Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyski 5400rpm czy 7200rpm?

diilmaach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemasz przystawiam się do postawienia systemu windows10 i tu pytanie bo mam 2 dyski po 80gb 7200rpm, a mam też dysk z laptopa 500gb 5400rpm i tu się nasuwa moje pytanie, gdzie lepiej postawić system? Ogólnie będzie mi służyć do gier Gta5 i tak dalej.

Platforma

Core quad Q6600 o.c do 3,0ghz

Ram 4gb ddr3

NVidia gts250 1gb 256bit (nie e-green)

Dyski 2x 80 i 500gb (ten od laptopa)

Oczywiście czy będzie odczuwalny spadek wydajności czy coś takiego?

Opublikowano

Zawsze na szybszym, chociaż jeśli chodzi potem o używanie może być na wolniejszym a reszta danych z grami na szybszym 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ten 7200rpm niekoniecznie może być szybszy. Podejrzewam, że trochę latek ma, a to też ma duże znaczenie. Może podasz trochę dokładniejsze informację? Tzn. konkretny model dysku, wtedy będzie można trochę więcej ustalić.

Opublikowano

System na wolniejszy , skoro ma grać to gry na szybszy. Aż tak strasznej różnicy nie ma w czasach ładowania 10-15%tylko 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

to, że prędkość przeważa na korzyść mniejszego dysku nie musi wcale oznaczać, że jest szybszy. mój dysk 7200RPM nie przenosi więcej jak 75MB/s, a większy, mniejszy, "wolniejszy" 5400rpm dysk przerzucał dane z prędkością 120Mb/s. ile Twoje dyski mają lat? znasz ich modele? może zrobisz testy w HD Tune i tutaj je przestawisz dla obu dysków? na razie wstrzymaj się, zrób testy, poczekaj na odp i wtedy sobie instaluj tamtego windoszpiega dziesiontke.

a pomyślałeś o miejsce na dysk z laptopa? może sobie leżeć tylko ważne by był płasko położony - jak inaczej to szybciej się zepsuje. prędzej przeinstalujesz winzgroze niż to się stanie

Opublikowano

Polecam kupić dysk SSHD, są teraz tanie i będą coraz tańsze wraz z dyskami SSD, ponieważ intel wyprodukował chipy czy jakoś tak się pisze, które są o 10 razy szybsze od dysków SSD a nawet więcej.

Będą one wdrożone w takie kategorie sprzętów jak:

-telefony

-dyski

-napędy DVD itd..

-zegarki elektryczne

-pamięć RAM

-oraz inne, które są w trakcie tworzenia.

Dlatego teraz Samsung wykonuje dyski SSD tanie nawet o pojemności 1TB.

W 2016 roku będzie przełom jaki się nie śniło.

No na razie testują z intela to, wyniki są bardzo dobre i stabilne i nie ma żadnych wad typu "przegrzanie" ;)

Dyski HDD wychodzą z mody, jak ktoś chce by był zarówno tani, szybszy od HDD oraz pojemność dysku większa od SSD to polecam hybyrdówki zwane dyskami SSHD.

Poza tym jeśli się kupuje nowy dysk to się nie patrzy też na szybkość w obrotach na minute, lecz patrzy się ile ma pamięci podręcznej zwany bufferem itd.

Ja mam dysk z 5400, sata3 (6gb) oraz mam sata2 (tam bodajże jest 3gb) no i buffer na sata3 wynosi 16mb a buffer na sata3 wybosi 8mb zatem szybsze odczyty ma dysk z sata2, nawet zauważyłem to podczas włączania windowsa na sata2 a na sata3 i na sata3 o 1,2 sekundy wolniej się włącza niż na sata2.

Zatem najlepiej kupić z jak największym bufferem i oczywiście speed ^^ ja mam 71mb/s a w sata2 mam 70mb/s.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...