Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra życia - Multiplayer, roleplay, średniowiecze etc. - Jak się za to zabrać?

Ziela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jednym z moich marzeń jest zrobienie gry o tematyce średniowiecznej + roleplay czyli wcielenie się w postać i odgrywanie ją (Tj. w GTA albo Gothic'u). Musi być na multiplayer i chciałbym aby była jak najlepsza, miała jak najlepszą grafikę, ludzie mogli tą grę modyfikować, mieć własne serwery.. Rozumiecie. Jestem bardzo młody i chciałbym poznawać już tajniki jak to robić. Za co się zabrać? Od czego zacząć? 

Opublikowano

Na początek warto uczyć się programować . Polecam ci c# i silnik unity .  Obejrzyj jakiś kurs wideo lub pisemny i zacznij coś pisać prostego . Osobiście nie zaczynałbym od tak dużego projektu , na początku zająłbym się grą 2D lub prostą 3D .  

Co do grafiki w znacznym stopniu zależy od talentu .  Z grafiką nie mam za dużo styczności więc się nie wypowiem ;)

Opublikowano

Ja sam gry tworze od paru lat. Moja pierwsza gra to arkanoid napisany w C++

Nie warto zaczynac od tak duzego projektu, poniewaz to nie wypali. Samemu tez nie dasz rady, musisz miec duzo ludzi do tego.

Tak samo jak kolega wyzej, polecam Unity 3D. Na necie znajdziesz pelno poradnikow o nim.

Powodzenia :)

Pozdrawiam, ArrMeeR

Opublikowano

To jest moje marzenie. Nie mówię, że chcę to robić teraz od razu. Chciałbym się do tego przygotowywać. Chciałbym wiedzieć jak dobrze zacząć.. W ogóle co by mi się przydało w przyszłości.

Opublikowano

Zacznij od nauki c++, jakies konsolowe apki sprobuj napisac. Jak juz troche opanujesz mozesz sie powoli wziac za jakis silnik (np. Unity). Tam jakies pierwsze kroki mozesz zrobic. Na necie jest pelno tutków z tego silnika.

Pozdrawiam, ArrMeeR

Opublikowano

@artur8889

Może się nie znam, ale wydaje mi się, że zaczynanie od c++ to nie jest najlepszy pomysł. Są prostsze, bardziej spójne języki jak python czy c# (szczególnie jak chce się brać za Unity) pozwalające nabrać dobrych praktyk.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Zgadzam się z @Hans_Kloss_PL nauka C++ jest tutaj najlepszym rozwiązaniem chyba, że chce się poznać po prostu ten język. Ja to bym proponował od razu zabranie się do nauki za C# i tworzenie prostej gry w Unity 3D. I znów wspomnę słowa użytkowników wyżej, abyś nie zabierał się za tworzenie od razu dużego projektu, ponieważ możesz szybko się zniechęcić, a poza tym projekt gry musi być bardzo szczegółowo przemyślany. Często robiąc grę ludzie nie przewidują co będzie później i czy coś ze sobą nie będzie się gryzło, np. jakieś skrypty i wtedy z wielkiego projektu wychodzi wielki śmietnik skryptów i obiektów. Najlepiej stworzyć prostego FPSa z gotowych Assestów z Unity Store. Dzięki temu zobaczysz na co przykuwać uwagę i co jest ważne podczas tworzenia gry - jakimi etapami ją tworzyć i jak pisać prawidłowo skrypty.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Jaki polecacie kurs dot. właśnie c# ? Jakiś sprawdzony, dobrze wytłumaczony i najlepiej, żeby był jak najnowszy.

Opublikowano

Tutaj zaczyna się nowy kurs:

http://mwin.pl/kurs-c-pod-unity3d-dla-leniwych-1-wstep/

Póki co jest tylko wstęp, lecz wiem, że będzie on aktualizowany, lecz C# nie różni się "zbytnio" od C++. W moim przypadku nauka C# wyglądała tak, że najpierw obejrzałem i przerobiłem cały kurs C++ na YouTube, tutaj pierwsza cześć:

A następnie zabrałem się za Unity 3D i w trakcie pisania skryptów uczyłem się C#, a właściwie różnic których jest niewiele z C++. Widziałem też dużo innych poradników C#, lecz nie wypowiadam się na ich temat, gdyż tak jak mówiłem ja zacząłem on nauki C++, a potem przesiadka na C# wraz z Unity 3D.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano
a właściwie różnic których jest niewiele z C++.

@RexioManTM

Tutaj się nie zgodzę, C++ i C# to może i mają dużo wspólnego ale głównie ze względu na składnie(bazującą na C++) i to, że jest obiektowym językiem programowania + oba zaczynają się na "C". Nie mówię, że nie mają więcej podobieństw ale moim zdaniem to one bardziej się różnią niż są takie same.

Co do tematu:

Ja radziłbym pobawić się jakąś biblioteką do tworzenia gier, typu SFML, LibGDX żeby lepiej zrozumieć jak to wszystko działa(tutaj znów według mnie w takich bibliotekach ma się większą kontrolę nad kodem niż w silnikach typu unity). Oczywiście nie chcę cię zniechęcać, ale ciężko samemu wszystko ogarnąć w tak dużym projekcie(programowanie, grafika, muzyka, fabuła) może z pozoru wydaje się to łatwe, ale wcale nie jest.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

@RexioManTM

[...] (tutaj znów według mnie w takich bibliotekach ma się większą kontrolę nad kodem niż w silnikach typu unity). Oczywiście nie chcę cię zniechęcać, ale ciężko samemu wszystko ogarnąć w tak dużym projekcie(programowanie, grafika, muzyka, fabuła) może z pozoru wydaje się to łatwe, ale wcale nie jest.

Nie tylko wg Ciebie, całkiem obiektywnie im niższy poziom tym większa kontrola nad kodem, tylko czy taka kontrola jest w tym przypadku aby na pewno plusem? Sam piszesz, że dla jednej osoby to trudne zadanie, więc chyba lepiej napisać coś w Unity i to ukończyć, niż rozgrzebać w smfl.

Co do różnic między c++ a c# to się zgadzam, polecanie komuś do nauki c# kursów c++ to nieporozumienie.

Opublikowano

A ja jak zwykle powiem, że faza projektowania jest bardzo ważna i nie powinno się jej pomijać. Znajomość UML w tym pomoże.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@Frejus

nie jestem :)

Tematem zainteresowałem się sam z siebie, gdyż jest to pomocne w projektowaniu. Nie jest to jednak bardzo ciekawy temat, pewnie dlatego masz takie wspomnienia :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

A czy da się napisać grę tekstową obrazkową typu MMORPG, bez używania takich technologi, silników graficznych i języków programowania jak PHP, C# Unity? Bazując się tylko na samym HTML5, CSS3, JS czy Phaser, Quintus? Podejrzewam że pisanie od podstaw nie korzystając z rozbudowanych silników gry, zmniejszy znacząco sam kod źródłowy gry. Nie znam PHP i C# czy bez tych języków dało by się napisać taką prostą tekstowo-obrazkową grę o średniowieczu jak gladiatus, krainawikingow. Obie chyba nawet nie korzystają z PHP ale przestarzałego flasha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...