Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym stworzyć grę. :) Wiem, że ­większość osób podchodzi do tego tematu sceptycznie ale proszę posłuchać co mam do powiedzenia.

Zacznijmy może od tego, że od małego marzę o tym aby stworzyć grę. Jedni chcieli być policjantami a drudzy strażakami. Ja przez 10 lat nie zmieniłem mojego zainteresowania. Niestety, życię nie potoczyło się po mojej myśli i moim jedynym źródłem wiedzy jest internet i to stąd głównie pobieram nauki. Pewnie większość osób w tym momencie stwierdziła, że jestem kolejnym nowicjuszem, który nic nie potrafi a chce robić grę. Otóż tak nie jest. Przez to że uczę się z internetu i nie znam nikogo kto by się interesował jakim kolwiek programowaniem to jestem zdany tylko na siebie. Największym moim problemem jest to, że nie wiem czasami czy to co tworzę, załóżmy stronę internetową czy to jest zrobione profesjonalnie czy też nie. Chodzi o to, że chciałbym poznać jak profesjonaliści tworzą swoje strony. Dla przykładu powiem, że z początku tworzyłem strony w tabelkach gdyż wydawało mi się to najłatwiejszym wyjściem. Kiedy przystąpiłem do nauki CSS zacząłem stosowac div'y i tak stosuje je do teraz. Myślę, że jest dużo osób, które mają wiedze ale nie wiedzą, czy jest ona wykorzystywana przez nich tak jak być powinna. Przechodząc do meritum sprawy chciałbym stworzyć grupę, która lubi nieść pomoc innym i chce sama rozwijać swoje zaintersowania. Chodzi o to aby każdy zapaleniec mógł spróbować swoich sił przy tworzeniu stron, gier oraz napewno będzie miał szansę dowiedzieć się czegoś nowego, ciekawego, nowych rozwiązań itd.

Proszę z góry nie podchodzić negatywnie do całej tej akcji, mówiąc: "I tak wam się nie uda", "To nie ma sensu", "Zapiszcie się na kurs". Chodzi o to, że są osoby, które nie mają pieniędzy na kursy czy inne bajery. Ja mogę przekazywać moją więdzę za darmo. No prawie za darmo bo o to chodzi w tym całym projekcie. Chcę na przykład początkowo spotykać się na team speak'u przekazywać moją wiedzę przy czym byłoby miło gdyby ktoś mi w tym pomagał a następnie lub też w międzyczasie tworzylibyśmy jakieś gierki, pierwsze projekty, które z czasem przerodziłyby się w większe produkcje co wiąże się z uzyskaniem hmm... pracy? Nagrody za poświęcony czas? Na koniec jeszcze dodam, że każdy mógłby spróbować swoich sił. Chciałbym aby nikt na nikogo nie krzyczał z powodu popełnionego błędu. Pragnę aby każdy mógł rozwijać się w kierunku, w którym pragnie a nie sprzątać ulice bo nie poszczęściło mu się w życiu.

ewgwegwep_shqwrax.png

Jeśli ktoś jest chętny już teraz do pomocy bądź wie gdzie jeszcze mogę się ogłosić to byłoby mi niezmiernie miło.

Pozdrawiam,

Guciosky

Opublikowano

Proponuje zacząć od stworzenia strony projektu jak masz zamiar ogłaszać się w różnych miejscach. Swoją drogą, to jest mnóstwo miejsc, gdzie możesz pokazać swój kod i otrzymać opinię bardziej doświadczonych osób. Co w Twoim pomyśle jest wyjątkowego?

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

istnieją darmowe kursy tworzenia gier

przykładowo akademia f2p

często różne eventy ogłaszają się na warsztatgd, często widuję je też na di.com.pl 

Ostatnio widziałem jakiś darmowy event we wrocławiu oraz w krakowie.

Tak jak mówi Hansu Klosu, założenie strony projektu pomoże, jak również opisanie samego projektu.

Jeśli posiadasz już jakieś umiejętności warto poszukać towarzyszy na warsztacie gd. 

Zapraszam też na mojego bloga projektowanie-gier.pl :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Proponuje zacząć od stworzenia strony projektu jak masz zamiar ogłaszać się w różnych miejscach. Swoją drogą, to jest mnóstwo miejsc, gdzie możesz pokazać swój kod i otrzymać opinię bardziej doświadczonych osób. Co w Twoim pomyśle jest wyjątkowego?

Myślę, że się źle zrozumieliśmy. Chciałem jedynie dowiedzieć się gdzie mogę znaleźć osoby chętne by działać razem. Nie pytałem gdzie mogę pokazać mój kod gry, a poza tym nawet na to nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi. I nikt nie mówił, że to jest jakiś pomysł, którym chciałem zabłysnąć. Bo jakbym chciał zabłysnąć to bym się broktem obsypał jak to mówi pewien mem internetowy.

istnieją darmowe kursy tworzenia gier

przykładowo akademia f2p

często różne eventy ogłaszają się na warsztatgd, często widuję je też na di.com.pl 

Ostatnio widziałem jakiś darmowy event we wrocławiu oraz w krakowie.

Tak jak mówi Hansu Klosu, założenie strony projektu pomoże, jak również opisanie samego projektu.

Jeśli posiadasz już jakieś umiejętności warto poszukać towarzyszy na warsztacie gd. 

Zapraszam też na mojego bloga projektowanie-gier.pl :)

Z chęcią sprawdzę podane przez Ciebie strony bo może dowiem się tam czegoś ciekawego. Co do strony projektu to właśnie ją tworzę.

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...