Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z tramwajem

x.On

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od października często będę musiał jeździć tramwajem na studia. Mam 2 pytania:

1. Co zrobić, jak tramwaj zepsuje się w środku drogi? Mama opowiadała mi kiedyś, że jak jechała tramwajem to motorniczy nagle kazał wyjść z tramwaju wszystkim, bo coś było nie tak z tramwajem. Co zrobić w takiej sytuacji?

2. Byłem z tatą na "próbnej" jeździe do szkoły i z powrotem. Tata mi tłumaczył, że np. tramwaj o numerze 15, którym mam jechać na studia, jedzie nie tylko w kierunku DO szkoły ale i OD szkoły do domu. Myślałem na początku, że tramwaj po prostu okrąża całe miasto. Niestety tata mi powiedział, że tak nie jest i jak chcę przyjechać ze szkoły do domu to muszę przejść na przeciwległy przystanek i wsiąść do tramwaju o tym samym numerze ale jadącego w przeciwnym kierunku niż tym którym przyjechałem. Obawiam się, że mi się to pomyli, czy da się jakoś rozpoznać który tramwaj o tym samym numerze jedzie w którą stronę?

Opublikowano

1. Jeśli kierowca mówi, żeby wysiąść to dla Twojego bezpieczeństwa to zrób. 

2. Po prostu patrz na numer lub jakieś charakterystyczne znaki, które się na nim znajdują.

Opublikowano

I Ty na uczelnie?

nigdzie przez te 19/20 lat nie jezdziłęs autobusem/tramwajem? jak mozna w takim wieku sie pytac o tak oczywiste rzeczy XDDDD

1. no nie wiem, MOŻE JAK CI KAŻE WYSIĄŚĆ TO GO SŁUCHAJ XDDD chyba że chcesz siedziec w zepsutym tramwaju :)))

2. od tego masz rozkład jazdy na przystanku ^_^

ae1d1005fe.png

Opublikowano

1. Bardzo bardzo rzadko się tak zdarza, ale jeśli będzie taka sytuacja to musisz iść z buta albo poszukać jakiegoś autobusu w pobliżu.

2. Wszystko masz napisane na rozkładadzie jazdy, który znajduję się na przystanku.

Opublikowano

1. Bardzo bardzo rzadko się tak zdarza, ale jeśli będzie taka sytuacja to musisz iść z buta albo poszukać jakiegoś autobusu w pobliżu.

2. Wszystko masz napisane na rozkładadzie jazdy, który znajduję się na przystanku.

1. Ale skąd będę wiedzieć gdzie iść jak akurat tramwaj zatrzyma się zdala od przystanku?

2. Przecież nie będę szedł najpierw na 1 przystanek a potem na 2 żeby stwierdzić który jedzie z powrotem w kierunku mojego domu. Musi być jakieś oznaczenie na tramwaju albo elektronicznej tablicy przyjazdów, ale ja nic takiego nie zauważyłem.

Opublikowano

­Dziwi mnie, że pytasz się o takie rzeczy w tym wieku. o.O Ale dobra, nie ważne, przechodząc do rzeczy:

1. Sie zepsuje to sie zepsuje, wysiadasz jak Ci motorniczy będzie kazał i szukasz innej możlwiości dojazdu do szkoły, np. taxi.

2. No to nie umiesz rozpoznać po której stronie ulicy masz szkołe, żeby sobie jakoś zapamietać w którą strone masz do domu?

Logika kolego, logika. Zacznij działać coś w jej kierunku, bo bez niej nawet studia nie wyjdą za dobrze. Ba, nawet zwykłe życie, co przykładem są i takie błahostki.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Masz 20lat i jeździsz tramwajem z tatą, który pokazuje CI jak dojechać do szkoły? Chłopie weź się ogarnij, większość 13latków jest bardziej rozgarnięta od Ciebie..

805491408806070489277.png

Opublikowano

1. Ale skąd będę wiedzieć gdzie iść jak akurat tramwaj zatrzyma się zdala od przystanku?

2. Przecież nie będę szedł najpierw na 1 przystanek a potem na 2 żeby stwierdzić który jedzie z powrotem w kierunku mojego domu. Musi być jakieś oznaczenie na tramwaju albo elektronicznej tablicy przyjazdów, ale ja nic takiego nie zauważyłem.

Najzwyczajniej w świecie zapamiętujesz po której stronie był przystanek na który przyjechałeś, a gdy wracasz, idziesz po prostu na przeciwny.

2. Przecież nie będę szedł najpierw na 1 przystanek a potem na 2 żeby stwierdzić który jedzie z powrotem w kierunku mojego domu

Ile ty się nabiegasz, zmęczysz. Murowana dożywotnia kontuzja.

1567846744.png
Opublikowano

Marny troll albo naprawdę jakaś ciemięga. Jak się zepsuje to wysiadasz, chyba że masz super moce i za pomocą nich ruszysz ten tramwaj :makka:

Opublikowano

Najzwyczajniej w świecie zapamiętujesz po której stronie był przystanek na który przyjechałeś, a gdy wracasz, idziesz po prostu na przeciwny.

Takie to skomplikowane że jprdl 150471440069655818069.png

Opublikowano

Dobra, a co w sytuacji gdy tramwaj w ogóle nie przyjedzie gdy będę chciał wrócić że szkoły do domu a na dodatek zepsuje mi się telefon i nie będę mógł zadzwonić do mamy?

Opublikowano

W takiej sytuacji po prostu zaciskasz pasa i ciśniesz z buta na azymut. Na noc koczujesz oczywiście po lasach by z rana ruszyć w dalszą drogę. Po kilku takich wyprawach nabierzesz trochę samodzielności i dorobisz się odrobiny oleju w głowie by nie zakładać potem tak durnych tematów.

1567846744.png
Opublikowano

Dobra, a co w sytuacji gdy tramwaj w ogóle nie przyjedzie gdy będę chciał wrócić że szkoły do domu a na dodatek zepsuje mi się telefon i nie będę mógł zadzwonić do mamy?

Zakup w pobliskim kiosku bilet na autobus/pociąg żeby tym wrócić lub idź na piechotę/jogging/bieganie.

­

Opublikowano

Ta, jeszcze może gdybaj na temat apokalipsy zombie/ataku separatystów/nalotu ufoludków. Ja nie wiem jakim cudem ty się na te studia dostałeś o ile to prawda...

Opublikowano

nie no skoncz trollować bo to ani śmieszne ani zabawne nie jest, a taka pizdą być nie można, to juz przesada

jeżeli tramwaj nie przejedzie bo sie zepsuje beda kursowały autobusy zastępcze, ale jak z nich korzystać to musisz w nowym teamcie sie zapytać

ae1d1005fe.png

Opublikowano

nie no skoncz trollować bo to ani śmieszne ani zabawne nie jest

To nie jest żaden troll. Dla was to może być śmieszne, ale je naprawde będę mieć problem gdy coś będzie nie tak z tramwajem a ja będę nie wiadomo nawet na jakiej ulicy (a często będę wracać nawet po 20 jak już będzie ciemno). Na piechotę nie da rady, bo samym tramwajem mam pół godziny jazdy, a poza tym nie znam drogi.

Opublikowano

(a często będę wracać nawet po 20 jak już będzie ciemno). 

O ch*j XDDDD no tutaj to skisłem 

Dobre prowo

#AntyWarn

Są autobusy zastępcze

linki w górę

Opublikowano

Od tego są rozkłady na przystankach i w środku pojazdu. Nawet jeśli wsiądziesz w zły tramwaj, to wysiądziesz na następnym przystanku i wrócisz. To wszystko nie jest takie straszne, jak Ci się wydaje. Najlepiej jakbyś znalazł sobie w mieście jakiś dosyć popularny punkt odniesienia, np. centrum, z którego na pewno będziesz znał drogę do domu. Wtedy w razie gdybyś się zgubił, łatwiej będzie Ci trafić do centrum, a później do domu, bo większość ludzi wie, jak dostać się do centrum, a nie na jakąś randomową ulicę, więc mogliby Ci pomóc. Zajmie to dłużej, ale masz pewność, że trafisz. :)

Co do zepsutego tramwaju, oh well. Wtedy musisz jechać autobusem / metrem / taksówką / rowerem. Ale coś takiego nie zdarza się często. Ja w ciągu dwóch ostatnich lat w Warszawie miałam tylko jeden taki przypadek. Kawałek podeszłam na piechotę do najbliższego przystanku autobusowego i wtedy autobusem prosto na uczelnię.

Musisz trochę poznać miasto, popatrzeć czasami na mapę i poczytać nazwy ulic, które znajdują się niedaleko Twojej szkoły, bo nie wszystkie autobusy/tramwaje jeżdżą bezpośrednio pod budynek szkoły. Powinieneś znać też większe ulice na trasie dom-szkoła, żeby w razie czego dojechać do celu z przesiadkami.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

A co jeśli wyjdziesz z domu, poślizgniesz się na schodkach i złamiesz rękę w trzech miejscach? Pomyślałeś o tym?

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale powinieneś mieć apkę na telefon, którą możesz sprawdzić gdzie jest Twój tramwaj/autobus etc. Sprawdź sobie jakie linie prowadzą w pobliże Twojego domu i takich wypatruj.

Opublikowano

To nie jest żaden troll. Dla was to może być śmieszne, ale je naprawde będę mieć problem gdy coś będzie nie tak z tramwajem a ja będę nie wiadomo nawet na jakiej ulicy (a często będę wracać nawet po 20 jak już będzie ciemno). Na piechotę nie da rady, bo samym tramwajem mam pół godziny jazdy, a poza tym nie znam drogi.

Polecam zabierać ze sobą smartfona i w razie potrzeby skorzystać z map google ew. GPS'a

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...