Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co sądzicie o nowym serwerze Old School?

VinoxeQ

Serwery  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Rework Elite

• Za / zagralbym
      11
    • Przeciw / Nie zagram
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Old school / Elite ;>?

Spokój nastał w moim sercu, wszystko znowu jest na miejscu. Odnalazłem w sobie spokój, wyrzuciłem wręcz niepokój. Pokazałem silną wolę i od teraz mam swobode... ;o

Opublikowano

Dużo było już takich serwerów "oldschool" i wszystkie padły w ciągu paru tygodni/miesiąca. Jak chcecie zrobić serwer to jakiś typowy easy.

61487_10201049932547461_1025965916_n.jpg

Opublikowano

i co na tym ascarialu jest takiego wyjątkowego?

graphic.png

Opublikowano

Serwery oldschool typu pandora/dragon itd.. Wymarły już dawno temu.. Teraz większość ludzi oczekuje jak największych nowości ze strony Autorów serwerów, więc raczej nie opłaca się jeśli ma grać z 50 osób. ;p

image.png

Opublikowano

Wiesz co ja rozumiem przez old school? Nawiązanie do starego PLa, tzn:

1.Bony max PŻ nie były po 2000/1500/1000/500 tylko pamiętam, że 100/300/500/700.

2.Bronie na najwyższy lvl były na 65/70/75, a zbroje to stalki. Czyli bez syriuszów itd.

3.50% wojen gildii odbywało się w przedziale 30-40 lvl. Już wtedy pvp miało sens i naprawdę wszyscy się świetnie bawili

4.Podstawowym wyznacznikiem zgrania nie był TS!!!! Ludzie świetnie się zgrali i dogadywali na chat'cie gildii lub grupy!!!!

5.Pety, mounty, dungi, kostiumy nie istniały, a fryzury były tylko podstawowe.

6.W IS było mnóstwo rzeczy ale ludzie i tak w 90% kupowali tylko PD i przepustki do V2. Nic więcej ciekawego nie było lub ludzie nie byli świadomi jak dobre są te przedmioty.

7.Po starcie serwera pierwsze 70 lvle nie były kwestią kilku godzin/dni tylko tygodniami ludzie się męczyli.

8.Żeby grać w grupie nie trzeba było mieć własnej ekipy-wystarczyło wbić na największy spot, a na pewno tam było kilka osób i żadna z nich w pojedynkę nie dawała rady całemu spotu. Znalezienie spoko ekipy z lurem było kwestią 5 minut.

9.Jedynym hackiem był cheat engine, który tylko wizualnie coś mógł zmienić na twoim monitorze. Nic więcej.

10.Pelerynki nie były wcale potrzebne (chociaż już były w IS), bo spora część ludzi grała ninją tylko przez łatwy exp-lurowanie. Przy takich postaciach stawiano głównie na speeda i deffa.

11.Wszystko co spadło się podnosiło. Np. głupi nos świni, pajęczą włócznie+1, pokrzywe itd. można było wystawić za np. 2-5k i po jakimś czasie zeszło. Jak w RPG wszystko miało swoją cenę i znaczenie. 

12.Ceny bardzo długo utrzymywały się te same. Np. fms+9 przez cały czas utrzymywał się w 8-10kk (mało osób wtedy zwracało uwagę na średnie, jedynie wyróżniało "fms dla BM" i "fms dla woja"), tygrysia+9 2kk, medale 100-120k. Popyt prawie wgl się nie zmieniał, a ludzie zarabiali na wszystkim-czyli na expie, na grze w normalnym tempie bez robienia na każdym kroku dropków.

13.Buff był dla ambitniejszych graczy, rosek nie było (później wprowadzili), nikt nie szukał dodatkowych wspomagaczy i latał za bonami. Postać głównie opierała się na skillach (jak ktoś miał skill G to był mistrzem), statach i ulepszonym eq. Tam gdzie ciężko to po jednej grupce lub w pt się grało!

14.Ulepszanie-głównie kowal, dla bogatszych kowal gildijny, dla najbogatszych bodzie. Metale? 1% graczy wiedział co to.

15.Serwery prywatne w tamtych czasach? Co to? (później był hałas na temat chińskich serwerów ale 95% z tych co o nich gadało nie wiedziało jak się zalogować i skąd pobrać chinola).

16.Biolog? Strasznie wolno robiło się i nie uważało się tego jako podstawę do dobre postaci. To po prostu trochę trudniejsze misje były.

17.Lodowa iglica, krwawy miecz, złoty dzwon, krwawy sztylet, miecz nimfy, łuk rogu byka-krócej mówiąc eq na 45/55/60 i 65 (ale te słabsze bronie jak np. nimfa czy magnetyczne ostrze) były tak samo często spotykane jak reszta. Teraz są prawie bezużyteczne (często nikt nie podnosi lub podniesie po to żeby sprzedać handlarce...)

18.Dawne czasy: "body czy mental"-"mental exp, body pvp", "kim expi się najszybciej?", "mental, lurować ninją lub buffować szamnem", "najlepsza postać pvp?" "sura (obojętnie jaki) lub body". Taka byłą świadomość graczy (fakt, że nie wszystkich ale większości, bo takie były stereotypy). Teraz każdy powie, że body to najlepszy dropek, wp pro w expie, mental ma potężne pieprznięcie w pvp, szaman wszystko ogarnia jak się umie grać itd. Nie ma tego co wtedy.

19.Bojowiec? Niektórzy go nie mieli jeszcze na 50 lvlu. Ekipę się zbierało po 3-6 osób (w mniej nikt nie dawał rady), każdemu dało się po 20k i robili boja. Teraz za 200k nikt dupy nie ruszy i czasem dadzą radę 2 postacie.

20.Dawniej największym problemem gracza (przynajmniej tak do 40 lvla) było pogodzenie kupna nowych przedmiotów z kupnem potek. Niektórzy po expieniu wyszli na minus z kasą przez poty co było naprawdę fajne (mimo, że tak nie brzmi).

21.Brak skrzynek co 10 lvli i takich "dziwnych" przedmiotów dostępnych w grze jakie teraz są. 

Te czasy nie wrócą, a wszystkiemu winni są gracze i privy. Gdyby nie było privów to gracze by nie zasmakowali zmianek/dodań bonów, pd, rękawicy, peleryn, dużych bonów do PŻ i na ludzi, wspomagaczy, epickich broni, atlantydy i potem nie wymagali by tego od Globala. Większość ludzi oskarża IS o upadek Globala, a prawda jest taka, że is już wcześniej był atrakcyjny tylko prawie nikt o tym nie wiedział, a jak już ktoś wiedział to uznał, że to nie jest potrzebne. Wszystko się zmieniło po pierwszych privach i graczach, którym się to spodobało.

Oldschool już nie wróci, bo 90% graczy nie wiec co to jest i uważa, że jeśli chce mieć tylko sety do 80 lvla, bony mają zostać takie jakie są, a mapa na najwyższy lvl to av2 uważa się już za "Oldschool'owca". Nikt nie zagra na prawdziwym staruszku i on nigdy nie powstanie :)

Opublikowano

Zmodyfkowany, chodzi mi o sky boxy i co najwyzej 5  str eq + stackowanie do xxx

Spokój nastał w moim sercu, wszystko znowu jest na miejscu. Odnalazłem w sobie spokój, wyrzuciłem wręcz niepokój. Pokazałem silną wolę i od teraz mam swobode... ;o

Opublikowano

No by sie przydal taki serwer, nie jakies hardy tego pokroju; )

Opublikowano

reff

Opublikowano

Elitemt2. Z tego co widze na yt pod kanalami ludzi nagrywajacych z tego serwera to calkiem duzo ludzi czeka na rework elitemt2. Mysle, ze jesli ktos zrobil by rework tego serwera, dodajac pare nowosci usprawniajacych gre (tzn. nieskonczona pele, 3-4 str eq itp.) to graloby tam od nayebania ludzi. Z pewnoscia wiele ludzi ma pliki tego serwera, poniewaz stał on przez 5 lat, wiec nie sadze, aby zrobienie reworka stanowilo jakis problem.

Opublikowano

To moze bardziej by pasowalo kto chce rework Elite :>

Opublikowano

OLDSCHOOL w moim pojęciu to (pod względem starych serwerów EASY):

1. Zdobycie truty w DT, które by nie było prywatnym dungeonem, lecz jak kiedyś - walczyłoby się o nie.

2. Stary, dobry biolog - bez żadnych dodanych pierdół, eliksirów, nie przesadzone nagrody.

3. Kilka nowych map, nie za przeproszeniem nasrane nowymi mapami, mobami, bossami, metinami...

4. Jedyne dungeony to: DT, DC(DK), Smok, jakiś autorski typu Diamondowe SP(See-Pong), które by nie trwały dwie minuty i których robienie byłoby WYZWANIEM a nie zabawą dla byle trolla w FMS'ie.

5. Żadnego osobnego eq do expa i do pvp - jeden set przerabiany z Nieb. Łez, 3/4 sety broni, 2/3 sety biżu, bez podziałów na eq pvp typu x% na potwory i eq do pvp x% na ludzi, zbalansowane bonusy.

6. Bronie 75 nie przerabiane lub przerabiane na JEDEN następny rodzaj broni i na tym koniec.

7. Brak kostiumów, petów - dostępne tylko podstawowe fryzury z czasów PL'a 2012 i podstawowe wierzchy (lew, świniak, bengal).

8. Ulepszanie eq było wyzwaniem - nie dropiło się ulepszaczy pół godziny i całe eq gotowe.

9. Maksymalny lvl 250, który by był WYRÓŻNIENIEM dla ludzi cierpliwych i ochoczych do gry - jak na Diamondzie lub Pandorze - exp w Grocie.

10. Zwykłe czerwone i niebieskie poty, żadnych autopotów.

11. Zielone i fioletowe mikstury, dłonie i dopalacze boga smoków i ewentualnie pierścień i lizak, żadnych jaj typu "mikstura ludzi 20% na ludzi od poziomu: 80".

12. Pvp przyjemnością, a nie rutyną stania w M1. Możliwość zaciętych walk między 90 i np. 130 poziomem, bez padania na 2 skille.

13. Walki o spoty, stare dobre wojny gildii, to co wcześniej wspomniałem - bitki o dungeony.

14. Robienie perfekcyjnego eq wyzwaniem - wszystkie bonusy normalne, a nie zmienione na same maksymalne wartości.

15. Normalna liczba pieniędzy - nie jak teraz na serwerach: albo jest mało yang (typu 1kk to jesteś bogaczem) albo za dużo (typu 100kkk to jesteś bogaczem) . Normalne bryłki 500kk, drop yang normalny.

16. System sklepów - stare dobre sklepiki, odpalone komputery po nocach, żeby itemy zeszły.

17. Wymiany między graczami (np. dam Ci dwie redki za jedną białą).

Takiego klimatu mi brakuje od prawie już dwóch lat. Te czasy zaczynają się kończyć i jest nikła szansa, że wrócą, lecz jeśli by wróciły, to zaszkliłyby mi się oczy. Pozdrawiam.

Opublikowano

Taki klimat jak był kiedyś to już nie powróci , a już na pewno nie ten sam , lecz na rynku brak dobrego i stabilnego oldschoola

Opublikowano

No to trzeba kontynuowac robotki  :) Zyczcie szczescia, widzimy sie w zapowiedziach w niedalekiej przyszlosci 

Opublikowano

Zalezy od wkladu  pracy i umiejetnosc odwzorowania odslon z 2010-13 roku gdzie jeszcze source nie bylo + reklama :)

Czekam na dalsze komentarze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...