Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Katastrofa w Czarnobylu

Aplay.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Chciałbym wiedzieć, co sądzicie na temat katastrofy w Czarnobylu.

Chciałbym sobie z kimś o tym poopowiadać, ale nie mam z kim ;)

Jestem tym bardzo zainteresowany, dowiedziałem się o tym jakiś miesiąc temu dopiero.

Czytałem dużo w internecie i chciałbym się powymieniać wiadomościami ;d

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Jak wiadomo wypadki się zdarzają śledctwo mówi, że główną przyczyną wybuchu była awaria techniczna nie pamiętam o co tam dokładnie chodziło ale nikt tego nie wie czy to prawda. Katastrofa miała miejsce na terenach ZSRR (obecnie Ukraina) a wiadomo ZSRR kierowało się w wielu sytuacjach propagandą ale też nie myślę, że do wybuchu miałoby dojść specjalnie. Szkoda tylko, że tyle osób zostało poszkodowanych ale nikt nie wiedział jak postępować w takiej sytuacji. Oglądałem wiele programów dokumentalnych itp i teraz po tylu latach po katastrofie pobliskie miasto "super" się prezentuje, ciekawa sprawa.

Opublikowano

Prypeć to teraz niesamowite miejsce, ludzie wynieśli się stamtąd z dnia na dzień i natura powoli odbiera swoje tereny. Fajnie pokazuje to co się stanie, gdy ludzie znikną z danego regionu.

Opublikowano

Prypeć to teraz niesamowite miejsce, ludzie wynieśli się stamtąd z dnia na dzień i natura powoli odbiera swoje tereny. Fajnie pokazuje to co się stanie, gdy ludzie znikną z danego regionu.

Natura nie "naturalna" widziałeś niektóre zwierzęta z tamtych terenów xD?

Opublikowano

Natura nie "naturalna" widziałeś niektóre zwierzęta z tamtych terenów xD?

Nie, nie widziałem, ale z tego co wiem nie różnią się specjalnie od "zwykłych" zwierząt a mutacje są rzeczą normalną w przyrodzie i wcale nie wymaga to promieniowania. Ale generalnie chodziło mi głównie o brak większej ingerencji człowieka w życie zwierząt.

Opublikowano

Ponoć błąd generała i  posłuchanie ostrzeżeń, ale czy ja wiem, według mnie teraz jest przynajmniej na co popatrzeć i jest to inspiracja nawet do niektórych gier xP.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

To był jeden wielki spisek, władze ZSRR celowo spowodowały katastrofę ponieważ chciały sprawdzić działanie swojej nowej (teraz starej) broni atomowej ukrytej w reaktorze. 

A tak na serio, to mnie też ta sprawa wydaje się ciekawsza, ale o wiele interesujące byłoby gdyby zauważono jakiegoś zwierzo-mutanta (i to takiego mega fest) lub ludzio-mutanta, który zachowywałby się jak jakiś dzik. Nie jestem pewien, ale chyba w niektóre miejsca nadal nie można wejść ponieważ występuje śmiertelne promieniowanie, więc kto wie może tam coś sobie łazi xD

Opublikowano

Prypeć to bardzo ciekawe miejsce, sam planuje się tam wybrać z kilkoma przyjaciółmi. Trzeba tam uważać na rozpadające się budynki, czy promieniowanie w niektórych miejscach (chwytak, podziemia, niektóre tereny). Ogólnie te miejsce ma swój urok.

Opublikowano

@piotr11104

Wybierasz się na jakiś casting do 2 części filmu Czarnobyl: Reaktor Strachu? xD

Może to ładnie wygląda ale za nic nie pojechałbym tam i nie przespał sie jednej nocy nawet w najbezpieczniejszym (pod względem promieniowania) miejscu w mieście xD

Opublikowano

@piotr11104

Może to ładnie wygląda ale za nic nie pojechałbym tam i nie przespał sie jednej nocy nawet w najbezpieczniejszym (pod względem promieniowania) miejscu w mieście xD

Pierwsza część część filmu nawet dobra, ale temat już oklepany.

Nie ma opcji żebyś mógł legalnie spać na terenie Prypeci - to teren wojskowy. Jak już, to spędza się noc w innym miasteczku kilkadziesiąt km od opuszczonej strefy i stamtąd dojeżdżasz pociągiem do docelowego miejsca.

Nie ma też możliwości, by coś przy takiej dawce promieniowania wyewoluowało na jakiegoš potwora - przykładowo czarnobylit potrafi zabić żywe stworzenie w bardzo małym czasie. Nawet będąc z 10 metrów od niego.

Opublikowano

To był jeden wielki spisek, władze ZSRR celowo spowodowały katastrofę ponieważ chciały sprawdzić działanie swojej nowej (teraz starej) broni atomowej ukrytej w reaktorze. 

A tak na serio, to mnie też ta sprawa wydaje się ciekawsza, ale o wiele interesujące byłoby gdyby zauważono jakiegoś zwierzo-mutanta (i to takiego mega fest) lub ludzio-mutanta, który zachowywałby się jak jakiś dzik. Nie jestem pewien, ale chyba w niektóre miejsca nadal nie można wejść ponieważ występuje śmiertelne promieniowanie, więc kto wie może tam coś sobie łazi xD

Generalnie to nie można wchodzić do reaktora, a reszta miejsc nie jest aż tak bardzo napromieniowana jak ci się chyba wydaje:

@piotr11104

Ten film był dość mierny x­d Aczkolwiek tam chyba jest dość mocno kontrolowane kto wchodzi i wychodzi z strefy, więc wątpię, że pozwoliliby Ci przespać się tam całą noc.

Opublikowano

Reaktor strachu? ten film nawet nie jest horrorem tylko słabą komedią, najlepiej oglądnąć sobie jakieś filmy dokumentalne o czarnobylu i samej katastrofie, słyszałem też że starsi ludzie normalnie mieszkają obok prypeci w różnych małych wioskach. 

PS.Jeżeli ktoś szuka fajnych filmików z czarnobyla polecam na yt TubeRaiders :D 

Opublikowano

Pierwsza część część filmu nawet dobra, ale temat już oklepany.

Nie ma opcji żebyś mógł legalnie spać na terenie Prypeci - to teren wojskowy. Jak już, to spędza się noc w innym miasteczku kilkadziesiąt km od opuszczonej strefy i stamtąd dojeżdżasz pociągiem do docelowego miejsca.

Nie ma też możliwości, by coś przy takiej dawce promieniowania wyewoluowało na jakiegoš potwora - przykładowo czarnobylit potrafi zabić żywe stworzenie w bardzo małym czasie. Nawet będąc z 10 metrów od niego.

Przed chwilką skończyłem oglądać ten film, szczerze serio temat oklepany a film rozkręca się powoli. Pod koniec filmu jest cała akcja z tymi potworkami które przypominają troszkę tych przebierańców z gry Outlast.

Już film "Zejście" był lepszy.

Co do samego tematu Czarnobyla to zastanawiało mnie ile tam jest Siwertów w samym środku reaktora. Jeżeli chwytak miał ok 60 Siwertów :D

Opublikowano

Przed chwilką skończyłem oglądać ten film, szczerze serio temat oklepany a film rozkręca się powoli. Pod koniec filmu jest cała akcja z tymi potworkami które przypominają troszkę tych przebierańców z gry Outlast.

Już film "Zejście" był lepszy.

Co do samego tematu Czarnobyla to zastanawiało mnie ile tam jest Siwertów w samym środku reaktora. Jeżeli chwytak miał ok 60 Siwertów :D.

Najwieksze promieniowanie emituje czarnobylit z tego co pamietam, ktory znajduje sie pod reaktorem.
Opublikowano

A to nie był przypadkiem pożar elektrowni zamiast wybuchu?

Chyba jedynie do reaktora nr. 4 nie można za blisko podchodzić. Są jeszcze problemy z wejściem do budynków, bo wszystko już swoje lata ma i może się zawalić, na własną odpowiedzialność

­

Opublikowano

To własnie słyszałem ale jestem ciekaw i tak jakie jest promieniowanie tak wewnątrz reaktora.

@554461402688252517908.png Panty  były nawet dwa wybuchy. Jeden rozerwał pokrywę reaktora drugi sam reaktor.

Opublikowano

Nie ma co zgadywać, to nie jest jakaś wiedza tajemna - wystarczy chociażby wiki:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_elektrowni_j%C4%85drowej_w_Czarnobylu

Na mutanty też nie liczcie - takie rzeczy to tylko w filmach i grach - mutacje są w znakomitej większości szkodliwe, nie znajdziecie raczej jakichś nowych gatunków ;)

Pamiętajcie o przypisach - jest tam mnóstwo przydatnych linków.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

To własnie słyszałem ale jestem ciekaw i tak jakie jest promieniowanie tak wewnątrz reaktora.

Takie, że po chwili umrzesz. Przecież Ci, co zrobili to zdjęcie pozostałości reaktora atomowego (na dole), oczywiście nie żyją.

HTRqH28.jpg

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

­Podobno wynikało to z tego że jeden z pracowników popełnił błąd i zbyt późno się zorientował że coś jest nie tak, w mgnieniu oka temperatura się podniosła i zaczęły się wybuchy aż zostały tylko ruiny.

Włączona została AZ-5 która wsuwała pręty kontrolne do reaktora. Efektem było to że miały one końcówkę grafitową (?) i przez to był znaczy bo x10 skok mocy na kilka sekund lub kilkanaście. Turbiny nie wyrabiały, nawet chyba zostały wyłączone ale para wciąż szła przez co zbyt dużo jej było w reaktorze.

Opublikowano

Takie, że po chwili umrzesz. Przecież Ci, co zrobili to zdjęcie pozostałości reaktora atomowego (na dole), oczywiście nie żyją.

HTRqH28.jpg

Podobno to zdjęcie zostało zrobione przez lustra :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...