Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

HotS vs SMITE vs DOTA 2

adrian0868

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. Która grę mi polecisz?

• SMITE
      10
    • DOTA 2
      10
    • Heroes of the Storm
      1
    • AION
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Chciałbym z góry przeprosić, jeśli to zły dział. Pytałem moderatorów, ale sami nie wiedzieli, gdzie taki temat umieścić. Więc w razie W, proszę mnie poinformować o ewentualnym przeniesieniu tematu, nie dawaniu warn'a itp. :)

Grałem 5 lat w metina. Chciałbym spróbować czegoś innego. Z innych gier, które mnie zainteresowały, to gry typu MOBA i inne. Wymienię:

• SMITE
  • DOTA 2
  • Lost Ark (jeszcze nie wyszło)
  • AION
  • Metin 2 (tutaj chodzi o serwer MPC, który ma wyjść)
  • Heroes of the Storm

W skrócie opowiem:

• Smite - grałem trochę i spodobał mi się, ciekawa oprawa graficzna, widok zza pleców postaci, ładna gra ogólnie
  • DOTA 2 - bardzo zaintrygowała mnie ta gra, nie grałem w LoL'a i nie zamierzam, aczkolwiek mówią, że Dota 2 mimo trudności jest po prostu lepsza
  • Heroes of the Storm - dość podobna do pozostałych (typu LoL, Dota), jednakże wydaje mi się, że ma ciut gorszą (jakby kreskówkową) grafikę

Metina nie opisuję, gdyż czekam na MPC, a AION jest fajny, ta grafika, rozbudowany świat... grałem chwilę ale przestałem. No i to nie jest MOBA.

Chciałbym Was spytać o to, w którą grę gracie Wy i dlaczego akurat tę wybraliście. Co Wam się w niej podoba i co wg Was wyróżnia tę grę od innej. Którą polecacie, dlaczego ją polecacie. To trudny wybór. Zdania są podzielona, a o gustach się nie dyskutuje. Szukam przede wszystkim gry ładnej graficznie, grywalnej, ciekawej. Takiej, w której sterowanie postacią będzie łatwe (jak w Smite, a nie jak w LoL'u czy Docie 2). Takiej, w której mecze nie ciągną się wieczność. A więc dynamicznej. Chyba że mecze długie, lecz niesamowicie ciekawe - wtedy może być. Dodatkowo szukam gry, w której można w kilkoro iść na instancję, robić bossa, czy chociażby właśnie walczyć na arenie. Dość mam gier, w których tylko się expi i nic więcej, wolę coś w stylu Smite czy Neverwinter'a, jeśli wiecie, o co mi chodzi.

Zaintrygowała mnie ostatnio Dota 2 i dlatego napisałem ten temat, bo w Smite grałem i ciekawy jest, lecz właśnie wybrać chciałbym pomiędzy Dotą 2, Smite'm oraz HotS'em. Tak więc prosiłbym o wasze opinie, doświadczenia, propozycje. Nie tylko wobec tych trzech gier, ale i innych. Nawet niekoniecznie MOBA, jeśli gracie w AION'a przykładowo, to też możecie opisać, bo pomimo artykułów na internecie, miło jest dowiedzieć się czegoś od doświadczonych graczy. Dodałem ankietę o polecaniu gry.

Z góry dziękuję i pozdrawiam, czekam na odpowiedzi, bo dla mnie to ważne! :)

Dum spiro, spero.

Opublikowano

Hots - najłatwiejszy
SMITE - przyjemny lecz po pewnym czasie szalenie frustrujący
DOTA 2 - najtrudniejsza, najbardziej wymagająca zarówno dobrego pojmowania mechaniki gry, refleksu jak i otwartego umysłu.

Przeszedłem na dote po 5 latach w lola. Polecam z otwartym sercem, najtrudniejsza i najfajniejsza moba (moim zdaniem) na rynku.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Smite - Bardzo dobra oprawa graficzna, totalnie inne podejście (mitologie), dużo promocji, wydarzeń, kontakt z Graczami, rozgrywka nienastawiona wyłącznie na zdobywaniu drogich przedmiotów a na rozrywce.

DOTA 2 - Dosyć trudna gra, ciekawa jednak monotonna (tylko jedna mapa) nie porywa mnie na dłużej, co jakiś czas zagram mecz i zapominam.

AION - Rozgrywka nastawiona na pieniądze, ciekawa oprawa graficzna jednak bardzo dużo miejsca na dysku zajmuje i mnie nie porwała.

Metin 2 - ;_;

HOTS - Rozgrywka wygląda ciekawie jednak gra jest/wygląda na wczesną fazę rozwojową i poczekałbym na coś więcej. Nie oczekiwałbym fajerwerków :P

Opublikowano

Właśnie dlatego najbardziej myślę nad Smite'm vs Dotą 2. Doty totalnie nie umiem, nigdy nie grałem w LoLa ani Dotę 1, więc tym bardziej od nowa musiałbym się wszystkiego nauczyć, w Smite jednak trochę grałem. Obie prezentują ciekawe strony...

Dum spiro, spero.

Opublikowano

Zdecydowanie Smite, na Dote musisz poswiecic w kurwe czasu, a Smite ma piekielnie przyjemny gameplay, jest mocno zrecznosciowy, ma dobry balans i ciekawie zrealizowane postacie. Polecam.

no wcale nie jest powiedziane że SMITE to tez jest łatwy od DOTY jest ale też trzeba bardzo ogarniać wszystko co jest  na okół Ciebie

No po swoim tytule można wnioskować wole SMITE  3,5 roku gry za mną i nie uznaje to za czas stracony :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Nie grałem w smite, lola ani pozostałe mmo które wymieniłeś... Przeniosłem się z CS 1.6 oraz Metin2 na DOTA 2 i zdecydowanie polecam... Na początku jest trudno, ja sam zacząłem jakiś miesiąc temu i muszę stwierdzić że satysfakcja gwarantowana ;) Gorąco polecam wszystkim nowym obecnym, którzy również jak niegdyś autor tego tematu nie wiedział w co zagrać ( a może nawet wciąż nie zagrał w DOTE, kto wie hehehe :) ) na prawdę gorąco polecam zagrać! Z początku będzie trudno, będą nerwy ale z czasem zobaczysz jak ta gra Cię w ciągnie :D powodzenia i jak coś to szukam teamu nick: MrZohan ;) 

Opublikowano

Jak najbardziej polecam Dota2 jedyna moba w która warto grać 

co do tego poziomu trudności prawa jest taki ale po 500h zaczniesz już całkiem dobrze ogarniać

smite nudne 

lol--> banalny walisz klawisze po kolei byle szybciej 

hots nie grałem 

aion jak najbardziej dla fanów anime  ta gra jest p2w

jeśli jesteś zainteresowany jakimś meczykiem dodaj na steam; Waluś 

57902b28774feb9a0301c579530ab27f.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeśli nie chcesz poświęcić dużej ilości czasu i nerwów to nie graj w MOBA xD, nie no nie graj w dotę chyba że jesteś cierpliwy i dzielnie znosisz obelgi innych graczy, w których słusznie komentują twoje nieogarnianie, SMITE to gra łatwieksza ale nie wiem czy tak wciągająca jak np dota czy LoL, zastanawiam się czemu w ogóle nie wziąłeś LoLa pod uwagę, graczy najwięcej, pewnie większość twoich kumpli w to gra, w miarę łatwo przyswoić rozgrywkę. Wciąga jak bagno, to może być minusem lub plusem, bo naprawdę łatwo się od takich gier uzależnić. Nie jestem pewien czy Paladins to też MOBA, ale tam też jest dość łatwo(mam na myśli próg wejścia w grę), z tym że już w grę wchodzi celowanie jak w FPSach. Z tych, które wymieniłeś HotS jest najłatwiejszy ale ja osobiście nie znam ani jednej osoby która by w to regularnie grała, więc nie wiem czy takie granie z randomami by cię cieszyło. Mam nadzieję, że mój post pomoże ci zadecydować jeśli tego nie zrobiłeś. Powodzenia :)

O pany, właśnie widzę że ktoś odkopał post sprzed 2 lat i mój cały wywód jest już pewnie nieistotny dla autora tematu :D No to w takim razie mam nadzieję, że jeśli ktoś będzie miał podobne dylematy to mu ten post pomoże :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...