Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ceny Gier

Ayisha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wraz z wiekiem zacząłem odciążać swojego rodzica i samemu zarabiać na niektóre z gier, które kupuje i musze powiedzieć, że nogi się załamują pod naporem tego co sie dzieje na rynku.

Kiedyś NOWĄ GRĘ można było kupić w przedziale 60-90zł. Mowa o najnowszych produkcjach duzych firm.
Kilka lat później przeniesiono się na model 119-129, do którego wstąpił później model 139zł.

Teraz?
Fallout 4 - 179zł
AC Syndicate - 179zł
Star Wars battlefront - 174zł

Szkoda, że z naszymi zarobkami mamy płacić za gry w niemalże zachodnich cenach (koniec końców lepsze 179zł niż 60 euro na steam).

Oczywiście nie ma co debatować nad tym jacy jesteśmy biedni, ale wydaje mi się że nadchodzą czasy kiedy euro powinno zawitać do Polski.
Kiedy to w naszym kraju powinno sie zarabiać tak by nie musieć odkładać na przyjemności, a móc sobie na nie po prostu pozwolić.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Zarabiając w euro nie zapłacę nigdy powyżej 25euro za grę. Jest to dla mnie granica, której nie mam zamiaru przekraczać, gdyż kupowanie takiej gry (dla mnie) mija się z celem. Na rynku jest wiele fajnych gier, które można mieć już za 5 euro, lub nawet grać za darmo. Nie odczuwam też żadnego ciśnienia, aby grać w nowe gry, mogę poczekać kilka lat.... chyba, że zapomnę. Ale to nie jest mój problem, ale developera, gdyż z powodu ceny zaporowej stracił klienta.

Cena gier, o których wspominasz jest wyjęta z dupy i napędzana głównie przez marketing. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Na pc i tak masz lajt.

GTA V - premiera 17 września 2013(!), stara konsola - 289 zł w ps store. https://store.playstation.com/#!/pl-pl/gry/grand-theft-auto-v/cid=EP1004-NPEB01283_00-GTAVDIGITALDOWNL

Jasne, w dniu premiery pudełko 180zł, teraz można używaną za 40zł dorwać, no ale bez przesady z tymi ich sklepami xD

Steam ze swoimi promocjami i te wszystkie bundle są zbawieniem pecetowców.

No i te gry, które podałeś są wydawane przez szatanów branży gier. Taki Wiedźmin 3 miał chyba znośną cenę.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Chciałeś grać w lepsze gry i płacić co raz mniej?

Taka kolej rzeczy, teraz w tych czasach naprawdę wychodzą dobre produkcję, które muszą na siebie zarobić.

Opublikowano

@Exile

Kiedyś też wychodziły naprawdę dobre pozycje. Czasy się zmieniają i standardy też. Mamy coraz lepsze narzędzia do tworzenia gier, więc gry też stają się lepsze i łatwiejsze do stworzenia.

Opublikowano

@Exile

Kiedyś też wychodziły naprawdę dobre pozycje. Czasy się zmieniają i standardy też. Mamy coraz lepsze narzędzia do tworzenia gier, więc gry też stają się lepsze i łatwiejsze do stworzenia.

Akurat te tworzenie gier może być też odwrotnie interpretowane. 

Aby gra była warta uwagi i odniosła sukces musi być naprawdę petardą, w takim razie gdyby każdy miał takie narzędzia do tworzenia gier to każda gra byłaby dobra i tania - a tak nie jest.

Cena gry jest zawsze adekwatna do pracy przy wykonaniu jej.

Opublikowano

Kiedyś w gr wkładano też duużo pracy.

Nie wiem, co masz na myśli mówiąc o petardzie. Często nie trzeba dużo pracy nad grą, a wystarcza pomysł aby osiągnąć sukces.

Każdy ma narzędzia do tworzenia gier, nie każdy ma umiejętności. Nie zgadzam się też z tym, że ceny są zawsze adekwatne do włożonej w nie pracy. 

Opublikowano

Kiedyś w gr wkładano też duużo pracy.

Nie wiem, co masz na myśli mówiąc o petardzie. Często nie trzeba dużo pracy nad grą, a wystarcza pomysł aby osiągnąć sukces.

Każdy ma narzędzia do tworzenia gier, nie każdy ma umiejętności. Nie zgadzam się też z tym, że ceny są zawsze adekwatne do włożonej w nie pracy. 

Masz rację, źle słowa dobrałem. 

Spójrz np. na GTA 5, uważasz że powstanie tej gry zajęło tydzień/dwa/miesiąc? Budowa gry to nie tylko liczone dolary, ale i masa wkładu własnego. 

Opublikowano

@Exile

Mówiąc "wkład własny" masz na myśli pracę ludzi, czy koś wkład finansowy? Różnie to można zrozumieć.

Gry, które posiadają duży świat wymagają oczywiście dużo więcej pracy, tak jak GTA o którym wspominasz. Są jednak gry, które nie posiadają go i kosztują powyżej 50euro (Civilization na przykład). Nie mówię przy tym, że nad cywilizacją ktoś się nie napracował, jednak nakład pracy był raczej dużo mniejszy.

Mam też świadomość tego ile czasu zajmuje produkcja gry. Moja tworzy się już ze 2 miesiące, i ciągle znajduje się we wczesnej alfie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...