Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

studia.

SuperMarian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam pytanie do studentów, lub osób które są na nich... Czy na studiach zaczyna się "od 0"? czy kończąc technikum w kierunku x, jest sens iść na studia o kierunku y? Czy bez większej wiedzy o danym kierunku można na niego iść i zaczną mnie uczyć "od 0"?­

Opublikowano

zawsze jest sens,ale trzeba chciec osoby bedac w technikum x idac na studia x maja łatwiej niz osoby idac z techiinkum x na studia y..

I nie nie bedą cie uczyć od 0 z tego co wiem..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

­Po technikum nie warto iść na studia.

Zawsze warto jest iść na studia jeśli ktoś ma taką możliwość.

Śmiało startuj na kierunek z którym nie miałeś wcześniej styczności. Jeśli Cię on interesuje, to sobie poradzisz.

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Nie wiem, skąd przekonanie, że po technikum nie warto iść na studia. Taki technik informatyk, może co najwyżej liczyć na robotę w podrzędnym serwisie, ewentualnie obsługa klienta i "montowanie" internetu po domach. No, chyba że pasjonat i sam zdążył w technikum opanować dobrze języki programowania, bazy danych, tudzież inne dziedziny. To samo się tyczy większości innych kierunków - praca w zawodzie jest, ale raczej na niższych stanowiskach.

A co do pytania głównego. Naprawdę dużo zależy od uczelni, a potrafią się znacznie różnić poziomem i podejściem. Z przedmiotów ścisłych często są robione jakieś powtórki, ale nie zawsze i nie z wszystkiego, więc wcześniejsza wiedza wskazana. Oczywiście nie mówię, że coś jest niemożliwe, tylko może wymagać dużo większego zaangażowania/nadrabiania na początku. No, ale jeśli cię coś interesuje, to nie powinno być z tym większego problemu.

No i oczywiście kończąc kierunek x w technikum łatwiej się dostać do lepszej uczelni na x, niż y.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Nie wiem, skąd przekonanie, że po technikum nie warto iść na studia. Taki technik informatyk, może co najwyżej liczyć na robotę w podrzędnym serwisie, ewentualnie obsługa klienta i "montowanie" internetu po domach. No, chyba że pasjonat i sam zdążył w technikum opanować dobrze języki programowania, bazy danych, tudzież inne dziedziny. To samo się tyczy większości innych kierunków - praca w zawodzie jest, ale raczej na niższych stanowiskach.

A co do pytania głównego. Naprawdę dużo zależy od uczelni, a potrafią się znacznie różnić poziomem i podejściem. Z przedmiotów ścisłych często są robione jakieś powtórki, ale nie zawsze i nie z wszystkiego, więc wcześniejsza wiedza wskazana. Oczywiście nie mówię, że coś jest niemożliwe, tylko może wymagać dużo większego zaangażowania/nadrabiania na początku. No, ale jeśli cię coś interesuje, to nie powinno być z tym większego problemu.

No i oczywiście kończąc kierunek x w technikum łatwiej się dostać do lepszej uczelni na x, niż y.

tutaj raczej nie chodzi o języki, bazy i inne dziedziny ale raczej i automatyzowanie. W domu nie mam możliwości postawienia lini produkcyjnej i jej zautomatyzowania, co więcej porównaj samouka a kogoś kto został tego nauczony przez profesora + praktyki.  Dodatkowo na studiach warto walczyć o stypendium, które pozwala mi na "uczenie" się :v Mniejsza o to.

/Close

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...