Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Moralność graczy - luźna gadka

Ayisha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Nie wiem do końca jak nazwać ten tekst, który mam zamiar napisać. Waham się między wywodem, a luźnym felietonem.
Ciężko jest również ów tekst nazwać jednym z powyższych ponieważ (chyba w końcu do tego doszedłem) będzie to
najzwyczajniej w świecie moje przemyślenie apropo graczy (w tym wypadku Doty 2), których moralność można lekko mówiąc

podupadła poniżej poziomu bagna.

Ostatnio otrzymałem za darmo od znajomego przedmioty o wartości niemal 6 euro, postanowiłem że wykorzystam je do
mini socjalnego eksperymentu na randomowym userze strony dota2lounge.

Postawiłem ofertę i po krótszej chwili odezwał się do mnie pewien kulturalny, acz podejrzany jegomość. Zaproponował mi kartę

steam wallet zawierającą określoną ilość waluty euro w zamian za określoną ilość przedmiotów. Postanowiłem, że wykorzystam te 2
nowo otrzymane przedmioty by nie stracić nic swojego wartościowego.

Od początku widać było, że jegomość stara sie zaskarbić moje zaufanie wszelkimi możliwymi sposobami, sposób w jaki się do mnie
zwracał i to w jaki mi opisywał jak chce doprowadzić do "dealu" wydawał się pozornie wiarygodny.

Umówiliśmy się na to, że w celu zaliczki dam mu połowę przedmiotów (te 2 o wartości 6 euro), a resztę po otrzymaniu od niego kodu.
Dałem mu przedmioty i od tego momentu zaczęły się problemy, proponował mi co chwile bym dał reszte przedmiotów, a on gdy tylko
zadziała mu aukcja na ebay da mi większą ilość euro na steam karcie co było oczywistą próbą wyłudzenia jeszcze wiekszej ilości
przedmiotów od mojej osoby.

Na wszelki wypadek przeprowadziłem z nim rozmowę nt zaufania i o tym, że jeżeli oszuka człowieka na marne 6 euro spadnie naprawdę
bardzo nisko ponieważ w jego kraju to mniej niż godzina pracy.

Kazał mi czekać do dnia następnego + stal się niesamowicie wulgarny wobec mojej osoby, a jeszcze pare chwil wcześniej był grzeczny i
zarzekał się, że jeżeli by chciał mnie oszukać to "już by mnie zablokował". Zapewne każdy kto zaszedł już tutaj domyśla się, że zablokowany zostałem
LECZ KULTURALNIE na dzień następny.

Tematem jaki chcę poruszyć jest moralność graczy, to do czego potrafią się posuwać ludzie by tylko jak najszybciej i jak najłatwiej zyskać.
A przecież zamiast oszukać kogoś w internecie mógłby uczciwie zarobić i dokonać ze mną uczciwej wymiany co by prawdopodobnie doprowadziło
do rozpoczęcia jakiejkolwiek relacji międzyludzkiej, jakiejkolwiek znajomości (jego zarzekania jak to chce zostać moim kolegą heh)

Naturalnie problem jest już dosyć stary (jeszcze czasy Tibii, kolebki oszustów) lecz staje się co raz bardziej brutalny, co raz czesciej i co raz mocniej
zostaje gwałcone człowieczeństwo w imię zysku, w imię ludzkiej zachłanności.
Post nie ma na celu wylania frustracji, a chęci poznania zdania czytelników. Czy staliście się kiedyś ofiarą podobnego oszustwa?
Czy wy oszukaliście kogoś w taki sposób? Jeżeli tak to na myśl o tym zdarzeniu jakie nachodzą was myśli? Możecie je nazwać refleksjami nad popełnionym
złym czynem czy przechodzą po cichu obok, obojętnie.

Zapraszam do dyskusji :)

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Niektórzy ludzie tacy są - po prostu. Też uważam, że lepiej byłoby zarobić niż oszukać, no ale cóż. :)

A co do wymian itemy - pieniadze, mam zasadę, że najpierw pieniądze, a potem itemy. W sklepie najpierw płacisz, potem coś zyskujesz.

Ps. Swoją drogą fajny temat, ciekawi mnie zdanie innych.

Opublikowano

rzadko się spotyka uczciwych graczy, nie zapominaj też, że udzielasz się właśnie na forum pełnym haxów

tutaj roi się od scammerów itd.

ogólnie lepiej by się czytało, gdyby tekst nie był pogrubiony :)

Opublikowano

Niektórzy ludzie tacy są - po prostu. Też uważam, że lepiej byłoby zarobić niż oszukać, no ale cóż. :)

A co do wymian itemy - pieniadze, mam zasadę, że najpierw pieniądze, a potem itemy. W sklepie najpierw płacisz, potem coś zyskujesz.

Ps. Swoją drogą fajny temat, ciekawi mnie zdanie innych.

Również mam taką zasadę.

Jeżeli ktoś chce "przedmiot" przed zapłatą od razu zapala mi sie światełko by uważać.

Może być nawet jakiś zaufany pośrednik "administrator danej strony/portalu etc".

Cieszę się, że zainteresował Cię temat c:

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Zgodzę się moimi przedmówcami jest to fajny temat ale również strasznie głęboki, ja mógłbym opisać tyle tych historii, że to się w głowie nie mieści. W pewnym momencie byłem już tak zły na osoby, że chciałem się im za wszelką cenę odegrać..

Z czasem zauważyłem, że osoby które oszukują mieszczą się w przedziale 12-17 lat i szczerze przyznam, że jak na razie nie zdarzyło mi się aby ktoś powyżej tego wieku mie "wrobił". Mimo to że straciłem już w taki sposób pewnie z tysiąc to nadal staram się ufać innym ale po prostu robię to z zachowaniem rozsądku. Nigdy nie daje niczego pierwszy, nawet jeżeli oferta byłaby niesamowicie kusząca.

True love survives all

Opublikowano

ludzie to już tylko myślą o sobie myślą że każda ich ,,ofiara'' urodziła się wczoraj i łatwo do się nabrać przecie z metkiem to jest podobnie pytania typu ej nauczyć Cię kopiować itemki są na porządku dziennym albo zamiana kontami jest podobnie. Jedynie co mogę jeszcze napisać to słowa mojej nauczycielki od PP ,,Taki człowiek nigdy nie będzie osobą przedsiębiorczą po za tym potem będzie miał kłopoty z urzędami''

dziękuje

Opublikowano

@Calme

Piractwo to coś całkiem innego niż kradzież. Jak weźmiesz płytę ze sklepu, to jej już tam nie będzie. 

Btw: zwykłą czcionkę czyta się dużo przyjemniej.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Zdarza mi się czasami zagrać w metina, więc z takimi zagraniami spotykam się bardzo często. 

Prawie na każdym forum prywatnego serwera ( i być może na oficjalnym forum ) są wielkie listy oszustów i złodziei.

Co chwilę pojawia się "GM", który chce zalogować się na nasze konto i coś tam sprawdzić itd.

Oszuści będą cały czas, bo w internecie jest pełno naiwniaków.

Zamiast pomyśleć o tym, że jakaś wymiana jest zupełnie nieopłacalna dla drugiej strony i coś może być nie tak, to oni myślą "o kurde jaka okazja", a potem skutki są opłakane. 

s2c77Oa.png

Opublikowano

@Calme

Piractwo to coś całkiem innego niż kradzież. Jak weźmiesz płytę ze sklepu, to jej już tam nie będzie. 

Btw: zwykłą czcionkę czyta się dużo przyjemniej.

chodzi mi bardziej o porównanie internetu z rzeczywistością, o to że kradzież w internecie przychodzi łatwiej i nie jest przez sprawce przyrównywana do wyniesienia jakiemuś kolesiowi czegoś z domu 

a co do samej kradzieży i piractwa - dla mnie to to samo 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Możesz nie korzystać z pochylenia na przyszłość bo źle się czyta :/ W necie od zawsze byli scamerzy, co kradli itemki nawet warte 5-10 zł (czasy Metin2 jak jeszcze grałem xD). 

Jak coś sprzedaje wirtualnego, zawsze mówię - najpierw pieniądze, potem itemki i nigdy nie zostałem oszukany :)

Opublikowano

­Nie raz zostałam "okradziona" w grach przez własną głupotę i zbyt duże zaufanie do innych (i to w takiej głupiej grze, jaką jest Last Chaos).

Przypomina się mi sytuacja, gdzie pewna osoba znalazła sposób, aby zdobyć hasła innych graczy poprzez zwykły chat (nie będę rozpisywać się jakim cudem, ale było to banalnie proste), podawała się tam za GM'a i 90% graczy grzecznie podawała im loginy i hasła, pomimo wielu ostrzeżeń na forum.

Jak dla mnie okradanie kogoś w głupich grach to szczyt beznadziejności. Co niektórzy grają latami aby coś zdobyć dla własnej satysfakcji, a znajdzie się osoba, która mu to zabierze ponieważ sama nie potrafi na to zapracować. Znałam wielu takich "graczy" i nie wierzę, żeby się coś zmieniło.

Co do Doty... Od jakiegoś czasu nie gram w nią, właśnie poprzez społeczność. Nikt mi nic tam nie ukradł, ale atmosfera w meczach nie jest czymś przyjemnym :)

Fajnie, że opowiedziałeś nam swoją historię. Może kiedyś pewnej osobie się przyda i w porę zorientuje się, że może zostać okradziona. :)

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Pamiętam jak mi ktoś chciał "sklonować fms'a +7" jeszcze za czasów kaprala.

Ledwo ulepszyłem i dałem się nabrać :(

Jedyny moment gdy ktoś mi coś "zajebał" 

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Kiedyś znałem takiego "kolege" w metinie przez jakiś czas i raz zapytał się czy może zobaczyć mojego fms +9.

A ja głupi mu dałem i się wylogował po chwili.

Trochę żałosne, ale cóż różni ludzie są  :v  :v

VNp6c2U.png

Opublikowano

Scammerzy to jest poprostu zwykłe ścierwo :) jednocześnie plaga.

Dodajcie jakąkolwiek ofertę trade'a na longue, a doda już was multum botów. Są też osoby, które robią to "ręcznie".

Odniosę się też do osób, które traktują gry jak życie. Głównie są to Polacy, niestety. Gdzie nie pójdziesz, w co nie zagrasz, to i tak spotkasz osoby które prowadzą rozmowę tekstami "ty k***o", "c**j ci w dupe", a dlaczego? Bo jeden wziął jako pierwszy loot z bossa.

Opublikowano

Ludzie w internecie czują się bezkarni i anonimowi, o czym powszechnie wiadomo. ­Niestety w większości takich przypadków uchodzi im to na sucho, więc praktykują tego typu łatwy zarobek bez końca. Jest to dość stare zjawisko, a coraz szersze między innymi dlatego, że coraz więcej ludzi znajduje się na pozycji okradzionego, więc żeby sobie ową stratę "odbić", próbuje tego samego.

Żałuj, że nie grałeś na Pandorze (metin). Tam okradanie ludzi stało się niemal sportem, pod wdzięczną, znaną nazwą "mleko".  ^^ Najwięksi "mleczarze" szczycili się swoimi osiągnięciami w tej dziedzinie. To dopiero była heca.

c:

Opublikowano

Ludzie w internecie czują się bezkarni i anonimowi, o czym powszechnie wiadomo. ­Niestety w większości takich przypadków uchodzi im to na sucho, więc praktykują tego typu łatwy zarobek bez końca. Jest to dość stare zjawisko, a coraz szersze między innymi dlatego, że coraz więcej ludzi znajduje się na pozycji okradzionego, więc żeby sobie ową stratę "odbić", próbuje tego samego.

Żałuj, że nie grałeś na Pandorze (metin). Tam okradanie ludzi stało się niemal sportem, pod wdzięczną, znaną nazwą "mleko".  ^^ Najwięksi "mleczarze" szczycili się swoimi osiągnięciami w tej dziedzinie. To dopiero była heca.

Nie grałem?

Byłem jednym z top pvp serwera :P

Niestety nie mogę sprecyzować kiedy to dokładnie było, ale to było za czasów gdy znany był taki jeden warrior, który sie z każdym kłócił - grał body.

Przegrywał z takim shamanem, którego ja natomiast jechałem jak psa xD

Wówczas ten body był top 1 serwa.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Wyjeb tę kursywę bo się słabo czyta.

Co do tematu, powiem ci szczerze, że dużo jest takich osób sam znam takich, którzy zyskuja zaufanie innych, a potem pożyczają od nich jakiś itemek w gierce, a potem opychają na allegro. Takie życie, każdy kombinuje jak może. Ja po prostu przestałem handlować za wszelką realną walutę, a jak już to płatności nie daje pierwszy.

Opublikowano

sam bym tak nie zrobił, ale nie dlatego że to ble i potem sie trzeba spowiadać, ale za dużo z tym roboty, zanim trafisz na tępaka który da sie nabrać to może minąć i pół dnia, niektórzy jeszcze wiedza że chcesz ich wychujać i Cie trollują... jedynie mógłbym gdyby ktoś mnie chciał wychujać ale udawałbym głupiego i jakos próbował przekabacić go tak żeby on został wydymany xDD 

podsumowując:

nie, bo mi sie nie chce :P

ae1d1005fe.png

Opublikowano

Jak dla mnie historia opowiada o naiwniaku, który zapomniał o bezpieczeństwie.

Mnie chciano wiele razy obrobić w kilku grach, jednak zawsze słysząc o super okazji zapala mi się czerwona lampka.

Oszustwa nie są problemem jedynie gier, w życiu realnym też ciągle się zdarzają. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...