Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zbieranie itemów lekki kod ?!

pablos11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy taki kod będzie zżerał dużo pamięci podczas grania?

using UnityEngine;
using System.Collections;

public class Food : MonoBehaviour 
{
	void OnTriggerStay (Collider other) 
	{
		if (Input.GetKeyDown (KeyCode.Z)) {
			if (gameObject.tag == ("Jedzenie"))
			{
				if (gameObject.name == ("Jabłko"))
				{
					Debug.Log ("Jabłko");
				}
				if (gameObject.name == ("Ser"))
				{
					Debug.Log ("Ser");
				}
			}
		}
	}
}

Itemów będzie o masę więcej, każdy typ itemów ma tag

1. Bronie
  2. Jedzenie
  3. Przedmioty
  4. Narzędzia
  5. Dodatki

Po wejściu w Collider przedmiotu i wciśnięciu klawisza "Z" skrypt sprawdza co to za TAG [Jedznie/Broń/Dodatek].

Następnie szuka w tym tagu odpowiedniej nazwy gameObjectu, czyli wchodząc w tag jedzenie, skrypt szuka co to jest za jedzenie [ser/jabłko]

I czy po dodaniu 50 różnych typów jedzenia taki kod nie zwolni mocno komputera

Chyba że lepiej zrobić osobne skrypty do każdego tagu żeby był bardziej przejrzysty?

TEMAT

Opublikowano

Raczej się martw czy będzie zabierał dużo czasu pracy procesora. Jak nie wiesz co to else if to na pewno ;) 

Poza tym nie wiem co tam się będzie działo po wybraniu przedmiotu, ale idę o zakład, że zamiast 50 ifów możesz załatwić to tablicą.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@pablos11

No to

1. Zrób sobie enuma, przy sprawdzaniu stringa możesz się pomylić, przy złym enumie dostaniesz błąd.

2. Zrobiłbym klasę abstrakcyjną Items, później załóżmy tą Food i zrobiłbym pętle po całej liście sprawdzając kolizje (nie mam pojęcia jak teraz sprawdzasz ale strzelam że podobnie) z tą różnicą, że wtedy możesz...

3. ...zrobić coś na wzór addItemToEq(items.getCaption) i tam robisz resztę(myślę, że wygląda przejrzyściej) później możesz wywołać te metody usuwania ze sceny, bo wiesz z którym itemem miałeś kolizje

@Edit

Inna sprawa, że chyba lepiej najpierw sprawdzać wciśnięcie przycisku dopiero później kolizje, aktualnie to pewnie wywołujesz tą metodę o wiele razy za dużo skoro i tak nic się nie dzieje bez wciśnięcia "Z"

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Akcja szukania co za item spowodował kolizję dzieje się po aktywacji klawiszem Z

Podobne mam szukanie co powoduje kolizję, szukam co ją powoduje jaki TAG [jedzenie w tym wypadku]

Potem sprawdzam które jedzenie z listy to powoduje i tyle, czy tylko przy 20 typach jedzenia nie zje za dużo pamięci

Dodatkowo podobny kod będzie na resp tych itemów tylko tam będzie random.value i podobny kod

TEMAT

Opublikowano

Eksperymentuj, testuj czas wykonania i zużycie pamięci to sam będziesz wiedział co ma realny wpływ na wydajność. Skoro nie potrafisz oszacować zuzycia pamięci / wydajności algorytmu to takie testy będa lepsze niż zgadywanie / pytanie na forum.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano
    void OnTriggerStay (Collider other)
    {
        if (Input.GetKeyDown (KeyCode.Z)) {

Akutalnie to wygląda mi to na:

1.Sprawdzenie kolizji

2.Sprawdzenie inputu, a nie na odwrót(onTriggerStay wukonuje się w przypadku kolizji, tak?)

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Tak, nie chcę żeby najpierw przyciskano Z a potem sprawdzano czy wgl jest kolizja

Chcę żeby po wejściu w kolizję można było wciskać Z i wykonywać dalszy kod

Bo gracz chodzący i spamujący Z lagowałby se grę [minimalnie ale lagowałby] a w ten sposób kod gry nie wykona żadnego kroku aż nie wejdzie w kolizję.

Wg mnie jest to lepsza kolejność,

TEMAT

Opublikowano

Cześć,

Jeżeli za leży Ci na tym żeby najpierw był Z to proponuję w Update na słuchiwać klawiszy. Wtedy jak naciśniesz z to wywołasz metodę. Ja nazwałbym ją CheckForLoot(). Nie chce robić tego na OnTriggerStay bo to różnie bywa. Kiedyś taka koleżanka mnie o szukała, ale nie tak mocno jak np. OnTriggerExit. Sprawdź jak jakiemuś koledze tutaj odpisałem o zbieraniu itemów z ziemi. Możesz się za sugerować tym co tam napisałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...