Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer 1500 pod rozbudowe

KaMiL3Kk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym kupić komputer do 1500zł pod rozbudowę. 

Jego przeznaczeniem będą gry. Komputer kupię za +/- miesiąc i rozbuduję niestety dopiero na wakacje. Posiadam monitor, klawiaturę oraz myszkę. 

Zależy mi na tym aby dało radę później sprzedać części, które zostaną wymienione oraz aby ten zestaw za 1500 dawał radę. 

Stawiam na wydajność, dobrze by było aby też nie był bardzo głośny. 

xD

Opublikowano

Albo wydajność, albo cisza. Ja bym stawiał na wydajność, bo to już nie czasy, teraz wszystko jest na tyle ciche, że nie będzie ci to przeszkadzać (może poza piszczącymi cewkami w grafice Gigabyte GTX970 :P).

Co do komputera, to powiedz na czym ci teraz zależy, bo za tą kwotę możesz kupic procesor ze średniej półki i grafikę tak samo, ale potem obie części będziesz musiał sprzedać (bezsensowne, a większości ceny i tak nie odzyskasz, bo nie ma aż takiego popytu na średnią półkę z używanych części). To trochę bezsensowne rozwiązanie. Ja bym proponował kupno dobrej grafiki, lub procesora i skoro masz taki budżet to proponował bym z używanych (allegro).

PS. jeżeli masz jakieś części jeszcze, np. dysk, nagrywarkę, obudowę, to to już jest coś, bo jest to 50-100zł, które można przeznaczyć, na kupno lepszego procesora etc.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Jeśli chcesz mieć coś w miarę wydajnego, to jedynie używane.

Ja bym też rozważył inny kierunek - http://www.morele.net/inventory/info/9MEwc7/ (przykładowy). Żeby obniżyć koszty możesz np. odjąć napęd i kupić używany zasilacz i powinno się zmieścić w budżecie.

Tu otrzymujesz komputer z dobrym procesorem, bez dedykowanej karty graficznej, ale z dosyć dobrą zintegrowaną (HD 4600). Wiedźmin 3 i GTA V nie będzie działać satysfakcjonująco, ale inne nowsze gry na low już tak.

Jeśli jesteś w stanie trochę czasu z tym przeboleć, to myślę, że warto rozważyć. Nie będziesz musiał w przyszłości nic sprzedawać(i tracić na tym), tylko dołożysz GPU i RAM.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Nie będzie ani cichy ani wydajny, nie ten budżet (przynajmniej nie z nówek). Jeśli chcesz zestaw na nowych częściach to najsensowniej będzie kupić coś w stylu zestawu Arkzywa, nie będziesz miał wtedy problemu z odsprzedażą żadnych części, po prostu włożysz kartę graficzną. Problemem jest tu wydajność, integra Haswella nie jest zła aczkolwiek w żadną nową produkcję komfortowo nie pograsz.

Opublikowano

W sumie ten zestaw jest ciekawy, czy pogram na nim w cs przy ustawieniach średnich, wysokich powyżej 60fps? Skoro razem nie połączę wydajności i komfortu pracy to niech będzie wydajność, części mogą być używane, mam pytanie, czy ta płyta główna wystarczy? Czy może lepiej zainwestować w nową? Hmm.. Mam dosyć stary napęd (taki białawy) ale mam, mam też dysk twardy ale jest on dosyć słaby i nie jestem pewien jaką ma pojemność, ok 500gb powinno być.. No i ew. mam zasilacz bodajże 350w ale to z starego kompa, który nie jest sporo używany lecz działa. Mam dodatkowo obudowę, starą ale mam, posiada chyba jeden wentylator i wydaje mi się, że kosztem obudowy mogę zainwestować w 8gb ramu, obudowę dokupię na wakacje i po prostu przełożę środek, trzeba będzie dokupić chłodzenie procka? Koleś mój zamawiał i dzwonili do niego, że lepiej zakupić nawet jedno z tańszych. Posiada także i5. 

W takim razie napiszę na kilka dni przed zamówieniem, może akurat. Podoba mi się, że wcisnąłeś tam i5 hr. 

Z starego kompa : 

Naprawdę był stary xD

Obudowę mogę mieć nawet fajną za 30zł nawet w okolicy więc jej nie potrzebuję.

xD

Opublikowano

No i po cholerę odświeżasz skoro miałeś powiedziane, że skoro kupujesz za miesiąc to przyjdź za miesiąc? Nie licz, że ktoś się będzie przez miesiąc rozpisywał codziennie o zestawie za 1500 złotych, bo cudów Ci tutaj nikt z tego nie stworzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...