Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka płyta główna i które RAMy?

My Pussy  FOR YOU BABY!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć wszystkim! Która z trzech płyt głównych podanych poniżej jest najlepsza oraz które RAMy również podane poniżej będą najwydajniejsze? Procesor to i7 5820k, grafika to ZoTaC GTX 980 Ti AMP Extreme, a komputer ma służyć typowo do gier i zamierzam się bawić w podkręcanie.

-Płyty (wszystkie to ASUSy X99-PRO, jednak każda kolejna jest nieco droższa od poprzedniej i nie wiem która wybrać):

-RAMy (osobiście stawiam na Savage, bo jako jedyne w tej cenie mają CL14 przy 2800MHz, jednak chcę usłyszeć opinię eksperta):

Z góry dziękuję :)

1656831435.png
Opublikowano

Sam miałem zamawiać i7 5820K, ale wybrałem i7 6700K, bo lepiej wypada w testach wydajnościowych

Obecnie nie korzystam już z tego konta.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować to jestem teraz pod nazwą PaRaLyZeR

Opublikowano

Jeszcze nie, ale zależy mi na tym konkretnym modelu płyty głównej, bo to potwór w kwestiach podkręcania. Jest to socket 2011-3, a lepszego procesora na ten socket w rozsądnej cenie nie znajdę. Ponadto pewien tester sprzętu doradził mi tego procka ze względu na to, że przy takiej płycie głównej mogę go sobie bez żadnych obaw z miejsca gdzieś do 3,8GHz na zegarze podkręcić, a w przyszłości nawet do 4.3-4.5GHz.

Mam wtedy aż 6 mega wydajnych rdzeni z aż 15MB cache, zamiast standardowych 8.

1656831435.png
Opublikowano

Co do płyt to wszystko i to samo

1. "podstawowa" wersja

2. to samo co wcześniej tylko wifi

3. wifi + usb 3.1

Ale pamiętaj, że tych 12 wątków w grach przez długi czas nie wykorzystasz, bo gry jeszcze nie wykorzystują 8 wątków, a co dopiero 12. W grach i7 6700k będzie miało lepszą wydajność od 5820k.

Savage dobrze się kręcą i możesz je wziąć.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Ramy to cokolwiek, memki na x99 bardzo slabo sie kreca.

Cos takiego jak 2600 mhz cl 15 byloby ok

Te memki od kingstona ok, mozna brac

Plyty wyjasnione, memki tez, zastanow sie nad skajlejk bo to do gier lepsza propozycja (lepsza wydajnosc na 1 rdzeniu, lepiej sie kreci (standard to 4.5 na powietrzu, a 5820k potrafi miec problem z 4.3)

­

Opublikowano

Tak, lepsza wydajność na jednym rdzeniu, cały czas 8 wątków, które nie są wykorzystywane przez gry, jest tańszy i lepszy w grach, do tego ładnie się kręci.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...