jest priorytet.

Mushishi - lepiej mango przeczytać; wydaje Hanami. No i nie ma sensu się nad tym rozpisywać, bo to klasyczny majstersztyk przecież.

_______

NHK ni Youkoso! - nie tykaj bajki. Kup mangę, bo jest 10 razy lepsza.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Mushizoku shou sobie zobacz, no i ten utwór w openingu, coś pięknego

po co zoku shou? Zoku shou to drugi sezon, lepiej zacząć od pierwszego

Usagi Drop - oglądaj, bo kjutne w takim fajnym znaczeniu, tylko powieści potem nie rusza, bo *****.
Haibane Renmei - to jest bardzo spokojne, melancholijne i filozoficzne. Nudne trochę, ale paradoksalnie świetne.
Mushishi - lepiej mango przeczytać; wydaje Hanami. No i nie ma sensu się nad tym rozpisywać, bo to klasyczny majstersztyk przecież.

_______
NHK ni Youkoso! - nie tykaj bajki. Kup mangę, bo jest 10 razy lepsza.

Wlasnie mangi lepiej nie kupować, muzyka w mushishi potęguje klimat. nie mowie, ze manga zla, ale hanami źle ją wydaje, po prostu są błędy w wydaniu.

Co do nhk ni youkoso to pewnie obejrzales po przeczytaniu i wszystko porownales do swojej ukochanej mangi, dlatego wypada w twoim mniemaniu srednio, ale w rzeczywistosci anime jest na poziomie 8-10/10

EGd2kyn.gif

Opublikowano

Takie sobie, ale manga mnie zaskoczyła. Jednak takie rzeczy są możliwe (oni nie byli spokrewnieni), więc nie wiem czy to jakaś duża wada.

Dobre i klimatyczne było, ale ten brak jakiegokolwiek zakończenia irytuje. Świat nasuwa pewne skojarzenia z Angel Beats!

Shiki to anime na podstawie nowelki Ono Fuyumi. Są tylko 3 anime, ale po prostu genialne.

- Juuni Kokuki

- Ghost Hunt

- Shiki

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=creator&creatorid=1214

Zapewne źródło jest też bardzo dobre, ale prawdę mówiąc nie zawsze dobre źródło przesądza o doskonałości anime. W tym przypadku jednak zrobiono to idealnie.

NHK ni Youkoso! - nie tykaj anime. Kup mangę, bo jest 10 razy lepsza.

A niby dlaczego lepsza? Anime było świetne, a nawet lepsze niż tego oczekiwałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...