Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z grafiką / FPSami w CS:GO

'Bjoergen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Pisałem jakiś czas temu temat na innym forum dotyczący problemu z przełączeniem się kart graficznych (Intel HD Graphics 4000 -> NVIDIA GeForce 720M), ponieważ wydawało mi się iż po prostu ta druga karta (dedykowana nie działa). Ale wydaje mi się, że działać jednak powinna. Dlaczego? 

Po 1. W Menadżerze Urządzeń pokazuje mi dwie karty, zintegrowaną i dedykowaną i każda niby działa poprawnie.

Po 2. W Panelu NVIDIA zmieniłem ustawienia, aby m.in. CS: Global Offensive odpalał się z dedykowaną kartą graficzną. Po włączeniu gry w programie NVIDIA Inspector zauważyłem, że karta zaczęła pracować, a HWMonitor odnotowywał jej temperatury.

Po 3. Podczas instalowania / aktualizowania sterowników do dedykowanej karty graficznej można było zauważyć chwilowe migania monitora (na sekundę/dwie obraz robił się ciemny), czyli karta graficzna musiała w jakiś sposób reagować.

HWMonitor podczas maksymalnej pracy odnotowuje temperatury:

- 85 stopni (Temperatura Procesora) - Dziwi mnie fakt, że ta temperatura nigdy się nie zwiększa. Zawsze się zatrzymuje maksymalnie na 85 stopniach, nieważne co bym robił. 

- 75-76 stopni (Temperatura Karty Graficznej) 

HWMonitor podczas minimalnej pracy / spoczynku odnotowuje temperatury:

- 60-65 stopni (Temperatura Procesora)

- 55-60 stopni (Temperatura Karty Graficznej)

Laptop przeczyściłem własnoręcznie, było sporo brudu w szczególności na wiatraczku, ale tak poza tym to nie było jakoś specjalnie nic zakurzone. Po tej czynności nie było żadnej poprawy, a temperatury pokazywały ciągle tą samą wartość.

Osobiście na laptopie gram przede wszystkim w dwie gry: Metin2 i Counter Strike: Global Offensive. Podczas gry w Metin2 nie widzę żadnych takich problemów jakie miewam właśnie z CS'em mimo, że również w Panelu NVIDIA zaznaczyłem, aby gra odpalała się z dedykowaną kartą graficzną. 

Pozwoliłem sobie również nagrać 5 minut ''gry'' (bo to grą ciężko nazwać) właśnie w Counter Strike: Global Offensive abyście mogli zobaczyć mniej więcej jak to wygląda. Podczas gry mam 10-20 FPS, a są przypadki gdzie nawet schodzi poniżej 10 FPS mimo iż ustawienia grafiki ustaliłem na NAJSŁABSZE. To również widać na filmiku, do którego link podam pod spodem. Także jeśli będziecie w stanie zerknąć na to, byłbym wdzięczny.

Co jeszcze robiłem w tej sprawie oprócz przeglądania chyba setek różnych tematów? Po pierwsze to żadne rozwiązanie (jeśli w ogóle jakieś padło) w tamtych tematach w ogóle mi nie pomogło.

- Zrobiłem format partycji C - Bez zmian

- Próbowałem bawić się sterownikami (Instalowanie kilku wersji, czy to starszych czy to nowszych) - Bez zmian

- Na końcu również zdecydowałem się na całkowity format komputera, zainstalowanie Windowsa od nowa. - To również nie pomogło

Także czy macie jeszcze jakieś pomysły co może być przyczyną tak dużych spadków FPS? I proszę nie piszcie mi tutaj, że ta karta graficzna nie nadaje się do tej gry, bo przegrałem na niej pół roku w tą grę i żadnych problemów nie miałem. Dopiero zaczęły się jakoś 2 miesiące temu (miałem przerwę około 2 miesięcy w tą grę, więc wcześniej tego problemu nie zauważyłem). W dodatku na YouTube można również zobaczyć, że ktoś też gra na tej samej karcie graficznej i wszystko normalnie działa bez żadnych problemów.

Czy jest w ogóle możliwe, że dedykowana karta graficzna nie działa mimo, że sam System wykazuje jakby wszystko było w porządku? (Wykazywanie temperatur, menadżer urządzeń, sterowniki - migający ekran podczas instalacji, NVIDIA Inspector - Wskazywanie, że karta graficzna ''pracuje'') Bardzo proszę o jakąś pomoc, bo głowie się z tym problemem od dłuższego czasu i dalej żadnego rozwiązania nie znalazłem, a może ktoś z Was (bardziej doświadczonych) wie gdzie jest problem.

PS. Jeszcze pozostała specyfikacja mojego laptopa (może się przyda):

LENOVO G700

Intel Core i3-3110M CPU @ 2,4GHz

4,0 GB RAM

Windows 8

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Z innej beczki, ile miałeś wtedy fpsów? Przed twoją "przerwą"?

70-100. Obraz był po prostu płynny bez żadnych ścinek.

Ktoś mi mówił, że możliwe iż od przegrzewania się tak dzieje, bo gdy włączam np. rano lapka (jest chłodny) i odpalę CS'a to przez 5-10 minut chodzi dobrze, a później kiedy rośnie temperatura z minuty na minutę spadają FPSy. Ale czy to może mieć coś z tym wspólnego? A ponoć te 85 stopni procesora to normalna temperatura na laptopie. Więc już sam nie wiem.

Opublikowano

Po ostatnim patchu jakoś 2-3 tyg temu wszystkim spadły fpsy o 70-100. Ja np. z 300 mam 200.

Podczas czyszczenia laptopa wymieniałes paste termoprzewodzącą?

Nie ;p Aczkolwiek mój problem dostrzegłem już ponad miesiąc temu jakoś, więc raczej to nie od tej aktualizacji.

Ogólnie jutro mam w planach oddać laptop do serwisu, ale jeszcze dziś ostatecznie próbuję szukać rozwiązania, bo może akurat jeszcze czegoś nie sprawdziłem.

Tylko ciekawi mnie dlaczego temperatura procesora według HWMonitor zatrzyma się maksymalnie na 85 stopniach i ani drgnie dalej. A jest taka możliwość, że nie pokazuje prawidłowej temperatury? (W rzeczywistości może być wyższa)

EDIT: HWMonitor według obciążenia procesora na poziomie 5-10% pokazuje temperaturę rzędu 70-75 stopni. Tak sobie myślę co by było przy obciążeniu 100%. Czy to tutaj leży problem? Przegrzewanie?

EDIT 2: HWMonitor według obciążenia procesora na poziomie 30% pokazuje temperaturę rzędu 84-85 stopni, czyli już dochodzi do tych niby maksymalnych wartości, które wskazuje HWMonitor. Czyli przy większym obciążeniu ta temperatura przekroczy 100 stopni?

Opublikowano

Raczej tak, chociaż tak czy siak jak przekroczy jakąś tam temperaturę która przeważnie wynosi od 95C do 105 (zależy od producenta) to się wyłączy.

Zmiana pasty obniżyła by Ci temperaturę jeśli nie robiłeś tego dawno bądź wgl.

graphic.png
Opublikowano

Raczej tak, chociaż tak czy siak jak przekroczy jakąś tam temperaturę która przeważnie wynosi od 95C do 105 (zależy od producenta) to się wyłączy.

Zmiana pasty obniżyła by Ci temperaturę jeśli nie robiłeś tego dawno bądź wgl.

Szczerze? No to wcześniej nie korzystałem z laptopów, kupiłem go w październiku rok temu i nawet nie myślałem o przeczyszczeniu go w środku, a co dopiero o jakiejś paście termoprzewodzącej ;>

Opublikowano

Temat do zamknięcia. 

Laptop oddałem do serwisu. Został wyczyszczony oraz została nałożona nowa pasta termoprzewodząca. Efekt? Przed oddaniem podczas odpalonego tylko CS'a temperatura przekraczała 90 stopni.

Teraz temperatura nie przekracza 60 stopni. Problem zanikł. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...