Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestawy komputerowe miesiąca [WRZESIEŃ 2015]

Gość Zacieszynka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

511411442082585107800.png
Witajcie! Postanowiliśmy wznowić serię, która cieszyła się dość dużą popularnością w 2014 roku. Co miesiąc będziemy prezentować Wam prawdopodobnie najlepsze zastawy komputerowe w danym przedziale cenowym. Propozycje podzieliliśmy na dwie kategorie - zestawy oparte o procesory Intela oraz AMD, więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Ponadto do każdej propozycji dodaliśmy krótki opis.
Miłego czytania!​

8Xt4gwb.png
Standardowe rozwiązanie pod przyszłą rozbudowę chociażby o kartę graficzną. Dwurdzeniowy procesor poradzi sobie z mniej wymagającymi grami.
Link z koszykiem

ppyZUQL.png
Dwurdzeniowy procesor z odblokowanym mnożnikiem oraz wydajna jak na swoją cenę karta graficzna R7 360, która umożliwi nam grę w większość tytułów.
Link z koszykiem

VJOw2a6.png
Dwurdzeniowy, czterowątkowy procesor wykluczy nam większość przycinek, jakie moglibyśmy napotkać w przypadku użytkowania znajdującego się półkę niżej Pentiuma.
Link z koszykiem

SDOjiW4.png
Dużo wydajniejsze GPU - GTX950. Po dołożeniu kolejnych 4GB ramu (na dzień dzisiejszy to koszt około 90zł) będziemy w stanie pograć w każdą grę na wysokich ustawieniach.
Link z koszykiem

dwRhYRV.png
Tutaj już otrzymujemy czterordzeniową i5.
Link z koszykiem

RW6yCrf.png
Czterordzeniowy procesor wykluczający wszelkie zacięcia w grach oraz wydajna grafika R9 380 wraz z 8GB ramu.
Link z koszykiem

ZsuWByL.png
Karta graficzna wydajniejsza od tej, która została zaproponowana w zestawie za 2600 zł.
Link z koszykiem

NYe8heT.png
GPU wymienione na GTX970. Dzięki temu zastosowaniu zyskujemy możliwość zagrania we wszystkie gry na bardzo wysokich detalach.
Link z koszykiem

in5u20h.png
Lepsza płyta główna i zasilacz względem poprzedniego zestawu.
Link z koszykiem

HYEQRDx.png
Zestaw nastawiony na bezgłośną pracę. Karta z chłodzeniem półpasywnym, niesłyszalne chłodzenie na procesor, cichy, modularny zasilacz, wyciszana obudowa, wydajne ramy oraz szybki procesor.
Link z koszykiem

beqsUwY.png
Zestaw przeznaczony do podkręcania.
Link z koszykiem

y7OWTow.png
Trzymodułowy procesor przeznaczony do podkręcania. 8GB ramu wraz z GTX950.
Link z koszykiem

771w0At.png
Czteromodułowy procesor oraz GTX950. Zestaw, podobnie jak poprzedni, przeznaczony jest do podkręcania.
Link z koszykiem

UiUeek4.png
Wymiana GPU na GTX960 oraz zmiana płyty, na której powinniśmy osiągnąć lepsze zegary przy kręceniu procesora.
Link z koszykiem

G1dTdzA.png
Procesor z odblokowanym mnożnikiem, płyta główna z potężną sekcją zasilania, GTX970 oraz modularny zasilacz.
Link z koszykiem

Wykonał: Mentor Team

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Ramy nie lepiej/taniej byłoby wziąć w 1 kości? Przede wszystkim oszczędzamy slot, co przyda się przy rozbudowie.

Jeśli chodzi o zestaw za 4k, z tego co się orientuję płyta gigabajta do najlepszych nie należy, MSI nie byłoby lepszym wyborem?

Opublikowano

ale po c**j jest to w dziale w ktorym nikogo takie informacje nie interesuja? dlaczego nie jest to w odpowiednim dziale?

W dziale Komputery - Kupno dodaliśmy odnośnik. ;)

­

Opublikowano

Zestaw intel 2300zł Zalman Z1

Zestaw intel 2800zł Zalman R1, nadal zasilacz 400W fortrona, w dodatku karta Club 3D

Zestaw intel 3400zł Zalman R1, nadal zasilacz 500W za 150zł

Zestaw intel 3500zł dalej Zalman R1, w końcu dopłata do zasilacza za nieco ponad 200zł, najs

Zestaw intel 3900zł wow, w końcu nowa buda, szkoda że nadal z papieru ze słabym airflow, w końcu dobry zasilacz który powinien być 1500zł temu. 350zł mobo + 100zł cooler na oc CPU +400MHz, też ciekawie, po co komu SSD

Zestaw intel 4000zł wielki powrót Zalmana R1, po co komu SSD, po co dobry zasilacz, mamy overclocking CPU który daje mniej niż zmiana gtx970 na 980

Zestawów na AMD nie chce mi się przeglądać bo nikt mądry tego nie kupi. 

To oczywiście moje zdanie, zależy do jakiego sposobu składania się jest przyzwyczajonym, ale osobiście nie poleciłbym nikomu żadnego zestawu powyżej tego za 2300zł

Opublikowano

No chyba nie. //QuarK

Zalman R1 a jako upgrade VSP500, gdzie jedno i drugie to papierowy syf z pseudowyciszeniem, które można zrobić za 10zł na większej powierzchni.

Jedyne, co się trzyma kupy to zestaw za 3.300 i niektóre te najtańsze. Cała reszta do zmiany i proponuję zrobić to jak najszybciej.

W cenie ostatniego zestawu AMD można mieć platformę n a E3-1231v3, wgl. to chyba opcje dla fapbotów.

//Widać, że szanujesz, bardzo dobrze XDDD

416231423689480320491.png

Opublikowano

Za sugerowanie AMD leci degrad koleszko xp

PS. Zły dział.

Zestawy nawet dobre, lecz Janusze i tak kupią sobie w swoim stacjonarnym komputroniku 400 zł drożej i gorzej niż by sami złożyli na morelkach lub xie :P

­

Opublikowano

Za sugerowanie AMD leci degrad koleszko xp

PS. Zły dział.

Zestawy nawet dobre, lecz Janusze i tak kupią sobie w swoim stacjonarnym komputroniku 400 zł drożej i gorzej niż by sami złożyli na morelkach lub xie :P

Jak zły dział? Projekt mentorów jest w dziale mentorów.

Zestaw intel 3900zł wow, w końcu nowa buda, szkoda że nadal z papieru ze słabym airflow, w końcu dobry zasilacz który powinien być 1500zł temu. 350zł mobo + 100zł cooler na oc CPU +400MHz, też ciekawie, po co komu SSD

Zestaw intel 4000zł wielki powrót Zalmana R1, po co komu SSD, po co dobry zasilacz, mamy overclocking CPU który daje mniej niż zmiana gtx970 na 980

To oczywiście moje zdanie, zależy do jakiego sposobu składania się jest przyzwyczajonym, ale osobiście nie poleciłbym nikomu żadnego zestawu powyżej tego za 2300zł

Dyski SSD nie są niezbędne.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Jakoś mi nie pasują te zestawienia komputerowe w wykonaniu mentorów... tzn. skąd przeciętny Kowalski ma wiedzieć, że ten artykuł jest wiarygodny, skoro wykonała go grupa, która tak naprawdę nie musi się na tym znać. Ja wiem, że w Teamie Mentorów są osoby, które mają w tym zakresie pojęcie i to zapewne one wykonały to zestawienie, ale mimo wszystko, w moim odczuciu, dziwne jest przypisywanie tego całej grupie. O wiele wiarygodniej artykuł wyglądałby, gdybyś @Zeciarz. opublikował go w dziale z komputerami i konkretnie podał jego autorów.

Poza tym, czy takie miesięczne zestawienia są naprawdę konieczne? Czy tak wiele będzie się zmieniało w ciągu jednego miesiąca? Nie siedzę w temacie sprzętu komputerowego, więc się nie znam, ale wydaje mi się, że takie zestawienia mogłyby być nieco naciągane, jeśli chcielibyście wykonywać je tak często. :)

Tak, czy inaczej, inicjatywa godna pochwały, bo projekt z pewnością jest czasochłonny, ale także przydatny. ;)

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Jakoś mi nie pasują te zestawienia komputerowe w wykonaniu mentorów... tzn. skąd przeciętny Kowalski ma wiedzieć, że ten artykuł jest wiarygodny, skoro wykonała go grupa, która tak naprawdę nie musi się na tym znać. Ja wiem, że w Teamie Mentorów są osoby, które mają w tym zakresie pojęcie i to zapewne one wykonały to zestawienie, ale mimo wszystko, w moim odczuciu, dziwne jest przypisywanie tego całej grupie. O wiele wiarygodniej artykuł wyglądałby, gdybyś @Zeciarz. opublikował go w dziale z komputerami i konkretnie podał jego autorów.

Poza tym, czy takie miesięczne zestawienia są naprawdę konieczne? Czy tak wiele będzie się zmieniało w ciągu jednego miesiąca? Nie siedzę w temacie sprzętu komputerowego, więc się nie znam, ale wydaje mi się, że takie zestawienia mogłyby być nieco naciągane, jeśli chcielibyście wykonywać je tak często. :)

Tak, czy inaczej, inicjatywa godna pochwały, bo projekt z pewnością jest czasochłonny, ale także przydatny. ;)

Kobieto jak się nie znasz to do kuchni.

Zawsze może wyjść jakiś bardziej przystępny podzespół, a cena danej firmy zmienia się z dnia na dzień i cały zestaw może w miesiąc nawet o 150 zł zdrożeć/stanieć, bo trzeba też patrzeć na cenę dollara w przeliczeniu na pln itp.

­

Opublikowano

@LittleBlack w dziale "Komputery - Sprzęt" jest odnośnik do tego tematu. ;)­

Tak, wiem, ale mimo wszystko kwestia wiarygodności z powodu braku konkretnych autorów pozostawia wiele do życzenia i jeśli miałabym składać nowy komputer, to bez urazy, ale nie skorzystałabym z Waszego artykułu, ponieważ Mentorzy to ludzie z totalnie różnych zakątków forum. :s

@LittleBlack W ciągu miesiąca dużo się zmienia, szczególnie ceny. Z tego powodu trzeba robić nowe zestawy.

Jeśli tak mówisz, to musi tak być.  :) 

A czy w Waszej grupie są osoby, które będą prowadzić ten projekt przez dłuższy okres czasu? Co jeśli te 2 (?) osoby z jakiegoś powodu opuszczą grupę? Kto wtedy będzie prowadził projekt? Wiem, że trochę się czepiam, po prostu uważam, że pomysł na projekt chociaż ciekawy, to nie jest uniwersalny i nikt inny, niż osoby zaznajomione z tym konkretnym tematem, go nie pociągnie. Sądzę, że tematem komputerów powinni zajmować się zaufane osoby z tegoż działu, grafiką graphic team, a mentorzy mentorowaniem w zakresie swoich umiejętności i zainteresowań, ale nie powinno się wrzucać tego do jednego worka, bo to tak, jakby mentor aktywnie udzielający się w dziale Metin2, zaczął pisać w imieniu całego Teamu Mentorów artykuły na temat serwerów prywatnych tej gry.

Tak, czy inaczej, czas wszystko pokaże i zrobicie, co zechcecie, a jeśli kiedyś jeszcze się natknę na Wasz artykuł i będę miała ewentualne uwagi, to będę je kierować poprzez pw, bo szkoda mojego wzroku na czytanie takich prostackich uwag @gothic654

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Tak, wiem, ale mimo wszystko kwestia wiarygodności z powodu braku konkretnych autorów pozostawia wiele do życzenia i jeśli miałabym składać nowy komputer, to bez urazy, ale nie skorzystałabym z Waszego artykułu, ponieważ Mentorzy to ludzie z totalnie różnych zakątków forum. :s

Jeśli tak mówisz, to musi tak być.  :)

A czy w Waszej grupie są osoby, które będą prowadzić ten projekt przez dłuższy okres czasu? Co jeśli te 2 (?) osoby z jakiegoś powodu opuszczą grupę? Kto wtedy będzie prowadził projekt? Wiem, że trochę się czepiam, po prostu uważam, że pomysł na projekt chociaż ciekawy, to nie jest uniwersalny i nikt inny, niż osoby zaznajomione z tym konkretnym tematem, go nie pociągnie. Sądzę, że tematem komputerów powinni zajmować się zaufane osoby z tegoż działu, grafiką graphic team, a mentorzy mentorowaniem w zakresie swoich umiejętności i zainteresowań, ale nie powinno się wrzucać tego do jednego worka, bo to tak, jakby mentor aktywnie udzielający się w dziale Metin2, zaczął pisać w imieniu całego Teamu Mentorów artykuły na temat serwerów prywatnych tej gry.

Tak, czy inaczej, czas wszystko pokaże i zrobicie, co zechcecie, a jeśli kiedyś jeszcze się natknę na Wasz artykuł i będę miała ewentualne uwagi, to będę je kierować poprzez pw, bo szkoda mojego wzroku na czytanie takich prostackich uwag @gothic654

W komputerach cały czas jest rotacja osób, ktoś pomaga parę miesięcy i znika, jest ktoś nowy, potem kolejna wymiana. Takich pomysłów tj. zestawów komputerowych na dany miesiąc było multum, zawsze kończyło się to brakiem aktualizacji i porzuceniem projektu. Czas pokaże jak będzie tutaj, póki co zestawy od 2 dni nie są poprawione i nie zanosi się na zmianę tego stanu rzeczy. Rozumiem, że Kowalski może nie zauważyć różnicy pomiędzy troszkę lepszym/cichszym zestawem, ale czy to jest powód do tego, żeby dawać ten troszkę gorszy? Jeśli już zajmuje się tym grupa ludzi to niech będzie to zrobione perfekcyjnie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hmm,

Kiedy chciałem złożyć pc i jeszcze nie wiedziałem co i jak

poprosiłem o złożenie na grupie fb i na forum  i każdy polecał coś innego trzeba się zdecydować ^^

Co do zestawów to jak najbardziej na +

Co do negatywnych komentarzy to nie wiem czy wierzyć czy nie jak by ktoś napisał, że np. ta płyta główna jest zła bo tak i tak kup tą płytę bo tak i tak  

no to wtedy bym zrozumiał;

Opublikowano

hmm,

Kiedy chciałem złożyć pc i jeszcze nie wiedziałem co i jak

poprosiłem o złożenie na grupie fb i na forum  i każdy polecał coś innego trzeba się zdecydować ^^

Co do zestawów to jak najbardziej na +

Co do negatywnych komentarzy to nie wiem czy wierzyć czy nie jak by ktoś napisał, że np. ta płyta główna jest zła bo tak i tak kup tą płytę bo tak i tak  

no to wtedy bym zrozumiał;

Negatywne komentarze w tym przypadku to stwierdzenie faktów.

416231423689480320491.png

Opublikowano

Ja posiadam procesor AMD (FX-6300) i nie mam z nim żadnych problemów. Gry bezproblemowo działają. Jak dla mnie zarówno Intel jak i AMD jest dobry. 

@ TOPIC

Jak dla mnie temat super. Byle by był kontynuowany. Leci plus dla twórcy.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...