Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało FPS na gefroce gtx 750, dlaczego?

oskars233

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam niedawno kupiłem sobie komputer i zacząlem grac w tere ale szybko okazalo się ze jest co ciezkie ponieważ podczas bg mam tak 20-30 fpsów

karta graficzna nvidia gefroce gtx 750

procesor amd FX 6300 (sześcio rdzeniowy)

16gb ramu

i plyta gigabyte'a

nie wiecie może dlaczego mam tak mało fpsów i co moge ewidetnie zmienic zeby je zwiekszyc?

Opublikowano

Sorki za offtop ale :) z własnego doświadczenia jak i pomocy wujka google wiem ,że boostery nie dają nic poza ''rzekomym przyśpieszeniem'' i zamykaniu niektórych procesów (nawet tych systemowych) co za tym idzie może wysypać SYSTEM. Czytam na obecną chwilę opinie na angielskich forach i ludzie wypowiadają się miernie na temat programów tego typu i nie polecają ich bo robią luki w systemie oraz instalują (bez naszej wiedzy rózne dodatki) które nie koniecznie działają dobrze na nasz komputer . Ale kto by tam czytał przed zainstalowaniem czego kolwiek  ;) wciskasz dalej dalej dalej aż zainstalujesz syf i potem płaczesz na forum  HALP komp padł .

FPS problem może dotyczyć przestażałych sterowników karty graficznej,bądz Twoja karta nie przełącza się ze zintegrowanej na wysokowydajną Nvidi - w panelu sterowania Nvidia możesz wszystko ustawić pod daną grę i przełączać się miedzy kartami graficznymi . Mam nadzieję ,że obrazki trochę pomogą .

4956520000_1351887013.jpg

nvidia-zarzadzanie-ustawieniami-3d.png

Opublikowano

W pewnym stopniu problemy powoduje Scaleform UI...dosyć ciężkie, ale na to nic nie poradzimy - można to zaliczyć do problemów z optymalizacją. Polecam wyłączyć niepotrzebne elementy HUD, może nieco pomóc. Do tego TERA z tego co wiem korzysta max z dwóch rdzeni, co w przypadku tego procesora może być problemem.

Można jeszcze też zmienić ustawienia gry w engine.ini - http://tera-online-guides.blogspot.com/2013/05/full-break-down-of-s1engineini.html

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Spróbuj wejść w panel sterowania NVIDIA - ustawienia 3d - zarządzaj ustawieniami 3d - wyłącz synchronizację pionową = +30 fps.

Opublikowano

Ark wiesz,że Polski naród nie radzi czasem sobie z angielskim więc przetłumacz mu co to jest Scaleform oraz HUD oraz gdzie to zmienić . Wiem dla większości z nas to nie problem ale jeszcze jest druga połowa ludzi ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...