Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy opłaca się kupić Gothica?

WolfDren

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo opłacalne jeżeli nigdy w niego nie grałeś, ale jeżeli już w niego grałeś to polecam zagrać jeszcze raz :v

Polecam od pierwszej do trzeciej części, fabuła wciągająca (najmniej w trójce, ale także dobra)

Sam nie jeden raz zakończyłem Gothic`a.

Opublikowano

Pierwsze dwie części są bardzo dobre i wciągające, jeśli nie jesteś z tych co grafikę kochają nad życie to gra wciągnie cię na długie godziny i nie będziesz tego żałował a sam go przeszedłem nie raz. Nawet czasami słucham sobie soundtracka bo jest epicki i to on nadaje dużo klimatu grze.

Opublikowano

Co prawda jeżeli przejdziesz to i tak zawsze masz modyfikacje do Gothica takie jak Mroczne Tajemnica do pierwszej części gry, The Returning do drugiej części gry, a tutaj jednak, żeby przejść dobrze tego moda trzeba poświęcić około 200 godzin gry :) Także na prawdę warto bo ta gra raczej jeżeli Ci się znudzi to po kilku miesiącach do niej wrócisz, wiem co mówie bo sam tak robię :)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Jasne że się opłaca. To gra dzieciństwa, niezapomniany klimat i historia. Gra warta życia :D

Tchórz umiera po stokroć razy, a bohater tylko raz. - J.R.R. Tolkien

kunoha.png

Opublikowano

Oczywiscie ze sie oplaca - ta gra to klasyk! ;) 

Pomimo grafiki, Gothic jest i zawsze bedzie jadna z moich ulubionych gier. Do tego duzo kasy na pewno na nia nie bedziesz musial wydac.

;)

Opublikowano

­Osobiście Ci polecam go najbardziej ze wszystkich gier w jakie tylko grałem a było ich trochę. Nigdy żadna seria ani pojedyńcza gra mnie tak nie wciągnęła jak Gothic. Fabuła w tej serii jest po prostu super. Najbardziej polecam Ci:

1. Gothic 1:

• podstawka,
  • mod "Mroczne Tajemnice".

2. Gothic 2:

• podstawka,
  • dodatek "Noc Kruka".

3. Gothic 3:

• podstawka z QP 4 + CM 2.6.2

I tutaj jak dla mnie kończy się wyśmienity i niezapomniany świat Gothica. Dodatku do 3-ciej części, czyli "Zmierz Bogów" nazywany przez graczy 'Zmierzchem Bugów' co oczywiście jest zrozumiałe nie polecam.

Opublikowano

I tutaj jak dla mnie kończy się wyśmienity i niezapomniany świat Gothica. Dodatku do 3-ciej części, czyli "Zmierz Bogów" nazywany przez graczy 'Zmierzchem Bugów' co oczywiście jest zrozumiałe nie polecam.

Co do "Zmierz Bogów" to czasami nie rozumiem ludzi którzy mówią, że nie da się w niego grać. Zainstalowałem patche i nic takiego złego się nie działo. Bardzo fajnie mi się w niego grało i sam go polecam.

Opublikowano

­

Co do "Zmierz Bogów" to czasami nie rozumiem ludzi którzy mówią, że nie da się w niego grać. Zainstalowałem patche i nic takiego złego się nie działo. Bardzo fajnie mi się w niego grało i sam go polecam.

Sam osobiście grałem 2-3 razy od początku na patcha i niestety były bugi, ale skoro Ty nic nie miałeś to z chęcią spróbuje jeszcze raz, bo na pewno warto ;)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

To zależy czy lubisz gry rpg, oraz czy lubisz klasyki:).

Nie kupuj Arcanii na początek - odrzuci Cię.

Arcania to nie Gothic :) 

Polecam, sam teraz nawet gram w trójkę :P 

­

Chcesz żebym szybciej odpisał? Dodaj @JameS. do postu.

Opublikowano

Tak, jak reszta polecam tę grę.

Gothic I:

+ kapitalna fabuła

+ mroczny i ciekawy świat

+ dobrze zaprojektowane lokacje z bohaterami niezależnymi i listą zadań

+ początek przygody i zaznajomienie się z postaciami, które towarzyszą bezimiennemu do końca Gothic'a

- obsrana jak na dzisiejsze czasy grafika i animacje (ale to pikuś w porównaniu z resztą plusów)

Gothic II (obowiązkowo Noc Kruka):

+ bardzo dobra fabuła, aczkolwiek nie robi już takiego wrażenia, jak poprzednik

+ świat lepiej zaprojektowany i zbalansowany, niż w jedynce

+ system walki bardziej intuicyjny i praktyczniejszy od Gothic I

+ większa ilość umiejętności, zadań i ścieżek rozwoju

- mocno okrojona Górnicza Dolina

Gothic III (obowiązkowo z Qest Packiem, Content Modem i najnowszym patchem 1.75.14):

+ kolosalny, jak na Gothic'a świat

+ jeszcze więcej ścieżek rozwoju, umiejętności i specjalizacji

+ system przejmowania miast

- monotonne zadania

- brak podziału na rozdziały, przez co świat nie zmienia się wraz z postępem gry

- mocno uproszczony system walki i bloków (klik, klik, klik, klik...)

W Zmierz Bogów nie grałem :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja polecam całą serię Gothic'a. 1, 2 i Noc Kruka - najlepsze, najcudowniejsza fabuła, najwięcej godzin do spędzenia. Gothic 3 i 3 + Zmierzch Bogów również dobra fabuła, chociaż inna mechanika gry. Również polecam. Gothic 4 oraz dodatek do niego został już zrobiony typowo jak te wszystkie nowsze gry - większy nakład roboty wrzucili na grafikę, a niżeli na fabułę czy rozwinięcie świata gry. Niemniej jednak polecam wszystkie części ;)

Opublikowano

Od siebie polecam jedynke i dwojke (ale z dodatkiem noc kurka, niby mozna bez, koncowki dodatku + podstawki sa tak srednio imo powiazane na dobra sprawe, ale ogolnie misje itp wiec polecam), grafika cudna nie jest, ale wystarczy troszke wyobrazni, a soundtrack imo jest z*******y i tworzy klimat gothica <3 (az chyba zaraz sobie ogarne pierwsze czesc, bo lapie mnie ochota). 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Ten temat to obelga, ale rozumiem - nie chcesz kupić np. chujowego Gothica takiego jak 3 czy Arcania.

Pierwsze dwie części jak najbardziej i pewnie wciągnie jak nie jesteś jakimś dzieciaczkiem co liczy na super grafikę.

Od siebie polecam jedynke i dwojke (ale z dodatkiem noc kurka, niby mozna bez, koncowki dodatku + podstawki sa tak srednio imo powiazane na dobra sprawe, ale ogolnie misje itp wiec polecam), grafika cudna nie jest, ale wystarczy troszke wyobrazni, a soundtrack imo jest z*******y i tworzy klimat gothica <3 (az chyba zaraz sobie ogarne pierwsze czesc, bo lapie mnie ochota). 

Ta nagła zmiana muzyki gdy sprowokujemy coś do walki <3

W sumie to i odgłosy były też dobre - pada taki ork to czujesz, że faktycznie padł jakiś wielki, zielony skurwysyn.

pyhvh7E.png

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...