Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Windows 8 - Windows 7

Stjudi

Pytanie

Opublikowano

Witam. Postanowiłem zmienić system operacyjny z W8 na W7.
Mój problem polega na tym, że Sony Viao możliwość wejścia do biosu ma możliwość tylko z pozycji Windowsa, a do tego dostępu nie mam, ponieważ komputer się nie odpala, przez komunikat System not found. 

UEFI zostało zmienione na Legacy, zapora, która niby blokuje instalacje starszych wersji systemu została dezaktywowana. W dalszym ciągu nie mogę zainstalować windowsa 7, ponieważ uważa, że na partycjach GPT nie można. Jakieś pomysły? Pomoc..

https://www.facebook.com/Agar.ioPL.x/

Zapraszam na stronę Agar.io, która znajduje się na Facebook'u. Jedyny polski działający fanpejdż. 

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do polubienia! Myślę również nad założeniem kanału na YouTube!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można zainstalować, nagraj instalkę 7 w trybie EFI , np w rufusie trzeba wybrać opcję trzecią , możesz też w biosie zmienić tryby startu na Legacy albo UEFI first 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Miałem Legacy, poszło, ale laptop padł. Teraz mam problem, że system nie widzi BootMGR. Z płyty nie reaguje, właśnie robię bootowalnego pedrive'a, może coś ruszy. 
Problem w biosie, nie mogę znaleźć opcji zmiany bootowania, Sony Viao nie daje do tego dostępu chyba.. 

Z pozycji instalatora zmieniłem też rodzaj z GPT na MBR, komendą diskpart. 

https://www.facebook.com/Agar.ioPL.x/

Zapraszam na stronę Agar.io, która znajduje się na Facebook'u. Jedyny polski działający fanpejdż. 

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do polubienia! Myślę również nad założeniem kanału na YouTube!

Opublikowano

Problem w biosie, nie mogę znaleźć opcji zmiany bootowania, Sony Viao nie daje do tego dostępu chyba.. 

Laptopy Sony Vaio posiadają klawisz "ASSIST", którego wciśnięcie zamiast przycisku zasilania wyświetli menu posiadające opcje m.in. wejścia do BIOSu i zmiany urządzenia bootującego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...