Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestawy komputerowe miesiąca [PAŹDZIERNIK 2015]

Gość Zacieszynka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­ozJJtAr.png

Konfiguracje podane przez nas mają przedstawiać jak największą wydajność w grach.

5MuIpE0.png

Link z koszykiem

Podstawowy zestaw oparty na procesorze Intel Celeron. Odpowiedni do przeglądania internetu, jak i bardzo prostych gier.

vqh1ilC.png

Link z koszykiem

Zestawienie podobne do umieszczonego powyżej. Posiada jednak lepszy procesor - Intel Pentium, na którego naszym zdaniem warto dopłacić.

JXTHu5t.png

Link z koszykiem

Dodana została karta graficzna R7 250X oraz dysk zmieniony na 1TB.

uj8jg5l.png

Link z koszykiem

Zestaw wyposażony w dwurdzeniowy procesor z odblokowanym mnożnikiem i R7 360. 

anTmnzK.png

Link z koszykiem

Wyposażony w czterowątkowy procesor i3 4170.

nO0PhRo.png

Link z koszykiem

Zmieniona grafika na GTX950.

uOkWYvN.png

Link z koszykiem

Zamiana procesora z dwurdzeniowego i3 na czterordzeniowy i5.

mQJ8RAj.png

Link z koszykiem

Wymiana grafiki na R9 380 i płyty głównej na B85M.

CUHHU2j.png

Link z koszykiem

Pełnowymiarowa płyta ATX oraz lepszy zasilacz względem poprzedniego zestawu.

hmD999v.png

Link z koszykiem

Grafika GTX970.

7QM5Woh.png

Link z koszykiem

Komplet przeznaczony do podkręcania.

p9IBOkt.png

Transcend SSD370

Link do dysku

W rzeczywistości jest niemal taki sam jak na papierze.

Śmiało można go polecić do rozruszania naszego peceta.

Plextor M6V

Link do dysku

Konkurencja dla droższego dysku, opartego o ten sam kontroler - Crucial BX100.

Przy obecnych cenach M6V jego zakup jest w każdym razie bardziej opłacalny.

Plextor M6S

Link do dysku

Najszybszy SSD do 300zł.

Crucial MX200

Link do dysku

Samsung 850 Evo

Link do dysku

Oba dyski mają zbliżoną do siebie wydajność.

MX200 wygrywa minimalnie w odczycie, zaś 850 EVO w zapisie.

cCG0t1K.png

SilentiumPC Brutus S20

Link do obudowy

Podstawowa obudowa mieszcząca płyty główne mATX z czytnikiem kart SD.

Ma po prostu funkcjonować. Od obudowy o tak niskiej cenie nie można oczekiwać zbyt wiele.

SilentiumPC Gladius M20

Link do obudowy

Pełnowymiarowa obudowa ATX.

SilentiumPC Brutus M25

Link do obudowy

Lepiej niż Gladius M20 - tu już mamy w pełni beznarzędziowy montaż napędów i regulator wentylatorów.

SilentiumPC Gladius M35

Link do obudowy

Ta obudowa zawiera już dwa wentylatory i posiada dużo miejsca w środku.

Ma także maskownice zasilacza oraz większą liczbę filtrów.

Corsair 200R

Link do obudowy

Solidnie wykonana, cicha i o prostym designie.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Z tym obudowami robisz sobie jaja ?

Solidnie wykonany 200R ?! Do zestawu za 3900zł+ też ma ktoś takie gówno pchać ?

Mózg został wyłączony podczas składania tych zestawów, sprzęt bez obudowy nazywasz ZESTAWEM ? Zawsze trzeba doliczyć kolejne 100/200/300+ zł.

G3250 jest zupełnie nieopłacalny. IMO G3258 albo Cweleron, zbyt mała różnica wydajności.

Zestaw pod OC to jakiś żart, zresztą szkoda komentować.

Niech lepiej kto inny robi polecane konfiguracje.

USUŃ TO!

416231423689480320491.png

Opublikowano

Z tym obudowami robisz sobie jaja ?

Solidnie wykonany 200R ?! Do zestawu za 3900zł+ też ma ktoś takie gówno pchać ?

Mózg został wyłączony podczas składania tych zestawów, sprzęt bez obudowy nazywasz ZESTAWEM ? Zawsze trzeba doliczyć kolejne 100/200/300+ zł.

G3250 jest zupełnie nieopłacalny. IMO G3258 albo Cweleron, zbyt mała różnica wydajności.

Zestaw pod OC to jakiś żart, zresztą szkoda komentować.

Niech lepiej kto inny robi polecane konfiguracje.

USUŃ TO!

Miałeś kiedyś 200R? Ja miałem i mogę tą obudowę polecić. Blachy ma dosyć grube, airflow jest okej. Daj jakieś argumenty do tego co napisałeś, potem możemy porozmawiać.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Oj nie narzekaj, bez przesady z tą grubością blachy. Czy się łatwo wygina, krawędzie są ostre jak np. w Codegenach? Nie.

Tak, łatwo się wygina. 

Sry, ale 260zł ? Za tyle to można mieć Gelida Darkforce albo za niewiele więcej Fractala 3500. 

Nie róbcie jeszcze większego pośmiewiska z tego forum. 

Opublikowano

50 zł to dla mnie jest dużo więcej. Geilda Darkforce nie ma na morele.

Wątpię, że się wygina, ja mam Brutusa 410 i blacha jest nadal w dobrym stanie od 2 lat.

Przy budżecie 4k 50zł robi naprawdę ogromną różnicę. POza tym między Carbide 200R a Core 3500 jest 25zł różnicy. 

Nie masz co wątpić, to jest fakt. Co do Brutusa, a co miało się dziać z tą blachą ? Myślisz, że zmięknie po czasie ? : )

Opublikowano

Nie zmięknie, ale może się wygiąć. 200R jest dobry w swojej cenie.

Jest fatalny w swojej cenie. 

Podaj jakiś argument, dlaczego miałbym wziąć 200R zamiast chociażby tańszego Gladiusa M35. A w zbliżonej cenie Core 3500 czy Gelid Darkforce. 

Te zestawy są śmiechu warte, a poprzednich rad pod tematem z równie zwalonymi konfigami nawet nie wzięliście pod uwagę. 

Opublikowano

Nie jest możliwe dodanie obudowy Geild Darkforce (niedostępna) lub Core 3500 (droższa). Blachy w obudowie to nie wszystko.

Corsair 200R, ponieważ: dobra wentylacja, jakość wykonania, zarządzanie kablami.

Zestawy są dobrze złożone, jeśli bym miał tyle pieniędzy ile tu napisano to sam bym kupił taki. Takie zestawy zajmują trochę czasu, łatwo powiedzieć, żeby wszystko pozmieniać. Ja uważam, że wszystko jest poprawnie. Zestawy są złożone podobnie jak wcześniejsze składane od kilku miesięcy. Wtedy nie miałeś wielkich uwag.

A i co do dodawania obudów oddzielnie, to normalne: przykład "Polecane zestawy komputerowe" na stronie internetowej PurePC.

Opublikowano
 Zestawy są złożone podobnie jak wcześniejsze składane od kilku miesięcy. Wtedy nie miałeś wielkich uwag.

Bo dopiero od 2 miesięcy je widzę. Może zauważyłeś, może nie, rzadko udzielam się na forum. 

Blachy w obudowie to nie wszystko.

Ale jeden z najważniejszych czynników. 

Corsair 200R, ponieważ: dobra wentylacja, jakość wykonania, zarządzanie kablami.

Jakości wykonania to nie ma żadnej, pisałem o tym wcześniej. CM ? Jakiś konkretny wielki plus ? Jakoś nie widzę, żeby czymś się wyróżniał. 

Nie jest możliwe dodanie obudowy Geild Darkforce (niedostępna) lub Core 3500 (droższa).

Nie rozśmieszaj mnie. 20zł więcej, ale nie można dodać do spisu, bo nie XDDD

Takie zestawy zajmują trochę czasu, łatwo powiedzieć, żeby wszystko pozmieniać.

Dlatego lepiej myśleć w trakcie składania niż po ;)

Ja uważam, że wszystko jest poprawnie.

A ja nie. 

Zestawy są c*****e, nawet nie ma wypisanych zastosowań każdego z nich. 

Nie ma sensu dalej tego ciągnąć, poziom działu mocno spadł, szkoda. 

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngPopeye_ Fractal ma 0,83mm-0,85mm

Corsair 0,80-0,85mm

Nie jest źle. Co do zastosowań zestawów to zestawy nie mają podanych tak jak na innych stronach na PurePC, ma być to jak najwydajniejszy zestaw pod internet, gry, multimedia. Kiedy komentowałeś moje zestawy nie miałeś żadnych zastrzeżeń prócz zmiany chłodzenia z Fortis na Grandis.

Poziom działu nie spadł, ciągle się rozwija i jest coraz większy.

Nie udzielałeś się mniej ode mnie, kiedy miałeś plakietkę to na koncie miałeś jakieś 8 tysięcy postów.

Opublikowano

Fractal ma 0,83mm-0,85mm

Corsair 0,80-0,85mm

Skąd masz takie info ? 

Sprawdź jeszcze, jaką grubość ma farba ;)

Ta buda kosztowała kiedyś 200zł i to jest jej rzeczywista cena, wybacz, ale tylko osoba nieświadoma weźmie ją po obecnej cenie. 

Kiedy komentowałeś moje zestawy nie miałeś żadnych zastrzeżeń prócz zmiany chłodzenia z Fortis na Grandis.

Grandisa to chyba wtedy nie było ;)

Co do zastosowań zestawów to zestawy nie mają podanych tak jak na innych stronach na PurePC, ma być to jak najwydajniejszy zestaw pod internet, gry, multimedia.

Po internet i "multimedia" wystarczy cweleron i jego IGP. 

Taki temat nie powinien mieć miejsca, większość osób woli coś dodać, odjąć, budy nie ograniczają się do max mATX i ATX.

Co, jak ktoś by chciał złożyć pc-konsole ? Jestem ciekaw, jaki zestaw byś zaproponował. To samo pod CAD, Render 3D, Fotografie itd. 

Po prostu jak zestaw ma służyć do GIER, to napisz to na początku. 

Tak w ogóle, DVD ? Nawet Windowsy już wydają na nośnikach USB ;)

Poziom działu nie spadł, ciągle się rozwija i jest coraz większy.

Po tych zestawach tego nie widać. 

Nie udzielałeś się mniej ode mnie, kiedy miałeś plakietkę to na koncie miałeś jakieś 8 tysięcy postów.

Zobacz ostatnią aktywność tego konta ;)

Opublikowano

Informacje o grubości blachy mam ze strony infobit.

Wtedy był Grandis, bo sam to napisałeś.

PC konsola to zestaw ITX, renderowanie to zestaw np. Xeon/i7. DVD nadal się używa i nie zamierzam tego zmienić.

To konto jest od 3 dni, więc mało. Ja mówię o poprzednim.

Opublikowano
PC konsola to zestaw ITX

To jeszcze należy go odpowiednio dobrać, może coś dołożysz ? : )

Pod render 3D oprócz cepa nic byś nie zmienił ? Zupełnie inne jednostki się składa pod takie zastosowania. 

Temat jest bezsensowny, bo każdy ma inne wymagania. 

Opublikowano

Ehh... Widzę ktoś dopiero wszedł na forum i z miejsca musi robić chaos i ferment. No cóż.

W każdym razie mi te tematy o zestawach się podobają. Dzięki nim np. może początkujący dowiedzieć się jakie podzespoły dobrać za jakąś tam cenę. Szkoda tylko, że usunęliście zestawy AMD, chociaż nie dziwię się wam. Po fali krytyki jaka spłynęła na was w ostatni temacie, też bym stracił chęci. Mam nadzieję, że ten tematy będą kontynuowane.  ;)

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ehh... Widzę ktoś dopiero wszedł na forum i z miejsca musi robić chaos i ferment. No cóż.

W każdym razie mi te tematy o zestawach się podobają. Dzięki nim np. może początkujący dowiedzieć się jakie podzespoły dobrać za jakąś tam cenę. Szkoda tylko, że usunęliście zestawy AMD, chociaż nie dziwię się wam. Po fali krytyki jaka spłynęła na was w ostatni temacie, też bym stracił chęci. Mam nadzieję, że ten tematy będą kontynuowane.  ;)

Jesli to Twoje pierwsze konto, to jestem na forum dłużej :)

Krytyka była również w tym temacie, ale zestawy dalej nie są poprawione. 

Opublikowano

Zestawy będą i nie planuje ich usunięcia, nawet jeśli sam w grupie mam zostać. Chęci mam dużo, zapału mi nie brakuje, a ta fala krytyki jednego człowieka, który już nie jedno konto na forum miał (pozdro sweet) działa moim zdaniem na moją korzyść, bo wiem jak następnym razem mogę zrobić lepiej.

Opublikowano

Zestawy będą i nie planuje ich usunięcia, nawet jeśli sam w grupie mam zostać. Chęci mam dużo, zapału mi nie brakuje, a ta fala krytyki jednego człowieka, który już nie jedno konto na forum miał (pozdro sweet) działa moim zdaniem na moją korzyść, bo wiem jak następnym razem mogę zrobić lepiej.

Zaskoczę Cię - nawet teraz możesz zrobić to lepiej :)

Opublikowano

Fajnie by było jakbyś zrobił drugie zestawy z amd

Zestawów z AMD nie ma sensu robić bo to procesory z zerową wydajnością i przyszłością. Może ZEN coś pokaże, zobaczymy jak będzie.

Odnośnie kłótni o 200R, miałem kilka obudów i mogę z całą pewnością stwierdzić, że 200R była najgorszą lub jedną z najgorszych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...