Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka kartę graficzną i zasilacz kupic

RoZZei

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć udało mi się naprawić kompa.

Mam zamiar go zmodyfikować

Specyfikacja:

Procesor

Intel dual-core e5400 2.70GHz

Zasilacz

Modecom feels2 400w ATX

Płyta główna

Asrock g41-VS

Pamięć ram

4GB

Chciałbym go zmodyfikować dodaj kartę graficzną odpowiednią do tej płyty głównej i oczywiście zasilacz zmienić bo czytałem że to wadliwy produkty czarna lista i te sprawy.

Chcę zostawić procesor i płytę główną i obudowę.

Chciałbym aby po zakupie tych Rzeczy w grach takich jak csgo lol bf4 wyciągał stałe 60fps na najniższych(w csgo 60fps na wysokich). Wiem że to jest procesor biurowy ale te 60fps to powinien spokojnie bez żadnych problemów wyciągać.

Co do kart graficznych zastanawiałem się nad

R7 240

Gt730

zwi17b.jpg                   NeverBeAlone

Opublikowano

Jaki budżet ? i tak po zmianie karty nic ci to nie da,bo CPU będzie daleko,daleko w tyle..

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Podaj budżet. Te karty co podałeś to śmiech, GT730 to karta do prac biurowych.

Zanim kupisz kartę zastanów się, czemu kupując telefon nie patrzysz tylko na wielkość wyświetlacza, ale także na procesor i pamięć i aparat etc. ?

Tak samo jest z kartą graficzną, pamięć nie jest najważniejsza. A te karty co podałeś, ludzie często podają, bo "ona przecież ma 2GB pamięci, to chyba dobrze, prawda". Otóż najważniejsze jest taktowanie rdzenia, rodzaj pamięci, i taktowanie tejże pamięci, oraz szyna. Dopiero wtedy patrzy się na to, ile na pamięci dana karta.

Jeżeli chodzi o zasilacz to z używanych polecam Cheftec 500W z zasilaniem PCI-E 6-PIN (lepiej 8-PIN) x2 (razy dwa), koszt to około 100zł, lub trochę więcej za mocniejszy model.

A z kart graficznych to zależy od budżety, ale nic mocnego nie opłaca się wkładać, bo procesor nie da rady. W grach grafika jest mocno obciążana, to prawda, ale jeżeli procesor jest stary i wgl, to nawet najlepsza grafika nic nie da. 

Jeżeli jesteś ograniczony mocno budżetem to podaj model płyty głównej i poczytaj o montowaniu procesorów z LGA771 na LGA775. Zamontujesz sobie Core 2 Quad (tz.n Xeon, ale działa jak Quad), za około 80zł można kupić. Poradników o montowaniu procesorów jest pełno. Podaj tylko swoją płytę główną.

PS. lepiej by było ci zostawić póki co zasilacz, zostawić grafikę i najpierw zmienić serce komputera, czyli płytę główną, procesor i ram na DDR3. Tutaj 1000 zł by się przydał, na i5-2500k + płyta + ram 4GB.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Zasilacz do śmietnika, procesor zerowa wydajność. Najmniej 50 na zasilacz, procesor zmieniłbym chociażby na jakiegoś E8200 za 20zł czy coś w tym stylu, zawsze bedzie trochę lepiej, ale to nadal syf. Zostaje powiedzmy 200zł na grafikę, zmieścisz się z GTX460

Opublikowano

Podaj jaką mas pamięć ram na ten moment jeszcze. DDR2, DDR3 i jakie taktowanie?

A co do płyty to jest to dobra płyta i możesz na spokojnie do niej włożyć Intel Xeon.

Tutaj link do poradnika: http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_jak_uruchomic_procesor_lga_771_na_plycie_lga_775

Tutaj masz dobry zasilacz: http://allegro.pl/zasilacz-chieftec-500w-gps-500ab-i5721292365.html

Tutaj procesor (już z adapterem): http://allegro.pl/xeon-x5450-lepszy-niz-quad-i5733813022.html- jest to droższy procesor niż mówiłem, ponieważ na ten moment trudniej znaleźć procesor z juz naklejonym adapterem, a ten jest w dobrej cenie. A po OC do 4GHz spokojnie da radę z grami nowszymi też.

Do grafiki bym proponował dołożyć trochę, albo brać, co najmniej 6850/7850/6950 etc.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...