Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum

Dygo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar iść do technikum, interesuje mnie wszystko dotyczące tych kierunków:

technik handlowiec,

technik ekonomista,

technik informatyk,

technik logistyk.

Mówiąc wszystko mam na myśli jakie zawody po tym można wykonywać i czego uczą oraz który kierunek byście wybrali i dlaczego.

Opublikowano

informatyk jeden z najbardziej pożądanych aktualnie kierunków + masz sporo możliwości studiowania i kształcenia oraz prace masz prawie wszędzie

...

Opublikowano

@@KazaulPL

Może i tak, ale skoro kierunek jest pożądany to w przeciągu kilku lat będzie to gówniany zawód. Mógłbyś bardziej rozwinąć swoją myśl? Wymień chociaż te zawody, może krótko o nich powiedz.

Opublikowano

Technik ekonomista, jeśli faktycznie masz do tego dryg. Po ukończeniu technikum, jakichś fajnych studiów i zrobieniu podyplomówki z paluszkiem między pośladkami znajdziesz pracę. Informatyków teraz jak psów, wystarczy spojrzeć na to, jak bardzo rozrywane są technika z tym profilem. Za kilka lat będzie nadwyżka :P

Qui est le prochain?

Opublikowano

osobiście jestem na finiszu szkoły technik ekonomista i muszę przyznać że jest to bardzo ciekawy kierunek

prace w tym zawodzie możesz znaleźć wszędzie gdzie jest papierkowa robota czyli hurtownie, sklepy, itd

ogólnie w każdej działalności gospodarczej

Opublikowano

Technik ekonomista, jeśli faktycznie masz do tego dryg. Po ukończeniu technikum, jakichś fajnych studiów i zrobieniu podyplomówki z paluszkiem między pośladkami znajdziesz pracę. Informatyków teraz jak psów, wystarczy spojrzeć na to, jak bardzo rozrywane są technika z tym profilem. Za kilka lat będzie nadwyżka :P

Są rozrywane, ale spora część to idioci bez podstawowego pojęcia o komputerach. Autentyk - kilka osób z mojej klasy nie wiedziało jak zrobić folder...

Papierek może i dostaną, ale i tak lepszy dobry informatyk, od złego.

Opublikowano

@@Pєnєяo

Skoro kończysz tę szkołę to mam pytanie, wydaje Ci się, że wiedza przydaje się poza pracą? Zawsze myśląc o tym kierunku wydaje mi się, że tak.

Opublikowano

@@Pєnєяo

Skoro kończysz tę szkołę to mam pytanie, wydaje Ci się, że wiedza przydaje się poza pracą? Zawsze myśląc o tym kierunku wydaje mi się, że tak.

oczywiście.

Myśląc ekonomicznie będzie nam łatwiej w życiu (dokonywanie wyborów itd)

Opublikowano

Od tego roku uczęszczam do ekonomika i mogę polecić ten kierunek. Na zawodowych w większości jest łatwy materiał, którego nie trzeba specjalnie rozumieć. Więcej czasu trzeba włożyć w rachunkowość. W końcu z tego zdaje się A.36. Do tego obowiązkowo musi być 3 i wyżej z matematyki specjalnie dla ekonomików.

Plusem jest to, że kierunek jest pewny i daje wielkie możliwości. Do tego przedmioty jak np. chemia są tylko przez pierwszy rok :yay: 

Opublikowano

Pokieruj się sobą a nie innymi ludźmi. Wyobraź siebie za 5 lat i co robisz? Studiujesz? Idź do liceum. Pracujesz? Wybierz jeden z w.w kierunków. Powiem tyle że po ekonomii tak naprawdę siedzisz na dupsku i wypełniasz papierki. Sam dokonaj wyboru, nikt za Ciebie życia nie przeżyje  :).

tumblr_o7mrcrLko81tcqgd2o2_r2_500.gif

Opublikowano

Pokieruj się sobą a nie innymi ludźmi. Wyobraź siebie za 5 lat i co robisz? Studiujesz? Idź do liceum. Pracujesz? Wybierz jeden z w.w kierunków. Powiem tyle że po ekonomii tak naprawdę siedzisz na dupsku i wypełniasz papierki. Sam dokonaj wyboru, nikt za Ciebie życia nie przeżyje  :).

Nie proszę o podjęcie decyzji za mnie. Nie podałem wszystkich kierunków tylko 4 i chciałbym poznać opinię o nich, mimo że prawdopodobnie wiem, na który pójdę. Po technikum można zdać maturę, więc chcąc studiować nie muszę iść do liceum. Jeśli chodzi o ekonomię to wiem na czym to polega, w wyżej wymienionych kierunkach również jestem dość obeznany, ale mimo to inni mogą mieć coś ciekawego do powiedzenia. Jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia o innych kierunkach lub zawodach po nich wykonywanych to zachęcam do podzielenia się tym.

Opublikowano

Może i obecnie jest przepych na informatyka, jednakże mało jest dobrych informatyków którzy potrafią coś zrobić i nie pogorszyć sytuacji.

Jak dla mnie, informatyk jest dobrym zawodem, ponieważ wszystko co się wiąże z przyszłością, programy, dekodery, systemy, komputery, telefony, większość urządzeń, nawet samochody posiadają w sobie coś informatyki (komputer).

Tutaj przytoczę pewnego znanego aktora jakim jest Laska i jego myśl: "Wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno z*********e, ale to z*********e ważne pytanie... Co lubisz w życiu robić, a potem zacznij to robić".  :D

Ja sam jestem na drugi rok na informatyku, i wiem, że jeśli nie spodoba mi się grzebanie w systemie, mogę pogrzebać w obudowie, a jeśli nie to, to zająć się programowaniem, tworzeniem stron, tworzeniem grafiki, multum możliwości z tego zawodu. Jak się przyłożysz, zrobisz parę certyfikatów, pokształcisz się, w przyszłości nie narobisz się, a będziesz żył sobie tak jak tylko chcesz.

"Nic tak nie przyczynia się do szybkiego sukcesu jak cudze błędy."

Opublikowano

Logistyka to też porządany kierunek. na lekcjach ogrom suchej teorii ale regułki są na tyle powtarzalne, że łatwo ogarnąć.

Opublikowano

­logistyk i spedytor, wszystko zależy od ciebie, jak lubisz słuchać 9/10 dni w tygodniu samych regułek i ich na pamięć się uczyć, robić wykresy czy znać infrastrukturę transportu możesz iść. Technikum ekonomiczne i handlowe jest w porządku, znam parę osób co tam poszło, mimo że nie chcieli i się im spodobalo. Co do informatyki myślę, że jak chcesz być dobrym programistom,  zajmować się air i posiadać obszerną wiedzę na ten temat, znajdziesz wszędzie prace, niemal każda firma potrzebuje mieć zautomatyzowane linie, całodobowy dostęp do komputera i sieci.

Opublikowano

Nie proszę o podjęcie decyzji za mnie. Nie podałem wszystkich kierunków tylko 4 i chciałbym poznać opinię o nich, mimo że prawdopodobnie wiem, na który pójdę. Po technikum można zdać maturę, więc chcąc studiować nie muszę iść do liceum. Jeśli chodzi o ekonomię to wiem na czym to polega, w wyżej wymienionych kierunkach również jestem dość obeznany, ale mimo to inni mogą mieć coś ciekawego do powiedzenia. Jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia o innych kierunkach lub zawodach po nich wykonywanych to zachęcam do podzielenia się tym.

Chodzi mi o to, że chcąc iść na studia to byś zaoszczędził sobie rok gdybyś poszedł do liceum a nie do technikum.

Opublikowano

Chodzi mi o to, że chcąc iść na studia to byś zaoszczędził sobie rok gdybyś poszedł do liceum a nie do technikum.

A kto wie czy uda mu się dostać na studia, mimo że papierkiem mozna się podetrzeć to i tak lepiej go mieć, poza tym jeżeli poszedł by do liceum nieprofilowanym tzn np mat-geo-fiz a potem chciał by iść na studia np. informatyczne miał by do nadrobienie mase materiału. 

­

Opublikowano

A kto wie czy uda mu się dostać na studia, mimo że papierkiem mozna się podetrzeć to i tak lepiej go mieć, poza tym jeżeli poszedł by do liceum nieprofilowanym tzn np mat-geo-fiz a potem chciał by iść na studia np. informatyczne miał by do nadrobienie mase materiału. 

­

Po co ma iść na profil do którego nie jest przekonany? Pomyśl inaczej, idzie do technikum informatycznego, nagle zmieniają mu się plany i chce iść np. na weterynarię...

Wierz mi, nikt nie chce się męczyć na profilu który nie jest dla niego przeznaczony.

Opublikowano

Po co ma iść na profil do którego nie jest przekonany? Pomyśl inaczej, idzie do technikum informatycznego, nagle zmieniają mu się plany i chce iść np. na weterynarię...

Wierz mi, nikt nie chce się męczyć na profilu który nie jest dla niego przeznaczony.

Uwierz mi, wiem co to znaczy siedzieć na profilu, w który masz wyjebane i nadrabiać 4 lata nauki... (gimbaza i 1 klasa)...

­

Opublikowano

@@KazaulPL

Może i tak, ale skoro kierunek jest pożądany to w przeciągu kilku lat będzie to gówniany zawód. Mógłbyś bardziej rozwinąć swoją myśl? Wymień chociaż te zawody, może krótko o nich powiedz.

Jak zaczynałem studia, też tak pomyślałem... że informatyka za kilka lat, będzie gównianym zawodem, a teraz żałuję że wybrałem inny kierunek. Gdybym znowu był w 3 gimnazjum, to wybrałbym technikum informatyczne, a po skończeniu 18, przestawiłbym się na LO zaoczne(ostatnio się dowiedziałem, że takie istnieją) i poszedłbym do pracy, obecnie wystarczy podstawowa znajomość jakiegoś języka programowania, żeby załapać jakieś praktyki/staż, studia dzienne bym olał. Dzięki temu najszybciej się nauczysz, tego co trzeba, żeby dolarki się zgadzały... na początku będziesz zarabiał gówniane pieniądze, ale przynajmniej jak twoi koledzy będą kończyli studia, to będziesz miał 7 lat doświadczenia. Po za tym, takie coś wcale nie wyklucza robienia studiów zaocznie. Chociaż w większości przypadków nic przydatnego do zarabiania dolarków się nie nauczysz, to jednak nabierzesz nieco ogłady i zdobędziesz trochę wiedzy ogólnej.

Pozdrawiam,

rozgoryczony student politechniki

Opublikowano

To jest takie proste, a nadal większość tego nie rozumie...

Rozwijaj się w dziedzinie która Cię interesuje. Znajdź sobie jebane hobby i to rozwijaj. To jest klucz do fajnego życia i osiągnięcia sukcesu.

Największą bekę mam tutaj z tych którzy polecają techbaze z kierunkiem informatycznym bo później będzie robota. Jeżeli z wiedzą z technikum chcesz coś osiągnąć to pozdrawiam serdecznie. Przeciętnych informatyków jest od c***a...

Osoby którzy coś osiągają w tych kierunkach to ludzie z pasją(i zazwyczaj z ponad przeciętnym IQ), którzy na własną rękę cały czas się rozwijają bo zwyczajnie się tym interesują(szczególnie programiści). To się tyczy w sumie każdej dziedziny życia.

Opublikowano

To jest takie proste, a nadal większość tego nie rozumie...

Rozwijaj się w dziedzinie która Cię interesuje. Znajdź sobie jebane hobby i to rozwijaj. To jest klucz do fajnego życia i osiągnięcia sukcesu.

Największą bekę mam tutaj z tych którzy polecają techbaze z kierunkiem informatycznym bo później będzie robota. Jeżeli z wiedzą z technikum chcesz coś osiągnąć to pozdrawiam serdecznie. Przeciętnych informatyków jest od c***a...

Osoby którzy coś osiągają w tych kierunkach to ludzie z pasją(i zazwyczaj z ponad przeciętnym IQ), którzy na własną rękę cały czas się rozwijają bo zwyczajnie się tym interesują(szczególnie programiści). To się tyczy w sumie każdej dziedziny życia.

W wieku 16 lat, to ja lubiłem grać w w gry, gdybym wtedy zaczął karierę youtubera gejmera, to może bym miał teraz jakieś dochody z tego, ale na 100% nie robiłbym tego co lubię, bo zwyczajnie mi się to znudziło, tak to już jest w takim wieku, że wszystko szybko się zmiania, raz jest zajawka a raz jej nie ma, w podstawówce lubiłem grać w kapsle, szkoda że nie rozwijałem się w tej dziedzinie bardziej, teraz zarabiałbym gruby hajs... w wieku 16lat mało kto interesuje się czymś dochodowym, więc teoretycznie najlepiej wybrać jakiś kierunek rozwoju, który zapewni przysłowiową zawartość gara, bo i tak preferencje się zmienią o 360 stopni w 99% przypadków.

Opublikowano

W wieku 16 lat, to ja lubiłem grać w w gry, gdybym wtedy zaczął karierę youtubera gejmera, to może bym miał teraz jakieś dochody z tego, ale na 100% nie robiłbym tego co lubię, bo zwyczajnie mi się to znudziło, tak to już jest w takim wieku, że wszystko szybko się zmiania, raz jest zajawka a raz jej nie ma, w podstawówce lubiłem grać w kapsle, szkoda że nie rozwijałem się w tej dziedzinie bardziej, teraz zarabiałbym gruby hajs... w wieku 16lat mało kto interesuje się czymś dochodowym, więc teoretycznie najlepiej wybrać jakiś kierunek rozwoju, który zapewni przysłowiową zawartość gara, bo i tak preferencje się zmienią o 360 stopni w 99% przypadków.

mam 17 lat i od 12 r.ż robie to co lubie, w między czasie znalazłem inne ciekawe zajęcia, które uważam za hobby i cały czas się tego trzymam. Całe szczęście byłem głuchy na prośby moich rodziców "idź do mundurówki jako policjant 20 lat porobisz i emerytura", i jak narazie nie wychodzi mi to na złe, mimo że jak zaczynałem się obawiać o pieniądze ok. 3 lata temu przyszy "same" bo robiłem coś co lubię :v 

­

Opublikowano

. Informatyków teraz jak psów, wystarczy spojrzeć na to, jak bardzo rozrywane są technika z tym profilem. Za kilka lat będzie nadwyżka :P

Deficyt to około 30-40% na rynku pracy i jakoś nie zapowiada się aby to uległo zmianie xD ale pracują ludzie z umiejętnościami

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Deficyt to około 30-40% na rynku pracy i jakoś nie zapowiada się aby to uległo zmianie xD ale pracują ludzie z umiejętnościami

Jasne, 30-40% na rynku pracy ale DZIŚ. To, co będzie za 5 lat, czyli po wykształceniu milionów nowych informatyków będzie gigantyczną nadwyżką pracowników tej branży, co za tym - albo będziemy zakładać profilowane przedsiębiorstwa (do czego Polacy skłonności niestety nie mają, wolą żyć na koszt państwa), albo wykwalifikowani pracownicy, których zdobędziemy wyemigrują/będą siedzieć na zadkach. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Jasne, 30-40% na rynku pracy ale DZIŚ. To, co będzie za 5 lat, czyli po wykształceniu milionów nowych informatyków będzie gigantyczną nadwyżką pracowników tej branży, co za tym - albo będziemy zakładać profilowane przedsiębiorstwa (do czego Polacy skłonności niestety nie mają, wolą żyć na koszt państwa), albo wykwalifikowani pracownicy, których zdobędziemy wyemigrują/będą siedzieć na zadkach. 

Nie wiesz o czym piszesz. Bum na informatykę jest od gdzieś 10 lat, nic się nie zmienia nadal.

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...