Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki silnik wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ja i kilku moich kolegów jesteśmy w 1 klasie technikum na informatyce i chcieliśmy na dzień dla uczniów którzy przyjadą pod koniec roku szkolnego zwiedzać szkołe. i wczym ktwi problem ?

Chcemy zrobić grę w stylu Super Mario land (3DS) i połączyć z Super Mario 3D World (WiiU).

I właśnie nie możemy wybrać silkina.

Od razu dziękuj z pomoc .

353771408518093573926.png

Opublikowano

Ja to zawsze i wszystkim polecam Unity 3D ze względu na prostotę i ogromne możliwości. Ciężko jest wybrać dla was odpowiedni silnik skoro nawet nie podaliście w jakich językach programujecie.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

jak to ma być profesjonalna to game studio a jak nie to unity 3d

Uważasz, że Unity 3D nie nadaję się do tworzenia profesjonalnych gier? Skoro tak twierdzisz to przypuszczam tylko tyle, że nie masz pojęcia o tworzeniu gier i silnikach. Unity nada się w tym jak i każdym innym przypadku bardzo dobrze, kwestia umiejętności, a nie silnika.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Najwięcej satysfakcji przychodzi z pisania od 0 a nie bazowaniu na gotowych rozwiązaniach. Z tego co zrozumiałem chcecie się pobawić a nie pisać projekt pod zaliczenie czy coś innego.

W takim razie polecam OpenGL + C++. Dodatkowo pisząc taki projekt na takiej platformie dożo się można nauczyć, czegoś co przyda sie nie tylko w pisaniu gier ale też dalszej edukacji.

W tym wieku jednak bardzo łatwo się zniechęcić, czego wam oczywiście nie życzę.

Opublikowano

Unity 3d Chodź jest dużo zabawy.

Modelowanie.

C#

Umiejętności też muszą być do takiego projektu , który ma jakoś wyglądać (kilka tygodni praktyk (zależy oczewiście)

A jeżeli chcecie to prosty program do tworzenia gier 2d Clickteam Fusion 2.5 (Prosty,nie trzeba znać C#,nie trzeba byc dobrym grafikiem) (-pewne ograniczenia ponieważ nie ma c# )

Ma to być 3d więc Unity :D

­

Like it +

Opublikowano

jak to ma być profesjonalna to game studio a jak nie to unity 3d

Moim zdaniem game studio się do tego nie nadaje. Ja jak wyżej polecam Unity 3D. Game Studio jest jak CryEngine.

100|200|300|400|500|600|700|800|900|1000

Opublikowano

Darmowe:

Unity 3D:

Plusy: Prosty, ma dobrą optymalizację, łatwy w obsłudze.

Minusy: Małe możliwości, Wersja pełna kosztuje 1000$ choć tak bardzo od darmowej się nie różni.

Unreal Engine 4:

Plusy: Dużo możliwości, bardzo dobra grafika, można robić nawet gry 2d, blueprinty które ułatwiają budowanie gry.

Minusy: Ograniczone do c++ i c#, trochę trudniejsze w obsłudze niż unity, ze względu na grafikę trzeba mieć dobrego pc.

RPG Tsukuru XP

Plusy: Nie trzeba znać języka, zeby zrobić fajną grę, możliwość zrobienia w prosty sposób gry multiplayer, masa tutoriali i darmowych grafik i skryptów, polskie community.

Minusy: Gra czasem może crashować, buguje się czasem grafika, program posiada troche ograniczeń ale przez własne skrypty można to zmienić.

Płatne:

Cry Engine

Plusy: Niezła grafika, dobra optymalizacja, możliwość tworzenia ogromnych sandboxów.

Minusy: Drogo kosztuje, bardzo trudny do obsługi.

Game Maker Studio

Plusy: Nie trzeba znać języka, żeby programować, jeden z lepszych programów do gier 2d, łatwy dla początkujących, gry pójdą nawet na pentium 2 i rivii tnt2

Minusy: Ograniczenie do gier 2d i prostych 3d.

To aktualnie najlepsze wg mnie.

Opublikowano

Darmowe:

Unity 3D:

Plusy: Prosty, ma dobrą optymalizację, łatwy w obsłudze.

Minusy: Małe możliwości, Wersja pełna kosztuje 1000$ choć tak bardzo od darmowej się nie różni.

...

Unity 3D ma małe możliwości? Widzę, że ktoś tu nie ma pojęcia o tym silniku i wypowiada się, pomimo swojej niewiedzy. Unity ma ogromne możliwości, praktycznie stworzymy w niej każdą grę, ograniczają nas tylko i wyłącznie własne umiejętności i wyobraźnia ( nie zwracam tutaj uwagi na czynniku typu czas i pieniądze ). Najpierw radzę się zapoznać z grami jakie zostały stworzone w Unity, a potem się wypowiadać o jego możliwościach ;).

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Opcjonalnie możecie również użyć niewymienionego wyżej ClickTeam Fusion 2.5 (wersja dev).

Co prawda ogranicza się on tylko do 2D i pseudo 3D, ale jak wspomniałeś, że to pod mario ma podchodzić, to wg mnie

Fusion będzie najlepszym rozwiązaniem.

arijh2.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...