Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Różnica w wydajności i5 vs. i7 2 rdzenie

Gość Marceli99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Czy różnica w wydajności tych procesorów będzie duża? Główne zastosowanie to programowanie oraz GRY.

Core i5-5257U

i7-5557U

Różnica w cenie to 1450 zł. Nie jest to co prawda problem, ale jeśli różnica wynosi 1-2% to wiadomo, że nie kupię i7.

Opublikowano

Jeśli mógłbyś wyrazić różnicę w % ile byś dal na korzyść i7? Zastosowanie:

- Filmy

- Muzyka

- Grafika

- Internet

- Programowanie

- Gry

To ma być sprzęt na najbliższe 5-6 lat. I w związku z tym jestem w stanie dołożyć te 1400 zł, ale nie jeśli różnica będzie zerowa.

Opublikowano

Tyle czasu i do gier? Powodzenia. Wybralbym i7, pisza wyzej ze jak nie renderujesz itp to nie bierz a prawda jest taka, ze ta i7 tez ma 2 rdzenie i 4 watki wiec bedzie podobnie (bo ta i5 tez tak ma), i7 ma np wiecej cache ale to Cie nie obchodzi, wybralbym ja, poniewaz jest wyzej taktowana, choc i tak dosc srednio/nisko patrzac na pc, zwlaszcza do gier, roznica miedzy i5 moze byc jednak calkiem zauwazalna.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Praktycznei żadna różnica poza tym cache i zegarem, może z 5% wydajniejszy, ogólnie żadna różnica w grach może kilka klatek więcej wyciągnie 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Najwieksza roznice zauwazysz w cs, jednak biorac ten sprzet na tyle lat moze jednak lepiej dolozyc kaski, lepszym wyborem jest wymiana go po 2~ latach lub zakup czegos z bardziej wydajnym procesorem, nie z serii "U" itp

Opublikowano

Praktycznei żadna różnica poza tym cache i zegarem, może z 5% wydajniejszy, ogólnie żadna różnica w grach może kilka klatek więcej wyciągnie 

20 fps, a 30 fps robi dla mnie ogromną różnicę. xD

Najwieksza roznice zauwazysz w cs, jednak biorac ten sprzet na tyle lat moze jednak lepiej dolozyc kaski, lepszym wyborem jest wymiana go po 2~ latach lub zakup czegos z bardziej wydajnym procesorem, nie z serii "U" itp

Kupno lepszego sprzętu za 2 lata nie wchodzi w grę. Chyba, że nagle mi spadnie 10k złotych z nieba. To ma być sprzęt mały jak i bardzo wydajny. Muszę go nosić do szkoły, więc nic lepszego nie znajdę w rozmiarze 13'. Grać będę oczywiście nie integrze Iris 6100 do tego 8 lub 16gb ram w zależności, ile będę w stanie wyłożyć $$$. Różnica w cenie pomiędzy i5, a i7 to 1500 zł na sprzęcie nie lubię oszczędzać, więc nie robi to dla mnie szoku, jednak jeśli wydajność i7 będzie o 2-3% większa to kompletnie mi się jej nie opłaca brać.

Opublikowano

No i i7 jest wydajniejsza te 3% i niewiele więcej, najzwyczajniej te procki roznia sie taktowaniem (i to niewiele) oraz cache (i7 ma wiecej, tez niewiele). Nie ma takiej szans by i7 bylo najzwyczajniej zauwazalnie wydajniejsze

­

Opublikowano

20 fps, a 30 fps robi dla mnie ogromną różnicę. xD

Kupno lepszego sprzętu za 2 lata nie wchodzi w grę. Chyba, że nagle mi spadnie 10k złotych z nieba. To ma być sprzęt mały jak i bardzo wydajny. Muszę go nosić do szkoły, więc nic lepszego nie znajdę w rozmiarze 13'. Grać będę oczywiście nie integrze Iris 6100 do tego 8 lub 16gb ram w zależności, ile będę w stanie wyłożyć $$$. Różnica w cenie pomiędzy i5, a i7 to 1500 zł na sprzęcie nie lubię oszczędzać, więc nie robi to dla mnie szoku, jednak jeśli wydajność i7 będzie o 2-3% większa to kompletnie mi się jej nie opłaca brać.

Jak sie nie zdecydujesz na i7 to pomysl chociaz o tym ramie, juz w innym twoim temacie Ci pisalem, czemu.

Opublikowano

Jak sie nie zdecydujesz na i7 to pomysl chociaz o tym ramie, juz w innym twoim temacie Ci pisalem, czemu.

Napiszesz jeszcze raz? Już tyle tematów zakładałem, że się pogubiłem. Raz wybieram air 11 potem 12, a teraz kusi mnie 13. :P Ciężko się zdecydować, ale ten Iris 6100 w 13' kusi szczególnie.

Opublikowano

No wlasnie WINCYJ tych tematow, no ze igpu, nie ma wlasnej pamieci jak dedykowane (np widziesz nvidia geforce gtx 660 2gb itp, w igpu tak nie ma) tylko korzysta z ramu, dlatego im szybszy i wiecej tym lepiej. (do pewnej granicy)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...