Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Phenom II X4 VS FX 4100

Arronax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zasadzie procesory są nieco na podobnym poziomie..

Ale w tym wypadku już lepiej wziąć 965-ątkę..

Jeśli chodzi o podkręcanie to w obu przypadkach powinno być podobnie,mimo że FX`y znane są z podkręcania...

No chyba że masz ograniczony budżet,wtedy ew.wziąć tego FX`a..

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Osobiście powiem,że jako jestem po stronie procesorów AMD,mogę polecić ten procesor...

Zależy do czego on ma mieć też zastosowanie..

Wiadome jest to że są to procesory z dolnej półki,ale jak dasz do któregoś dobrą kartę graficzną,to w zasadzie o dobre detale w grach nie musisz się martwić bo mieć je będziesz a nie każdy gra w Wiedźmina..

Po podkręceniu będą na podobnym poziomie,choć FX`a lepiej i łatwiej się kręci..

Jak masz ograniczony budżet to wtedy FX`a warto kupić..

​     ​

Opublikowano

Jeżeli chcesz wiedzę techniczną i benchmarki to tutaj masz idealne źródło: http://www.mpcforum.pl/topic/1476612-phenom-ii-x4-vs-fx-4100/

FX-4100 jest nowszy, obsługuję więcej technologii, jest zbudowany w 32nm, a także ma mniejsze TPD.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

W zasadzie procesory są nieco na podobnym poziomie..

Ale w tym wypadku już lepiej wziąć 965-ątkę..

Jeśli chodzi o podkręcanie to w obu przypadkach powinno być podobnie,mimo że FX`y znane są z podkręcania...

No chyba że masz ograniczony budżet,wtedy ew.wziąć tego FX`a..

965 zjada FX4100. 

Jakikolwiek FX-4XXX to dno. Temat zakończony, marnowanie pieniędzy. 

416231423689480320491.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngPopeye_ temat zakończony ? Marnowanie pieniędzy ? Nie wiadomo który autor w końcu by zakupił..

I tak będę przy swoim stanowisku,że procesory są na podobnym poziomie..FX to dobre procesory..

Wracając do tematu.Zasilacz raczej byłby do zmiany.,,Modecom Carbon,, ale..

Żeby zaoszczędzić na karcie graficznej,proponowałbym używany zasilacz..

Wtedy to by było przykładowo tak :

http://allegro.pl/chieftec-aps-550s-550w-2x12v-2xpcie-6pin-cisza-i5739511162.html

+

Jakby jeszcze szło dołożyć z 50zł : http://olx.pl/oferta/karta-graficzna-msi-gtx-660-oc-2gb-CID99-IDcd7pJ.html#1c8ed8bacf

​     ​

Opublikowano

@CiasteczkoMen eee...ja tam miałem przez 3 lata i się jakoś trzymało  :)

Jednak osobiście myślę,że np : właśnie przy taki X4 965 + karta którą podałem/inna też by trochę potrzebowała..

Myślę że 550W byłby w tym przypadku lepszy..

​     ​

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngPopeye_ temat zakończony ? Marnowanie pieniędzy ? Nie wiadomo który autor w końcu by zakupił..

I tak będę przy swoim stanowisku,że procesory są na podobnym poziomie..FX to dobre procesory..

Wracając do tematu.Zasilacz raczej byłby do zmiany.,,Modecom Carbon,, ale..

Żeby zaoszczędzić na karcie graficznej,proponowałbym używany zasilacz..

Wtedy to by było przykładowo tak :

http://allegro.pl/chieftec-aps-550s-550w-2x12v-2xpcie-6pin-cisza-i5739511162.html

+

Jakby jeszcze szło dołożyć z 50zł : http://olx.pl/oferta/karta-graficzna-msi-gtx-660-oc-2gb-CID99-IDcd7pJ.html#1c8ed8bacf

Dobre do czego ? 

Guldożery to była totalna wpadka, 4xxx jak już pisałem to dno. 

Opublikowano

Hmmm... Nie takie dno. Za naprawde małe pieniadze, można złożyć coś przyzwoitego. Posiadam fx 4100 oraz R7 260x (Wer.OC 2 gb ram), 8 gb ram i nie ma gry, która by nie poszła na średnich, a nawet wysokich. Dla przykładu, mój ostatni nabytek Arma III (z modami), to wyniki średnio 35fps. sprawdzane w miastach/zabudowaniu/z widokiem na miasto. Lasy, pola itp, to okolo 45fps i to wszystko na "średnich" z bajerami. Wydaje mi się, ze jak na sprzęt z tego przedziału cenowego (szegolnie procek), to rewelacja :)

test

Opublikowano

Hmmm... Nie takie dno. Za naprawde małe pieniadze, można złożyć coś przyzwoitego. Posiadam fx 4100 oraz R7 260x (Wer.OC 2 gb ram), 8 gb ram i nie ma gry, która by nie poszła na średnich, a nawet wysokich. Dla przykładu, mój ostatni nabytek Arma III (z modami), to wyniki średnio 35fps. sprawdzane w miastach/zabudowaniu/z widokiem na miasto. Lasy, pola itp, to okolo 45fps i to wszystko na "średnich" z bajerami. Wydaje mi się, ze jak na sprzęt z tego przedziału cenowego (szegolnie procek), to rewelacja :)

Miałeś coś innego ? Na rdzeniu to zjada go byle celeron za 130zł. 

Koszt jego ulepszonej, nowszej wersji (4300) to 320zł. Za stówę więcej jest wydajniejszy i3 Haswell. 

Opublikowano

Miałeś coś innego ? Na rdzeniu to zjada go byle celeron za 130zł. 

Koszt jego ulepszonej, nowszej wersji (4300) to 320zł. Za stówę więcej jest wydajniejszy i3 Haswell. 

Tak się składa, ze miałem ta sama kartę z wspomnianym celeronem "za 130zł" (trochę droższym) i owszem, dąło się grać ale nie na tych ustawieniach i nie z tymi fps'ami. Znacznie gorzej. I nie przesadzaj.

Oj widzę kolego, że jakiś "żal w sercu" do AMD ;). Czyżby kupiony Intel nie spełnił oczekiwań? 

Oczywiście z mojej strony, to czysta złośliwość, ale wspomniany przez Ciebie Celeronik (za 130 zł) dostaje w dupsko tak od 1/4 do 1/3 prawie w każdym teście :lenny:

A i jeszcze jedno. Wspomniana przez Ciebie "stówa". Problem w tym, że zawsze za przysłowiową stówę możemy mieć coś lepszego. Zawsze to "tylko stówa, kolejna stówa, dokładasz stówę...". W tym problem.

test

Opublikowano
Zawsze to "tylko stówa, kolejna stówa, dokładasz stówę...". W tym problem.

W tym wypadku to TYLKO stówa. Ba, przynajmniej intelowski box jest cichszy i nie będzie throttlingu na płycie za 150zł, więc koszty wychodzą niższe tak czy inaczej. 

ale wspomniany przez Ciebie Celeronik (za 130 zł) dostaje w dupsko tak od 1/4 do 1/3 prawie w każdym teście  :lenny:

W każdym teście u osoby, która nie potrafi go prawidłowo przeprowadzić. Testowałeś gry wykorzystujące 2 rdzenie ? Rozumiem, że Celeron Haswell 2c ? 

Nie ma szans, żeby 4100 bez OC (tak zakładam, bo mowa o niskich kwotach) zjechał rdzeniem Celerona.

Czyżby kupiony Intel nie spełnił oczekiwań? 

Miałem kilka procesorów, w tym od AMD ;)

Opublikowano

@Up. Rozumiem, masz prawo tak twierdzić. Wszystkie testy pokazują przewagę TEGO AMD'ka nad wspomnianym Celeronkiem (za 130 zl), a Ty wyskakujesz z prockiem za ponad 250 złociszy. Spoko, Twoja racja. Ja wiem jak to wygląda organoleptycznie (procek za 130 zł) i wiem co widziałem i jak grałem. Nie twierdze, że AMD'ki sa "cud, miód", ale Twoje opinie z użyciem słów "zjada, zjechał itp. świadczą o bardzo negatywnym nastawieniu do tych procków (amd)

P.S>

Dla mnie okreslenie "tylko 100 zł", ma sens przy powiedzmy zakupie za 1500 zl. Użycie  słowa "tylko 100 zł" przy cenie procka 400 zł, to gruba przesada ;)  W końcu, to tylko 1/4 jego ceny o.O

P.S.

Takie wojny AMD vs. Intel, przypominają mi wojny Amigowcow z Atarynkami :lenny:  Oj "krew się lała strumieniami". A po latach zostały tylko wspomnienia i wstyd co się wtedy wyczyniało :D

test

Opublikowano

przeciez fx ssie na jednym wadku, ma 4 moduly, a nie rdzenie

phenom jest wydajniejszy, wiekszosc sztuk sie kreci do ok. 3.8 jak nie 4.0, jest tanszy

fx to kupa

ale i tak lepiej za 300 zl kupic mobo 1155+i3 2100

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...