Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc z wyborem, Silnik, Modelowanie, itp...

Maxeee

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[R]

[E]

[K]

[L]

[A]

[M]

[A]

[!]

Cześć, jestem Kamil i mam 17 lat, lubię programować i wpadłem na pomysł aby stworzyć własną grę MMORPG i ją dopieszczać, dlatego mam parę pytań do was i proszę nie pisz cie do mnie " Nie bierz się za to " bo to tak jak ja bym wam mówił " Utnij sobie rękę ". Wiem co robię, potrzebuje tylko waszej pomocy z wyborem, aby mi się pracowało jak najlepiej.

Pytania:

1. Jaki poleca cie silnik do stworzenia gry?

Odpowiedź:

2. Jaki poleca cie program do Modelowania?

Odpowiedź:

3. W jakim programie bym mógł stworzyć, duży szczegółowy świat?

Odpowiedź:

4. Jaki ludzie bardziej wolą MMORPG, świat realistyczny czy taki bajkowy? (Lineage 2 vs 4Story - Chodzi o grafikę.)

Odpowiedź:

5. Proszę uzasadnij też co chciał byś spotkać w takiej grze, coś nowego, fajnego...

Pamiętaj cie jednak że proszę was o dokładne odpowiedzi a nie " Modeluj w pancie, bo jest dobrze. "

Pozdrawiam, Kamil :)

Opublikowano

Twoja prośba o nie udzielanie odpowiedzi w stylunie baw się paintem rozwaliła mnie :)

Paint może być dla Ciebie rozwiązaniem, nawet nie określiłeś, czy będzie to gra 2d, czy 3d, czy może 2.5?

Z tego też powodu nie polecę Ci żadnego silnika.

Do modelowania mogę Ci polecić ZBrush, Blender, Maya. Do tego gimp lub photoshop/

Nie rozumiem dokładnie trzeciego pytania. Odpowiedzią może być kartka oraz ołówek. Ja swój świat tworzę z ich pomocą, następnie przerzucam na swojego bloga, a następnie uzupełniam o ilustracje.

Styl graficzny zależy w pewnym stopniu od grupy docelowej.

Pamiętaj kolego. Jeśli nie opiszesz swojego projektu będziesz skazany na takie właśnie odpowiedzi. Zerknij na inne tematy w tym dziale i popatrz jak marnie są opisane. Bez porządnego projektu każda większa gra jest skazana na porażkę. Pierw projektuj, potem wykonuj.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Chodziło mi oto w czym mogę stworzyć świat gry, mapę, całą bez żadnych przejść jak w Metin2. tylko cała mapa jak na przykład w Lineage2

Jeżeli wymieniłem grę MMORPG 4 Story vs Lineage 2 to powiedz mi czy naprawdę jesteś tak ciemny żeby nie dostrzec.

Opublikowano

Kolego podałeś te produkcje jako przykłady świata realistyczny vs fantasy. Nie ma to nic do rzeczy z rodzajem mapy czy stylu graficznego.

Taką mapę możesz stworzyć na kartce papieru... a dopiero potem zabierz się za przenoszenie jej do postaci cyfrowej. 

Chyba jednak jestem Ciemny, bo nie mogę dostrzec sensownych informacji w Twoim poście abym mógł Ci pomóc... pomimo moich szczerych chęci.

Opublikowano

Jakiego projektu? projekt gry mam... calutki.. poprosiłem o silnik a nie opinie na temat projektu, więc nie wiem oco ci chodzi że nie napisałem jak gra ma wyglądać -.-

Opublikowano

Dokładnie o to mi chodzi. Jeśli nie wiem co planujesz, jak mogę coś Ci polecić?

Jeśli jednak planujesz coś na podobę L2 czyli full 3d, myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie Unity lub UE4, może nawet Cry, Dunia (nie wiem czy jest szerzej udostępniany). Chcąc tworzyć jednak duże otwarte przestrzenie musisz uważać na optymalizację. Wybór silnika zależny jest też od tego, czy zamierzasz wydać grę komercyjnie i czy posiadasz na niego pewne fundusze.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngMaxeee

Napisałbyś chociaż w jakim języku programujesz i czy masz w tym temacie jakieś preferencje. No i na jakie urządzenia chcesz wydać grę?

Jeżeli wymieniłem grę MMORPG 4 Story vs Lineage 2 to powiedz mi czy naprawdę jesteś tak ciemny żeby nie dostrzec.

Chamstwem wiele nie zdziałasz tutaj.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Wiem co robię, potrzebuje tylko waszej pomocy z wyborem

Oj nie wiesz jednak.

Ja na prawde nie wiele umiem, dopiero się uczę, ale już widzę, że jestem w stanie odpowiedzieć na każde twoje pytanie.

1. dowolny który będzie wspierał platformę sprzętową na którą chcesz pisać swoją grę i jednocześnie będzie wspierał język programowania, który znasz.

2. dowolny, który będzie wspierany przez silnik, który wybierzesz. Oraz taki, w którym będzie ci się najwygodniej pracować. Ja na przykład bardzo nie lubię Blendera, dla mnie jest nie wygodny, ale są ludzie, którzy bardzo cenią ten program.

3. niektóre silniki mają w sobie edytor terenów. Jeśli wybierzesz silnik bez takiego edytora, to będziesz musiał sobie sam taki napisać. Duży i szczegółowy świat to po prostu duża ilość terenów ustawianych jeden obok drugiego.

4. zrób ankietę, nikt ci nie powie, co ludzie bardziej wolą

5. cycki

Rozumiem, że zbudowanie serwera do tego MMO nie będzie dla ciebie problemem, bo nie zadałeś ani jednego pytania na ten temat, a to zagadnienie dużo trudniejsze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

[R]

[E]

[K]

[L]

[A]

[M]

[A]

[!]

Cześć, jestem Kamil i mam 17 lat, lubię programować i wpadłem na pomysł aby stworzyć własną grę MMORPG i ją dopieszczać, dlatego mam parę pytań do was i proszę nie pisz cie do mnie " Nie bierz się za to " bo to tak jak ja bym wam mówił " Utnij sobie rękę ". Wiem co robię, potrzebuje tylko waszej pomocy z wyborem, aby mi się pracowało jak najlepiej.

Pytania:

Odpowiedź:

2. Jaki poleca cie program do Modelowania?

Odpowiedź:

3. W jakim programie bym mógł stworzyć, duży szczegółowy świat?

Odpowiedź:

4. Jaki ludzie bardziej wolą MMORPG, świat realistyczny czy taki bajkowy? (Lineage 2 vs 4Story - Chodzi o grafikę.)

Odpowiedź:

5. Proszę uzasadnij też co chciał byś spotkać w takiej grze, coś nowego, fajnego...

Pamiętaj cie jednak że proszę was o dokładne odpowiedzi a nie " Modeluj w pancie, bo jest dobrze. "

Pozdrawiam, Kamil :)

1. Właściwie to najlepiej napisać swój. :D

A tak na serio to pojawił się nowy, darmowy silnik o nazwie Paradox3D. Poszukaj gdzieś w google.

Niby Unity jest popularne, ale nie polecam z wielu powodów (To tylko moje zdanie).

2.Blender na przykład

3.Niektóre silniki oferują w swoim IDE world editor, np Unreal Engine, Unity3D też (Co dalej nie oznacza, że lubię te silniki :D)

Ja w swoim silniku, które nie ma IDE (Po prostu robisz wszystko poprzez dodawanie kolejnych linijek kodu) robię terrain i potem wstawiam objekty sam.

Powiedzmy chcę stworzyć czajnik, wygląda to tak:

GameObject* czajnik = new GameObject("Czajnik");
czajnik->AddComponent(new MaterialModelComponent(new Model("data\models\czajnik.obj"), new Material("data\textures\czajnik.png"), NULL, NULL)));
czajnik->Transform->Position = new Vector3(1.0f, 2.0f, 0.0f);

engine->GetScene()->AddGameObject(czajnik);

Wracając do tematu słyszałem jeszcze o EarthSculptor, poszukaj w google takiej frazy.

4. Nie moge powiedzieć co ludzie lubią bardziej, ale mogę wypowiedzieć się za siebie :D

Powiedzmy, że lubie coś pomiędzy tym a tym, świat niech wygląda realistycznie, ale niech ma elementy fantastyczne - mam namyśli, że powiedzmy mamy normalny świat ale nasza postać ma jakieś super moce czy coś. :D

5. Trudno mi powiedzieć. Coś oryginalnego, coś czego jeszcze nie było. Jeżeli zrobisz drugiego Minecrafta albo Metina to nikt nie będzie grał. :D Jeżeli zrobisz coś nowego to przyciągniesz uwagę.

W razie problemów pisz PW, jestem w stanie pomóc. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...