Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mam pare pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym zrobić grę www.

Mam parę pytań.

1. Czy taką grę można napisać tylko w php i html?

2. Co zrobić aby strona była mobilna i dopasowywała się do ekranu telefonu każdej rozdzielczości?

3. Ile kosztuje serwer?

4. Można płacić smsem?

5. Ile kosztuje utrzymanie gry?

6. Czy za ilość zarejestrowanych graczy coś się płaci?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

1. To zależy, jaką chcesz stworzyć grę

2. Tego tak się składa że nie wiem :v

3. Zależy od hostingu

4. To przecież oczywiste

5. To zależy, jaki weźmiesz hosting i gdzie będziesz grę reklamował

6. Ilość zarejestrowanych graczy tylko powoduje, że gra zajmuje minimalnie więcej miejsca, więc tylko jeśli Twoja gra okazałaby się kosmicznie popularna, musiałbyś po prostu dokupić miejsca.

jw19e8.png

Opublikowano

1. Tak, niezbyt interaktywną grę tekstową - bez Javascriptu to straszna bieda.

Eh, skoro zadajesz takie pytanie to znaczy, że nie znasz dobrze html i css - a bez tego to gry nie zrobisz - poducz się.

Tak jak kolega wyżej - zresztą wejdź na strony serwerowni i sam zobacz.

Za hosting? Na pewno u niektórych się da.

Od 0zł bez górnej granicy.

Tak jak kolega wyżej.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

1. Można, ale nie będzie to coś wspaniałego

2. Też miałem ten problem, wydaje mi się, że przy podawaniu wymiarów wystarczy ustawić np. " height='50%' "
3. To zalezy. Dobry hosting moze kosztowac 100-200 zl
4. Raczej nie
5. Tylko oplaty za hosting, domene
6. Tak jak wyzej

Pozdrawiam, ArrMeeR

Opublikowano

Gdzieś mi się obiło o uszy, że html5 dość dobrze wspiera już grafikę i można w nim robić sensowne gry.

Nie widziałem jeszcze możliwości płacenia za hosting SMSem. Zazwyczaj są to tak duże kwoty, że nie ma to najmniejszego sensu biorąc pod uwagę, że dostawca usługi SMS bierze jakieś 50%. Zazwyczaj płaci się kartą, przelewem, DD, lub za pomocą jakiegoś serwisu płatności np PayPal.

Za ilość zarejestrowanych graczy nie dopłacasz. Jednak musisz brać pod uwagę to, że każdy klient zużywa zasoby Twojego serwera. Klienci pasywni (ofline) zużywają miejsce na dysku, a aktywni dodatkowo łącze, procesor, ram. To ile zasobów zużywa klient zależne jest od Twojej gry i jej optymalizacji. To wiąże się ściśle z Twoim pytaniem o utrzymanie gry. Jeśli gra będzie miała dużą rzeszę graczy, będziesz zapewne musiał zatrudnić dodatkowe osoby do jej obsługi. Do tego koszt ewentualnej reklamy. Szczerze mówiąc w grę można wpakować naprawdę duże kwoty... tylko nie zawsze się to zwraca.

Na początku nie bierz płatnego hostingu. Do testów możesz postawić serwer nawet u siebie na komputerze aby sprawdzić jak działa gra itp. Może hamaczi jeśli  będzie wymagane?

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

1. Gre pisze się w językach HTML, PHP, CSS, js i innych. Widać, że napisałeś hop śup i

tak samo chcesz zrobić gre ja moją pierwszą gre tworzyłem 2 miesiące, a uczyłem się jakieś 2 lata i tak nie umie perfekcyjnie.

2. Wymiary ustawia się w CSS zależy, bo każdy telefon ma inną rozdzielczość więc musisz zrobić, że

automatycznie wykrywa telefon i rozdzielczość.

3,4. jeśli chcesz zrobić gre to polecam speedhost.pl fajny hosting tani i

da się płacić SMS-em tylko jak chcesz dużo graczy to pamięć serwera WWW musisz zwiększyć.

5. Zależy ile masz ramuk jaki procesor ile pamięci dysku i na jakim hostingu.

6. Nie skąd ci się to wzięło.

Pierwsze co możesz zrobić no nospam tematami, a drugie isę ucz.

pozdro

Opublikowano

1. Można

Poczytaj o RWD na przykład i może ci sie przydać np Twitter bootstrap

od 0zł wzwyż

W zależności od serwerowni

Od zera do nieskończoności ;-)

Płacisz za wykorzystane zasoby serwera

hcq0.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...