Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum

Dygo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja drugi rok uczę się na profilu technik logistyk, nie żałuję. Dużo jest teorii ale da się spokojnie ogarnąć i można się wiele nauczyć! Według mnie najciekawszy kierunek.

graphic.png

Opublikowano

Nie wiesz o czym piszesz. Bum na informatykę jest od gdzieś 10 lat, nic się nie zmienia nadal.

Chyba w statystykach. Polecam przejrzeć serwisy internetowe oferujące ogłoszenia od pracodawców i porównać zapotrzebowanie na informatyków z, na przykład, zapotrzebowaniem na ekonomistów i managerów. Chociaż w sumie - jakby wziąć pod uwagę dosłownie każdy profil techniczny można zrobić karierę, o ile faktycznie ma się do tego zapał, chęci i jakiekolwiek predyspozycje :-P

Qui est le prochain?

Opublikowano

Ja drugi rok uczę się na profilu technik logistyk, nie żałuję. Dużo jest teorii ale da się spokojnie ogarnąć i można się wiele nauczyć! Według mnie najciekawszy kierunek.

po roku spedycji jedyne czego się nauczyłem to wymiary europalety xD

­

Opublikowano

To jest takie proste, a nadal większość tego nie rozumie...

Rozwijaj się w dziedzinie która Cię interesuje. Znajdź sobie jebane hobby i to rozwijaj. To jest klucz do fajnego życia i osiągnięcia sukcesu.

Największą bekę mam tutaj z tych którzy polecają techbaze z kierunkiem informatycznym bo później będzie robota. Jeżeli z wiedzą z technikum chcesz coś osiągnąć to pozdrawiam serdecznie. Przeciętnych informatyków jest od c***a...

Osoby którzy coś osiągają w tych kierunkach to ludzie z pasją(i zazwyczaj z ponad przeciętnym IQ), którzy na własną rękę cały czas się rozwijają bo zwyczajnie się tym interesują(szczególnie programiści). To się tyczy w sumie każdej dziedziny życia.

W bardzo dużej części masz rację. Nie wiem czy dobrze zinterpretowałem twoją wypowiedź, ale skomentuję to tak jak ktoś ma zapał/chęci i po prostu bardzo to lubi to wystarczy mu technikum. Studia często marnują potencjał, owszem dużo dają, ale czasami jeszcze więcej zabierają. Przez te 5 lat można zdobyć kilkadziesiąt razy lepsze umiejętności niż na studiach i dowodem na to jest pewna osoba z mojej rodziny. I całkowicie się zgadzam z tym, że tyczy się to każdej dziedziny życia.

Opublikowano

@

W pytaniu tego nie napisałem, ale nie chcę żeby ktoś mi wybrał zawód. Sam zdecyduję, ale przydałyby się dodatkowe informacje. Interesuje się komputerami (tworzenie stron, grafika itp.) i spędzanie czasu przed komputerem jest dla mnie przyjemne. Większość powiedziałaby, żeby iść na informatyka, ale skoro sam się uczę i dobrze mi to idzie to może lepiej wybrać inny kierunek, który mnie interesuje a tego nauczyć się samemu. Spodziewałem się nieco innych odpowiedzi, myślałem o raczej mało znanych pomysłach jak wykorzystać to wykształcenie lub czy przydaje się w życiu. Czego uczą dowiem się tylko z internetu, ale dopytać i tak można bo jeśli ktoś chodzi to wie jak to jest. Jeśli chodzi o to czy byście wybrali to pytam, bo mogą być ważne wskazówki np. chodzę tu i tu, ale jest ciężko więc jeśli to i to Ci kiepsko idzie to lepiej nie idź, bo nie dasz rady.

Opublikowano

Chyba w statystykach. Polecam przejrzeć serwisy internetowe oferujące ogłoszenia od pracodawców i porównać zapotrzebowanie na informatyków z, na przykład, zapotrzebowaniem na ekonomistów i managerów. Chociaż w sumie - jakby wziąć pod uwagę dosłownie każdy profil techniczny można zrobić karierę, o ile faktycznie ma się do tego zapał, chęci i jakiekolwiek predyspozycje :-P

http://www.pracuj.pl/praca/Krak%C3%B3w;wp

Z tego co widzę to jednak ofert pracy jest najwięcej xD Powtarzam, nie masz pojęcia na temat rynku pracy. Dziwnym trafem informatyków jest JUŻ nadmiar, a nadal takie braki na rynku.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano
http://www.pracuj.pl/praca/Krak%C3%B3w;wp

Z tego co widzę to jednak ofert pracy jest najwięcej xD Powtarzam, nie masz pojęcia na temat rynku pracy. Dziwnym trafem informatyków jest JUŻ nadmiar, a nadal takie braki na rynku.

Mój drogi, Rzeczpospolita to nie tylko Małopolska! :-)

Z tego co widzę, jest zapotrzebowanie na programistów, a nie techników informatyków. Żadne szanujące się przedsiębiorstwo nie zatrudni programisty bez doświadczenia i co najmniej stopnia inż. mag. A z tego, co mi wiadomo, technika informatyczne są oblegane na specjalizacjach przygotowujących do zawodu programisty. Zanim stwierdzisz, że nie mam pojęcia na temat rynku pracy (który chcąc nie chcąc muszę studiować, wymagania kierunkowe), poleciłabym znaleźć rzeczowe potwierdzenie swoich teorii, bo póki co opierasz się na, niestety, pustych słowach i dalece odbiegasz od tematu - mówimy o przyszłości, czyli kolejnej "generacji" informatyków. Inaczej, zamiast w każdym poście wpajać mi jak jest, zacznij myśleć abstrakcyjnie i powiedz mi, jak będzie za kilka lat, bo właśnie tego dotyczy ten temat!

Polecam zapoznać się z rządowymi stronami udostępniającymi fachowe statystyki od, przykładowo, gov.

Bum na IT był i jest, a Polska już na przestrzeni lat 2010-2014 odniosła OGROMNY rozwój tej branży, tegoroczne zapotrzebowanie na informatyków o wyspecjalizowanych kompetencjach wynosi ok. 50 tysięcy w skali KRAJU. Co roku technika informatyczne opuszcza, załóżmy, 30-40 tysięcy młodych informatyków (przy słabych lotach), z czego nie więcej niż 60% planuje rozpocząć naukę na uczelniach wyższych. Oferujesz w sygnaturze pomoc z matematyki, więc nie powinieneś mieć problemów z wyliczeniem +/- ilości kandydatów i stanowisk do obsadzenia, które będą dostępne za 3/4 lata zapoznając się ze spadkową tendencją zatrudnieniową w latach 2010-'14 (na podstawie Forbes'a i gov'u). 

Z mojej strony tyle jesli chodzi o zaśmiecanie tematu, jeśli chcesz kontynuować - zapraszam na PW :-)

Qui est le prochain?

Opublikowano

@

W pytaniu tego nie napisałem, ale nie chcę żeby ktoś mi wybrał zawód. Sam zdecyduję, ale przydałyby się dodatkowe informacje. Interesuje się komputerami (tworzenie stron, grafika itp.) i spędzanie czasu przed komputerem jest dla mnie przyjemne. Większość powiedziałaby, żeby iść na informatyka, ale skoro sam się uczę i dobrze mi to idzie to może lepiej wybrać inny kierunek, który mnie interesuje a tego nauczyć się samemu. Spodziewałem się nieco innych odpowiedzi, myślałem o raczej mało znanych pomysłach jak wykorzystać to wykształcenie lub czy przydaje się w życiu. Czego uczą dowiem się tylko z internetu, ale dopytać i tak można bo jeśli ktoś chodzi to wie jak to jest. Jeśli chodzi o to czy byście wybrali to pytam, bo mogą być ważne wskazówki np. chodzę tu i tu, ale jest ciężko więc jeśli to i to Ci kiepsko idzie to lepiej nie idź, bo nie dasz rady.

Stary! Skoro Cię kręci grafika, programowanie, języki to idź na informatyke + w przyszłości grafika lub automatyka i robotyka. Sam od 2 gimbazy myślałem, że jak sam się będę uczył to będę umiał wszystko. gówno prawda, po miesiącu nauki na informatyku dowiedziałem się wielu icekawych rzeczy... tzn. jak uprościć swoje kody, jak coś skrócić, ja stworzyć fajną grafike od zera. BA! mało tego mam teraz dostęp na zajęciach do robotów, maszyn i taśm, które mogę samemu programować!

­

Opublikowano

@Mexantine liczy się folio, nie mag. inż. Po za tym w PL są tak śmieszne stawki i nastawienie pracodawców(oczywiście są wyjątki), że każdy ogarnięty dev będzie szukał pracy zdalnej za granicą, albo po prostu wyemigruje. Po za tym... Jak ktoś zaczyna robić jakiekolwiek zlecenia to robota po pewnym czasie przychodzi sama. Wiem z doświadczenia.

Opublikowano

@Mexantine liczy się folio, nie mag. inż. Po za tym w PL są tak śmieszne stawki i nastawienie pracodawców(oczywiście są wyjątki), że każdy ogarnięty dev będzie szukał pracy zdalnej za granicą, albo po prostu wyemigruje. Po za tym... Jak ktoś zaczyna robić jakiekolwiek zlecenia to robota po pewnym czasie przychodzi sama. Wiem z doświadczenia.

Napisałam o doświadczeniu i tytule, doświadczenie możesz rozumieć nie tylko przez doświadczenie w pracy na umowę ale też przez przez portfolio i zrealizowane dotychczas zlecenia, o :-)

No i mówimy o polskim rynku pracy, za granicą (zwłaszcza na zachodzie) wiadomo, że branża IT wygląda o niebo lepiej. Zresztą jak każda inna.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Żadne szanujące się przedsiębiorstwo nie zatrudni programisty bez doświadczenia i co najmniej stopnia inż. mag.

@Mexantine

Bzdura. Jeśli ktoś stawia wymagania "inż. mag" to śmiem wątpić czy jest to szanująca się firma. Moim zdaniem tworzenie jakichś ciekawych projektów, choćby open source, jest bardziej respektowane niż jakiś tytuł.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

@Mexantine

Bzdura. Jeśli ktoś stawia wymagania "inż. mag" to śmiem wątpić czy jest to szanująca się firma. Moim zdaniem tworzenie jakichś ciekawych projektów, choćby open source, jest bardziej respektowane niż jakiś tytuł.

Tu nie chodzi o indywidualne stanowisko, tylko o realia. 

http://olx.pl/oferta/programista-c-c-CID4-IDbSGPD.html#400c1a968f;promoted
http://olx.pl/oferta/programista-net-z-winforms-CID4-ID9NCMp.html#400c1a968f
http://olx.pl/oferta/projektant-programista-java-CID4-IDaj79t.html#400c1a968f

Trzy przykłady już na pierwszej stronie wyszukiwania :P

Qui est le prochain?

Opublikowano

Mój drogi, Rzeczpospolita to nie tylko Małopolska! :-)

Z tego co widzę, jest zapotrzebowanie na programistów, a nie techników informatyków. Żadne szanujące się przedsiębiorstwo nie zatrudni programisty bez doświadczenia i co najmniej stopnia inż. mag.

Mnie zatrudnili, tak samo jak sporą częśc osób w mojej korporacji z tylko średnim, nawet nie potrzebowali tytułu technika xD Gdy jest deficyt na rynku pracy, to pracownik dyktuje warunki.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Mnie zatrudnili, tak samo jak sporą częśc osób w mojej korporacji z tylko średnim, nawet nie potrzebowali tytułu technika xD Gdy jest deficyt na rynku pracy, to pracownik dyktuje warunki.

Nadal nie dociera. ZATRUDNILI w formie PRZESZŁEJ. Gość pyta się, czy opłaca się wybierać technikum o danym profilu a to oznacza, że zatrudnienia będzie szukał po upływie co najmniej 4 lat. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Nadal nie dociera. ZATRUDNILI w formie PRZESZŁEJ. Gość pyta się, czy opłaca się wybierać technikum o danym profilu a to oznacza, że zatrudnienia będzie szukał po upływie co najmniej 4 lat.

Nie dociera, ponieważ nie masz racji. Nadal mogę pracodawce jak rękawiczki zmieniać, studia nie przygotowują do podjęcia pracy jako programista/administartor/gość od security. Ne chce mi się wymyślać, jedynie zwolnienia są teraz wśród administratorów bo wszystko przenosi się do chmury xD ale i tak jak jesteś dobry to zaproponują ci pracę. Studia nie zapewniają odpowiednich umiejętności, tak też warto sobie to teraz uświadomić - pomimo olbrzymiej liczby absolwentów kierunków związanych z IT nadal są braki na stanowiskcha. Wspomniałem że są zwolnienia wśród administratorów, ale w firmie w której pracuje znajomy szukali gościa na to stanowisko, nie mieli nawet wygórowanych wymagań.

wymagania są zawsze zawyżone żeby odstraszyć, wtedy HR ma mniej cv do przeglądnięcia

Z tym stanowiskiem administratora to szukali przez ponad miesiąc, każda osoba zaproszona na rozmowę nie posiadała nawet podstawowej znajomości basha. xD Nie chce mi się produkować i tłumaczyć rynek IT w polsc, ale pracy jest MNÓSTWO w krakowie, warszawie, wrocławiu. Swoją drogą najpopularniejsze technologie są w php, a paradoksalnie jest najwięcej ofert pracy pod nie.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

@Mexantine

Zobaczyłem pierwsze, reszty już mi się nie chcę, bo chyba sama ich nie czytałaś :/

-preferowane studia wyższe techniczne, matematyczne lub pokrewne

Jest różnica pomiędzy preferowane a wymagane. Dodam jeszcze co jest napisane trochę niżej:

"warunek nie jest konieczny-bardziej liczą się faktyczne umiejętności"

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Nie dociera, ponieważ nie masz racji. Nadal mogę pracodawce jak rękawiczki zmieniać, studia nie przygotowują do podjęcia pracy jako programista/administartor/gość od security. Ne chce mi się wymyślać, jedynie zwolnienia są teraz wśród administratorów bo wszystko przenosi się do chmury xD ale i tak jak jesteś dobry to zaproponują ci pracę. Studia nie zapewniają odpowiednich umiejętności, tak też warto sobie to teraz uświadomić - pomimo olbrzymiej liczby absolwentów kierunków związanych z IT nadal są braki na stanowiskcha. Wspomniałem że są zwolnienia wśród administratorów, ale w firmie w której pracuje znajomy szukali gościa na to stanowisko, nie mieli nawet wygórowanych wymagań.

wymagania są zawsze zawyżone żeby odstraszyć, wtedy HR ma mniej cv do przeglądnięcia

Z tym stanowiskiem administratora to szukali przez ponad miesiąc, każda osoba zaproszona na rozmowę nie posiadała nawet podstawowej znajomości basha. xD Nie chce mi się produkować i tłumaczyć rynek IT w polsc, ale pracy jest MNÓSTWO w krakowie, warszawie, wrocławiu. Swoją drogą najpopularniejsze technologie są w php, a paradoksalnie jest najwięcej ofert pracy pod nie.

Mów do słupa, a słup jak...

Zacznij myśleć perspektywicznie, a nie w każdym poście uświadamiać mi jak jest - doskonale wiem, jak jest, widzę. Z tym, ze rynek zmienia się w zawrotnym tempie, a biorąc pod uwagę to, jak wielu młodych informatyków jest/będzie w trakcie zdobywania kwalifikacji nadwyżka jest rzeczą oczywistą. Chyba, że przeprowadzisz reorganizację wszystkich polskich przedsiębiorstw pod IT, wtedy każda inna szkoła będzie świeciła pustkami i to, o czym mówisz stanie się przykrym realium. 

@Mexantine

Zobaczyłem pierwsze, reszty już mi się nie chcę, bo chyba sama ich nie czytałaś :/

-preferowane studia wyższe techniczne, matematyczne lub pokrewne

Jest różnica pomiędzy preferowane a wymagane. Dodam jeszcze co jest napisane trochę niżej:

"warunek nie jest konieczny-bardziej liczą się faktyczne umiejętności"

To przejrzyj wszystkie i dopiero potem mnie uświadamiaj. W pierwszym chodzi akurat o doświadczenie ;-)

Qui est le prochain?

Opublikowano

@Mexantine

Tak, z całą pewnością na stanowisko starszego programisty zostanie zatrudniony ktoś bez doświadczenia, od takich rzeczy jest tak zwany "junior"...

Pierwszy z brzegu przykład ze stacka

http://careers.stackoverflow.com/jobs/99116/junior-c-plus-plus-developer-m-f-atm-epay-transact-elektronische

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

@Mexantine

Tak, z całą pewnością na stanowisko starszego programisty zostanie zatrudniony ktoś bez doświadczenia, od takich rzeczy jest tak zwany "junior"...

Pierwszy z brzegu przykład ze stacka

http://careers.stackoverflow.com/jobs/99116/junior-c-plus-plus-developer-m-f-atm-epay-transact-elektronische

Następny. Boże xD

IYrLsPB.png\

Przeczytaj proszę cały temat zanim przywołasz genialny przykład :p

Nie rzucaj mi tu ofertami pracy zza granicy, bo nie o to chodzi. A to, jakiej rangi jest programista, o którego toczy się spór nie ma znaczenia, jeżeli oferty pracy są takie a nie inne i pracodawcy wymagają tego czego wymagają, a nie tego co chciałbyś, żeby wymagali. Sprawa jest prosta.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Mów do słupa, a słup jak...

Zacznij myśleć perspektywicznie, a nie w każdym poście uświadamiać mi jak jest - doskonale wiem, jak jest, widzę. Z tym, ze rynek zmienia się w zawrotnym tempie, a biorąc pod uwagę to, jak wielu młodych informatyków jest/będzie w trakcie zdobywania kwalifikacji nadwyżka jest rzeczą oczywistą. Chyba, że przeprowadzisz reorganizację wszystkich polskich przedsiębiorstw pod IT, wtedy każda inna szkoła będzie świeciła pustkami i to, o czym mówisz stanie się przykrym realium.

Dlaczego wypowiadasz się na temat o którym nie masz żadnego pojęcia? Jakich kwalifikacji zawodowych? Już klarownie wytłumaczyłem poziom studiów na kierunkach z rodziny IT. Nadwyżka ludzi po tym kierunku już jest, ale na rynku pracy potrzeba umiejętności, a o to już trudniej. Swoją droga technikum informatyczne to zmarnowane 4 lata, ale nie o to tutaj się rozchodzi. Wiesz co kryje się pod słowem "programista"? Śmiesznie to się tłumaczy, gdy osoba nie ma pojęcia o rozległości tej branży. Technologii są setki, jak ne tysiące, a teraz wyobraź sobie obsadzenie stanowisk pracy gdy po informatyce ludzie nie znająpodstaw basha, nie mają pojecia o działaniu protokołów, czy o najprostszej kryptografii. xD Nic się nie zmieni, programista to jak lekarz teraz.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Mam zamiar iść do technikum, interesuje mnie wszystko dotyczące tych kierunków:

technik handlowiec,

technik ekonomista,

technik informatyk,

technik logistyk.

Mówiąc wszystko mam na myśli jakie zawody po tym można wykonywać i czego uczą oraz który kierunek byście wybrali i dlaczego.

Informatyczny, najlepszy kierunek, później możesz np. znaleźć porządną prace, żonę, zrobić dziecko, wybudować śliczny dom, bo do 3-4k miesięcznie byś zarabiał jak byś na kierunek informatyczny szedł.

6BhO6OQ.png

Lubię rajstopy koloru powyższego - ciemno-czarne. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...