Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wydajny komputer za +/- 2500zł

ShotL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

- Jaki posiadasz budżet na kupno?: Na zakup samej "skrzynki"  ok. 2500zł

- Do czego ma służyć komputer? Komputer ma mi służyć do zastosowań gamingowych. Tak więc liczy się dla mnie przede wszystkim wydajność w grach, musi on też wytrzymywać długie godziny pracy pod obciążeniem podczas grania.

- Kiedy masz zamiar kupić zestaw komputerowy?: Jak najszybciej.
- Czy komputer ma zawierać system operacyjny: Nie

- Czy komputer będzie rozbudowywany?: Raczej nie

- Czy masz zamiar podkręcać podzespoły?: Jeżeli sprzęt na to pozwoli i będzie to bezpieczne to tak.

- Co ma być głównym atutem komputera:? Wydajność w grach.

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam, Adrian.

Opublikowano

Napisałeś sporo tekstu, ale większości istotnych informacji i tak w nim nie zawarłeś...

1. Kiedy zamierzasz kupować ten komputer?

2. System, mysz, klawiatura, głośniki, słuchawki i/lub coś jeszcze innego też potrzebujesz?

3. Chcesz kupić monitor, ok, tylko budżet podaj na niego...

4. Wspominasz też o zwiększeniu budżetu, jeśli coś będzie lepsze. Ile byłbyś w stanie tak maksymalnie wydać?

No i tak na marginesie nie wiem coś Ty za benchmarki oglądał, ale procesory AMD nie oferują lepszej wydajności od Intela za mniejsze pieniądze, kompletna brednia.

Opublikowano

Napisałeś sporo tekstu, ale większości istotnych informacji i tak w nim nie zawarłeś...

1. Kiedy zamierzasz kupować ten komputer?

2. System, mysz, klawiatura, głośniki, słuchawki i/lub coś jeszcze innego też potrzebujesz?

3. Chcesz kupić monitor, ok, tylko budżet podaj na niego...

4. Wspominasz też o zwiększeniu budżetu, jeśli coś będzie lepsze. Ile byłbyś w stanie tak maksymalnie wydać?

No i tak na marginesie nie wiem coś Ty za benchmarki oglądał, ale procesory AMD nie oferują lepszej wydajności od Intela za mniejsze pieniądze, kompletna brednia.

Przepraszam.. Treść tematu już poprawiłem.

1. Na dniach, gdy tylko znajdę jakiś dobry sprzęt.

2. Nie

3. Nie mam pojęcia. Prosił bym o podanie jakichś kilku najlepszych modeli do gier z różnych półek cenowych do +/- 800zł

4. do +/- 2500zł

Chodzi mi np. o model AMD FX-8300, który za ok 550 zł oferuje wydajność taką, co procesory intela za 1000+zł (według http://www.benchmark.pl/ranking/cpu )

Opublikowano

Zaczynając od końca to tym benchmarkiem to sobie możesz podetrzeć wiesz co ;) Liczy się wydajność w grach, a tutaj AMD leżą i kwiczą. Taka smutna prawda.

4. do +/- 2500zł

A to +/- to ile konkretnie wynosi? Bo dla jednego będzie to 50 złotych, dla innego 500. Musisz się bardziej sprecyzować.

3. Nie mam pojęcia. Prosił bym o podanie jakichś kilku najlepszych modeli do gier z różnych półek cenowych do +/- 800zł

A może by tak monitor za około 600, a pozostałe 200 dołożysz do sprzętu?

Opublikowano

Załóżmy żeby zmieścić się do 2500 zł.

Jeżeli jest monitor dobrej jakości do gier za 600 zł to nie widzę problemu, by dołożyć pozostałe 200 do skrzynki.

Dobrze było by też wsadzić do komputera jakiś niewielki dysk SSD na SO.

Opublikowano

O SSD w tym budżecie zapomnij jeśli to ma być sprzęt do grania.

Na początek proponuję coś takiego

http://www.morele.net/inventory/info/067UZ8/

I do tego taki monitor

http://www.morele.net/monitor-samsung-s24d390hl-ls24d390hl-en-644401/

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-8gb-288751/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Serdecznie dziękuję, bardzo mi pomogłeś.

Jednak mam kilka pytań:

1. Czy kupując kartę Gigabyte GTX960 Windforce 2X  nie będę miał problemów ze sterownikami? Znajdę je na stronie nvidii?

2. Z jakiego zasilania korzystają wentylatory dołączone do obudowy? obudowę chcę wymienić na Zalman R1.

3. Zaproponowana przez Ciebie płyta główna ma złącze pci-express x16 2.0, czy gpu nie będzie lepiej działać na pci-e 3.0?

4. Lepszy będzie zasilacz Antec VP 500 - 500W, czy Fortron 460W, 460-60 HCN? (widziałem, że Fortona ludzie cześciej polecali, jednak ma tylko jednen molex)

Monitor jest przyzwoity, jednak ja na swoje potrzeby potrzebuję monitora z częstotliwością odświeżania 120Hz+ i nieco mniejszym czasem reakcji

I ostatnie: czy mógł by mi ktoś podać jakiś dobry model dysku SSD 64GB?

Pozdrawiam.

Opublikowano

64GB SSD są nie opłacalne, bo niedużo drożej są dyski 128GB.

1. Tak znajdziesz

2. Podpinasz je pod płytę główną

3. Nie ma znaczenia

4. Również nie ma znaczenia. Oba zasilacze są budżetowymi konstrukcjami, jednak do budżetowego komputera nadają się.

Koszt takiego monitora to ponad 1100zł.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Własnie w opisie płyty głównej jest napisane, że ma 2x złącze pod wentylator. Jeżeli obudowa ma 3 wentylatory, to jak podłączyć pozostały jeden i do tego jeszcze jest wentylator od cpu. Czy te wentylatory są podpinane pod inne złącze i niepotrzebnie się martwię? bo nawet w zestawach miesiąca na mpc były takie zestawy. Jestem zielony w tych sprawach

Co do monitora to faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi.. Muszę się jeszcze nad tym zatanowić.. W razie co znalazem dwa polecane modele: LG 24GM77-B i Benq 24" XL2411Z, który był by lepszy? możecie też dołożyć jakiś model od siebie.

Więc mógł bym prosić o model jakiegoś dobrego dysku SSD 128GB w przystępnej cenie? :P

I ostatnia sprawa: Jak wygląda sprawa z gwarancją na sprzęt na morelach? 

Opublikowano

Własnie w opisie płyty głównej jest napisane, że ma 2x złącze pod wentylator. Jeżeli obudowa ma 3 wentylatory, to jak podłączyć pozostały jeden i do tego jeszcze jest wentylator od cpu. Czy te wentylatory są podpinane pod inne złącze i niepotrzebnie się martwię? bo nawet w zestawach miesiąca na mpc były takie zestawy. Jestem zielony w tych sprawach

Co do monitora to faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi.. Muszę się jeszcze nad tym zatanowić.. W razie co znalazem dwa polecane modele: LG 24GM77-B i Benq 24" XL2411Z, który był by lepszy? możecie też dołożyć jakiś model od siebie.

Więc mógł bym prosić o model jakiegoś dobrego dysku SSD 128GB w przystępnej cenie? :P

I ostatnia sprawa: Jak wygląda sprawa z gwarancją na sprzęt na morelach? 

Zawsze mozna podpiac pod molexa w sumie (do zasilacza)

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

No to jedna sprawa rozwiązana.

Monitor raczej kupię 60hz a pozostałe pieniądze zainwestuje w nowe łącze internetowe.

Moje ostatnie pytanie wiąże się z gwarancją.

Czy do zamówienia otrzymamy karty gwarancyjne na poszczególne podzespoły? Gdzie jest podana długość gwarancji na zakupiony przez nas sprzęt?

Wszystkim osobom, które mi pomogły rozdam limity plusów  ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...