Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ostateczna decyzja, proszę o pomoc.

upgrade11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, potrzebuje pewnej pomocy od was ponieważ postawiłem sobie cel, chcę go zrealizować i dać na udostępnienie dla wszystkich.

Mianowicie zakochałem się już od roku w grze DayZ, jest to dla mnie najlepsza gra jaka kolwiek w życiu powstała, nie chce się z nikim kłócić że nie jest najlepsza, ponieważ o gustach się nie gada, ktoś woli H1Z1 ja wole DayZ, ten klimat jaki panuje w tej grze jest dla mnie świetny, jest wszystko zaje....., lecz największym minusem jest to że mało się zmieniło w tej grze od pół roku a dokładnie nic, możliwe że twórcy uderzą jakąś nową aktualizacja co doda wiele wiele rzeczy nowych, ale tego jeszcze nikt nie wiem.

Mianowicie chciał bym stworzyć grę oczywiście o innej nazwie taką jak DayZ, ładny świat, piękny system pogody itp.. naprawdę kto nie grał nie zrozumie mnie... ale dla mnie to jak wygląda świat, jak zachowuje się natura jest przepiękne, parę poprawek w grze i gra jest mega.. dla mnie już jest mega :)

Jestem aktualnie ZEREM, więc proszę pomóż cie mi w czym mógł bym zacząć to robić, tworzyć świat gry, modele, itp... mam czas, mogę to robić nawet 5 lat... wiem że muszę nauczyć się programowania, ale też nie będę tego nadużywał, rozumiem jeden dzień pouczyć się daj my na to 4 godzinki lub 5 programowania, potem 2 modelowania i chciał bym przez 1 h na przykład już lekko zacząć tworzyć piękną mapę :)

Mam pytanie jeszcze, czym Mapa w DayZ została wygenerowana czy trzeba to jakoś zrobić od zera?

Daje plusy za udzieloną pomoc, jest to dla mnie bardzo ważne.

PS: Dlatego zdecydowałem się zrobić taką grę ponieważ pewna osoba w moim temacie napisała " Warto jest zrobić grę jaką się już zna i się na pewno podoba " więc taką chce zrobić :)

11576_13_08_08_10_35_35.png

POSTY: [50] [100] [150] [200] [250] [300] [350] [400] [450] [500] [550] [600] [650] [700] [750] [800] [850] [900] [950] [1000]

Opublikowano

PS: Dlatego zdecydowałem się zrobić taką grę ponieważ pewna osoba w moim temacie napisała " Warto jest zrobić grę jaką się już zna i się na pewno podoba " więc taką chce zrobić :)

Moim skromnym zdaniem rada do d*** - lepiej zrobić coś oryginalnego.

Ogólnie proponuję ochłonąć i przerobić podstawy c++ / c# i zobaczyć czy to w ogóle dla Ciebie. O tworzeniu gry możesz myśleć dopiero jak będziesz się czuł w miarę pewnie w programowaniu.

PS

Takie gry to robota dla całego zespołu doświadczonych profesjonalistów, nie dla jednego amatora.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Zwłaszcza że DayZ została stworzona przez jedną osobę :)

:yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay:

:yay: :yay: :yay: :yay:  :yay:  :yay:  500 POST !  :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: 

:yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay:

POSTY: [50] [100] [150] [200] [250] [300] [350] [400] [450] [500] [550] [600] [650] [700] [750] [800] [850] [900] [950] [1000]

Opublikowano

moim zdaniem:

Nie bierz się za taką grę, wymyśl coś oryginalnego, dużo prostszego, co nie wymaga aż tyle pracy. Tak na początek. Jeśli masz problem z wymyśleniem czegoś i zaprojektowaniem chętnie pomogę.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Jak najbardziej możliwe. Jest wiele projektów realizowanych przez pojedyńcze osoby albo małe, kilkuosobowe zespoły. Najważniejsze jednak, żeby każdy, kto się za coś takiego bierze czuł się na siłach zrealizować projekt od początku do końca. I nie na zasadzie optymistycznej wiary w siebie, ale z przekonaniem, że wszystko, czego wymaga taka gra to już się umie.

Napisz najpierw kółko i krzyżyk.

Opublikowano

:yay: :yay: :yay: :yay:  :yay:  :yay:  500 POST !  :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay: :yay:

DayZ to akurat słaby przykład, bo to nie jest osobna, tworzona od podstaw gra, ale mod do ARMA2. Wersję stand-alone tworzy już zespół ludzi. 

Oczywiście istnieją gry tworzone latami przez jednego twórcę i wyglądające całkiem nieźle, np: Meridian: New World, Banished - ale można je policzyć na palcach jednej ręki. Biorąc pod uwagę, że na razie nie jesteś nawet w stanie ocenić skali prac to statystyka nie jest po Twojej stronie. Tak jak mówią jimmyblack i Gamer_ - najpierw przysłowiowe kółko i krzyżyk, potem opanuj 2d i dopiero potem bierz się za coś większego.

PS

Gratuluje 500 postów.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Hm... A jak bym chciał zrobić grę na wzór Minecraft + z DayZ ? lecz żeby postać była lekko kwadratowa, bronie, drzewka, tekstury zrobić bardziej takie pod klimat itp... ?

Mam pytanie, czy po stworzeniu gry w Unity 3D mogę na przykład wytworzyć z tego grę do grania bez wymagania Unity 3D na komputerze gracza, i czy trzeba coś płacić za wytworzenie gry?

Edit:// Albo coś pod styl DayZ Tylko bardziej strasznego, wiecie częste mgły, szybkie zombie, tak aby były straszne akcje :)

Edit2:// Mówi cie żeby zrobić coś własnego, jeżeli takie coś mam zrobić to mam pytanie, czy jest w stanie zrobić w Unity 3D Dobrą grę FPS Multiplayer, na poważnie pytam.

Opublikowano

Jak już ugotujesz projekt będziesz mógł w niego grać jak we wszystko inne bez posiadania unity :)

Unity w podstawowej wersji jest darmowe, jednak ma pewne ograniczenia (sprawdź ich stronę).

Teoretycznie w unity zrobisz dowolną grę... praktyczni chyba też :)

Na początek zrób coś prostego, ale kompletnego. Nie staraj się kopiować gier, które są bardzo rozbudowane i skomplikowane. Utkniesz z powodu braku wiedzy i umiejętności. Może platformówka? Prosty shooter?

Opublikowano

@Gamer_

Przecież napisał, że zaczyna od zera.

Opublikowano

Dobrze, mam pytanie, lepiej jest zrobić na przykład swoje modele, i napisać własny silnik od zera? na przykład po uczę się parę miesięcy C++ i napiszę własny silnik i będę powoli sobie tworzył grę.

Czy lepiej pouczyć C# i zrobić grę w Unity 3D?

Nie chodzi mi oto co jest łatwiejsze, tylko co będzie lepiej wyglądać, co będzie takie wyjątkowe.

Opublikowano

Lepiej będzie wyglądać zrobione w porządnym silniku. Nie próbuj robić go sam.

Ucz się c# i Unity. Ewentualnie c++ i Unreal Engine.

Opublikowano

Którą grę było by łatwiej zrobić, i którą byś mi polecał bardziej robić, oczywiście po nauce.

1.

09095936.jpg

2.

1907796-d2169.jpg

Oczywiście podaje przykłady, proszę o odpowiedź :)

Czy warto napisać silnik od zera do takiej gry, czy lepiej tworzyc na jakimś, a jak tak to na jakim :)

Opublikowano

Kolego, zdajesz się zapominać, że gra to nie tylko grafika. Na grę składa się wiele zależności. W wypadku HnS są to umiejętności, które musisz opisać i zaprogramować, jest to AI, ekonomia, musisz określić jakie ruchy będzie mógł wykonać gracz. Hansu klosu już Ci napisał, że lepiej użyć gotowego silnika, szczególnie, gdy nie masz doświadczenia w programowaniu. 

Jeśli użyjesz gotowego silnika nie będzie wielkiej różnicy pomiędzy stworzeniem gry z grafiką z pierwszego screena a Diabolo. W pierwszym będziesz skazany na tworzenie modeli 3d lub znalezienie gotowych, w drugim na wstawianie sprajtów.

Opublikowano

Lajty, nie szukam nic łatwego, modeli też się sam nauczę, wczoraj pouczyłem się trochę C++, napisałem taki mały Bank, kalkulator i okno logowania :)

Edit:// Unreal Engine jest płatne, w jakie kolwiek sprawie ? po stworzeniu gry, przed stworzeniem itp?

Pokazuje wam kod napisany od 0 przez mnie ^^ nauczyłem się robić takie oto logowanie z kursy c++ no lecz dodałem też od siebie kod pin, na utrudnienie zadania :)

#include <iostream>

using namespace std;

string login, haslo;

int PIN;

int main()
{
    cout << "Prosze o podanie Loginu:";
    cin >> login;

cout << "Prosze o podanie Hasla:";
    cin >> haslo;

if((login=="kamil") && (haslo=="12345"))
    {
        cout << "Zostales zalogowany poprawnie!" << endl;
        cout << "Wpisz kod zabezpieczajacy: ";
        cin >> PIN;
        if(PIN==1729)
        {
            cout << "Kod Poprawny, zostales zalogowany";
        }
        else
        {
            cout << "Kod niepoprawny, zostales wylogowany";
        }
    }
    else
    {
        cout << "Nie zostales zalogowany!";
    }
    return 0;
}

Opublikowano

ue4 jest darmowe do czasu aż zarobisz na swoim produkcie 5000$(lub 50000 nie pamiętam dokładnie) w kwartale. Nie posiada jednak żadnych ograniczeń.

Unity natomiast w darmowej wersji posiada ograniczenia w postaci splash screen oraz braku narzędzi do optymalizacji... i coś jeszcze. Warto zajrzeć na ich stronę.

Opublikowano

Którą grę było by łatwiej zrobić, i którą byś mi polecał bardziej robić, oczywiście po nauce.

1.

09095936.jpg

2.

1907796-d2169.jpg

Oczywiście podaje przykłady, proszę o odpowiedź :)

Czy warto napisać silnik od zera do takiej gry, czy lepiej tworzyc na jakimś, a jak tak to na jakim :)

Ucz się i nie myśl na razie o pisaniu takich gier. W pewnym momencie sam dojdziesz do wniosku na co cię stać i jakie są twoje możliwości.

Dopiero teraz widzę jak idiotyczny był temat, który założyłem tu kilka tygodni temu. Tak samo jak ty byłem napalony na pisanie gier a umiałem tyle co nic. Ale zająłem się nauką zamiast pisaniem głupich postów na forum i usilnym dopytywaniem się jaką to ja powinienem grę napisać.

Już ci mówiłem - kółko i krzyżyk. Proste? Za proste? Zacznij pisać to zobaczysz.

Opublikowano

mój kolega ma problem z napisaniem sudoku na drugim roku studiów :D

Opublikowano

Mam ostatnie pytanie, czy po nabraniu doświadczenia, warto by było skorzystać z tego oto pakietu startowego MMO czy lepiej aby napisać takie coś samemu od zera :) ?

https://www.youtube.com/watch?v=18a48lHofMo

Czy jeżeli stworzę grę MMO i będę zarabiać na przykład na Item Shop to czy wtedy muszę też im płacić ?

Opublikowano

@upgrade11

Kolego, fajnie ze masz taki zapał, jednak polecałbym zacząć od czegoś naprawdę prostego bo łatwo się zniechęcisz i tyle z tego będzie.

Moim zdaniem większą frajdę sprawia pisanie gier gdy masz nieco większą kontrole nad kodem, na przykład w takim libgdx czy sfml(choć tam raczej zbyt łatwo nie zrobisz super gry 3D o ile w ogóle to się uda), ale wybór należy do ciebie

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Lepiej będzie wyglądać zrobione w porządnym silniku. Nie próbuj robić go sam.

Ucz się c# i Unity. Ewentualnie c++ i Unreal Engine.

Ja w javie sobie napisalem utilse do lwjgl i nie zaluje (slicka moglem wziasc ale wole sam) i znam wszystko od deski do deski wiec praca na tym jest przyjemnoscia

Wiec polecam pisac samemu a nie opierac sie o unity3$ :D

Opublikowano

Osobiście nie widzę nic złego w używaniu gotowych assetów. Watro jednak zastanowić się nad ich jakością... która zazwyczaj jest OK. Ostatnio widziałem wielgaśne darmowe paczki do UE z efektami, przedmiotami, terenami i innymi BP. Wystarczy poszukać.

Jeśli Twoje pytanie o zarobki z Item Shopu odnosi się do osób, które sprzedają asset, to nie musisz im płacić. Natomiast Epic po przekroczeniu pewnego progu zarobków ściągnie z Ciebie jeśli dobrze pamiętam 5% zarobków. Nie ważne, czy będą to zarobki ze sprzedaży, IS, czy subów.

Ciągle jednak uważam, że na początek nie warto brać się za MMO. MMO jak i inne gry sieciowe wymagają też wiedzy z zakresu networkingu, pakiety danych, będziesz musiał określić co będzie przetwarzane przez serwer, co przez klienta, w jaki sposób będą transmitowane dane. Serio sprawdź się pierw w prostej grze :)

Opublikowano

No okeej, a daj my na to że po nauce programowania w C++, dał bym radę sam napisać grę MMORPG typu Last Chaos w Code::Blocks ?

Opublikowano

No okeej, a daj my na to że po nauce programowania w C++, dał bym radę sam napisać grę MMORPG typu Last Chaos w Code::Blocks ?

Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć. Nikt nie jest w stanie przewidzieć przyszłości. Skąd mamy wiedzieć jak dobrze/źle pójdzie ci nauka, jak dużą wiedzę posiądziesz? No skąd?

Zamiast zadawać głupie pytania weź się ostro do nauki. Zacznij od jakiś prostych programów i stopniowo zwiększaj poprzeczkę.

Na pewno nie nauczysz się dobrze programować w parę miesięcy, dlatego przestań marnować czas na bezsensowne tematy.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...