Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zalman MS800 Plus vs Fractal Design Arc Midi R2

Nerevar'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Do swojego zestawu za ~9k (Intel i7 6700K, nVidia GeForce GTX 980Ti, etc.) planowałem dobrać obudowę Fractal Design Arc Midi R2: http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-arc-midi-r2-fd-ca-arc-r2-bl-623141/ . Aż do teraz, kiedy to przypadkiem wpadłem na obudowę Zalman MS800 Plus: http://www.morele.net/obudowa-zalman-ms800-plus-czarny-zm-ms800-plus-552696/ . Zalman wydaje mi się nieco solidniejszy i bardziej dopracowany, a poza tym wygląda o niebo lepiej. Złych opinii na jego temat również nie znalazłem, ale to jeszcze nie czyni go lepszym od Fractala (chociaż Zalman jest moim faworytem i to jego bym wolał). Czy mogę bez obaw zrezygnować z Fractala na rzecz tego właśnie Zalmana, nie ryzykując większymi temperaturami w budzie?

Druga sprawa, to czy warto dokupić ze dwa wiatraczki do tego Zalmana (o ile ta obudowa jest ok)?

P.S. Chciałem edytować nazwę swojego poprzedniego tematu odnośnie obudowy i dodać to zapytanie własnie tam, ale niestety nazwy tematu edytować nie jestem w stanie, a tamta nazwa ani troche nie pasuje do mojego obecnego zapytania.

Obecnie nie korzystam już z tego konta.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować to jestem teraz pod nazwą PaRaLyZeR

Opublikowano

Temperatury nawet jak beda sie troszke roznic, to zadna z tych obudow nie jest jakims piekarnikiem, wiec wybor nalezy do Ciebie. Wentylatory to przynajmniej dwa jak najwieksze na przod (wciaga) i tyl (wyrzuca) obudowy.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

A mógłbyś zerknąć gdzie i jakie wentylatory są fabrycznie dołączone oraz podesłać mi link z morele.net do konkretnych modeli wentylatorów wraz z informacją gdzie dokładnie powinienem poszczególny model domontować? Zupełnie się na tym nie znam i sam raczej sobie z tym nie poradzę.

Link do obudowy: 

http://www.morele.net/obudowa-zalman-ms800-plus-czarny-zm-ms800-plus-552696/

Opublikowano

Ms800+ = ma juz dosc wentylatorow, wiecej nie trzeba, ma przod, tyl i na gorze (mozliwe ze gdzies jeszcze jeden, ale opis popieprzony troche, te wymienione sa na 100pro), Arc = tez gora, tyl, przod, wszystkie 140mm czyli przyzwoicie zapewne, zalman ma rozne, ale wszystkie mniejsze. Obie obudowy maja mozliwosci dolaczenia dodatkowych (polecam od siebie tylko te Cooler Mastera i ewentualnie be quiet, nie znam sie jakos mocno, ale kupuje te od nich szajsu nie dostaniesz). Nie musisz sie nimi martwic, obie najwyrazniej sa dobrze wentylowane.

Opublikowano

A kiedy masz zamiar kupic pc? Bo robisz takie tematy juz od 2 tygodni

Ocenilismy tobie 2 zestawy, ocenilismy pojedyncze czesci to jeszcze zle

@topic

w tej cenie tylko phanteks enthoo pro, eot

zalman nigdy w tej cenie, jakosc nie istnieje

r2 jest mala

­

Opublikowano

Ja do tego zakupu przygotowuję się od czerwca, a planowany termin zakupu to 28-30 września. I nie jest mi źle, jestem Wam bardzo wdzięczny za pomoc. Jednakże przy takiej cenie (obecnie to 9500zł) chcę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik przez złożeniem zamówienia.

Co do Twojego Phanteksa to w czym przewyższa w.w. Zalmana? Ludzie piszą, że ten MS800 Plus jest naprawdę solidnie wykonany i trzyma dobrą temperaturę. Ponadto Zalman wygląda świetnie, a umieszczając takiego potwora w Phanteksie czułbym się, jakbym zamontował silnik V12 w Multipli. Nie mniej jednak, jeśli faktycznie Twój Phanteks znacznie przewyższa Zalmana w istotnych kwestiach to bez wahania wezmę tego Phanteksa, ale jeżeli różnica jest niewielka to jednak w tym przypadku postawię na wygląd.

Opublikowano

Ja do tego zakupu przygotowuję się od czerwca, a planowany termin zakupu to 28-30 września. I nie jest mi źle, jestem Wam bardzo wdzięczny za pomoc. Jednakże przy takiej cenie (obecnie to 9500zł) chcę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik przez złożeniem zamówienia.

Co do Twojego Phanteksa to w czym przewyższa w.w. Zalmana? Ludzie piszą, że ten MS800 Plus jest naprawdę solidnie wykonany i trzyma dobrą temperaturę. Ponadto Zalman wygląda świetnie, a umieszczając takiego potwora w Phanteksie czułbym się, jakbym zamontował silnik V12 w Multipli. Nie mniej jednak, jeśli faktycznie Twój Phanteks znacznie przewyższa Zalmana w istotnych kwestiach to bez wahania wezmę tego Phanteksa, ale jeżeli różnica jest niewielka to jednak w tym przypadku postawię na wygląd.

Przyjdz 28 wrzesnia, zaloz temat, napisz budzet, jakies wytyczne jak chcesz i tyle. Nie ma sensu szczerze tak pytac :) 

Opublikowano

Zostało już tylko te +/- 5 dni, więc po co zakładać nowy temat i składać peceta od nowa, skoro już wszystko mam, a waham się jedynie nad obudową? Zestaw wygląda tak: http://www.morele.net/inventory/info/f3wJRx , jedynie zamiast VelociRaptora będzie SSD 500 GB pod gry. No i obudowa, której to kwestia zostanie rozstrzygnięta w tym właśnie temacie.

P.S. A co do zasilacza, to da rade to wszystko uciągnąć? Czy może wziąć 850? Są tu aż 3 dyski + mocny sprzęt.

Opublikowano

w tej cenie tylko phanteks enthoo pro, eot

zalman nigdy w tej cenie, jakosc nie istnieje

r2 jest mala

Arc Midi mała... jeśli porównujesz do Enthoo Pro to racja. Ale bardziej na miejscu jest stwierdzenie że Phanteks jest duży. Bo tak to w rzeczywistości wygląda.

Zalman jest zwyczajnie... słabszy. Jakością odbiega zdecydowanie od Fractala i Phanteksa. Może byłaby to jakaś propozycja ale za 100zł mniej. Chociaż w tamtym segmencie króluje Z9 U3 :D

W/w Fractal to obudowa jedna z najlepszych w segmencie tylko ostatnio słabiej dostępna i powoli wypierana przez Core 3500. Warta wydanych pieniędzy. To samo się tyczy Phanteksa. Bardzo ciężko wybrać lepszą kieruj się w tym przypadku wyglądem bo jedna ma coś czego druga nie ma i na odwrót. Której byś nie wybrał będziesz zadowolony.

Co do zasilacza: Bez problemu starczy. Na dobrą sprawę i 650W by stykło. Ale tego dysku Veloci coś tam to bym nie brał. Lepiej sobie kupić drugi/większy SSD.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Miałem do czynienia z oboma obudowami z tematu, ale skoro jesteś niereformowalny i i tak co chwila spamujesz kolejnym tematem mimo zwracanych Ci uwag to ja się nie będę wysilał na jakieś głębsze refleksje dotyczące obu modeli i powiem tylko jedno zdanie na ich temat - Fractal R2, MS800 Plus to gówno, nawet za 100 złotych mniej to nadal jest gówno.

Opublikowano

Miałem do czynienia z oboma obudowami z tematu, ale skoro jesteś niereformowalny i i tak co chwila spamujesz kolejnym tematem mimo zwracanych Ci uwag to ja się nie będę wysilał na jakieś głębsze refleksje dotyczące obu modeli i powiem tylko jedno zdanie na ich temat - Fractal R2, MS800 Plus to gówno, nawet za 100 złotych mniej to nadal jest gówno.

Nie jestem niereformowalny i nie zamierzam już zakładać więcej tematów :D I jednak prosiłbym Cię o jakieś głębsze refleksje, szczególnie co do wad tego Zalmana :)

EDIT: Żeby nie spamować już nowym tematem... A co z tą obudową? Lepsza wersja niż MS800 Plus? http://www.morele.net/obudowa-zalman-h1-okno-

646201/ i czy wejdzie w nią chłodzenie CPU Be Quiet! Dark Rock Pro3? Wysokość tego chłodzenia to 163 mm, a miejsce na owo chłodzenie w tej obudowie to 160 mm, 165 mm, lub 180 mm (w zależności na jakiej stronie czytamy opis tej obudowy :x).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...