Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najtrudniejsza MOBA na rynku?

Ayisha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Jestem wieloletnim graczem MMORPG/MOBA i chciałbym poznać waszą opinię co do pytania

"Jaka jest waszym zdaniem najtrudniejsza MOBA na rynku?"

Mamy na forum zapewne wielu fanów każdej z dostepnych produkcji, ale prosiłbym o uzasadnione odpowiedzi.

Grałem ponad 5 lat w lola, wyrywkowo w Dote 2 i teraz sporo w Smite (+ powrót do doty)
i musze powiedzieć, że moim zdaniem najtrudniejsza na chwile obecną na rynku jest właśnie Dota 2

LoL - Gra jest stosunkowo prosta, mechanika nie jest zbytnio skomplikowana (niektóre postacie sa wyjątkami), a mecze rzadko wykraczają poza 60 minut. W competetive bardzo nastawiona na teamplay, a pojedyńczo niewiele można zdziałać. Moim zdaniem druga najłatwiejsza moba na rynku.

SMITE - Gierka stosunkowo "świeża" jeżeli przyłożymy ją do innych produkcji. Również nastawiona na teamplay więc w competetive jedna osoba nawet nafeedowana niewiele zdziała na dobrze zgraną drużynę. Najłatwiejsza moba na rynku na chwile obecną, aczkolwiek najbardziej "newbie friendly" - bardzo przyjemna dla ludzi, którzy wczesniej nie mieli styczności z grami moba.

Dota 2 - W zasadzie najtrudniejsza moba na całym rynku. Mimo lat spędzonych w lolu musze powiedzieć, że w momencie przejścia na dote miałem naprawde spore problemy (w lolu byłem stosunkowo wysoko w rankingu więc doświadczenie z grami tego typu mam spore). Często szalenie nieprzewidywalna, a mechanika po prostu trudna ( wymaga większej wprawy od lola czy smite'a). Tutaj również jak to w grach drużynowych wysokie nastawienie na teamplay, aczkolwiek jedna nafeedowana osoba może po prostu sama pokonać wszystkich przeciwników (niejednokrotnie można było spotkac się z takimi sytuacjami nawet podczas trwania prestiżowych imprez).

Jakie jest wasze zdanie? Zapraszam do dyskusji :D
Temat w dziale pogaduszki dla większej swobody.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Mechanika w docie daje najwięcej możliwości, więc siłą rzeczy tę grę można uznać za najtrudniejszą (mającą najwyższy próg wejścia). Topowego poziomu nie da się porównać.

Generalnie wszystkie moby są łatwymi grami.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

W Docie jest wręcz genialne zróżnicowanie itemów. Ich niskie cooldowny dają wiele możliwości pomimo bardzo długich rozgrywek, a ograniczone uzycia niektórych przedmiotów uszczuplają czyjeś możliwości sprawiając, że musi trochę więcej pomysleć. Mechanika w tej grze to coś cudownego :D

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Dota jest trudniejsza od innych MOBA głównie tym, że ma więcej elementów rozgrywki, jak dobijanie creepów/wież, czy kombinacje spelli z itemami (unrelable stun z eulem np).

Dlatego LoL jest dla cipek a dota to esport dla prawdziwych samców alfa :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...