Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer PC.

_LillyPL_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Chciałabym w końcu kupić sobie ten nowy komputer. Myślę, że przeznaczę na samą jednostkę centralną ok. 4000-4100zł. Problem w tym, że od razu nie będę miała tylu pieniędzy, więc pomyślałam, że jeżeli nazbieram pieniądze na daną część komputera, to od razu ją kupię. Na przykład będę miała pieniądze na płytę główną, to od razu ją kupię itd.

Teraz pytanie jaki ten komputer kupić. Na pewno musi być dysk SSD (128GB wystarczy), napęd (choćby taki najprostszy z LG). PC będzie przeznaczony do gier, streamowania i nagrywania ich, także procesor musi sobie z tym poradzić bez większego problemu. Myślałam nad procesorem 6-tej generacji - Skylake, ale pewnie w budżecie się nie zmieści.. No nie wiem. Co radzicie? Co do tych 4000-4100zł kupić? Oczywiście też kupię jakiś monitor za 500zł (taki na początek wystarczy).

6770714055827651007269.jpeg
Opublikowano

@CiasteczkoMen
A może coś z i5-4690k? Aha no i zależy mi na ładnym wyglądzie podespołów, w sensie żeby wszystko kolorystycznie pasowało. Z tego co widzę to jest kilka rzeczy, na których można zaoszczędzić i dołożyć do lepszego procesora. No i dlaczego padł wybór na dysk talerzowy od Toshiby, a nie np. WD Blue albo Seagate?

Opublikowano

@CiasteczkoMen

Tak, mam zamiar podkręcać. To może jeszcze raz dokładniej opiszę:

* zestaw do podkręcenia

* najlepiej żeby wszystko współgrało kolorystycznie (chodzi o podzespoły)

* SSD 128GB

* prosta obudowa

* napęd optyczny

* dysk HDD 1TB

Opublikowano

Okej, czyli moge juz teraz zacac sobie wszystko powoli kupowac, tak?

PS jak nie kupujesz wszystkiego na raz, to kup ostatnia karte graficzna np, bo jest droga, a bez niej i tak podzialasz na nowym PC :) 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Problem w tym, że od razu nie będę miała tylu pieniędzy, więc pomyślałam, że jeżeli nazbieram pieniądze na daną część komputera, to od razu ją kupię. Na przykład będę miała pieniądze na płytę główną, to od razu ją kupię itd.

Zdecydowanie najgorszy z możliwych pomysłów. Zanim złożysz całość, to się okaże, że za te same pieniądze co wydałaś na poszczególne kawałki możesz mieć już wydajniejsze podzespoły. Już nie raz widziałem agentów, którzy kupowali po kawałku, a zanim złożyli całość to za te same pieniądze można było mieć już nowszą generację procesorów czy kart graficznych. Więc zbieraj i jak uzbierasz to kup całość.

Opublikowano

@ZachowaniePodłe moglbys rozwinac, czemu akurat xeon?

PC będzie przeznaczony do gier, streamowania i nagrywania ich

Przy shadowplay to jestem w stanie nagrywac na i3 2120, wiec lipy nie bedzie, a w grach wydajniej, tak wiec pewnie wyjdzie na zero.

Opublikowano

Pisałam, że max. 4100zł :x Po drugie Xeon nie jest lepszy od tej i5 ;)

Zależy, w czym.

Po OC w grach i5 go zmiata, ale do dodatkowe koszty no i Z97-G43 to mocno przeciętna płyta.

Xeon to okrojone z IGP i7.

Przy shadowplay to jestem w stanie nagrywac na i3 2120, wiec lipy nie bedzie, a w grach wydajniej, tak wiec pewnie wyjdzie na zero.

W rozumiem, że wrzucasz surówkę w internet ?

416231423689480320491.png

Opublikowano

Zależy, w czym.

Po OC w grach i5 go zmiata, ale do dodatkowe koszty no i Z97-G43 to mocno przeciętna płyta.

Xeon to okrojone z IGP i7.

W rozumiem, że wrzucasz surówkę w internet ?

No jasne, ze surowy material, jesli o to Ci chodzi, uzywam shadowplaya i tyle. Z tym, ze popatrz: na i5 bedzie wiecej fps w grach ale podczas nagrywania spadna, na xeonia bedzie mniej fps w grach ale przy nagrywaniu mniej spadna wiec wychodzi na zero, a jak nie nagrywa tylko gra w danym momencie? i5 to raczej lepszy wybor, ale niech autorka postanowi.

Opublikowano

No jasne, ze surowy material, jesli o to Ci chodzi, uzywam shadowplaya i tyle. Z tym, ze popatrz: na i5 bedzie wiecej fps w grach ale podczas nagrywania spadna, na xeonia bedzie mniej fps w grach ale przy nagrywaniu mniej spadna wiec wychodzi na zero, a jak nie nagrywa tylko gra w danym momencie? i5 to raczej lepszy wybor, ale niech autorka postanowi.

No to bardzo interesujące, że wrzucasz surówkę w neta. 

Tu nie chodzi o samo nagrywanie, a post-produkcję. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...