Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Postać do gry platformowej

Esc2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zaczynam tworzyć moją pierwszą grę na poważnie i zastanawiam się nad wyglądem postaci.

Gra jest w 2D, sterujemy w niej piłkarzem fizyka będzie prosta.

Chciałbym aby wyglądało to przyjemnie dla oka, jednak sam nie potrafię powiedzieć czy tak jest, dlatego chcę was się o to spytać :)

Postać:

post-1046732-0-57775400-1445702642.png

Pozdrawiam 

Opublikowano

Sama postać wyglądanie dosyć przyzwoicie. Ładne cieniowanie, dobrane kolory i całościowo wszystko ładnie wygląda, lecz tak na prawdę ciężko to ocenić skoro nie widzimy reszty ( boiska, innych piłkarzy itd. ), ale jeżeli cała reszta będzie mniej więcej w ten sposób rysowana to na pewno jest i będzie to przyjemne dla oka ;).

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Sama postać jest OK. W czym i w jaki sposób planujesz robić animację?

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Sama postać wyglądanie dosyć przyzwoicie. Ładne cieniowanie, dobrane kolory i całościowo wszystko ładnie wygląda, lecz tak na prawdę ciężko to ocenić skoro nie widzimy reszty ( boiska, innych piłkarzy itd. ), ale jeżeli cała reszta będzie mniej więcej w ten sposób rysowana to na pewno jest i będzie to przyjemne dla oka ;).

Ok, dzięki za bardzo pomocną odpowiedź. :)

Sama postać jest OK. W czym i w jaki sposób planujesz robić animację?

Dzięki, animacje planuje zrobić albo rysując w photoshopie klatka za klatką lub prostszym sposobem dzieląc postać na osobne elementy a im dodając "kości" i z animować w programie spriter. :)

Opublikowano

Dzięki, animacje planuje zrobić albo rysując w photoshopie klatka za klatką lub prostszym sposobem dzieląc postać na osobne elementy a im dodając "kości" i z animować w programie spriter. :)

Odnośnie animacji to radziłbym Ci podzielić postać na osobne elementy i poskładać ją w całość już w Unity poprzez właśnie "kości". Jest to o wiele bardziej wygodniejsze i praktyczne w późniejszych etapach produkcji. Sam tworzę grę i mam już zrobione strasznie dużo animacji klatka po klatce i żałuję tej decyzji jednak już za późno na zmiany. Dlatego moja taka mała rada, że nigdy nie decyduj się na tworzenie animacji klatka po klatce no chyba, że jesteś pewien jak Twoja gra będzie wyglądała i animacje nie będą skomplikowane. Ja wiem, że przy następnych moich grach 2D będę dzielił postać i dodawał fragmenty jako "kości", gdyż jest to szybsze, praktyczne i łatwiejsze.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Dzięki za radę, zdaję sobie sprawę z wygody jaką daje animacja "kości", jednak dopuszczam też możliwość rysowania klatki po klatce, ponieważ same animacje tak jak napisałeś nie będą skomplikowane i będzie ich na tyle mało, że spokojnie dam radę z narysowaniem ich. :)

Opublikowano

odradzam Ci animację poklatkową. Na kościach będziesz mógł osiągnąć ten sam efekt mniejszym nakładem pracy, a ewentualne zmiany będą łatwe do wykonania.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...