Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań odnośnie licencji Creative Commons 3.0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem już przy ukończeniu mojej gry na system Android i mam tam kilka utworów muzycznych jak i dźwięków, które są na licencji Creative Commons 3.0. Szukałem informacji w Internecie, ale niestety nic konkretnego nie znalazłem, a pytanie brzmi: czy na licencji CC 3.0 mogę sprzedawać grę za pieniądze? Pomimo, że moja gra będzie darmowa to wolę się upewnić, a drugie pytanie to czy jeżeli gra jest darmowa i samo ściągnięcie nie przynosi mi zysków to występujące w jej reklamy będą przynosiły jakiś przychód i czy taką grę można nazwać niekomercyjną i czy podlega licencji CC 3.0?

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Możesz używać muzykę na licencji Creative Commons i oczywiście możesz na niej zarabiać . 

Przeczytaj sobie :

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode

Gra będzie komercyjna jak będziesz miał przychody z reklam .

Zapomniałem dodać :

Wyjątkiem jest licencja CC NC czyli nie można używać w celach komercyjnych .

Musisz oczywiście gdzieś napisać o utworach , autorach wykorzystywanej muzyki .

Opublikowano

Dzięki wielkie, przeglądałem już kilka stron, ale niektóre kwestie były dla mnie niezrozumiałe. Teraz wszystko jasne ;).

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@ref

Mam jeszcze jedno pytanie. Jakie informacje muszą zostać zawarte o użytej muzyce? Czy sam link do strony, z której muzyka została pobrana i nazwa autora wystarczy? Ponieważ mam dosyć dużo dźwięków użytych z pewnej strony i umieszczone do każdej linka i nazwy zajmuje dużo miejsca i dlatego się zastanawiam, czy nie wystarczy coś takiego:

Dźwięki zostały pobrane ze strony: jakaśstrona.com

Autorzy dźwięków to:

- Autor 1

- Autor 2

...

- Autor x

Czy musi być jeszcze więcej informacji zawartych?

2cf6pe0.jpg

Opublikowano
  • No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.

To wklejka ze strony cc 3.0, chyba nie wymaga to dużych wyjaśnień?

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Wszystko zrozumiałem. Dziękuje bardzo, wolę się upewnić niż później mieć problemy z licencjami ;).

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

całkowicie Cię rozumiem. Dziś za sprawą praw autorskich ludziom się w dupach przewraca niestety.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...