Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyłaczajacy Sie Komputer

kaczorek20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak po za tematem ... Doradzicie mi czemu mi sie ciagle wylacza komputer;/ juz radiator mam nowy i odpale 2 metki i gasnie ;( przegrzewa sie.. albo cos w biosie mam podkrecony procesor a nie wiem jak go ustawić słabiej ;/

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Admin Cienia
Opublikowano

Co to ma do metina? Idź do kogoś kto się zna na kompach i niech ci sprawdzi sprzęt i w biosie pogrzebie co tam piszczy.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

D&G ...

Wykorzystanie procesora = Zwiekszenie jego temperatury

Zbyt wysoka temperatura = Restart komputera ...

To wlasnie to ma do Metina ...

Wejdz w biosa ... szukaj wszedzie i jak znajdziesz cos w stylu ...

133Mhz/133Mhz ... (Moj oldskulowy PC :D)

To zmniejsz to PageDown do np. 100Mhz/100Mhz ;) zmniejszy Ci to temperature

Oczywiscie tracisz na wydajnosci ;)

U mnie z 1.6 Ghz zmiana na 1.2 ;)

6348517.jpg
Opublikowano

Tak jak UP, może zasilacz nie ogarnia z mocą co jest możliwe w wypadku no-name'owych zasilaczy bądź po prostu przegrzanie procesora, metin strasznie katuje procesor (w kilku egzemplarzach rzecz jasna). Sam miałem kiedyś takie doświadczenie, mam Athlona x2 2.6 z boxowym chłodziwem i skatowałem go 2 metinami, maszyną wirtualną z xp, operą i takimi mniejszymi rzeczami jak screamer, utorrent, aqq i kilka innych - Komp śmigał sobie i miałem uruchomiony menedżer zadań zminimalizowany, żeby śledzić wykorzystanie proca, ciągle było 100%. Ja sobie coś tam robię i nagle jeb, komp się wyłączył. Dotykam obudowy - dość ciepła, odpalam szybko kompa i wbijam się do biosa a tam temperatura w granicy 70*C. Wyłączył się bo próg.

W niektórych biosach po prostu jest włączone zabezpieczenie, że jak proco osiągnie określoną tam temperaturę to ma wyłączyć kompa, w niektórych biosach można to wyłączyć. Zainstaluj sobie narzędzie Everest Ultimate - ono ma fajne narzędzie do monitorowania temperatury pecka (wielu podzespołów) no i jest PL.

Być może masz po prostu masę kurzu w obudowie, kurz jest świetnym izolatorem ciepła i spora jego ilość może doprowadzić nawet do zasmażenia procka :D

Ta cierpliwa sygnatura czeka na wenę jego właściciela. :-)

Opublikowano

ojej wy nie czytacie kolega napisał że ma nowy radiator więc ci powiem kup sobie w sklepie komputerowym taki żel/ maść do procesora/ radiatora (przewodzi on ciepło ) smarujesz nim radiator od strony gdzie jest połączony z procesorem i przyczepiasz radiator normalnie do procesora.

drugim elementem jest wyjęcie karty grafiki i oczyszczenie jej: wiatraczka i innych elementów (jak twoja karta grafiki nie posiada wiatraczka to sobie dokup oraz wyczyść wiatraczek od procesora i całą płytę główną zasilacz i wszystkie elementy płyty (polecam do tego odkurzacz, pędzelek i sprężone powietrze które praktycznie jest niezbędne do oczyszczenia dokładnie grafiki

LICZE NA +

Opublikowano

@up

hah maść / żel do procka nie mogę xDD

to się nazywa pasta termoprzewodząca a nie jakiś żel :D

Ryzen 5 3600 | SPC Grandis 2 | MSI B450 Gamming Plus MAX | Crucial Ballistix Sport LT 2x8GB 3000Mhz CL15 | Palit GTX1070 Super JetStream 8GB | Adata XPG S11P Pro 512GB + Crucial 1TB | SPC Supremo FM2 650W | SPC Pax M70 | Dell U2312Hm + Dell U2413f | Zowie FK1 | CMStrom Quickfire Ultimate Brown | Samsung S21+ | Dell Vostro 3560

Opublikowano

Jeśli zakupił nowy radiator to raczej ma na nim paste już zamontowaną (helloł?!) A z tego żelu to też polałem xDD

Nie używaj pędzelka bo może okazać się za twardy (chyba, ze do części mechanicznych, nie do elektroniki!) Sprężone powietrze pięknie sobie poradzi - koszt ok 30 zł.

Ta cierpliwa sygnatura czeka na wenę jego właściciela. :-)

Opublikowano

Wiesz co :D wejdz w mendazer zadan ;>

Wlacz metka :D

i na metin2.bin (czy jak tam masz )

Prawym kalwiszem

I tam ostatnia opcje(chyba ... taka otwiera tabelke z opcjami zaznaczenia CPU1 CPU2 CPU3 itd.)

I zaznacz Wwszystkie dostepne opcje ;)

Wyglada jak bys uzywala tylko 1 rdzenia ;>

Ja Ci nie powiem jak ta opcja sie nazywa bo uzywam teraz 1 rdzeniowego procka :>

6348517.jpg
Opublikowano

[optional]Też tak miałem na 2 kompie i do teraz mam:D

Problem polega w tym że masz za słabą karte grafiki lub zawalony kopm jakimiś gównami(Przepraszam za słowa)

Po prostu pobierałeś jakieś pierdy i teraz tak masz jedyne co moge poradzić FORMAT LUB NEW KARTA GRAFICZNA

POMOGŁEM NIE BĄDŹ ŻYŁA DAJ +[/optional]

konicila.gif

Robie powyrzsze sygnaturki:) za +:)

Opublikowano

Tak po za tematem ... Doradzicie mi czemu mi sie ciagle wylacza komputer;/ juz radiator mam nowy i odpale 2 metki i gasnie ;( przegrzewa sie.. albo cos w biosie mam podkrecony procesor a nie wiem jak go ustawić słabiej ;/

po 1 sprawdz czy nie masz zakurzony wiatraczek bo to moze go walniac i komputer pada

a po 2 nie podkrecaj procka bo ziwksza sie temperatura kompa i gasnie

Gość PanZagłady
Opublikowano

Wyłaczanie komputera czesto jest spowodowane :

1. slabym zasilaczem im wiekszy stres tym wieksza moc a NONAME nie maja duzej mocy ;).

2.przegrzewanie procka a na to moga sie skladac :

• + zapchany kurzem radiator (w Twoim przypadku odpada bo masz nowy i czysty).
    + zle zamontowany radiator w koncu Nowy nie wiem kto Ci go montowal.
    + zamontowany ,ale zle nalozona pasta ;) albo jej brak co nie przewodzi ciepla i procesor Ci sie przegrzewa .
    + Wiatraczek masz ?? Dobrze dziala ?? Bo on musi wywietrzyc cieplo z radiatora ;).

3. Zbyt duze obciazenie procesora przez syfy ;). Czesto sa zlosliwe programiki co kochaja na windowsach wchodzic w procesy . Znany jest SVCHOST.exe ,ktory lubi sie mnozyc i kazdy 5% CPU zjada wiec w kilka sekund 100% zuzycie CPU. Usuwanie ich to walka z wiatrakami ;). Jedynie zamkniecie kilku uslug by nie wywolywaly procesu i wyczyszczenie rejestru daje efekt.

Jesli wszystko okey z powyzszym to ciezko ocenic co szkodzi procesorowi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...